Astăzi 20 Aprilie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:22
Abonamente

Afaceri 2 Februarie 2016, ora 06:41    Din editia print

Anna Drapac, despre afacerea sa din povești

Marime Font

 Educarea netradițională a copiilor, dar și evaluarea lor în funcție de performanțele personale și nu în comparație cu colegii lor sunt niște tendințe care câștigă tot mai sigur teren în Moldova.

Bunăoară, urmând cursul noilor necesități, pe piața autohtonă s-au lansat numeroase afaceri care facilitează procesul educațional. Un exemplu este și afacerea Annei Drapac, o tânără interesată de metode alternative de instruire a copiilor.
 
Anna Drapac este studentă la Drept și a pus pe picioare o afacere promițătoare, originală și cu scop nobil - educarea non-formală a celor mici. A absolvit Colegiul pedagogic din Călăraşi şi activând în domeniul pedagogic o perioadă, a observat că picii din ziua de azi s-au depărtat de lectură, preferând activităţi mai puţin constructive, precum emisiunile tv şi jocurile pe computer. „În acea perioadă căutam mai multe metode pentru a motiva copiii cu care lucram să îndrăgească lectura, până am făcut cunoștință pe un site de educaţie rus cu o asemenea cărţulie de poveşti personalizate. Atunci s-a aprins beculețul”, își amintește Anna.

Copilul - eroul principal

Ideea de „poveste personalizată” constă în scrierea unor istorioare, în care copilul este eroul principal. Fiecare poveste are menirea să-i dea o anumită lecţie copilului, să formeze o anumită capacitate, trăsătură de caracter. Așadar, atunci când fac comandă de o astfel de cărțulie, părinţii completează un formular cu anumite date despre fiica sau fiul lor şi trăsăturile de caracter pe care urmează să le educe poveştile. „Toate aceste date sunt transpuse în poveste. De asemenea, cartea conţine şi poze cu piciul, acestea dându-i posibilitatea de a se încadra mai uşor în lanţul evenimentelor citite în poveste”, explică Anna.

Totuși, pentru a elabora o astfel de lucrare este nevoie de cunoștințe vaste în psihologie, de abilități literare, dar și de redactare și tehnoredactare a textului. Așadar, Anna a dat în căutare specialiști în toate domeniile respective, ea fiind cea care se ocupă de administrarea acestei afaceri. „Lucrez cu jurnalişti şi psihopedagogi care au grijă de alcătuirea poveştilor, designerii şi machetatorii au grijă de aranjarea cărţii, de culori şi imaginile din carte. De asemenea colaborăm cu o mini-tipografie unde le printăm. La o carte se implică patru oameni, în total suntem șase, însă în viitorul apropiat planific să cresc echipa”, spune Anna Drapac. Astfel, deocamdată din echipa sa fac parte Lucia Cujba, Liane Rascu, Anastasia Seveliova-Poiarkina și Diana Gherghi.


Fiecare dintre aceste femei lucrează la poveștile personalizate în paralel cu alte activități de bază. „Am început această afacere de la zero, reinvestind în ea doar profitul pe care îl obțin de la cărţi, iar marketingul la TV sau publicitatea stradală este prea scumpă ca să ne-o putem permite. Deocamdată nu am ajuns la independenţa financiară. Însă se observă, totuşi, că părinţii preferă cadouri mai moderne pentru copiii lor”, recunoaște tânăra care speră ca să dezvolte o afacere de succes, cu multă răbdare, timp și încăpățânare.

Povești care educă și luptă cu defecte

Chiar dacă are planuri mari, tânăra nu va uita niciodată prima carte cu acest concept. „A fost o carte de probă, o făcusem pentru un verişor mai mic. Am lucrat la ea câteva luni, tot cercetam despre ce să fie poveştile, cum să intitulăm, câte poze, ce design şi dimensiune, ca la început”, amintește antreprenoarea. Povestea era despre Moş Crăciun, iar Alex era eroul principal.

Copilul, plimbându-se prin pădure se întâlnește cu renul lui Moş Crăciun, care era rănit şi care îl roagă să îl găsească pe Moş şi să îl ajute să-l învingă pe „maleficul egoist” care vrea să fure toate cadourile destinate copiilor. Acest „malefic”, la rândul lui, îi propune lui Alex un cadou scump în schimbul unei mâini de ajutor. Alex se pomeneşte în ipostaza de a alege între bine și rău. Evident, într-un final, copilul alege să facă o faptă bună și să-l salveze pe Moş Crăciun.

„Acum, însă, avem o varietate de poveşti. Acestea educă altruismul, politeţea, capacitatea de a conduce, abilitățile de organizare etc. Altele luptă cu anumite frici precum cea de stomatolog sau de întuneric”, explică Anna Drapac.

Afacerea va trece Prutul

Mai mult, alături de echipa sa, Anna Drapac planifică să treacă Prutul cu „Poveștile personalizate”, întrucât deja duce tratative cu partenerii din România. Iar până la vară, promite să pună pe rafturile din librării un model de carte unic, intitulat „Poveţe pentru viaţă”. Aceasta va fi o cărţulie destinată dezvoltării personalităţii copilului, o versiune copilărească a cărţilor de dezvoltare pentru maturi. „Mai greu a fost să începem această activitate şi să familiarizăm piaţa cu un produs nou, dar notele de fascinație şi mulţumire din partea părinților care au comandat deja astfel de cărţi ne îndeamnă să progresăm”, afirmă Anna Drapac.

Întrebată cum o influențează cunoștințele adunate acolo și dacă va apuca și acest drum în viață, ea ne-a asigurat că cele învățate la facultate nu-i vor fi niciodată de prisos. Chiar dacă nu are de gând să lucreze în domeniul juridic, tânăra este convinsă că tot ce studiază acum îi va prinde bine în domeniul antreprenorial, ultimul fiind cel pe care vreau să îl studieze. „De fapt, „Poveşti personalizate” este doar începutul şi sper eu că o să mai deschid şi alte proiecte după ce pun bine pe picioare această afacere”, spune Anna.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Aprilie 2019, ora: 07:29

Horoscopul zilei de 20 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)