Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Afaceri 2 Februarie 2016, ora 06:41    Din editia print

Anna Drapac, despre afacerea sa din povești

Marime Font

 Educarea netradițională a copiilor, dar și evaluarea lor în funcție de performanțele personale și nu în comparație cu colegii lor sunt niște tendințe care câștigă tot mai sigur teren în Moldova.

Bunăoară, urmând cursul noilor necesități, pe piața autohtonă s-au lansat numeroase afaceri care facilitează procesul educațional. Un exemplu este și afacerea Annei Drapac, o tânără interesată de metode alternative de instruire a copiilor.
 
Anna Drapac este studentă la Drept și a pus pe picioare o afacere promițătoare, originală și cu scop nobil - educarea non-formală a celor mici. A absolvit Colegiul pedagogic din Călăraşi şi activând în domeniul pedagogic o perioadă, a observat că picii din ziua de azi s-au depărtat de lectură, preferând activităţi mai puţin constructive, precum emisiunile tv şi jocurile pe computer. „În acea perioadă căutam mai multe metode pentru a motiva copiii cu care lucram să îndrăgească lectura, până am făcut cunoștință pe un site de educaţie rus cu o asemenea cărţulie de poveşti personalizate. Atunci s-a aprins beculețul”, își amintește Anna.

Copilul - eroul principal

Ideea de „poveste personalizată” constă în scrierea unor istorioare, în care copilul este eroul principal. Fiecare poveste are menirea să-i dea o anumită lecţie copilului, să formeze o anumită capacitate, trăsătură de caracter. Așadar, atunci când fac comandă de o astfel de cărțulie, părinţii completează un formular cu anumite date despre fiica sau fiul lor şi trăsăturile de caracter pe care urmează să le educe poveştile. „Toate aceste date sunt transpuse în poveste. De asemenea, cartea conţine şi poze cu piciul, acestea dându-i posibilitatea de a se încadra mai uşor în lanţul evenimentelor citite în poveste”, explică Anna.

Totuși, pentru a elabora o astfel de lucrare este nevoie de cunoștințe vaste în psihologie, de abilități literare, dar și de redactare și tehnoredactare a textului. Așadar, Anna a dat în căutare specialiști în toate domeniile respective, ea fiind cea care se ocupă de administrarea acestei afaceri. „Lucrez cu jurnalişti şi psihopedagogi care au grijă de alcătuirea poveştilor, designerii şi machetatorii au grijă de aranjarea cărţii, de culori şi imaginile din carte. De asemenea colaborăm cu o mini-tipografie unde le printăm. La o carte se implică patru oameni, în total suntem șase, însă în viitorul apropiat planific să cresc echipa”, spune Anna Drapac. Astfel, deocamdată din echipa sa fac parte Lucia Cujba, Liane Rascu, Anastasia Seveliova-Poiarkina și Diana Gherghi.


Fiecare dintre aceste femei lucrează la poveștile personalizate în paralel cu alte activități de bază. „Am început această afacere de la zero, reinvestind în ea doar profitul pe care îl obțin de la cărţi, iar marketingul la TV sau publicitatea stradală este prea scumpă ca să ne-o putem permite. Deocamdată nu am ajuns la independenţa financiară. Însă se observă, totuşi, că părinţii preferă cadouri mai moderne pentru copiii lor”, recunoaște tânăra care speră ca să dezvolte o afacere de succes, cu multă răbdare, timp și încăpățânare.

Povești care educă și luptă cu defecte

Chiar dacă are planuri mari, tânăra nu va uita niciodată prima carte cu acest concept. „A fost o carte de probă, o făcusem pentru un verişor mai mic. Am lucrat la ea câteva luni, tot cercetam despre ce să fie poveştile, cum să intitulăm, câte poze, ce design şi dimensiune, ca la început”, amintește antreprenoarea. Povestea era despre Moş Crăciun, iar Alex era eroul principal.

Copilul, plimbându-se prin pădure se întâlnește cu renul lui Moş Crăciun, care era rănit şi care îl roagă să îl găsească pe Moş şi să îl ajute să-l învingă pe „maleficul egoist” care vrea să fure toate cadourile destinate copiilor. Acest „malefic”, la rândul lui, îi propune lui Alex un cadou scump în schimbul unei mâini de ajutor. Alex se pomeneşte în ipostaza de a alege între bine și rău. Evident, într-un final, copilul alege să facă o faptă bună și să-l salveze pe Moş Crăciun.

„Acum, însă, avem o varietate de poveşti. Acestea educă altruismul, politeţea, capacitatea de a conduce, abilitățile de organizare etc. Altele luptă cu anumite frici precum cea de stomatolog sau de întuneric”, explică Anna Drapac.

Afacerea va trece Prutul

Mai mult, alături de echipa sa, Anna Drapac planifică să treacă Prutul cu „Poveștile personalizate”, întrucât deja duce tratative cu partenerii din România. Iar până la vară, promite să pună pe rafturile din librării un model de carte unic, intitulat „Poveţe pentru viaţă”. Aceasta va fi o cărţulie destinată dezvoltării personalităţii copilului, o versiune copilărească a cărţilor de dezvoltare pentru maturi. „Mai greu a fost să începem această activitate şi să familiarizăm piaţa cu un produs nou, dar notele de fascinație şi mulţumire din partea părinților care au comandat deja astfel de cărţi ne îndeamnă să progresăm”, afirmă Anna Drapac.

Întrebată cum o influențează cunoștințele adunate acolo și dacă va apuca și acest drum în viață, ea ne-a asigurat că cele învățate la facultate nu-i vor fi niciodată de prisos. Chiar dacă nu are de gând să lucreze în domeniul juridic, tânăra este convinsă că tot ce studiază acum îi va prinde bine în domeniul antreprenorial, ultimul fiind cel pe care vreau să îl studieze. „De fapt, „Poveşti personalizate” este doar începutul şi sper eu că o să mai deschid şi alte proiecte după ce pun bine pe picioare această afacere”, spune Anna.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)