Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 14:11
Abonamente

Actualitate 24 Mai 2018, ora 06:58

ISTORIEAnul celor patru împărați. Prima criză majoră a Imperiului Roman

Marime Font

La mijlocul anului 68 începea prima criză majoră a Imperiului Roman, criză marcată prin succesiunea la tron a unui număr de patru împărați, în decurs de un an și ceva. Dar mai mult de atât, era prima dată în istoria Imperiului când legiunile jucau un rol decisiv în impunerea celui de pe tronul lui Augustus.

Adio Nero!
Din anul 54, Nero se afla la conducerea Romei, iar acțiunile sale politice eronate și comportamentul scandalos îl lăsaseră cu tot mai puțini adepți. În anul 65, Gaius Calpurnius Piso încercase să-l înlăture și să restaureze republica, dar complotul eșuase. Cezarul a luat măsuri dure împotriva participanților la acțiune, care au plătit cu viața (printre aceștia - filozoful Seneca și poetul Lucan).

Acest lucru a întors majoritatea senatorilor împotriva lui Nero. În primăvara anului 67 în provincia Galia începea revolta condusă de Caius Vindex, căruia i s-a alăturat și Servius Suplicius Galba, guvernatorul Hispaniei. La început se părea că Nero este stăpân pe situație. Vindex a fost învins și s-a sinucis iar Galba a fost declarat trădător de către Senat. Numai că, în iunie 68, senatul trece de partea lui Galba.


Garda pretoriană, cumpărată de Nymphidius Sabinus, care dorea tronul pentru el, îl trădează pe Nero. Nevoit să fugă, acesta se sinucide (9 iunie 68), înfigându-și un pumnal în gât, când află că fusese condamnat la moarte prin biciuire. Sabinus cade și el victimă pretorienilor în momentul în care nu poate să-și țină promisiunile financiare făcute.

„El porunci să i se facă o groapă pe măsura corpului său, s-o căptușească, dacă găsesc, cu bucăți de marmură, să aducă lemne și apă și să se îngrijească îndată de cele necesare cadavrului. Se plângea la fiecare din aceste pregătiri și repeta întruna: «ce mare artist piere!». În acest timp, curierul lui Phaon venind cu o scrisoare, Nero o luă repede și citi că senatul l-a declarat dușman al patriei și este căutat spre a fi pedepsit după obiceiul strămoșesc. Întrebă în ce constă această pedeapsă și, când află că cel condamnat este pus dezbrăcat cu gâtul într-o furcă și bătut cu vergi până moare, îngrozit, luă în mână cele două pumnale, ce le purta cu el și, după ce le încercă tăișul și la unul și la altul, le puse la loc, pretextând că n-a sosit încă ora fatală... Dar călăreții care aveau misiunea de a-l aduce viu, se apropiau. Cum îi auzi, tremurând, spuse un vers din Iliada: «Zgomotul cailor iuți izbește urechile mele» și își vârî pumnalul în gât, ajutat de secretarul său Epafroditus”. (Suetonius despre moartea lui Nero)

Galba
Galba este recunoscut împărat, dar se face în scurt timp impopular. Printre altele, el anulează beneficiile pe care fostul împărat le împărțea cu generozitate persoanelor importante. Amicii și liberții săi însă se bucurau de numeroase privilegii și făceau abuzuri cu nemiluita. Temându-se de conspirații, Galba ordonă o serie de execuții, fără proces, în rândul senatorilor și cavalerilor. Dar cea mai mare greașeală a fost cea făcută față de armată.

Noul împărat a refuzat să plătească recompensele promise legiunilor care-l susținuseră, așa că la începutul anului 69 armatele din Germania au refuzat să depună jurământul și au trimis o delegație Senatului, în care spuneau că „lor nu le place împăratul ales în Spania și ca ei (Senatul n.n.) să aleagă unul pe care să-l aprobe toate armatele”. Prin urmare s-au revoltat și l-au proclamat împărat pe guvernatorul Vitellius.

Sperând să potolească spiritele, Galba îl adoptă pe tânărul senator Piso Licinianus, numindu- l succesorul său. Nu face altceva decât să stârnească mânia lui Marcus Salvius Otho, un senator care spera să fie el cel adoptat, care mituiește garda pretoriană și așa nemulțumită de atitudinea lui Galba. Împăratul încearcă să-i determine să se răzgândească pe pretorieni, dar este masacrat în Forum (15 ianuarie 69). În aceeași zi, Otho este recunoscut împărat de către Senat.

„Acolo (în for) cavalerii care aveau ordin să-l omoare, după ce s-au repezit cu caii în public și au împrăștiat o mulțime de țărani, văzând pe Galba de departe se opriră puțin. Apoi văzându-l părăsit de ai săi, din nou se puseră în mișcare și-l masacrară cu totul”. (Suetonius despre moartea lui Galba)

Otho
Otho fusese unul dintre apropiații lui Nero (Popeea, soția lui Nero, fusese căsătorită mai întâi cu noul împărat). De aceea, a ordonat să se reașeze portretele și statuile acestuia și i-a rechemat în funcții pe foștii procuratori și liberți, ce fuseseră înlăturați de Galba. Noul cezar nu are parte de prea multă liniște, pentru că legiunile lui Vitellius se îndreptau deja spre Roma.

Otho, încercând să evite războiul civil, trimite emisari la Vitellius, căruia îi propune să facă pace: îi oferă asocierea la domnie și pe fiica sa de soție. Era însă prea târziu; rivalul ajunsese deja în Italia. Au loc o serie de confruntări minore, unde Otho este învingător, dar în bătălia decisivă de la Bedriacum este învins. Deși avea încă destule trupe și mai putea strânge altele din provinciile rămase loiale, Otho, își va pune capăt zilelor (16 aprilie 69).

A luat această decizie pentru că „până într-atât a urât războaiele civile, încât într-o zi la masă, când a auzit pe cineva amintind despre moartea lui Brutus și Caius, s-a scuturat cu groază, spunând că el n-ar fi mers contra lui Galba, dacă n-ar fi fost convins că tot s-ar fi putut aranja fără război”. Fusese împărat vreo trei luni de zile!

„Și astfel preparat și preocupat de moarte, când auzi zgomote și înțelese că cei care încercau să-l păzească și să plece din tabără sunt arestați ca dezertori zise: «Să adăugăm vieții și această noapte!». Acestea fură singurele lui cuvinte și opri să se facă vreun neajuns cuiva. Camera lui de culcare rămase deschisă până târziu și primi pe toți cei care voiră să-l viziteze. După aceea bău apă rece ca să-și potolească setea, luă două pumnale, le încercă lama la fiecare, puse unul sub pernă și, după ce închise ușile, se culcă și adormi un somn foarte adânc. Deșteptat abia în zori, se străpunse cu o singură lovitură...” (Suetonius despre moartea lui Otho)

Vitellius
Ca de obicei, Senatul îl recunoaște pe noul împărat, Vittelius. Nici domnia acestuia nu începe sub auspicii prea bune. Vitellius inaugurează o perioadă de banchete și petreceri fastuoase, parade, triumfuri care nu fac altceva decât să secătuiască vistieria. „Astfel se desfășură o mare parte din domnia sa, conducând imperiul după sfaturile și capriciile celor mai proști dintre actori și conducători de care”. Sunt împrumutate sume mari de bani, pe care împăratul „uită” să le achite. În momentul în care creditorii solicitau banii, Vitellius ordona executarea lor.

„N-a cruțat aproape pe nici unul din cămătarii, debitorii și perceptorii care-i ceruseră odată la Roma datoria... Dintre aceștia, pe unul l-a trimis la execuție chiar pe când îl saluta, dar îndată l-a rechemat și pe când toți îi lăudau mila, el a poruncit să fie omorât în fața lui, zicând că vrea să-și hrănească ochii... Pe un cavaler roman, care striga pe când era târât la pedeapsă «Ești moștenitorul meu», îl forță să-i arate tablele testamentului și când citi că împreună cu el este înscris ca moștenitor și libertul cavalerului, porunci să fie sugrumat împreună cu libertul”. Cei pe care îi considera rivali sunt invitați la reședința cezarului, sub pretextul unei petreceri, și asasinați.

„În cele din urmă însă, îl legară cu mâinile la spate, îi aruncară un laț de gât, îi rupseră veșmintele, lăsându-l pe jumătate gol, îl târâră în for cu multe batjocuri în fapte și în vorbe, pe întreaga cale sacră, trăgându-i de păr capul înapoi, cum se obișnuiește la criminali... Unii aruncau în el cu noroi și murdării, alții îl apostrofau cu epitetul de mâncău și incendiator... În sfârșit fu omorât lângă scările Gemoniei, sfâșiat în bucățele și de aici târât în Tibru cu un cârlig”. (Suetonius despre moartea lui Vitellius)

Vespasian
În timp ce Vitellius își făcea de cap la Roma, legiunile din Iudeea și Siria îl proclamă împărat pe Vespasian, cel ce fusese însărcinat de Nero, să înăbușe revolta iudeilor. La scurt timp exemplul este urmat și de legiunile de la Dunăre. În octombrie 69, în cea de-a doua bătălie de la Bedriacum, trupele lui Vitellius sunt zdrobite de legiunile lui Vespasian. Înconjurat de adversari, Vitellius face o încercare disperată de a atrage orașul de partea sa, acordând daruri și bani.

Chiar încearcă să-i sensibilizeze pe inamici, trimițând emisari însoțiți de fecioare vestale. Numai că „a doua zi, pe când aștepta răspunsul, i s-a raportat printr-un cercetaș că dușmanul se apropie. La această veste, el se retase într-o lectică, numai cu doi însoțitori, un brutar și un bucătar, și ajunse pe Aventin, în casa părintească, pentru ca de aici să fugă în Campania”.

Dând crezare unui zvon, cum că s-ar fi încheiat pacea, Vitellius se întoarce în palatul său de la Roma, unde este prins de oamenii lui Vespasian și omorât (20 decembrie 69). Astfel, la sfârșitul anului 69 – anul celor patru împărați – situația imperiului era stabilizată. Vespasian, noul împărat, pune capăt crizei și întemeiază o nouă dinastie, cea a Flaviilor.

Sursa: historia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:11

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

Analiză: Lumea se pregătește de un CONFLICT MAJOR

În opinia jurnalistului Cristian Unteanu, lumea se pregăteşte de un conflict major având în vedere semnalele de alarmă care arată că forțele din Orientul Mijlociu au fost puse în stare de pre-război. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 14:06

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Viorel Gârbu: „Rata de bază mai mare - credite mai scumpe, ceea ce înseamnă un cost al facerii mai mare și agenții economici vor avea povara mai mare pentru a-și realiza activitatea

Decizia de majorare a ratei de bază va duce și la majorarea dobânzii la depozite, dar și la credite, ceea ce va afecta economia, precum și cetățenii, considerămai mulți analiști economici, relatează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 13:23

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA

Satul moldovenesc de altădată cu zeci de ansambluri folclorice și bucate pe vatră vă așteaptă în acest weekend la Complexul Etno Cultural VATRA Din editia print

La prima ediție a ”Festivalului Familiei și Tradițiilor Populare” vor fi peste 100 de ansambluri etno-folclorice, care vor reprezenta distincțiile culturale ale fiecărei regiuni de la nord până la sud. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:53

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Numărul fumătorilor scade datorită noilor produse de tutun. Concluziile Forumului Global de Nicotină

Prevalența fumatului a scăzut în țările unde fumătorii au trecut la produse de nicotină mai sigure. Avantajele noilor alternative fumatului au fost discutate la Varșovia unde a avut loc Forumul Global de Nicotină la care au participat peste 650 de experți în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:49

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

AgroMeteo: SHS a prelungit Codul Galben de averse puternice însoțite de grindină și descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorlogic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 20 iunie, Codul Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:41

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

EURO 2019 U21 | Partida Anglia şi România va fi arbitrată de suedezul Andreas Ekberg / ORA meciului

Meciul Anglia - România de la EURO 2019 U21, care va avea loc vineri, de la ora 19:30, va fi arbitrat de suedezul Andreas Ekberg.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 12:36

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina

Armata rusă BOMBARDEAZĂ în continuare Ucraina Din editia print

Trupele de ocupație rusească au continuat astăzi, 19 iunie, bombardamentele în regiunile separatiste ucrainene. Sub focul rușilor a nimerit localitatea ATLU Zolotoe-4 din regiunea Lugansk, acolo unde bombardamentul a avut loc la distanța de numai 30 de metri de un bloc locativ. Din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:19

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Alertă pentru turiștii care călătoresc în Grecia - Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile, potrivit stirileprotv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 12:08

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

VIDEO /// Putin, discurs în fața națiunii, la o zi după ce patru separatiști pro-Rusia au fost puşi sub acuzare pentru doborârea zborului MH17

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa naţiunii într-un discurs televizat în direct joi, la o zi după ce o investigaţie condusă de Olanda a pus sub acuzare patru separatişti pro-Rusia din Ucraina pentru doborârea zborului MH17 în 2014, relatează The Guardian,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:57

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

FOTO /// Usatîi a venit la Primăria mun. Bălți într-un tricou cât trei salarii pentru un an și jumătate

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a revenit zilele acestea la Bălți. Înainte de asta, le-a făcut o vizită colegilor de partid din Fălești, și-a revăzut casa părintească și școala unde a învățat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:46

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase va organzia un concurs la IGP

Pentru a-l înlocui pe cumătrul său, Năstase  va organzia un concurs la IGP

În cadrul ședinței guvernului de astăzi, noul ministru de Interne Andrei Năstase a declarat că intenționează să organizeze un concurs pentru selectarea unui nou șef la Inspectoratul General de Poliție și pentru a-l  înlocui pe cumătrul său Gheorghe Băla.n 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:44

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

ULTIMA ORĂ /// Persoana care a atacat procurorul din Hânceşti a fost REȚINUTĂ / Riscă dosar penal pentru tentativă de OMOR

Bărbatul, care a atacat procurorul din Hânceşti, a fost reţinut acum câteva minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:20

Imagini incredibile au fost filmate pe cerul Marii Britanii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:09

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon își face PR electoral și anunță primul că locatarii blocului din Otaci ar trebui să primească apartamente sau case din BANII STATULUI

Dodon a mers astăzi dimineață la Otaci și le-a promis oamenilor afectați de prăbușirea blocului de din Otaci ar trebui să fie compensați din bugetul statului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:07

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Promisiunea unei „alianțe temporare” - O MINCIUNĂ PREMEDITATĂ? Hahn către Greceanîi: „Ne dorim să vedem această majoritate parlamentară și coaliție guvernamentală până la SFÂRȘITUL mandatului”

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, care s-a aflat ieri într-o vizită în R. Moldova, a apreciat maniera pașnică de gestionare a crizei politice de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 11:05

 Stimată doamnă prim-ministru, mă îndoiesc că la Universitatea Harvard din SUA, unde țin lecții peste 30 de laureați ai Premiului Nobel, ați studiat limba română și istoria poporului nostru. Cum puteți afirma că noul Guvern, pe care cu onoare îl conduceți,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:40

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

VIDEO de COȘMAR /// UPDATE - Clădirea va fi demolată /// O parte dintr-un bloc de NOUĂ etaje din Otaci s-a PRĂBUȘIT sub ochii locuitorilor

Un bloc cu nouă etaje s-a prăbuşit la Otaci. S-a întâmplat aseară, în jurul orei 21.30, şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 10:29

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Veste proastă pentru cei care trec des vama cu România /// Guvernul Sandu promite să ÎNCHIDĂ toate magazinele duty free

Toate benzinăriile, barurile și restaurantele duty free la intrarea în Republica Moldova și regiunea transnistreană vor fin interzise, despre acest lucru a anunțat pe pagina de Facebook, Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:43

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel /// VIDEO

Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru SPIONAJ în favoarea Rusiei, a fost ACHITAT astăzi de Curtea de Apel  /// VIDEO

 Curtea de Apel din Chișinău, a decis la 19 iunie curent, în favoarea fostului deputat din fracțiunea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, care anterior fusese condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei, scrie „Kommersant“. Potrivit sursei, acesta ar fi fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:22

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Țara în care temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO), potrivit gulfnews.com, citată de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 08:00

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de consilier al prim-ministrului Maia Sandu, pe politică externă și planificare strategică.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 20 Iunie 2019, ora: 07:42

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2019, ora: 06:43

Profesor Harvard: ​Percepția oamenilor e foarte diferită de realitate. Sondajele arată că în Damemarca, bogații cred că vecinii lor sunt mai bogați decât sunt, iar cei săraci cred că vecinii lor sunt și mai săraci

Profesor Harvard: ​Percepția oamenilor e foarte diferită de realitate. Sondajele arată că în Damemarca, bogații cred că vecinii lor sunt mai bogați decât sunt, iar cei săraci cred că vecinii lor sunt și mai săraci

​Modul în care sunt gândite și apoi comunicate politicile publice și în special cele economice trebuie să se schimbe, crede Stefanie Stantcheva, profesor la Harvard, premiata cu titlul de cel mai bun tânăr economist al anului 2019 de către Cercul Economiștilor....

( ) Citeşte tot articolul

Auto 20 Iunie 2019, ora: 06:17

La ce să te uiți prima dată când cumperi o mașină second-hand. De la Dacia la Mercedes, toate au ceva în comun

La ce să te uiți prima dată când cumperi o mașină second-hand. De la Dacia la Mercedes, toate au ceva în comun

La ce să te uiți când cumperi o mașină second-hand? În general, la multe aspecte, dar unele sunt de o importanță crucială, dacă nu vrei să te păcălească orice samsar. Dacă vei fi atent la următoarele aspecte, vei avea șansa de a lua o mașină mai bună, chiar dacă e...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)