Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Cultură 30 Septembrie 2013, ora 08:41

(Lumea în Alb și Negru) Tudor Chirilă: Scrisoare către liceeni. O NOTĂ de C. Tănase

Marime Font

Am citit Scrisoarea către liceeni a actorului, muzicianului și compozitorului român Tudor Chirilă pe blogul său http://tudorchirila.blogspot.com.

E un text vibrant, mobilizator și plin de adevăruri despre lumea în cate trăim, despre „mai marii zilei” care reduc sensul vieții la bani și plăceri și despre rolul și misiunea tinerilor în readucerea normalității în viața noastră. Iată doar câteva fragmente din această scrisoare. (c.t.)

Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveți o șansă. Noi am fost fericiți că am descoperit Coca-cola și bananele și am crezut că dacă noi citim, și ei vor citi. Și că toți vom progresa și țara o să aibă scăpare. Noi ne-am înșelat. Unii dintre noi au plecat de aici. Câștigă bani acolo și tânjesc după orașul ăsta împuțit. Voi însă, voi aveți o șansă. Voi, aveți șansa. (…)


Nu vă gândiți la furat. E calea cea mai simplă. Știu că ați aflat că așa te îmbogățești. (…)

Citiți. Citiți mult. Citiți tot ce vă pică în mână. Nu-i mai ascultați doar pe profesori. Citiți orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. (…)

Nu vă dușmăniți profesorii. Sunt oameni amărâți, din ale căror drame puteți învăța. Își dau priceperea pe un salariu de nimic și vă învață carte. Nu vă bateți joc de ei. Au muncit, și nu e vina lor că părinții voștri s-au descurcat mai bine. N-aveți nici un drept să-i disprețuiți. Nu le sunteți superiori. Banii părinților voștri nu vă reprezintă. Vă reprezintă doar ceea ce puteți scoate pe gură. Aveți grijă ce scoateți pe gură. Vremea pumnului și a bodyguarzilor a trecut. (…)
Nu fumați iarbă și nu vă dați în cap cu alcool, cu orice preț. O sa le dați apă la moara inculților și hoților de la putere. Le va fi mai simplu să vă catalogheze drept o generație de distruși, iar banii destinați salvării voastre, îi vor fura. (…)
Nu alergați după bani cu orice preț. Banii trebuie să vă fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie să fie cunoașterea. Cu cât veți ști mai multe, cu atât veți fi mai înalți. Orice carte citită, orice lecție învățată, se va așeza sub voi și vă va ridica deasupra celorlalți. Veți domina cu mintea.
Sunteți tineri. Nu vă gândiți că sunteți slabi. Puterea voastră stă în curățenie. Sunteți curați, n-au apucat să vă mânjească, dar dacă dintre voi nu se vor ridica luptătorii, o să vă împroaște cu noroiul străzilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picătură de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie să schimbați asta. Care e calea? Să citiți. (…)
Dați scrisoarea asta mai departe. Deveniți buni, mai buni, cei mai buni și răspândiți-vă precum lăcustele. (…)
Nu-i invidiați pe oamenii cu bani. Nu vă faceți modele din băieții de bani gata, din băieții de oraș. (…)
Nu vă resemnați, asta nu duce nicăieri. Capul plecat, sabia îl taie. Protestați, luptați, protestați. Cu scop, însă. Nu degeaba, că altfel se transformă în lătrat. Învățați legile. Învățați-vă drepturile. (…)
Salvați-vă! Salvați-ne! Este o singură cale! Lupta cunoașterii! Și când veți fi câștigat lupta cunoașterii, de-abia atunci veți cunoaște să luptați cu adevărat!!!
Nu vă amăgiți cu prezentul... Salvați-vă în viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceți?
…………………………………………………………………………

Furați, mințiți, drogați-vă, urâți-i pe cei cinstiți…

Autorul „Scrisorii...” pune degetul pe rană și rostește adevăruri dureroase despre potentații acestei lumi (oameni de afaceri și politicieni) „oamenii cu bani”, parveniții care au făcut averi după 1990. Scrisoarea te îndeamnă nu numai să meditezi, ci și să analizezi, să cercetezi cine sunt ei, care-i filozofia vieții lor, cum au făcut aceste averi, cum vor ei să vadă în continuare țara asta, ce vor ei de la noua generație, cum ar dori ei ca ea să fie... Potentații acestei lumi, pentru a domina, au nevoie de o tânără generație lipsită de caracter, voință, idealuri, pentru care idealul vieții sunt banii, drogurile, chefurile.
Pentru a face mai convingător acest adevăr am pus scrisoarea lui Tudor Chirilă într-o „oglindă inversă„, îngroșând culorile, pe alocuri până la grotesc. Iată, așadar, cum ar arăta această „scrisoare virtuală”, adresată tinerilor, de către un potentat al acestei lumi.


Noi am câștigat. Suntem cei mai mari peste această țărișoară împuțită, dar care aduce bani. Și voi aveți o șansă. Noi nu ne-am înșelat când ne-am băgat în afaceri și în politică, nu vă veți înșela nici voi. Unii dintre voi au plecat de aici, alții sunt gata să plece. Câștigă bani acolo și tânjesc după țara asta împuțită. Voi însă, cei rămași acasă, aveți o șansă, o șansă mai bună ca a lor.

Nu vă gândiți la muncă cinstită și la carieră cinstită. Furatul e calea cea mai simplă spre fericire. Numai prin furat te îmbogățești, numai dacă faci afaceri cu statul, iar ca să faci afaceri cu statul trebuie să învățați cum și să vă organizați în clanuri. Nu învățați prostii din gramatică și chimie, ci învățați cum funcționează economia, ce este TVA, cum să eviți plata impozitelor ș.a.m.d. Când veți învăța cum se fură în mod legal, atunci veți înțelege de ce nu trebuie să construim nimic în țara asta împuțită. Sunteți tineri și totuși habar n-aveți ce înseamnă o țară normală. Voi credeți că o țară normală e cea despre care vă vorbesc profesorii la școală și noi la televizor... Aiurea! O țară normală e o țară a haosului, numai în condiții de haos poți fura și face averi.
Învățați-vă să mințiți, fiți cinici, numai astfel veți reuși. Nu pierdeți timpul cu lecturile, nu citiți cărți, nu citiți ziare, ele vă otrăvesc, vă creează o imagine falsă a acestei lumi care, chipurile, s-ar baza pe muncă cinstită, omenie, compasiune. Aiureli! Adevărata lume e lumea noastră, unde se fură, se trădează...
Nu-i ascultați pe părinți - vreți să ajungeți și voi jalnici ca ei, să numărați bănuții și să mergeți la serviciu cu „rutierele” noastre împuțite? Nu-i ascultați pe profesori - priviții cât sunt și ei de jalnici: îmbătrâniți, înrăiți, îmbrăcați prost, cu salarii de rahat, pe care le cheltuiesc pe medicamente. Vreți și voi să ajungeți ca ei? Acesta-i idealul vieții voastre? Merită oare să muncești, să citești, să înveți, să frecventezi orele doar ca să ajungi ca ei?
Înhăitați-vă, faceți găști, dar nu pentru a merge la teatru, la bibliotecă sau la biserică. Înhăitați-vă și mergeți prin discoteci, baruri, cluburi de noapte. Acolo se fermentează noile elite care vor conduce această țară împuțită. Cultura e o prejudecată, pe care v-o cultivă părinții și profesorii voștri ratați. Înhăitați-vă, căci numai în haită o să reușiți. Gândiți-vă de pe acum să ne înlocuiți pe noi. Voi trebuie să dominați, nu cei cu „principii, valori și idealuri”. Luați exemplu de la noi, care am făcut milioane în această țară împuțită.

Dușmăniți-vă părinții și profesorii, insultați-i permanent, bateți-vă joc de viața lor și de starea lor jalnică, acuzați-i că n-au știut să se descurce în viață că s-au nenorocit pe ei și vor să vă nenorocească și pe voi. Spuneți-le în fiecare zi că vă este milă și greață de ei, de salariile lor, de viața lor. Disprețuiți-i deschis, calm și cu cinism, spuneți-le că nu v-ați născut robi, să robiți pentru „cauză”, ci vreți să fiți ca noi, oameni liberi, bogați și fericiți. Spuneți-le că nu aveți nevoie să știți cine-i Eminescu, Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nici Schopenhauer. Spuneți-le în fiecare zi că vreți bani, bani mulți, mașini luxoase, chefuri și distracții.

Nu vă lăsați prostiți de „teoriile” despre modul sănătos de viață. Fumați, beți, drogați-vă, căci sunteți o generație liberă, dezrobită, fără complexe. Numai astfel veți reuși și veți ajunge mai repede în lumea noastră, a celor bogați și fericiți. Alergați după bani cu orice preț, căci banii sunt totul, și mijloc, dar și scop. Scopul vostru trebuie să fie îmbogățirea. Cu cât veți fi mai bogați, cu atâta veți fi mai stimați, prețuiți și căutați. Azi lumea poate fi dominată nu cu mintea, ci cu banul. Azi totul se vinde, dacă ai bani îți cumperi și inteligență, și cinste și respect, ești ales, devii om important în țara asta împuțită.

Nu vă gândiți că sunteți slabi. Puterea voastră stă însă nu în „curățenie morală”, cum vă învață părinții și profesorii. Vreți să fiți o viață întreagă curați, dar săraci și jalnici ca cei cu „idealuri și principii”? De ce să vă îngropați viața, de ce să treceți pe lângă farmecele ei adevărate? Nu vă lăsați manipulați și antrenați în lupta dintre Bine și Rău. Binele e Banul, averea, poziția socială, Răul e cinstea și principiile. Voi trebuie să fiți de partea Banului și a Puterii, pentru asta trebuie să luptați...

Nu vă implicați în viața Cetății, cum v-o cer profesorii și părinții, așa-zisa „societate civilă” e un rahat, pe care tot noi o finanțăm. Nu protestați, orientați-vă spre adevăratele modele, nu la cele din cărți, iar adevăratele modele suntem noi, mai marii peste această țară împuțită... Voi trebuie să vă răspândiți ca lăcustele, faceți-vă modele din copiii noștri, pe care îi numesc batjocoritor „băieți de bani gata”, băgați-vă în cap în fiecare zi - și de o mie de ori pe zi! – că banii sunt Scopul și Calea. Învățați legile ca să le puteți ocoli și încălca, fiți fățarnici, vorbiți despre una, dar faceți alta.
Voi trebuie să deveniți liderii de mâine ai acestei țărișoare împuțite, voi trebuie să conduceți, să ocupați mâine cele mai importante locuri în parlament, guvern, președinție, Procuratură, agenții de stat, Poliție, Securitate, Biserică. Călcați pe cadavre, căci scopul scuză mijloacele.
Noi am câștigat. Trebuie să câștigați și voi, iar ca să câștigați trebuie să aveți un singur Dumnezeu – Banul.

(c.t.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)