Sport

(SPORT) Dan Olaru: Sunt pregătit pentru Jocurile Olimpice din Londra

Sportivul s-a calificat la JO, clasându-se pe locul trei la turneul preolimpic din Amsterdam, Olanda. Arcaşul moldovean înfruntă duritatea antrenamentelor cu responsabilitatea unui sportiv matur, ţinând cont de crezul că succesele olimpice se obţin doar prin muncă. Patriot din fire, Dan spune că sportul cere sacrificii, chiar dacă nu întotdeauna oferă răsplată pentru acestea. Nu doreşte să fie însoţit de o altă activitate pe parcursul vieţii şi dacă nu va ochi ţinta tirului, atunci va înfrunta la propriu valurile sorţii.

Vă propunem mai jos un blitz interviu cu arcaşul, căruia i-am furat câteva minute în timp ce se afla în febra pregătirilor pentru a ţinti cea mai înaltă treaptă a podiumului de la JO.

– Când ai început să practici acest sport?
– Cu patru ani în urmă, am avut ocazia să urmăresc un antrenament care m-a fascinat. Pe-atunci eram încă un copil şi am vrut să încerc. Apoi, când am observat că am performanţe, m-am înscris în rândurile profesioniştilor.

– Mai ţii minte ce ai învăţat la primul antrenament?
– Desigur. O zi întreagă am învăţat să întind corect arcul.

– Care sunt cele mai importante detalii ale acestui tip de sport?
– Cea mai importantă este tehnica: trebuie să ştii cum să întinzi arcul şi cum să tragi cu el.

– Ce a fost cel mai dificil? La ce ai renunţat de dragul arcului?
– Cea mai dificilă este pregătirea fizică. E complicat să-mi găsesc timp liber pentru acest sport. A trebuit să renunţ la distracţie, la ieşiri cu prietenii şi la note mai bune la şcoală.

– Apropo, cum combini şcoala şi sportul de performanţă?
– Trebuie să le combin, dar nu prea reuşesc. Sunt nevoit, uneori, să-mi fac temele în timpul orelor de curs.

– Care sunt disciplinele ce te interesează cel mai mult?
– Îmi place istoria şi geografia.

– Cum te pregăteşti de Jocurile Olimpice de la Londra?
– Mă antrenez de două ori pe zi, câte patru-cinci ore. Am mai avut câteva competiţii. În rest, merg la sala de forţă şi urmează să plec în cantonament. La Londra plec pe 28 iulie, dar voi evolua pe 30 iulie.

– Eşti susţinut financiar?
– Nu. Tot echipamentul pe care îl avem este procurat din bani proprii. Un sportiv este susţinut de sponsori atunci când obţine performanţe. Eu încă nu am fost contactat…

– Care sunt şansele unui sportiv moldovean de a câştiga una din competiţiile JO?
– Sportivii noştri sunt bine pregătiţi, dar nu cred că se vor plasa pe locuri premiante. Unii dintre ei poate vor reuşi să aducă acasă o medalie de bronz. Eu vreau să ocup unul din primele zece locuri. Nu sunt pesimist, dar îmi cunosc adversarii. Intuiesc reprezentanţii căror ţări se vor clasa pe primele trei locuri.

– Care este reţeta succesului tău?
– Am un antrenor bun, Irina Cecanova, căreia îi datorez toate performanţele obţinute. Ea m-a învăţat cum să mă comport la competiţii şi să nu-mi fie frică de adversarii mei. Un alt ingredient al reţetei este plăcerea cu care trebuie să practici tirul cu arcul.

– Dacă ai avea ocazia să evoluezi pentru o altă ţară, care ar fi aceasta?
– Nu aş evolua pentru o altă ţară. Îmi iubesc patria şi sper ca în curând R. Moldova se va clasa pe locuri de frunte în cadrul Jocurilor Olimpice.

– Ce profesie va avea arcaşul Dan Olaru?
– Sportul este viitoarea mea profesie. Am performanţe bune, dar dacă totuşi nu reuşesc să ating culmile succesului, apoi rămân tot în sport şi trec la înot. Mi-am ales acest drum şi-l voi urma…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *