Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Politică 25 Februarie 2016, ora 16:47

(PARLAMENTUL ÎN DIRECT / VIDEO) Proiectul Legii privind moratoriul asupra controlului de stat a fost votat în prima lectură

Marime Font

Parlamentul se va convoca joi, 25 februarie, în ședință plenară. Decizia a fost luată astăzi în cadrul Ședinței Biroului Permanent.

(UPDATE 16.40) Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege ce prevede un moratoriu pentru o perioadă de trei luni. Documentul, votat de majoritatea aleșilor poporului a fost elaborat în vederea limitării modalităţilor de intervenţie abuzivă a statului în activitatea persoanelor fizice și juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător.

Prin intermediul prezentului proiect se propune atingerea următoarelor obiective:
- crearea condițiilor favorabile dezvoltării mediului de afaceri;
- optimizarea legislativă şi instituţională a controalelor asupra activităţii agenţilor economici prin reducerea esenţială a controalelor asupra activităţii agenţilor economici;
- crearea premiselor pentru evaluarea costurilor aferente efectuării controalelor de stat a activității de întreprinzător.

Art. 1 alin.(1) din proiectul legii face referire la domeniile de intervenție (ex: fiscale, financiare, vamale, privind calitatea produselor/serviciilor, sănătatea publică, a parametrilor tehnologici şi/sau a cerinţelor specifice pentru genul de activitate desfășurat, a normelor de protecţie a muncii, antiincendiare şi sanitare, etc.), care formează obiectul unui control, lăsînd lista deschisă din motivul că Legea nr. 131 din 8 iunie 2015 privind controlul de stat al activității de întreprinzător nu cuprinde tot spectru de controale efectuate la agenții economici.


(UPDATE 13.14) Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost votat în lectura a II-a și ultima. Pentru și-au exprimat votul 65 de deputati. 


Pentru proiect au votat deputații PLDM, PD, PL și neafiliații. Deși au votat câteva amendamente contestate după ședința Comisiei de specialitate de către PLDM, democrații au revenit astăzi în plen și au retras câteva prevederi cu probleme, Sergiu Sîrbu menționând că au venit „în urma unei discuții constructive”.

Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost aprobat în prima lectură în luna mai 2015 şi prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani, în loc de 5, cât este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Modificarea mecanismului de numire a procurorului general intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului.

(UPDATE 12.30) Deputații au votat o declarație „pentru stabilitatea și modernizarea Republicii Moldova”. Proiectul a fost votat după mai bine de o oră și jumate de dezbateri și a fost propus pe ordinea de zi de Andrian Candu, care a prezentat-o de la tribuna principală a Parlamentului.


„Credeți în ceea ce ați spus dumneavoastră? Cum poate fi modernizat un stat capturat?”, întrebat Maria Ciobanu, deputat PLDM.

„Acei colegi care au avut în ceasul al 12-lea interesul țării și care s-au sacrificat pentru formarea majorității, și care au votat acel guvern sunt cei care cu adevărat își iubesc țara”, i-a răspuns Andrian Candu, care a lăudat deputații PLDM care au votat pentru Guvernul Filip.

(UPDATE 11.54) Parlamentul intenționează să adopte o declarație cu privire la stabilitatea și modernizarea Republicii Moldova. Inițiativa aparține, președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Speakerul a citit această declarație la tribuna centrală, iar acum urmează dezbateri pe marginea ei.


sursa foto: deschide.md


(UPDATE 11.20) Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat are un nou preşedinte, acesta este deputatul Tudor Deliu. Acesta a subliniat că în contextul în care şapte deputaţi liberal-democraţi au ales să facă parte din majoritatea parlamentară, aceştia au fost excluşi din fracţiune.

Menționăm că, fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) are în prezent doar 12 deputaţi.

Deputatul liberal-democrat Angel Agache a spus că din fracţiune au fost excluşi următorii deputaţi: George Mocanu, Mihaela Spătari, Vladimir Hotineanu, Nae Simion-Pleşca, Ion Balan, Ştefan Creangă şi Aliona Goţa.

Vadim Pistrinciuc a fost reconfirmat în funcţia de vicepreşedinte.

(UPDATE 11.13) Deputații socialiştii au cerut demisia şefului de la Centrul Naţional Anticorupţie, afirmând că instituţia nu poate fi reformată cu persoane din vechiul sistem.

„Actuala guvernare s-a angajat să reformeze sistemul justiţiei, trebuie să începem de la CNA. Pe cei vechi să-i eliberăm, să le spunem mulţumesc, şi să vedem ce persoane vor veni în locul lor”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

Speakerul Andrian Candu: „Câteva instituţii, CSJ, CSM CNA, CNI, se află în proces de evaluare din partea UE. Rapoartele, concluziile şi recomandările expeţilor europeni va fi gata la sfârşitul lunii martie-aprilie”, a spus preşedintele Parlamentului.

Propunerea PSRM a fost respinsă.

(UPDATE 11.00) Deputatul Tudor Deliu a cerut președinților de comisii parlamentare, Vladimir Hotineanu și Ștefan Creangă să își depună demisia din funcțiile ocupate. În replică, deputatul Creangă a menționat că „funcția nu aparține unui grup parlamentar ci aparține segmentului respectiv. Dacă Parlamentului consideră de cuviință, atunci să fie revocate persoanele din funcții.

(UPDATE 10.46) PCRM a solicitat astăzi excluderea deputaţilor Violeta Ivanov şi Artur Reşetnicov din Biroul Permanent al Parlamentului. Cei doi fac parte din grupul de 14 care la sfârşitul anului trecut au anunţat că pleacă din partid şi aderă la o platformă creată în jurul PD.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a refuzat însă să pună la vot solicitarea PCRM, afirmând că există unele contradicţii în legislaţie şi a solicitat Comisiei Juridice să facă precizări.

(UPDATE 10.43) Comuniştii au propus includerea pe ordinea de zi a unei declaraţii prin care legislatorii să condamne traseismul politic. „Propunem proiectul unei declaraţii privind condamnarea faptelor de migraţie politică şi trădarea intereselor alegătorilor. Propunem ca întreg corpul legislativ să-şi ia angajamentul de a modifica legislaţia pentru a preveni acest fenomen nociv, mai ales că toate fracţiunile s-au confruntat cu acest fenomen politic”, a declarat liderul fracţiunii PCRM, Inna Şupac.


Majoritatea parlamentară a respins însă propunerea fracţiunii PCRM de a condamna fenomenul de migraţie politică, aceasta fiind susţinută doar de 37 de deputaţi.
(UPDATE 10.21) Startul noii sesiuni parlamentare nu s-a lăsat fără incidente. După doar câteva minute de la începerea ședinței, topt sistemul de sunet din sală a picat. Astfel, deputatul comunist, Ina Șupac a așteptat mai bine de câteva minute pentru ca specialiștii tehnici să rezolve problema, iar aceasta să își poată prezenta proiectul.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu s-a arătat deranjat de situație și a cerut secretariatului să distribuie specialiștilor tehnici lista cu amplasarea deputaților în sală, astfel încât pe viitor o altă situație de acest gen să fie soluționată mai ușor.

La acest moment site-ul oficial al Parlamentului nu poate fi accesat.

(Știre inițialîă) Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului Andrian Candu. „A fost aprobată o agendă foarte încărcată, sunt peste 50 de subiecte care vor fi examinate în plen”, a declarat preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, adăugând că vor fi examinate şi unele revendicări populare anunţate în cadrul protestelor de amploare din capitală.

 


Totodată pe agendă pot fi regăsite şi subiectele privind pachetul financiar bancar, pachetul de integritate, pachetul energetic etc. 

Pe ordinea de zi au mai fost incluse mai multe proiecte de lege elaborate de opoziţia parlamentară. Sesiunea de primăvară începe în februarie şi se încheie în luna iulie.

sursa: timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)