Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 11:55

Alegerile în Germania: În ciuda amenințării extremei-drepte, Merkel e gata de a câștiga un nou mandat

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Creștin-democrata Angela Merkel, favorită pentru un nou mandat de cancelar la alegerile parlamentare de duminică din Germania, și rivalul său social-democrat Martin Schulz încearcă vineri să își mobilizeze susținătorii și să îi convingă pe indeciși, pe un final de campanie tensionat din cauza avântului extremei-drepte, relatează AFP.

În vârstă de 63 de ani, Angela Merkel, bine poziționată pentru câștigarea unui al patrulea mandat de cancelar, va participa în cursul serii de vineri la un miting electoral la Munchen, în timp ce Martin Schulz, 61 de ani, va susține un discurs în fața simpatizanților la Berlin.

Deși conservatorii au în continuare un avantaj lejer în fața social-democraților, ultimele sondaje oferă în același timp și motive de îngrijorare.Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aripa sa bavareză, Uniunea Creștin-Socială (CSU), sunt creditate cu 36% din intențiile de vot, conform unui sondaj al postului de televiziune ZDF publicat joi seară, și s-ar putea apropia de al doilea cel mai slab scor electoral al său — 35,1% în 1998.

Martin Schulz vrea să vadă în această erodare "o schimbare de ultim minut" legată de "o uriașă îngrijorare" a populației.

Însă fostul președinte al Parlamentului European este departe de a profita de acest lucru. Social-democrații sunt creditați numai cu 21,5% în sondaj, un scor fără precedent în istoria celui mai vechi partid din Germania.

Formațiunea populistă de dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD) realizează ascensiunea cea mai clară pe final de campanie, situându-se la 11% în intențiile de vot. Alte sondaje o plasează chiar mai sus.

"Fiecare nouă zi de campanie este o zi bună pentru populiștii de dreapta", comentează publicația Der Spiegel.

Conservatorii nu au arătat niciodată dubii în legătură cu victoria șefei lor. Această atitudine nu doar că a condus la o campanie considerată plictisitoare de opinia publică și de media, dar i-a iritat de asemenea pe simpatizanții AfD sau a dezamăgit oficiali guvernamentali, care au văzut în acest comportament o nouă dovadă "de aroganță a puterii din ultimii anii Merkel", a mai scris revista.

Fidelă stilului său, Merkel, care conduce țara de 12 ani, nu a propus nimic concret. Ea a reiterat mesajul asigurator al unei Germanii "unde este bine să trăiești", la adăpost de riscuri externe simbolizate de Donald Trump sau Brexit.

Rivalul său a eșuat în a convinge, denunțând injustițiile sociale într-o țară în plină creștere economică, unde șomajul este la cel mai scăzut nivel de după reunificare.

Perspectiva intrării dreptei naționalisteîn Camera Inferioară a Parlamentului, primul partid de acest tip care ar ajunge în legislativ după 1945, este de asemenea la originea unei ultime polemici înainte de vot.

Mâna dreaptă a Angelei Merkel la cancelarie, Peter Altmaier, a atras numeroase critici, inclusiv în propria tabără, declarând că este mai bine să te abții decât să votezi cu AfD. Ministrul social-democrat al afacerilor externe, Sigmar Gabriel, a spus că este vorba de o 'capitulare' a CDU 'în fața populismului de dreapta'.

Singurul mijloc de a bloca AfD "este de a vota pentru partide care se simt 100% legate de legea noastră fundamentală", a declarat joi cancelarul la postul public de radio.

Angela Merkel a exclus orice alianță la guvernare cu vreo formațiune extremistă: AfD, dar și stânga radicală, care își dispută în prezent a treia poziție în sondaje.

Pe hârtie, opțiunea cea mai simplă, și sinonimă cu continuitatea în politica germană, ar fi reluarea unei mari coaliții cu social-democrații.

Însă SPD, în plină criză, ar putea de această dată să aleagă să se refacă printr-o cură de opoziție.

Altă posibilitate pentru cancelar ar fi o alianță cu partidul liberal FDP, pe cale de a reveni în Bundestag după ce a fost respins în 2013, și cu Verzii. Însă o coaliție de doar două partide, cu una din aceste mici formațiuni, pare imposibilă, date fiind sondajele.

Divergențele între ecologiști și liberali privind viitorul diesel sau imigrația s-ar putea dovedi totuși complicat de gestionat.

Iar carismaticul lider al FDP, Christian Lindner (38 de ani), care se opune ferm, printre altele, propunerilor Franței de reformă a zonei euro, se anunță un partener complicat pentru Angela Merkel.

Partidul său revendică deja Ministerul Finanțelor, pe care CDU vrea să îl lase în continuare în mâinile lui Wolfgang Schäuble (75 ani), fidel cancelarului.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md