Politică

(Presa de la Kiev) Planul federalizării Moldovei şi Ucrainei, pus în aplicare

“Dacă federalizarea Republicii Moldova va reuşi, ea va deschide calea pentru utilizarea acestui model în Ucraina. Astfel, atât Chişinăul, cât şi Kievul vor fi mai uşor de influenţat. Ideea principală este de a submina integritatea teritorială prin apropierea unor regiuni de Moscova. Cu alte cuvinte, nu cumpăraţi toată ţara, ci doar unele regiuni. Asa cum se spune, este ieftin dar bun”, scrie publicaţia ucraineană, citată de Novîi Region.

Nu trebuie să subestimăm forta noii politici a Moscovei. Principalul lucru este că sub masca democratizării şi a federalismului se va merge către distrugerea statalităţii Ucrainei si a Republicii Moldova. Activitatea Moscovei în Transnistria nu este benefică pentru ţara noastră”, mai scrie publicaţia de la Kiev.

Site-ul 24h.md aminteşte că portalul Romanian Global News a scris recent, cu referinţă la surse de la Chişinău şi Berlin, care au participat la întâlnirile de la Rottach-Egern ale premierului Vlad Filat şi liderului separatist, Evgheni Şevciuk, că Germania şi Rusia insistă asupra unei formule de federalizare a Republicii Moldova.

„Diplomaţii germani merg astfel mai departe în aplicarea planului ruso-german de transnistrizare a întregului teritoriu al R. Moldova. Sub acoperirea unor discuţii de interes economic şi social cum ar fi restabilirea de urgență a rutelor de pasageri prin Tiraspol spre mai multe orașe din Rusia si Ucraina, dar și reluarea circulaţiei pe podul peste râul Nistru, în apropierea satelor Bâcioc şi Gura-Bâcului, esenţa discuţiilor a fost procesul de federalizare, proces care în opinia strategilor de la Moscova şi Berlin, ar împiedica reunirea celor doua state româneşti şi ar menţine influenţa Moscovei asupra întregului teritoriu al R. Moldova”, scrie portalul.

Cancelarul Angela Merkel va efectua o vizită oficială la Chişinău pe 22 august.
 
cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *