Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Cultură 30 Septembrie 2013, ora 08:41

(Lumea în Alb și Negru) Tudor Chirilă: Scrisoare către liceeni. O NOTĂ de C. Tănase

Marime Font

Am citit Scrisoarea către liceeni a actorului, muzicianului și compozitorului român Tudor Chirilă pe blogul său http://tudorchirila.blogspot.com.

E un text vibrant, mobilizator și plin de adevăruri despre lumea în cate trăim, despre „mai marii zilei” care reduc sensul vieții la bani și plăceri și despre rolul și misiunea tinerilor în readucerea normalității în viața noastră. Iată doar câteva fragmente din această scrisoare. (c.t.)

Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveți o șansă. Noi am fost fericiți că am descoperit Coca-cola și bananele și am crezut că dacă noi citim, și ei vor citi. Și că toți vom progresa și țara o să aibă scăpare. Noi ne-am înșelat. Unii dintre noi au plecat de aici. Câștigă bani acolo și tânjesc după orașul ăsta împuțit. Voi însă, voi aveți o șansă. Voi, aveți șansa. (…)


Nu vă gândiți la furat. E calea cea mai simplă. Știu că ați aflat că așa te îmbogățești. (…)

Citiți. Citiți mult. Citiți tot ce vă pică în mână. Nu-i mai ascultați doar pe profesori. Citiți orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. (…)

Nu vă dușmăniți profesorii. Sunt oameni amărâți, din ale căror drame puteți învăța. Își dau priceperea pe un salariu de nimic și vă învață carte. Nu vă bateți joc de ei. Au muncit, și nu e vina lor că părinții voștri s-au descurcat mai bine. N-aveți nici un drept să-i disprețuiți. Nu le sunteți superiori. Banii părinților voștri nu vă reprezintă. Vă reprezintă doar ceea ce puteți scoate pe gură. Aveți grijă ce scoateți pe gură. Vremea pumnului și a bodyguarzilor a trecut. (…)
Nu fumați iarbă și nu vă dați în cap cu alcool, cu orice preț. O sa le dați apă la moara inculților și hoților de la putere. Le va fi mai simplu să vă catalogheze drept o generație de distruși, iar banii destinați salvării voastre, îi vor fura. (…)
Nu alergați după bani cu orice preț. Banii trebuie să vă fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie să fie cunoașterea. Cu cât veți ști mai multe, cu atât veți fi mai înalți. Orice carte citită, orice lecție învățată, se va așeza sub voi și vă va ridica deasupra celorlalți. Veți domina cu mintea.
Sunteți tineri. Nu vă gândiți că sunteți slabi. Puterea voastră stă în curățenie. Sunteți curați, n-au apucat să vă mânjească, dar dacă dintre voi nu se vor ridica luptătorii, o să vă împroaște cu noroiul străzilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picătură de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie să schimbați asta. Care e calea? Să citiți. (…)
Dați scrisoarea asta mai departe. Deveniți buni, mai buni, cei mai buni și răspândiți-vă precum lăcustele. (…)
Nu-i invidiați pe oamenii cu bani. Nu vă faceți modele din băieții de bani gata, din băieții de oraș. (…)
Nu vă resemnați, asta nu duce nicăieri. Capul plecat, sabia îl taie. Protestați, luptați, protestați. Cu scop, însă. Nu degeaba, că altfel se transformă în lătrat. Învățați legile. Învățați-vă drepturile. (…)
Salvați-vă! Salvați-ne! Este o singură cale! Lupta cunoașterii! Și când veți fi câștigat lupta cunoașterii, de-abia atunci veți cunoaște să luptați cu adevărat!!!
Nu vă amăgiți cu prezentul... Salvați-vă în viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceți?
…………………………………………………………………………

Furați, mințiți, drogați-vă, urâți-i pe cei cinstiți…

Autorul „Scrisorii...” pune degetul pe rană și rostește adevăruri dureroase despre potentații acestei lumi (oameni de afaceri și politicieni) „oamenii cu bani”, parveniții care au făcut averi după 1990. Scrisoarea te îndeamnă nu numai să meditezi, ci și să analizezi, să cercetezi cine sunt ei, care-i filozofia vieții lor, cum au făcut aceste averi, cum vor ei să vadă în continuare țara asta, ce vor ei de la noua generație, cum ar dori ei ca ea să fie... Potentații acestei lumi, pentru a domina, au nevoie de o tânără generație lipsită de caracter, voință, idealuri, pentru care idealul vieții sunt banii, drogurile, chefurile.
Pentru a face mai convingător acest adevăr am pus scrisoarea lui Tudor Chirilă într-o „oglindă inversă„, îngroșând culorile, pe alocuri până la grotesc. Iată, așadar, cum ar arăta această „scrisoare virtuală”, adresată tinerilor, de către un potentat al acestei lumi.


Noi am câștigat. Suntem cei mai mari peste această țărișoară împuțită, dar care aduce bani. Și voi aveți o șansă. Noi nu ne-am înșelat când ne-am băgat în afaceri și în politică, nu vă veți înșela nici voi. Unii dintre voi au plecat de aici, alții sunt gata să plece. Câștigă bani acolo și tânjesc după țara asta împuțită. Voi însă, cei rămași acasă, aveți o șansă, o șansă mai bună ca a lor.

Nu vă gândiți la muncă cinstită și la carieră cinstită. Furatul e calea cea mai simplă spre fericire. Numai prin furat te îmbogățești, numai dacă faci afaceri cu statul, iar ca să faci afaceri cu statul trebuie să învățați cum și să vă organizați în clanuri. Nu învățați prostii din gramatică și chimie, ci învățați cum funcționează economia, ce este TVA, cum să eviți plata impozitelor ș.a.m.d. Când veți învăța cum se fură în mod legal, atunci veți înțelege de ce nu trebuie să construim nimic în țara asta împuțită. Sunteți tineri și totuși habar n-aveți ce înseamnă o țară normală. Voi credeți că o țară normală e cea despre care vă vorbesc profesorii la școală și noi la televizor... Aiurea! O țară normală e o țară a haosului, numai în condiții de haos poți fura și face averi.
Învățați-vă să mințiți, fiți cinici, numai astfel veți reuși. Nu pierdeți timpul cu lecturile, nu citiți cărți, nu citiți ziare, ele vă otrăvesc, vă creează o imagine falsă a acestei lumi care, chipurile, s-ar baza pe muncă cinstită, omenie, compasiune. Aiureli! Adevărata lume e lumea noastră, unde se fură, se trădează...
Nu-i ascultați pe părinți - vreți să ajungeți și voi jalnici ca ei, să numărați bănuții și să mergeți la serviciu cu „rutierele” noastre împuțite? Nu-i ascultați pe profesori - priviții cât sunt și ei de jalnici: îmbătrâniți, înrăiți, îmbrăcați prost, cu salarii de rahat, pe care le cheltuiesc pe medicamente. Vreți și voi să ajungeți ca ei? Acesta-i idealul vieții voastre? Merită oare să muncești, să citești, să înveți, să frecventezi orele doar ca să ajungi ca ei?
Înhăitați-vă, faceți găști, dar nu pentru a merge la teatru, la bibliotecă sau la biserică. Înhăitați-vă și mergeți prin discoteci, baruri, cluburi de noapte. Acolo se fermentează noile elite care vor conduce această țară împuțită. Cultura e o prejudecată, pe care v-o cultivă părinții și profesorii voștri ratați. Înhăitați-vă, căci numai în haită o să reușiți. Gândiți-vă de pe acum să ne înlocuiți pe noi. Voi trebuie să dominați, nu cei cu „principii, valori și idealuri”. Luați exemplu de la noi, care am făcut milioane în această țară împuțită.

Dușmăniți-vă părinții și profesorii, insultați-i permanent, bateți-vă joc de viața lor și de starea lor jalnică, acuzați-i că n-au știut să se descurce în viață că s-au nenorocit pe ei și vor să vă nenorocească și pe voi. Spuneți-le în fiecare zi că vă este milă și greață de ei, de salariile lor, de viața lor. Disprețuiți-i deschis, calm și cu cinism, spuneți-le că nu v-ați născut robi, să robiți pentru „cauză”, ci vreți să fiți ca noi, oameni liberi, bogați și fericiți. Spuneți-le că nu aveți nevoie să știți cine-i Eminescu, Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nici Schopenhauer. Spuneți-le în fiecare zi că vreți bani, bani mulți, mașini luxoase, chefuri și distracții.

Nu vă lăsați prostiți de „teoriile” despre modul sănătos de viață. Fumați, beți, drogați-vă, căci sunteți o generație liberă, dezrobită, fără complexe. Numai astfel veți reuși și veți ajunge mai repede în lumea noastră, a celor bogați și fericiți. Alergați după bani cu orice preț, căci banii sunt totul, și mijloc, dar și scop. Scopul vostru trebuie să fie îmbogățirea. Cu cât veți fi mai bogați, cu atâta veți fi mai stimați, prețuiți și căutați. Azi lumea poate fi dominată nu cu mintea, ci cu banul. Azi totul se vinde, dacă ai bani îți cumperi și inteligență, și cinste și respect, ești ales, devii om important în țara asta împuțită.

Nu vă gândiți că sunteți slabi. Puterea voastră stă însă nu în „curățenie morală”, cum vă învață părinții și profesorii. Vreți să fiți o viață întreagă curați, dar săraci și jalnici ca cei cu „idealuri și principii”? De ce să vă îngropați viața, de ce să treceți pe lângă farmecele ei adevărate? Nu vă lăsați manipulați și antrenați în lupta dintre Bine și Rău. Binele e Banul, averea, poziția socială, Răul e cinstea și principiile. Voi trebuie să fiți de partea Banului și a Puterii, pentru asta trebuie să luptați...

Nu vă implicați în viața Cetății, cum v-o cer profesorii și părinții, așa-zisa „societate civilă” e un rahat, pe care tot noi o finanțăm. Nu protestați, orientați-vă spre adevăratele modele, nu la cele din cărți, iar adevăratele modele suntem noi, mai marii peste această țară împuțită... Voi trebuie să vă răspândiți ca lăcustele, faceți-vă modele din copiii noștri, pe care îi numesc batjocoritor „băieți de bani gata”, băgați-vă în cap în fiecare zi - și de o mie de ori pe zi! – că banii sunt Scopul și Calea. Învățați legile ca să le puteți ocoli și încălca, fiți fățarnici, vorbiți despre una, dar faceți alta.
Voi trebuie să deveniți liderii de mâine ai acestei țărișoare împuțite, voi trebuie să conduceți, să ocupați mâine cele mai importante locuri în parlament, guvern, președinție, Procuratură, agenții de stat, Poliție, Securitate, Biserică. Călcați pe cadavre, căci scopul scuză mijloacele.
Noi am câștigat. Trebuie să câștigați și voi, iar ca să câștigați trebuie să aveți un singur Dumnezeu – Banul.

(c.t.)

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)