Cultură

Acordeonistii de la Concertino au luat Grand Prix-ul la Kaunas

Excelentii acordeonisti ai Ansamblului „Concertino” au devenit ambasadorii nostri muzicali in lume. Ultima lor mare victorie a fost Grand Prix-ul obtinut la prestigiosul concurs international al acordeonistilor „ASCOLTATE” din Kaunas, Lituania. Ansamblul „Concertino” activeaza de doi ani la Sala cu Orga, timp in care a reusit sa devina laureat al sase concursuri prestigioase din Italia, Polonia, Cehia, Croatia, la toate obtinand Premiul Mare sau Premiul I.

„La Kaunas ne-am simtit excelent, pentru ca eram foarte bine pregatiti, cu victoria in suflete. Pentru ea am investit eforturi mari – disciplina, repetitii si mult timp. Asa ca a fost o victorie meritata”, ne-a marturisit Eugen Negruta, conducatorul artistic al ansamblului. „Concertino” are un repertoriu vast: piese clasice, dar si creatii contemporane. Acordeonistii adora sa interpreteze tangourile marelui compozitor argentinian Astor Piazzola, celebrele melodii franceze ale renumitului ucrainean Vladimir Zubitki. Tinerii nostri artisti se simt siguri pe sine chiar si atunci cand evolueaza in marile sali ale lumii, cea mai impresionanta dintre care a fost cea de la Royall Academy din Bruxelles.

„Concertino” a fost format in 2003, in ideea renasterii acordeonului clasic in RM, deoarece acest instrument este privit la noi doar ca unul popular. Astfel, un grup de tineri instrumentisti si-a dorit sa dovedeasca publicului ca la acordeon poate fi interpretata nu doar muzica populara, dar si clasica, si noua. Si au reusit cu brio. Marcati de faptul ca sunt recunoscuti in toate turneele, cei zece instrumentisti de la „Concertino” se simt, inainte de toate, cuceritorii Italiei. Anume acolo li s-a propus sa ramana si sa reprezinte poporul italian in lume. Artistii au preferat sa revina acasa si sa lucreze in beneficiul Moldovei.
Desi au trecut abia cateva zile de la succesul din Kaunas, acordeonistii sunt in pregatiri pentru turneul programat in luna august in Polonia. In octombrie ii asteapta alte trei concursuri in Italia. „Totodata, vom avea si o surpriza de zile mari pentru melomanii nostri: un program de muzica pentru acordeon de compozitori europeni renumiti, interpretata in premiera in RM”, anunta Eugen Negruta.

Audiaza pe www.concertino.md „Piazzolla”-85 albumul de debut al ansamblului de acordeonisti. Sunt incluse piese ale celebrului argentinian Astor Piazzolla, un omagiu adus muzicianului la 85 de ani. „Libertango” (poate cea mai vestita piesa); „Oblivion” – piesa din sound-track-ul la filmul „Henric IV”, pentru care Piazzolla a fost distins cu Premiul Grammy drept cea mai buna muzica pentru film; piesa „Adios Nonino” – omagiu tatalui sau; „La Muerte del Angel” – una din creatiile ce au intrat in „Suita Ingerului”, sunt doar cateva dintre creatiile de pe acest album.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *