Ultima oră

(NERVOZITATE) Ambasada Rusiei la Chişinău şi-a instalat stâlpi metalici de protecţie, înaintea semnării Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE

Stâlpi de metal au fost instalaţi luni în jurul reprezentanţei ruse din capitala moldoveană.

Reprezentanţii ruşi nu au anunţat autorităţile moldovene în legătură implementarea acestor măsuri, stâlpi metalici fiind instalaţi de obicei din motive de securitate.

Ambasada Statelor Unite la Chişinău a instalat asemenea stâlpi de metal în jurul sediului după atentatele teroriste din 2001.

Semnarea unui acord de asociere cu UE este prevăzută la Vilnius, în Lituania, de către Guvernul proocidental al acestei foste republici sovietice, în cadrul celui de-al treilea summit al Parteneriatului Estic în perioada 28-29 noiembrie.

Parteneriatul stabileşte un cadru pentru relaţiile dintre UE şi vecinii săi din Est – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina – cu care Bruxelees-ul vrea să-şi consolideze cooperarea bilaterală şi multilaterală.

Cel puţin 15.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Chişinău, la apelul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), împotriva semnării unui acord de asociere între această fostă republică sovietică şi Uniunea Europeană (UE) prevăzute pentru săptămâna viitoare.

Anterior, între 60.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi aproximativ 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la începutul lui noiembrie la un miting, "Pro Europa", organizat de coaliţia aflată la putere în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de o apropiere a ţării faţă de Uniunea Europeană (UE), înaintea summitului de la Vilnius

Ucraina a decis joi, împotriva tuturor aşteptărilor, să abandoneze acordul de asociere cu UE, cu scopul de a-şi menaja relaţiile cu Rusia, o decizie denunţată de opoziţia prooccidentală din această fostă republică sovietică şi considerată drept o eroare strategică în Europa.

Gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *