Astăzi 21 August 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 20 August 2019
Abonamente

Actualitate 18 Iulie 2019, ora 11:35

Angajații de la Snapchat s-au folosit de aplicație ca să spioneze utilizatorii

Marime Font

Mai multe surse și e-mail-uri pomenesc de SnapLion, un instrument intern folosit de mai multe departamente pentru accesarea datelor utilizatorilor Spanchat. Mai multe departamente din interiorul gigantului social media Snap au instrumente prin care pot accesa datele utilizatorilor, iar mai mulți angajați s-au folosit de asta ca să-i spioneze pe utilizatorii Snapchat, a aflat Motherboard.

Doi foști angajați au spus că mai mulți colegi de la Snap au profitat cu câțiva ani în urmă de accesul pe care îl aveau la datele utilizatorilor. Acele surse, împreună cu alți doi foști angajați, unul curent și mai multe e-mail-uri din cadrul companiei, obținute de Motherboard, descriu instrumente interne care permiteau angajaților Snap să acceseze datele utilizatorilor, inclusiv în unele cazuri locația, Snap-urile salvate și informații personale, cum ar fi numere de telefon și adrese de e-mail. Snap-urile sunt fotografii sau videoclipuri care, dacă nu sunt salvate, dispar de obicei după ce sunt primite (sau după 24 de ore dacă sunt postate ca Story-ul unui utilizator).

Motherboard a păstrat anonimitatea surselor din acest articol ca să vorbească deschis despre procesele interne din Snap.


Deși Snap a introdus controale stricte și ia foarte în serios intimitatea utilizatorului conform mai multor surse, știrea arată ceva ce ți-ar putea scăpa din vedere: în spatele produselor pe care le folosești zilnic, sunt oameni care au acces la date extrem de sensibile despre utilizatori, pentru că au nevoie de ele în procesele specifice serviciului. Dar, fără un sistem de protecție corespunzător, unii dintre acei oameni ar putea profita de asta ca să vadă informațiile private sau profilele utilizatorilor.

Unul dintre instrumentele interne care accesează aceste date se numește SnapLion, conform mai multor surse și e-mail-uri. Inițial era folosit ca să strângă informații despre utilizatori ca răspuns la cereri legale, cum ar fi un ordin judecătoresc sau o citație, au spus doi foști angajați. Ambele surse au spus că SnapLion este un joc de cuvinte dintre LEO (law enforcement officer), iar unul dintre ei a adăugat că este și o referință la personajul de desene animate Leo, the Lion. Echipa de la Snap care se ocupă de „Spam and Abuse” are acces la el, conform unui fost angajat, iar altul curent a sugerat că instrumentul este folosit pentru combaterea bullying-ului sau hărțuirii pe platformă. Un e-mail intern Snap, obținut de Motherboard, spune că un departament numit „Customer Ops” are acces la SnapLion. Și angajații de la securitate au acces la el, conform angajatului. Existența acestei unelte nu a fost specificată anterior.

SnapLion asigură „cheile regatului”, a spus unul dintre foștii angajați, care a descris felul în care sunt exploatate datele utilizatorilor.

Mulți dintre cei 186 de milioane de utilizatori ai Snapchat folosesc aplicația pentru fotografiile și clipurile pe care și le trimit reciproc. Aceștia s-ar putea să nu fie conștienți de genul de date pe care le poate stoca aplicația. În 2014, Comisia Federală Pentru Comerț a amendat Snapchat fiindcă nu a declarat că firma colecta, stoca și transmitea date de geo-localizare.

Ghidul public pentru aplicarea legii de la Snap, care privește cererea de informații despre utilizatori, descrie tipul de date disponibile, inclusiv numărul de telefon legat de cont, datele de localizare a utilizatorului (de exemplu când utilizatorul are pornită această setare pe telefon și a activat serviciile de localizare pe Snapchat), metadata mesajelor din care poți vedea cu cine a vorbit și când, iar în unele cazuri conținut Snap limitat, cum ar fi „Amintirile” utilizatorului, care sunt versiuni salvate ale Snap-urilor care dispar, plus alte fotografii și clipuri păstrate de user.

Un e-mail din interiorul companiei obținut de Motherboard arată cum un angajat Snap folosește SnapLion ca să caute adresa de e-mail a unui cont de utilizator, într-un context neoficial, și un al doilea dezvăluie felul în care instrumentul poate fi folosit în cazurile de abuz asupra minorilor.

Instrumentele precum SnapLion sunt folosite de obicei în industria tech, pentru ca datele utilizatorilor să poată fi accesate de companii în scopuri legitime. Deși Snap a spus că are mai multe instrumente pe care le folosește la plângerile clienților, să respecte legea și să asigure conformarea la termenii și condițiile rețelei, angajații au folosit procedurile de accesare a datelor utilizatorilor ilegitim, ca să spioneze, conform unor doi foști angajați.

Unul dintre foștii angajați a spus că au fost accesate informații în mod abuziv „de câteva ori”. Acea sursă și o alta au specificat că încălcarea a fost săvârșită de mai mulți indivizi. Un e-mail Snapchat, obținut de Motherboard, arată de asemenea cum angajații discută problema unor amenințări interne și a accesului la date și cum ar trebui ele combătute.

Motherboard nu a reușit să verifice cum exact s-a întâmplat sau ce sistem sau proces au folosit angajații ca să acceseze informațiile utilizatorilor.

Un purtător de cuvânt al aplicației a scris într-un e-mail că „Protejarea intimității este primordială la Snap. Păstrăm foarte puține date despre utilizatori și avem politici solide și controale ca să limităm accesul intern la informațiile pe care le avem. Accesul neautorizat de orice fel este o încălcare clară a standardelor și conduitei companiei și, dacă ești detectat, esti concediat”.

Când a fost întrebat dacă a avut loc vreodată așa ceva, un fost senior în securitatea informațiilor de la Snap a spus: „Nu pot face comentarii, dar am avut sisteme bune încă de la început, de fapt chiar mult mai devreme decât orice alt startup existent”. El nu a negat că angajații au profitat de accesul pe care îl aveau la date și a încetat să mai răspundă mesajelor.

Unul dintre foștii angajați crede că, în urmă cu câțiva ani, SnapLion nu avea un sistem de înregistrare bun cât să urmărească ce accesau angajații. Prin sistemul ăsta, în general, o companie urmărește cine folosește rețeaua și ce date accesează ca să se asigure că nimic nu e încălcat. Apoi SnapLion a implementat sisteme de monitorizare, a adăugat el. Snap a spus că în prezent controlează accesul la datele utilizatorilor.

„Logging-ul nu este perfect”, a spus al doilea tip care lucra la Snapchat, cel care a descris abuzul.

Snap a spus că limitează accesul intern la astfel de unelte care sunt disponibile doar celor care au nevoie de ele, dar SnapLion nu mai e de mult un instrument doar pentru situațiile care implică legea. Acum este folosit în general. Un fost angajat care a lucrat cu SnapLion a spus că ajută la resetarea parolelor conturilor sparte și „administrarea utilizatorilor”.

Cineva care lucrează în prezent acolo a susținut că aplicația asigură confidențialitatea prin cele mai bune metode și alți doi foști angajați au afirmat că există controale drastice pentru protejarea intimității utilizatorilor. Snap a introdus sistemul de criptare în ianuarie anul acesta.

Astfel de abuzuri se întâmplă în toată industria tech. Anul trecut, Motherboard a scris că Facebook a concediat mai mulți angajați pentru că s-au folosit de accesul pe care-l aveau ca să-și hărțuiască foștii parteneri. Uber s-a dat mare cu așa-numitul mod „God View”, care arată localizarea în timp real a utilizatorilor și șoferilor. Angajații companiei au folosit sisteme interne pentru spionarea foștilor parteneri, a politicienilor și celebrităților.

„Utilizatorul obișnuit trebuie să înțeleagă că orice face și nu este criptat, va fi la un moment dat, disponibil tuturor”, a spus într-o conversație telefonică Alex Stamos, fostul șef de securitate a informațiilor de la Facebook și acum profesor adjunct la Standford.

„Nu este ceva excepțional de rar”, a adăugat Stamos când se referea la accesarea datelor din interior.

Leoni Tanczer, lector în Securitate Internațională și Tehnologii Emergente de la Colegiul Universitar din Londra, a spus într-un chat online că acest episod „rezonează cu ideea că nu ar trebui să percepi companiile ca entități monolite, ci mai degrabă ca niște grupuri de indivizi care au la rândul lor defecte și prejudecăți. Așadar este important ca accesul la date să fie reglementat strict din interior și este nevoie de verificări și controale adecvate.”

https://www.vice.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 22:59

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al instanței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 18:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:54

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:51

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Războiul comercial dintre SUA și China își arată efectele mai devreme decât era așteptat, iar consecințele immediate sunt intrarea în recesiune a celor mai mari economii ale lumii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:27

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:56

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Dosarul penal pentru omor intenţionat în cazul decesului omului de afaceri Iurie Luncaşu a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la decizia procurorului general interimar Dumitru Robu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:39

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:33

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:32

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Anchetatorii au descoperit noi probe extrem de importante în maşina criminalului Gheorghe Dincă. Astfel, criminaliştii ar fi identificat o poşetă albastră, dar şi un cercel, care nu ar fi aparţinut nici Alexandrei Măceşanu, nici Luizei Melencu. Informaţia a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)