Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:32
Abonamente

Editorial 17 Ianuarie 2016, ora 10:05    Din editia print

Marime Font

Anii se schimbă, noi nu

Suntem în 2016, la mulți ani tuturor cititorilor. Vedem că anii se schimbă, dar noi rămânem la fel. Am văzut în aceste zile aceleași mesaje. Unii publicau caricaturi cu ortodocșii la moaște, alții linkuri cu vedete americane convertite la ortodoxie, alții publicau confesiunile de convertire la Biserica Ortodoxă Rusă ale unui baptist.

 
 
 

Altfel spus am văzut aceeași răutate a creștinilor unii față de alții. Aceeași aroganță. Și mi-am dorit din suflet ca 2016 să ne facă mai buni și mai toleranți. Discutăm despre ce poziție ar trebui să adoptăm în cazul refugiaților musulmani, dar noi nici pe cei ce se închină lui Hristos nu îi putem tolera.

Singurul lucru care mă deranjează e prozelitismul. E urât să umbli la oameni la ușă să îi convingi de adevărul tău. Doamne ferește să văd ziua în care ortodocșii se apucă de prozelitism. Dacă un om nu știe despre Hristos și te întreabă, e normal să răspunzi după credința ta, fie ea ortodoxă sau catolică sau protestantă. Dar să umbli după oameni agasându-i nu mai e normal. Pentru că nici Iisus nu umbla după oameni, ci oamenii umblau după El ca să îi primească învățătura.Haideți să vorbim puțin despre cifre. Noi, ortodocșii, reprezentăm 3% din populația globului, baptiștii sau penticostalii cam 1,4 - 1,5. Catolicii în schimb reprezintă cam 17% din populație. Acum imaginați-vă că fiecare consideră că doar el are dreptate și doar biserica lui se va mântui. Însă nici din biserica lui nu se vor mântui toți. Cam aceasta e logica.

Eu cred că Biserica Ortodoxă e acea Biserică întemeiată de Iisus Hristos și despre care El a spus „Nici porțile iadului nu o vor dărâma" (Matei 16; 18). Dacă n-aș crede așa, n-aș fi ortodoxă. La fel probabil crede și fratele meu, catolic sau baptist. Cred în Biserica Ortodoxă așa cum o mărturisește crezul: una, sfântă, sobornicească și apostolească. Știu, cu toată convingerea, că e biserica în care voi muri. Dar această credință a mea nu îmi permite mie să spun că ceilalți creștini vor ajunge în iad.

Și vă întreb ceva ce am auzit și eu la ÎPS Serafim Joantă: credeți că un ortodox (sau un creștin din biserica din care faceți parte) care nu crede de fapt în Iisus, care nu își trăiește credința, care nu face fapte bune, un ortodox din „greșeală", care de la botez nu a mai dat la biserică, e mai drept înaintea lui Dumnezeu prin simpla apartenență la o biserică decât un catolic care nu știe dogmatica sau Biblia pe de rost, dar a cărui credință e vie și lucrătoare? Pentru un ortodox rus Putin e mai drept decât Maica Tereza?

Încetați să atacați creștinii. Dacă faceți parte din Biserica lui Hristos, mulțumiți cu smerenie. Ajutați orice om, indiferent de confesiune sau religie. Dacă vă ajutați doar între voi, ce ați realizat? Iisus a spus că și păcătoșii se ajută între ei. Respectați-l pe aproapele vostru, indiferent de credința (sau necredința) lui. Cât despre cine se va mântui, lăsați judecata asta în seama lui Dumnezeu. Pentru că în Psalmi aflăm că sunt oameni în Casa Domnului, dar și în curțile Casei Domnului.

Voi încheia cu o vorbă a părintelui Cleopa. A fost întrebat o dată de studenți: „Părinte, cei de altă religie se vor mântui?". La început părintele nu a vrut să răspundă. Până la urmă a zis: „Faceți-mă Dumnezeu și vă spun." Pentru că doar lui Dumnezeu îi este dat să răspundă acestei întrebări. Mai bine să cred că se vor mântui cât mai mulți (chiar de voi greși), decât să atribui iadul, ca o nebună, altora ce poate sunt mai curați și mai rugători decât mine.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md