Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 13:27
Abonamente

Opinii & Editoriale 30 Ianuarie 2017, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

A început războiul contra jurnaliștilor de investigație

Intimidările contra jurnaliștilor iau amploare în R. Moldova. Ultimele cazuri de acest fel creează impresia că autoritățile experimentează diferite metode prin care ar putea exercita presiuni contra jurnaliștilor incomozi. Avertismentul, firește, nu se adresează tuturor celor care practică această meserie, ci în mod special reporterilor de investigații.

Un exemplu cert în această privință este recenta cerere depusă la Procuratură de către fostul comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari, care solicita tragerea la răspundere penală a ziaristei Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Rață. Marianei i se incrimina că nu ar fi cerut permisiunea lui Botnari pentru a accesa și a difuza date cu caracter personal despre el și familia sa. De parcă, pentru a anunța opinia publică despre o infracțiune, ar fi neapărat nevoie să ceri consimțământul infractorului… Mai mult decât atât, Botnari a cerut procurorilor să-i pună la respect și pe toți jurnaliștii care au scris despre proprietățile lui în ultimii opt ani. Potrivit surselor noastre, asemenea cazuri au fost înregistrate în ultimul timp, la nivel local, în mai multe raioane ale țării.

În orice stat de drept, cu atât mai mult într-o țară al cărei obiectiv principal este integrarea europeană, procurorii nici nu l-ar fi luat în seamă pe autorul unei astfel de cereri. Drept dovadă, miercuri, procurorii au decis să nu pornească urmărirea penală contra Marianei din cauza că în acțiunile ei nu au fost întrunite elemente ale infracțiunii.

Botnari o atacă pe Rață în stil milițienesc

Astfel, povestea parcă s-a încheiat. Cu toate acestea, n-ar fi bine să închidem ochii la o absurditate ieșită din comun. Pe de o parte, pare a fi de-a dreptul incredibil faptul că Vladimir Botnari nu și-a dat seama că cererea sa este lipsită de orice sens. Acest fapt ne face să credem că el ar fi acționat la indicațiile cuiva, mai clar vorbind - ale unor oameni mai importanți decât el din țara noastră, care în acest mod ar încerca să creeze precedente pentru a se apăra de jurnaliștii care le vor pune sub bătaie interesele lor.
Pe de altă parte, Vladimir Botnari, fiind polițist o viață întreagă, e imposibil să fie atât de nepriceput în tot ce ține de legislație. De bine de rău, în materialul Marianei Rață nu se vorbește atât despre viața sa privată, cât despre numirea sa în funcția de șef al Direcției securitate la „Moldtelecom”. Pe scurt, articolul Marianei este o simplă știre, în care ea a prezentat printre altele biografia lui Botnari, menționând că acesta a fost judecat într-un dosar penal pentru neglijență în serviciu soldată cu decesul lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din aprilie 2009. În același text Mariana a notat că, potrivit presei, ex-comisarul are o vilă de lux în satul Tohatin și viză de reședință într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale înainte de protestele din 2009.


Chiar și pentru un elev de clasa a cincea este limpede că Mariana Rață nu a accesat datele cu caracter personal ale lui Botnari, ci doar a făcut trimitere la alte mass-media care au scris despre proprietățile acestuia. Mai bine zis, vina Marianei în acest caz constă pur și simplu într-o născocire extrem de stupidă a ex-comisarului. Cunoscând îndeaproape metodele de tortură psihică de care făcea abuz miliția sovietică, înțeleg că o asemenea culpă ar putea fi incriminată Marianei doar de către un miliționer care face abstracție de logică și de orice bună rânduială atunci când șefii îi cer să bage în sperieți pe oricine cu sau fără motiv. Metoda, în fond, nu se prea deosebește de cea utilizată în timpul colosului sovietic, când oricine transmitea altor oameni o informație pe care o afla din altă sursă, care nu convenea regimului, putea fi închis la răcoare pe viață sau, de ce nu, chiar și împușcat.

De ce averile lui Botnari nu-i interesează pe procurori?

Pentru a găsi o explicație a cererii lui Vladimir Botnari, am putea presupune că el nu are nimic împotriva Marianei Rață și încearcă astfel să-i pedepsească pe jurnaliștii „Ziarului de Gardă”, care au scris anterior despre proprietățile sale și ale familiei sale, accesând în acest scop datele cu caracter personal care îl vizează. Nici acest argument, însă, nu trage la cântar, din simplul motiv că ZdG a scris despre bunurile de lux pe care familia sa le-a obținut în timp ce el ocupa o funcție publică. Din păcate, pentru Botnari, această situație nu indică vina jurnaliștilor, care și-au făcut cinstit datoria, informând lumea despre un funcționar cu salariu mic și cu averi fabuloase, ci vina ex-comisarului, care nu și-a declarat corect veniturile. Or, procurorii ar proceda mult mai înțelept dacă, în loc să piardă timpul cu intimidarea jurnaliștilor, i-ar cere lui Botnari explicații despre toate veniturile sale ascunse. Evident că acest lucru nu se va întâmpla, inclusiv din cauza că Botnari lucrează la „Moldtelecom”, care se știe cui aparține. Dar aceasta e altă problemă.

Jurnalistul are tot dreptul să acceseze și să difuzeze datele cu caracter personal ale persoanelor care sunt sau au fost salarizate din bugetul de stat și, în consecință, s-au trezit cu bunuri de o valoare fabuloasă. Ba mai mult, în atare circumstanțe, jurnalistul este chiar obligat să nu tacă, pentru că în acest mod el ascunde o infracțiune și cetățenii nu vor afla cine îi fură, dacă nu se va găsi un alt jurnalist mai demn și mai curajos decât el.

Se încearcă crearea unui precedent

Or, toată zăbava actuală a lui Vladimir Botnari pare-se că urmărește anume intimidarea jurnaliștilor. Chiar și pentru că Mariana Rață nu este știristă, ci este unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigații din țara noastră. Ea a publicat materiale cu un serios impact în societate, care au deranjat oameni mari, inclusiv din guvernarea actuală. Mariana a scos la iveală falsurile grave ale procurorilor și ale instanțelor de judecată în dosarul Vlad Filat. Tot ea a scris despre schema prin care anabolizantele sunt scoase din RM și vândute ilegal în străinătate. Și tot Mariana a publicat și o investigație despre modul în care Veaceslav Platon a fost extrădat în R. Moldova în condiții foarte dubioase cu un avion charter.

Dacă Vladimir Botnari, ori cel care dirijează cu el, cred că o vor băga în sperieți pe Mariana Rață sau pe colegii noștri de la ZdG, sunt sigur că greșesc amarnic. Dacă, însă, prin asemenea metode se încearcă crearea unui precedent pentru tragerea la răspundere a jurnaliștilor care accesează și distribuie datele cu caracter personal ale demnitarilor care se îmbogățesc din buzunarele noastre, rezultă că în R. Moldova se instaurează tot mai hotărât un regim dictatorial, care nu are nicio legătură cu valorile europene.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 13:27

 Astăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 13:03

 „Agresivitatea Kremlinului, inclusiv cea militară, este consecința directă a „acurateței” excesive a politici europene în domeniul securității. Iată de ce Rusia continuă să beneficieze de impunitate pentru organizarea protestelor în statele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 12:24

 Racheta a fost lansată de la baza aeriană americană Vandenberg din California.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 12:06

 Lacul Mercer, un lac subglaciar situat la aproximativ un kilometru sub gheaţa Antarcticii, a rămas nederanjat timp de 1.000 de ani, până când o echipă de cercetători a decis recent să vadă ce se ascunde în el. Descoperirile au fost surprinzătoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 11:53

 Peste 10.000 de persoane au mărşăluit prin Belgrad sâmbătă seara pentru a protesta faţă de preşedintele Aleksandar Vucic şi Partidul Progresiv Sârb (SNS) pe care îl conduce, solicitând respectarea libertăţii presei ca precondiţie pentru alegeri libere şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 11:00

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:30

Ce avere a moștenit un român care a îngrijit timp de 16 ani o bătrână în Italia: suma este colosală!

Ce avere a moștenit un român care a îngrijit timp de 16 ani o bătrână în Italia: suma este colosală!

Un român în vârstă de 47 de ani s-a trezit milionar peste noapte!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2019, ora: 10:25

Ora de la care se joacă Simona Halep - Serena Williams, "duelul de foc" din optimile Australian Open

Ora de la care se joacă Simona Halep - Serena Williams, "duelul de foc" din optimile Australian Open

Simona Halep a învins-o pe Venus Williams şi acum e gata de meciul din optimi cu Serena.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:22

Igor Dodon și-a tras un video cum se crucește în pielea goală

Igor Dodon și-a tras un video cum se crucește în pielea goală

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:20

Șeful PDM l-a informat pe președintele în exercițiu al OSCE că au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor din diaspora la parlamentare

Șeful PDM l-a informat pe președintele în exercițiu al OSCE că au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor din diaspora la parlamentare

Progresul economic înregistrat de Moldova în perioada guvernării PDM este o contribuție la securitatea națională și regională, oferind în același timp țării noastre noi oportunități de cooperare în plan european. Declarația a fost făcută de către Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:17

Teodor Meleşcanu: Este esenţială crearea rapidă a unei majorităţi proeuropene după alegerile parlamentare din februarie

Teodor Meleşcanu: Este esenţială crearea rapidă a unei majorităţi proeuropene după alegerile parlamentare din februarie

Guvernul Filip a făcut într-o perioadă scurtă şi într-un context foarte greu paşi importanţi pe calea spre Uniunea Europeană. Reformele realizate până în prezent trebuie continuate, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:10

Primarul de Cimișlia, NEDUMERIT că Blocul „ACUM” a desemnat-o pe Domnica Manole în circumscripția nr. 40: „Îmi pare stranie candidata, dar și modul cum a fost înaintată”

Primarul de Cimișlia, NEDUMERIT că Blocul „ACUM” a desemnat-o pe Domnica Manole în circumscripția nr. 40: „Îmi pare stranie candidata, dar și modul cum a fost înaintată”

Primarul orașului Cimișlia, liberal-democratul Gheorghe Răileanu, dezvăluie că, în aprilie 2018, dânsul a fost desemnat candidatul din circumscripția uninominală nr. 40, în cadrul unei adunări comune a reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:06

Singura eclipsă totală de lună din 2019, va fi vizibilă luni de dimineaţă, în România, pentru aproape o oră

Singura eclipsă totală de lună din 2019, va fi vizibilă luni de dimineaţă, în România, pentru aproape o oră

O eclipsă totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:00

Peste 400 de moldoveni se vor aleși deputați pe circumscripțiile uninominale / Numele candidaţilor înaintaţi pe circumscripţiile uninominale

Peste 400 de moldoveni se vor aleși deputați pe circumscripțiile uninominale / Numele candidaţilor înaintaţi pe circumscripţiile uninominale Din editia print

Cele mai disputate circumscripții sunt în Chișinău, în stânga Nistrului și în diasporă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 09:32

Comuniștii din China au găsit o metodă nouă ca să-și controleze cetățenii

Comuniștii din China au găsit o metodă nouă ca să-și controleze cetățenii

 Platforma WeChat din China va integra o nouă aplicație prin care datornicii vor fi puși pe hartă. Harta va fi vizibilă, că asta e partea mai ciudată, tuturor celor din jur.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

„Compromisul” pe care Trump este dispus să îl facă pentru încheierea blocajului guvernamental parţial

„Compromisul” pe care Trump este dispus să îl facă pentru încheierea blocajului guvernamental parţial

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeraliile lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk

Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeraliile lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

România se pregătește pentru un Brexit dur, fără acord.

România se pregătește pentru un Brexit dur, fără acord.

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

Noi proteste în Ungaria împotriva Guvernului condus de Viktor Orban

Noi proteste în Ungaria împotriva Guvernului condus de Viktor Orban

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

Laura Codruţa Kovesi acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat

Laura Codruţa Kovesi acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

Ce e cu mitul deochiului și de ce lumea mai crede în el

Ce e cu mitul deochiului și de ce lumea mai crede în el

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

Cel mai vechi tabel periodic al elementelor a fost descoperit într-o universitate din Scoția

Cel mai vechi tabel periodic al elementelor a fost descoperit într-o universitate din Scoția

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

Trei turişti, între care un copil, rătăciţi în munţii Făgăraş, recuperaţi după mai bine de 12 ore

Trei turişti, între care un copil, rătăciţi în munţii Făgăraş, recuperaţi după mai bine de 12 ore

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Emilian Galaicu-Păun: „Românul s-a născut…” – poet sau proclet?!

Emilian Galaicu-Păun: „Românul s-a născut…” – poet sau proclet?!

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Vladimir Putin în Serbia și politica Rusiei în Balcani

Vladimir Putin în Serbia și politica Rusiei în Balcani

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)