Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 13:27
Abonamente

Afaceri 2 Februarie 2016, ora 06:41    Din editia print

Anna Drapac, despre afacerea sa din povești

Marime Font

 Educarea netradițională a copiilor, dar și evaluarea lor în funcție de performanțele personale și nu în comparație cu colegii lor sunt niște tendințe care câștigă tot mai sigur teren în Moldova.

Bunăoară, urmând cursul noilor necesități, pe piața autohtonă s-au lansat numeroase afaceri care facilitează procesul educațional. Un exemplu este și afacerea Annei Drapac, o tânără interesată de metode alternative de instruire a copiilor.
 
Anna Drapac este studentă la Drept și a pus pe picioare o afacere promițătoare, originală și cu scop nobil - educarea non-formală a celor mici. A absolvit Colegiul pedagogic din Călăraşi şi activând în domeniul pedagogic o perioadă, a observat că picii din ziua de azi s-au depărtat de lectură, preferând activităţi mai puţin constructive, precum emisiunile tv şi jocurile pe computer. „În acea perioadă căutam mai multe metode pentru a motiva copiii cu care lucram să îndrăgească lectura, până am făcut cunoștință pe un site de educaţie rus cu o asemenea cărţulie de poveşti personalizate. Atunci s-a aprins beculețul”, își amintește Anna.

Copilul - eroul principal

Ideea de „poveste personalizată” constă în scrierea unor istorioare, în care copilul este eroul principal. Fiecare poveste are menirea să-i dea o anumită lecţie copilului, să formeze o anumită capacitate, trăsătură de caracter. Așadar, atunci când fac comandă de o astfel de cărțulie, părinţii completează un formular cu anumite date despre fiica sau fiul lor şi trăsăturile de caracter pe care urmează să le educe poveştile. „Toate aceste date sunt transpuse în poveste. De asemenea, cartea conţine şi poze cu piciul, acestea dându-i posibilitatea de a se încadra mai uşor în lanţul evenimentelor citite în poveste”, explică Anna.

Totuși, pentru a elabora o astfel de lucrare este nevoie de cunoștințe vaste în psihologie, de abilități literare, dar și de redactare și tehnoredactare a textului. Așadar, Anna a dat în căutare specialiști în toate domeniile respective, ea fiind cea care se ocupă de administrarea acestei afaceri. „Lucrez cu jurnalişti şi psihopedagogi care au grijă de alcătuirea poveştilor, designerii şi machetatorii au grijă de aranjarea cărţii, de culori şi imaginile din carte. De asemenea colaborăm cu o mini-tipografie unde le printăm. La o carte se implică patru oameni, în total suntem șase, însă în viitorul apropiat planific să cresc echipa”, spune Anna Drapac. Astfel, deocamdată din echipa sa fac parte Lucia Cujba, Liane Rascu, Anastasia Seveliova-Poiarkina și Diana Gherghi.


Fiecare dintre aceste femei lucrează la poveștile personalizate în paralel cu alte activități de bază. „Am început această afacere de la zero, reinvestind în ea doar profitul pe care îl obțin de la cărţi, iar marketingul la TV sau publicitatea stradală este prea scumpă ca să ne-o putem permite. Deocamdată nu am ajuns la independenţa financiară. Însă se observă, totuşi, că părinţii preferă cadouri mai moderne pentru copiii lor”, recunoaște tânăra care speră ca să dezvolte o afacere de succes, cu multă răbdare, timp și încăpățânare.

Povești care educă și luptă cu defecte

Chiar dacă are planuri mari, tânăra nu va uita niciodată prima carte cu acest concept. „A fost o carte de probă, o făcusem pentru un verişor mai mic. Am lucrat la ea câteva luni, tot cercetam despre ce să fie poveştile, cum să intitulăm, câte poze, ce design şi dimensiune, ca la început”, amintește antreprenoarea. Povestea era despre Moş Crăciun, iar Alex era eroul principal.

Copilul, plimbându-se prin pădure se întâlnește cu renul lui Moş Crăciun, care era rănit şi care îl roagă să îl găsească pe Moş şi să îl ajute să-l învingă pe „maleficul egoist” care vrea să fure toate cadourile destinate copiilor. Acest „malefic”, la rândul lui, îi propune lui Alex un cadou scump în schimbul unei mâini de ajutor. Alex se pomeneşte în ipostaza de a alege între bine și rău. Evident, într-un final, copilul alege să facă o faptă bună și să-l salveze pe Moş Crăciun.

„Acum, însă, avem o varietate de poveşti. Acestea educă altruismul, politeţea, capacitatea de a conduce, abilitățile de organizare etc. Altele luptă cu anumite frici precum cea de stomatolog sau de întuneric”, explică Anna Drapac.

Afacerea va trece Prutul

Mai mult, alături de echipa sa, Anna Drapac planifică să treacă Prutul cu „Poveștile personalizate”, întrucât deja duce tratative cu partenerii din România. Iar până la vară, promite să pună pe rafturile din librării un model de carte unic, intitulat „Poveţe pentru viaţă”. Aceasta va fi o cărţulie destinată dezvoltării personalităţii copilului, o versiune copilărească a cărţilor de dezvoltare pentru maturi. „Mai greu a fost să începem această activitate şi să familiarizăm piaţa cu un produs nou, dar notele de fascinație şi mulţumire din partea părinților care au comandat deja astfel de cărţi ne îndeamnă să progresăm”, afirmă Anna Drapac.

Întrebată cum o influențează cunoștințele adunate acolo și dacă va apuca și acest drum în viață, ea ne-a asigurat că cele învățate la facultate nu-i vor fi niciodată de prisos. Chiar dacă nu are de gând să lucreze în domeniul juridic, tânăra este convinsă că tot ce studiază acum îi va prinde bine în domeniul antreprenorial, ultimul fiind cel pe care vreau să îl studieze. „De fapt, „Poveşti personalizate” este doar începutul şi sper eu că o să mai deschid şi alte proiecte după ce pun bine pe picioare această afacere”, spune Anna.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 13:27

 Astăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 13:03

 „Agresivitatea Kremlinului, inclusiv cea militară, este consecința directă a „acurateței” excesive a politici europene în domeniul securității. Iată de ce Rusia continuă să beneficieze de impunitate pentru organizarea protestelor în statele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 12:24

 Racheta a fost lansată de la baza aeriană americană Vandenberg din California.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 12:06

 Lacul Mercer, un lac subglaciar situat la aproximativ un kilometru sub gheaţa Antarcticii, a rămas nederanjat timp de 1.000 de ani, până când o echipă de cercetători a decis recent să vadă ce se ascunde în el. Descoperirile au fost surprinzătoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 11:53

 Peste 10.000 de persoane au mărşăluit prin Belgrad sâmbătă seara pentru a protesta faţă de preşedintele Aleksandar Vucic şi Partidul Progresiv Sârb (SNS) pe care îl conduce, solicitând respectarea libertăţii presei ca precondiţie pentru alegeri libere şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 11:00

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:30

Ce avere a moștenit un român care a îngrijit timp de 16 ani o bătrână în Italia: suma este colosală!

Ce avere a moștenit un român care a îngrijit timp de 16 ani o bătrână în Italia: suma este colosală!

Un român în vârstă de 47 de ani s-a trezit milionar peste noapte!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2019, ora: 10:25

Ora de la care se joacă Simona Halep - Serena Williams, "duelul de foc" din optimile Australian Open

Ora de la care se joacă Simona Halep - Serena Williams, "duelul de foc" din optimile Australian Open

Simona Halep a învins-o pe Venus Williams şi acum e gata de meciul din optimi cu Serena.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:22

Igor Dodon și-a tras un video cum se crucește în pielea goală

Igor Dodon și-a tras un video cum se crucește în pielea goală

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:20

Șeful PDM l-a informat pe președintele în exercițiu al OSCE că au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor din diaspora la parlamentare

Șeful PDM l-a informat pe președintele în exercițiu al OSCE că au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor din diaspora la parlamentare

Progresul economic înregistrat de Moldova în perioada guvernării PDM este o contribuție la securitatea națională și regională, oferind în același timp țării noastre noi oportunități de cooperare în plan european. Declarația a fost făcută de către Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:17

Teodor Meleşcanu: Este esenţială crearea rapidă a unei majorităţi proeuropene după alegerile parlamentare din februarie

Teodor Meleşcanu: Este esenţială crearea rapidă a unei majorităţi proeuropene după alegerile parlamentare din februarie

Guvernul Filip a făcut într-o perioadă scurtă şi într-un context foarte greu paşi importanţi pe calea spre Uniunea Europeană. Reformele realizate până în prezent trebuie continuate, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:10

Primarul de Cimișlia, NEDUMERIT că Blocul „ACUM” a desemnat-o pe Domnica Manole în circumscripția nr. 40: „Îmi pare stranie candidata, dar și modul cum a fost înaintată”

Primarul de Cimișlia, NEDUMERIT că Blocul „ACUM” a desemnat-o pe Domnica Manole în circumscripția nr. 40: „Îmi pare stranie candidata, dar și modul cum a fost înaintată”

Primarul orașului Cimișlia, liberal-democratul Gheorghe Răileanu, dezvăluie că, în aprilie 2018, dânsul a fost desemnat candidatul din circumscripția uninominală nr. 40, în cadrul unei adunări comune a reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:06

Singura eclipsă totală de lună din 2019, va fi vizibilă luni de dimineaţă, în România, pentru aproape o oră

Singura eclipsă totală de lună din 2019, va fi vizibilă luni de dimineaţă, în România, pentru aproape o oră

O eclipsă totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:00

Peste 400 de moldoveni se vor aleși deputați pe circumscripțiile uninominale / Numele candidaţilor înaintaţi pe circumscripţiile uninominale

Peste 400 de moldoveni se vor aleși deputați pe circumscripțiile uninominale / Numele candidaţilor înaintaţi pe circumscripţiile uninominale Din editia print

Cele mai disputate circumscripții sunt în Chișinău, în stânga Nistrului și în diasporă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 09:32

Comuniștii din China au găsit o metodă nouă ca să-și controleze cetățenii

Comuniștii din China au găsit o metodă nouă ca să-și controleze cetățenii

 Platforma WeChat din China va integra o nouă aplicație prin care datornicii vor fi puși pe hartă. Harta va fi vizibilă, că asta e partea mai ciudată, tuturor celor din jur.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

„Compromisul” pe care Trump este dispus să îl facă pentru încheierea blocajului guvernamental parţial

„Compromisul” pe care Trump este dispus să îl facă pentru încheierea blocajului guvernamental parţial

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeraliile lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk

Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeraliile lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

România se pregătește pentru un Brexit dur, fără acord.

România se pregătește pentru un Brexit dur, fără acord.

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

Noi proteste în Ungaria împotriva Guvernului condus de Viktor Orban

Noi proteste în Ungaria împotriva Guvernului condus de Viktor Orban

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

Laura Codruţa Kovesi acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat

Laura Codruţa Kovesi acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

Ce e cu mitul deochiului și de ce lumea mai crede în el

Ce e cu mitul deochiului și de ce lumea mai crede în el

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

Cel mai vechi tabel periodic al elementelor a fost descoperit într-o universitate din Scoția

Cel mai vechi tabel periodic al elementelor a fost descoperit într-o universitate din Scoția

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

Trei turişti, între care un copil, rătăciţi în munţii Făgăraş, recuperaţi după mai bine de 12 ore

Trei turişti, între care un copil, rătăciţi în munţii Făgăraş, recuperaţi după mai bine de 12 ore

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Emilian Galaicu-Păun: „Românul s-a născut…” – poet sau proclet?!

Emilian Galaicu-Păun: „Românul s-a născut…” – poet sau proclet?!

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Vladimir Putin în Serbia și politica Rusiei în Balcani

Vladimir Putin în Serbia și politica Rusiei în Balcani

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)