Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Economie 2 August 2013, ora 07:30

(OFICIAL) Chișinăul ar putea fi alimentat cu GAZ ROMÂNESC în 5 ani

Marime Font

Gazoductul Ungheni-Iași, o alternativă pentru moldoveni

Primii care vor beneficia de acestea vor fi locuitorii raionului Ungheni.

Aceasta va fi posibil după interconectarea rețelelor de gaz dintre România și Republica Moldova, prin gazoductul Ungheni-Iași. Este un proiect energetic, gândit să răspundă necesității Republicii Moldova de a-și asigura securitatea energetică, dar și ca alternativă comercială de livrare a gazelor naturale.Conform proiectului, capacitatea gazoductului va permite transportul unui volum de gaz de aproximativ 0,5 mlrd. metri cubi pe an în prima etapă și 1,5 mlrd. metri cubi la etapa a doua.

Implementarea proiectului și furnizarea gazelor

Construcţia gazoductului Ungheni-Iași urmează a fi încheiată în termeni proximi. Cheltuielile de construcție sunt asigurate în totalitate, suma acestora fiind de aproximativ 140 mln. lei.

Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că toți banii vor fi asigurați din bugetul de stat. Ulterior, cheltuielile vor fi compensate cu ajutorul unui grant european, care va constitui aproximativ 3 mln. de euro și cu ajutorul României, care vor compensa alte 6 milioane lei.

La momentul actual, în Republica Moldova doar SA „Moldovagaz” contractează gaze naturale de la partenerul tradiţional SAD „Gazprom”. Însă, odată cu apariția surselor de gaze pe partea de vest, se va deschide accesul furnizorilor moldoveni de gaze naturale pe piaţa europeană, inclusiv prin gazoductul Ungheni-Iași. Astfel, în calitate de furnizor, vor putea activa întreprinderile care dispun de licență pentru acest gen de activitate, pentru a-şi contracta volumele de gaze naturale necesare.

Administrarea și supravegherea post construcţie

La moment, Guvernul Republicii Moldova examinează diferite opțiuni ce țin de administrarea acestui gazoduct, având la bază prevederile actelor legislative în vigoare și prevederile Tratatului Comunității Energetice.

Funcționalitatea gazoductului la capacitatea proiectată poate fi asigurată numai dacă va fi construită o staţie de comprimare a gazelor şi dezvoltată infrastructura internă de transport gaze. Astfel se examinează câteva soluții, una dintre ele fiind exploatarea conductei prin construcția staţiei de comprimare pe teritoriul român și construcția gazoductului intern Ungheni-Chișinău.

Locuitorii din zonă și terenul necesar

Gazoductul Ungheni-Iași va trece prin comuna Zagarancea din raionul Ungheni. Pentru ca construcția rețelei să fie posibilă, s-au cumpărat arii necesari de la locuitorii care dețin pământ pe traseul stabilit. Astfel, la opt persoane li s-a plătit câte o mie de lei pentru un ar de pământ. În total, a fost nevoie de 60 ari. Banii au fost oferiți de Ministerul Economiei.

Primarul comunei Zagarancea, Mihai Burlacu, a menționat că localnicii au fost receptivi la solicitarea autorităților și au cedat fără probleme arii de pământ necesari pentru construcția gazoductului. 

Perspective și așteptări

Construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi va trebui susţinută prin construcţia gazoductului magistral pe direcţia „Ungheni-Chişinău”, pentru că în Chișinău se află cei mai mari consumatori de gaze naturale. Această conductă urmează să aibă diametrul de 530 mm și un cost estimativ de 700-800 mln. lei. Numai prin dezvoltarea întregii infrastructuri din direcţia vestică spre Chişinău va fi asigurată eficiența tehnico-economică a gazoductului Ungheni-Iaşi. În acest caz, costul proiectului se ridică la cca 1 mlrd. lei.

Lucrările de construcție a gazoductului vor demara pe 27 august curent. Încheierea lucrărilor se preconizează pentru sfârșitul anului 2013.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul