Sănătate

9 alimente pentru a ameliora gastrita

Câteva posibile cauze ale gastritei
În primul rând, trebuie să menționăm că una dintre principalele cauze ale gastritei este reprezentată de administrarea de medicamente, precum analgezicele și aspirina. Acestea pot avea efecte negative asupra mucoasei ce căptușește stomacul.

Consumul frecvent sau/și excesiv de alcool influențează în mod decisiv debutul gastritei. De asemenea, consumul de ceai, cafea sau suc de lămâie pe stomacul gol poate irita mucoasa gastrică. Acesta poate duce la apariția gastritei cronice sau pe termen lung.

Deși nu reprezintă un factor declanșator, consumul de alimente foarte calde sau foarte reci poate înrăutăți gastrita. Acesta poate cauza iritații și dureri la contactul alimentelor cu membrana ce căptușește stomacul.

Simptome ale gastritei
Dacă te confrunți cu mai multe dintre simptomele pe care le vom enumera în cele ce urmează, ar trebui să te prezinți de urgență la cabinetul unui medic gastroenterolog, deoarece a-i putea suferi de gastrită:

Pierderea poftei de mâncare, mai ales la primele ore ale dimineții;
Senzație de arsură sau reflux acid;
Durere în zona buricului sau a coastelor;
Vărsături (ocazional cu sânge);
Sânge în scaun.
9 alimente pentru a ameliora gastrita
Dacă un medic îți confirmă că suferi de gastrită sau dacă ai pe cineva drag afectat de această boală, următoarele informații îți vor fi de mare ajutor. Iată care sunt cele mai bune alimente pentru a ameliora gastrita:

1. Miere

Mierea pe lista de alimente pentru a ameliora gastrita
Mierea conține o cantitate mare de antioxidanți care ajută la întărirea mucoasei ce căptușește stomacul. Prin urmare, aceasta poate ajuta la reducerea riscului de îmbolnăvirea și la ameliorarea gastritei.

Pentru a reuși acest lucru, bea în fiecare zi pe stomacul gol un pahar de apă călduță în care ai adăugat două linguri de miere naturală, fără adaosuri.
Vei observa imediat o reducere semnificativă a frecvenței apariției refluxului acid.
2. Ulei de măsline extravirgin
Uleiul de măsline extravirgin poate ajuta la ameliorarea inflamației mucoasei gastrice grație proprietăților sale antiinflamatoare.

Pentru a profita de beneficiile sale, pune o lingură din acest ulei într-un pahar cu apă sau lapte cald.
Bea acest remediu în fiecare zi pe stomacul gol, deoarece te va ajuta să reduci inflamația gastrică.
3. Ceapă
Ceapa este unul dintre cele mai bune alimente pentru a ameliora gastrita. Conform anumitor studii, aceasta poate ajuta la distrugerea bacteriei Helicobacter pylori. Această bacterie este responsabilă de apariția gastritei în anumite cazuri.

Însă nu ar trebui să consumi ceapă în exces, deoarece această legumă este foarte puternică. În plus, ceapa poate cauza greață, vomă și flatulență în cazul anumitor persoane. Înainte de a consuma ceapă pentru ameliorarea gastritei, cere sfatul unui medic specialist.

Pentru a beneficia de proprietățile sale, consumă un sfert de lingură de ceapă tocată fin.
Dacă găsești, alege să consumi ceapă neagră, deoarece aceasta conține cea mai mare cantitate de vitamine și minerale.
4. Terci de ovăz
Ovăz pe lista de alimente pentru a ameliora gastrita
Ovăzul este o altă opțiune excelentă pentru a ameliora gastrita grație proprietăților sale antioxidante și de curățare a organismului. Poți consuma în fiecare zi la micul dejun un treci de ovăz îndulcit cu miere de albine naturală.

5. Papaya
Știai că semințele de papaya pot fi un aliat de nădejde al sănătății gastrice? Ele conțin papaină, o enzimă care ajută la descompunerea proteinelor din alimentele consumate și la neutralizarea acidului gastric în exces. Prin urmare, semințele de papaya sunt considerate alimente pentru a ameliora gastrita.

Pentru a obține efectul dorit, extrage semințele din fructul de papaya și lasă-le să se usuce la soare. Apoi, zdrobește-le până devin pudră. Pune o cantitate mică din pudra obținută pe câteva bucățele de ananas și consumă-le la micul dejun. Vai simți imediat un efect de ameliorare a durerii.

6. Semințe
Mai întâi, fă un amestec egal de semințe de chimen dulce, cardamom verde și scorțișoară. Acestea conțin vitamine ce facilitează digestia.
Apoi, coace-le într-o tigaie timp de 30 de secunde.
Zdrobește-le și transformă-le în pudră. Consumă o linguriță din această pudră după fiecare masă.
Nu face exces. Orice exces poate fi dăunător pentru organism.
7. Sare neagră
Consumă puțină sare neagră după fiecare masă timp de aproximativ două luni. Aceasta conține mai puțin iod decât sarea de masă și are proprietăți antiinflamatoare. Prin urmare, poate ameliora în mod semnificativ simptomele date de gastrită.

8. Pătrunjel
Pătrunjelul este o altă opțiune minunată pentru a ameliora gastrita grație proprietăților sale diuretice și mineralelor pe care le conține, precum potasiu, calciu și fosfor.

Pentru a te bucura de beneficiile sale, fă suc proaspăt de pătrunjel.
Apoi, adaugă sare neagră și piper negru.
Consumă zilnic 3 linguri din acest sirop, după fiecare masă.
9. Ghimbir
Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea tuturor durerilor de stomac grație proprietăților sale antioxidante ce contribuie la detoxifierea organismului.

Pentru ulcer și gastrită, prepară o infuzie de ghimbir și ceapă. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamației și a senzației de greață. Însă ai grijă să nu faci abuz, deoarece ghimbirul și ceapa au proprietăți puternice.

Dieta pentru persoanele cu gastrită
Dacă suferi de gastrită, este necesar să urmezi o dietă în care să incluzi alimentele descrise mai sus. În caz contrar, orice tratament urmezi poate da greș. În plus, include în alimentația ta iaurturi naturale cu conținut redus de grăsime, apă de cocos și preparate slabe.

Alimente interzise în caz de gastrită
Alimente interzise în gastrită
Există multe alimente care sunt interzise bolnavilor de gastrită, deoarece acestea înrăutățesc inflamația stomacului. Dacă suferi de această boală, evită să consumi:

Alcool
Cafea sau ceai
Sucuri sau băuturi pasteurizate
Produse ce conțin cacao
Sucuri de citrice
Carne roșie
Alimente picante
Alte recomandări pentru bolnavii de gastrită
Chiar dacă nu îți este foame, nu ar trebui să aștepți prea mult înainte de a servi masa. Un stomac gol va provoca și mai multe dureri, iar gastrita se va înrăutăți. Încearcă să servești un mic dejun sănătos, chiar dacă nu ai poftă de mâncare.

Nu uita să consumi cel puțin opt pahare de apă în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la eliminarea bacteriei ce poate trăi în stomac și care înrăutățește simptomele gastritei.

Respectarea unei diete stricte nu este însă suficient, mai ales în caz de gastrită acută. Deși aceste alimente ameliorează gastrita, este important să ceri întotdeauna sfatul unui medic specialist. Această dietă este perfectă în completarea tratamentului prescris de acesta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *