Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 18 Iulie 2019, ora 11:35

Angajații de la Snapchat s-au folosit de aplicație ca să spioneze utilizatorii

Marime Font

Mai multe surse și e-mail-uri pomenesc de SnapLion, un instrument intern folosit de mai multe departamente pentru accesarea datelor utilizatorilor Spanchat. Mai multe departamente din interiorul gigantului social media Snap au instrumente prin care pot accesa datele utilizatorilor, iar mai mulți angajați s-au folosit de asta ca să-i spioneze pe utilizatorii Snapchat, a aflat Motherboard.

Doi foști angajați au spus că mai mulți colegi de la Snap au profitat cu câțiva ani în urmă de accesul pe care îl aveau la datele utilizatorilor. Acele surse, împreună cu alți doi foști angajați, unul curent și mai multe e-mail-uri din cadrul companiei, obținute de Motherboard, descriu instrumente interne care permiteau angajaților Snap să acceseze datele utilizatorilor, inclusiv în unele cazuri locația, Snap-urile salvate și informații personale, cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail. Snap-urile sunt fotografii sau videoclipuri care, dacă nu sunt salvate, dispar de obicei după ce sunt primite (sau după 24 de ore dacă sunt postate ca Story-ul unui utilizator).

Motherboard a păstrat anonimitatea surselor din acest articol ca să vorbească deschis despre procesele interne din Snap.


Deși Snap a introdus controale stricte și ia foarte în serios intimitatea utilizatorului conform mai multor surse, știrea arată ceva ce ți-ar putea scăpa din vedere: în spatele produselor pe care le folosești zilnic, sunt oameni care au acces la date extrem de sensibile despre utilizatori, pentru că au nevoie de ele în procesele specifice serviciului. Dar, fără un sistem de protecție corespunzător, unii dintre acei oameni ar putea profita de asta ca să vadă informațiile private sau profilele utilizatorilor.

Unul dintre instrumentele interne care accesează aceste date se numește SnapLion, conform mai multor surse și e-mail-uri. Inițial era folosit ca să strângă informații despre utilizatori ca răspuns la cereri legale, cum ar fi un ordin judecătoresc sau o citație, au spus doi foști angajați. Ambele surse au spus că SnapLion este un joc de cuvinte dintre LEO (law enforcement officer), iar unul dintre ei a adăugat că este și o referință la personajul de desene animate Leo, the Lion. Echipa de la Snap care se ocupă de „Spam and Abuse” are acces la el, conform unui fost angajat, iar altul curent a sugerat că instrumentul este folosit pentru combaterea bullying-ului sau hărțuirii pe platformă. Un e-mail intern Snap, obținut de Motherboard, spune că un departament numit „Customer Ops” are acces la SnapLion. Și angajații de la securitate au acces la el, conform angajatului. Existența acestei unelte nu a fost specificată anterior.

SnapLion asigură „cheile regatului”, a spus unul dintre foștii angajați, care a descris felul în care sunt exploatate datele utilizatorilor.

Mulți dintre cei 186 de milioane de utilizatori ai Snapchat folosesc aplicația pentru fotografiile și clipurile pe care și le trimit reciproc. Aceștia s-ar putea să nu fie conștienți de genul de date pe care le poate stoca aplicația. În 2014, Comisia Federală Pentru Comerț a amendat Snapchat fiindcă nu a declarat că firma colecta, stoca și transmitea date de geo-localizare.

Ghidul public pentru aplicarea legii de la Snap, care privește cererea de informații despre utilizatori, descrie tipul de date disponibile, inclusiv numărul de telefon legat de cont, datele de localizare a utilizatorului (de exemplu când utilizatorul are pornită această setare pe telefon și a activat serviciile de localizare pe Snapchat), metadata mesajelor din care poți vedea cu cine a vorbit și când, iar în unele cazuri conținut Snap limitat, cum ar fi „Amintirile” utilizatorului, care sunt versiuni salvate ale Snap-urilor care dispar, plus alte fotografii și clipuri păstrate de user.

Un e-mail din interiorul companiei obținut de Motherboard arată cum un angajat Snap folosește SnapLion ca să caute adresa de e-mail a unui cont de utilizator, într-un context neoficial, și un al doilea dezvăluie felul în care instrumentul poate fi folosit în cazurile de abuz asupra minorilor.

Instrumentele precum SnapLion sunt folosite de obicei în industria tech, pentru ca datele utilizatorilor să poată fi accesate de companii în scopuri legitime. Deși Snap a spus că are mai multe instrumente pe care le folosește la plângerile clienților, să respecte legea și să asigure conformarea la termenii și condițiile rețelei, angajații au folosit procedurile de accesare a datelor utilizatorilor ilegitim, ca să spioneze, conform unor doi foști angajați.

Unul dintre foștii angajați a spus că au fost accesate informații în mod abuziv „de câteva ori”. Acea sursă și o alta au specificat că încălcarea a fost săvârșită de mai mulți indivizi. Un e-mail Snapchat, obținut de Motherboard, arată de asemenea cum angajații discută problema unor amenințări interne și a accesului la date și cum ar trebui ele combătute.

Motherboard nu a reușit să verifice cum exact s-a întâmplat sau ce sistem sau proces au folosit angajații ca să acceseze informațiile utilizatorilor.

Un purtător de cuvânt al aplicației a scris într-un e-mail că „Protejarea intimității este primordială la Snap. Păstrăm foarte puține date despre utilizatori și avem politici solide și controale ca să limităm accesul intern la informațiile pe care le avem. Accesul neautorizat de orice fel este o încălcare clară a standardelor și conduitei companiei și, dacă ești detectat, esti concediat”.

Când a fost întrebat dacă a avut loc vreodată așa ceva, un fost senior în securitatea informațiilor de la Snap a spus: „Nu pot face comentarii, dar am avut sisteme bune încă de la început, de fapt chiar mult mai devreme decât orice alt startup existent”. El nu a negat că angajații au profitat de accesul pe care îl aveau la date și a încetat să mai răspundă mesajelor.

Unul dintre foștii angajați crede că, în urmă cu câțiva ani, SnapLion nu avea un sistem de înregistrare bun cât să urmărească ce accesau angajații. Prin sistemul ăsta, în general, o companie urmărește cine folosește rețeaua și ce date accesează ca să se asigure că nimic nu e încălcat. Apoi SnapLion a implementat sisteme de monitorizare, a adăugat el. Snap a spus că în prezent controlează accesul la datele utilizatorilor.

„Logging-ul nu este perfect”, a spus al doilea tip care lucra la Snapchat, cel care a descris abuzul.

Snap a spus că limitează accesul intern la astfel de unelte care sunt disponibile doar celor care au nevoie de ele, dar SnapLion nu mai e de mult un instrument doar pentru situațiile care implică legea. Acum este folosit în general. Un fost angajat care a lucrat cu SnapLion a spus că ajută la resetarea parolelor conturilor sparte și „administrarea utilizatorilor”.

Cineva care lucrează în prezent acolo a susținut că aplicația asigură confidențialitatea prin cele mai bune metode și alți doi foști angajați au afirmat că există controale drastice pentru protejarea intimității utilizatorilor. Snap a introdus sistemul de criptare în ianuarie anul acesta.

Astfel de abuzuri se întâmplă în toată industria tech. Anul trecut, Motherboard a scris că Facebook a concediat mai mulți angajați pentru că s-au folosit de accesul pe care-l aveau ca să-și hărțuiască foștii parteneri. Uber s-a dat mare cu așa-numitul mod „God View”, care arată localizarea în timp real a utilizatorilor și șoferilor. Angajații companiei au folosit sisteme interne pentru spionarea foștilor parteneri, a politicienilor și celebrităților.

„Utilizatorul obișnuit trebuie să înțeleagă că orice face și nu este criptat, va fi la un moment dat, disponibil tuturor”, a spus într-o conversație telefonică Alex Stamos, fostul șef de securitate a informațiilor de la Facebook și acum profesor adjunct la Standford.

„Nu este ceva excepțional de rar”, a adăugat Stamos când se referea la accesarea datelor din interior.

Leoni Tanczer, lector în Securitate Internațională și Tehnologii Emergente de la Colegiul Universitar din Londra, a spus într-un chat online că acest episod „rezonează cu ideea că nu ar trebui să percepi companiile ca entități monolite, ci mai degrabă ca niște grupuri de indivizi care au la rândul lor defecte și prejudecăți. Așadar este important ca accesul la date să fie reglementat strict din interior și este nevoie de verificări și controale adecvate.”

https://www.vice.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)