Astăzi 17 Septembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 16 Septembrie 2019
Abonamente

Actualitate 24 Mai 2018, ora 06:58

ISTORIEAnul celor patru împărați. Prima criză majoră a Imperiului Roman

Marime Font

La mijlocul anului 68 începea prima criză majoră a Imperiului Roman, criză marcată prin succesiunea la tron a unui număr de patru împărați, în decurs de un an și ceva. Dar mai mult de atât, era prima dată în istoria Imperiului când legiunile jucau un rol decisiv în impunerea celui de pe tronul lui Augustus.

Adio Nero!
Din anul 54, Nero se afla la conducerea Romei, iar acțiunile sale politice eronate și comportamentul scandalos îl lăsaseră cu tot mai puțini adepți. În anul 65, Gaius Calpurnius Piso încercase să-l înlăture și să restaureze republica, dar complotul eșuase. Cezarul a luat măsuri dure împotriva participanților la acțiune, care au plătit cu viața (printre aceștia - filozoful Seneca și poetul Lucan).

Acest lucru a întors majoritatea senatorilor împotriva lui Nero. În primăvara anului 67 în provincia Galia începea revolta condusă de Caius Vindex, căruia i s-a alăturat și Servius Suplicius Galba, guvernatorul Hispaniei. La început se părea că Nero este stăpân pe situație. Vindex a fost învins și s-a sinucis iar Galba a fost declarat trădător de către Senat. Numai că, în iunie 68, senatul trece de partea lui Galba.


Garda pretoriană, cumpărată de Nymphidius Sabinus, care dorea tronul pentru el, îl trădează pe Nero. Nevoit să fugă, acesta se sinucide (9 iunie 68), înfigându-și un pumnal în gât, când află că fusese condamnat la moarte prin biciuire. Sabinus cade și el victimă pretorienilor în momentul în care nu poate să-și țină promisiunile financiare făcute.

„El porunci să i se facă o groapă pe măsura corpului său, s-o căptușească, dacă găsesc, cu bucăți de marmură, să aducă lemne și apă și să se îngrijească îndată de cele necesare cadavrului. Se plângea la fiecare din aceste pregătiri și repeta întruna: «ce mare artist piere!». În acest timp, curierul lui Phaon venind cu o scrisoare, Nero o luă repede și citi că senatul l-a declarat dușman al patriei și este căutat spre a fi pedepsit după obiceiul strămoșesc. Întrebă în ce constă această pedeapsă și, când află că cel condamnat este pus dezbrăcat cu gâtul într-o furcă și bătut cu vergi până moare, îngrozit, luă în mână cele două pumnale, ce le purta cu el și, după ce le încercă tăișul și la unul și la altul, le puse la loc, pretextând că n-a sosit încă ora fatală... Dar călăreții care aveau misiunea de a-l aduce viu, se apropiau. Cum îi auzi, tremurând, spuse un vers din Iliada: «Zgomotul cailor iuți izbește urechile mele» și își vârî pumnalul în gât, ajutat de secretarul său Epafroditus”. (Suetonius despre moartea lui Nero)

Galba
Galba este recunoscut împărat, dar se face în scurt timp impopular. Printre altele, el anulează beneficiile pe care fostul împărat le împărțea cu generozitate persoanelor importante. Amicii și liberții săi însă se bucurau de numeroase privilegii și făceau abuzuri cu nemiluita. Temându-se de conspirații, Galba ordonă o serie de execuții, fără proces, în rândul senatorilor și cavalerilor. Dar cea mai mare greașeală a fost cea făcută față de armată.

Noul împărat a refuzat să plătească recompensele promise legiunilor care-l susținuseră, așa că la începutul anului 69 armatele din Germania au refuzat să depună jurământul și au trimis o delegație Senatului, în care spuneau că „lor nu le place împăratul ales în Spania și ca ei (Senatul n.n.) să aleagă unul pe care să-l aprobe toate armatele”. Prin urmare s-au revoltat și l-au proclamat împărat pe guvernatorul Vitellius.

Sperând să potolească spiritele, Galba îl adoptă pe tânărul senator Piso Licinianus, numindu- l succesorul său. Nu face altceva decât să stârnească mânia lui Marcus Salvius Otho, un senator care spera să fie el cel adoptat, care mituiește garda pretoriană și așa nemulțumită de atitudinea lui Galba. Împăratul încearcă să-i determine să se răzgândească pe pretorieni, dar este masacrat în Forum (15 ianuarie 69). În aceeași zi, Otho este recunoscut împărat de către Senat.

„Acolo (în for) cavalerii care aveau ordin să-l omoare, după ce s-au repezit cu caii în public și au împrăștiat o mulțime de țărani, văzând pe Galba de departe se opriră puțin. Apoi văzându-l părăsit de ai săi, din nou se puseră în mișcare și-l masacrară cu totul”. (Suetonius despre moartea lui Galba)

Otho
Otho fusese unul dintre apropiații lui Nero (Popeea, soția lui Nero, fusese căsătorită mai întâi cu noul împărat). De aceea, a ordonat să se reașeze portretele și statuile acestuia și i-a rechemat în funcții pe foștii procuratori și liberți, ce fuseseră înlăturați de Galba. Noul cezar nu are parte de prea multă liniște, pentru că legiunile lui Vitellius se îndreptau deja spre Roma.

Otho, încercând să evite războiul civil, trimite emisari la Vitellius, căruia îi propune să facă pace: îi oferă asocierea la domnie și pe fiica sa de soție. Era însă prea târziu; rivalul ajunsese deja în Italia. Au loc o serie de confruntări minore, unde Otho este învingător, dar în bătălia decisivă de la Bedriacum este învins. Deși avea încă destule trupe și mai putea strânge altele din provinciile rămase loiale, Otho, își va pune capăt zilelor (16 aprilie 69).

A luat această decizie pentru că „până într-atât a urât războaiele civile, încât într-o zi la masă, când a auzit pe cineva amintind despre moartea lui Brutus și Caius, s-a scuturat cu groază, spunând că el n-ar fi mers contra lui Galba, dacă n-ar fi fost convins că tot s-ar fi putut aranja fără război”. Fusese împărat vreo trei luni de zile!

„Și astfel preparat și preocupat de moarte, când auzi zgomote și înțelese că cei care încercau să-l păzească și să plece din tabără sunt arestați ca dezertori zise: «Să adăugăm vieții și această noapte!». Acestea fură singurele lui cuvinte și opri să se facă vreun neajuns cuiva. Camera lui de culcare rămase deschisă până târziu și primi pe toți cei care voiră să-l viziteze. După aceea bău apă rece ca să-și potolească setea, luă două pumnale, le încercă lama la fiecare, puse unul sub pernă și, după ce închise ușile, se culcă și adormi un somn foarte adânc. Deșteptat abia în zori, se străpunse cu o singură lovitură...” (Suetonius despre moartea lui Otho)

Vitellius
Ca de obicei, Senatul îl recunoaște pe noul împărat, Vittelius. Nici domnia acestuia nu începe sub auspicii prea bune. Vitellius inaugurează o perioadă de banchete și petreceri fastuoase, parade, triumfuri care nu fac altceva decât să secătuiască vistieria. „Astfel se desfășură o mare parte din domnia sa, conducând imperiul după sfaturile și capriciile celor mai proști dintre actori și conducători de care”. Sunt împrumutate sume mari de bani, pe care împăratul „uită” să le achite. În momentul în care creditorii solicitau banii, Vitellius ordona executarea lor.

„N-a cruțat aproape pe nici unul din cămătarii, debitorii și perceptorii care-i ceruseră odată la Roma datoria... Dintre aceștia, pe unul l-a trimis la execuție chiar pe când îl saluta, dar îndată l-a rechemat și pe când toți îi lăudau mila, el a poruncit să fie omorât în fața lui, zicând că vrea să-și hrănească ochii... Pe un cavaler roman, care striga pe când era târât la pedeapsă «Ești moștenitorul meu», îl forță să-i arate tablele testamentului și când citi că împreună cu el este înscris ca moștenitor și libertul cavalerului, porunci să fie sugrumat împreună cu libertul”. Cei pe care îi considera rivali sunt invitați la reședința cezarului, sub pretextul unei petreceri, și asasinați.

„În cele din urmă însă, îl legară cu mâinile la spate, îi aruncară un laț de gât, îi rupseră veșmintele, lăsându-l pe jumătate gol, îl târâră în for cu multe batjocuri în fapte și în vorbe, pe întreaga cale sacră, trăgându-i de păr capul înapoi, cum se obișnuiește la criminali... Unii aruncau în el cu noroi și murdării, alții îl apostrofau cu epitetul de mâncău și incendiator... În sfârșit fu omorât lângă scările Gemoniei, sfâșiat în bucățele și de aici târât în Tibru cu un cârlig”. (Suetonius despre moartea lui Vitellius)

Vespasian
În timp ce Vitellius își făcea de cap la Roma, legiunile din Iudeea și Siria îl proclamă împărat pe Vespasian, cel ce fusese însărcinat de Nero, să înăbușe revolta iudeilor. La scurt timp exemplul este urmat și de legiunile de la Dunăre. În octombrie 69, în cea de-a doua bătălie de la Bedriacum, trupele lui Vitellius sunt zdrobite de legiunile lui Vespasian. Înconjurat de adversari, Vitellius face o încercare disperată de a atrage orașul de partea sa, acordând daruri și bani.

Chiar încearcă să-i sensibilizeze pe inamici, trimițând emisari însoțiți de fecioare vestale. Numai că „a doua zi, pe când aștepta răspunsul, i s-a raportat printr-un cercetaș că dușmanul se apropie. La această veste, el se retase într-o lectică, numai cu doi însoțitori, un brutar și un bucătar, și ajunse pe Aventin, în casa părintească, pentru ca de aici să fugă în Campania”.

Dând crezare unui zvon, cum că s-ar fi încheiat pacea, Vitellius se întoarce în palatul său de la Roma, unde este prins de oamenii lui Vespasian și omorât (20 decembrie 69). Astfel, la sfârșitul anului 69 – anul celor patru împărați – situația imperiului era stabilizată. Vespasian, noul împărat, pune capăt crizei și întemeiază o nouă dinastie, cea a Flaviilor.

Sursa: historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 22:07

 Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA în Ucraina, Kurt Volker, consideră că Rusia va returna Ucrainei peninsula anexată Crimeea, la fel cum Uniunea Sovietică a întors independența țărilor baltice, scrie unian.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 21:39

 Usatîi a venit la MAI cu un CADOU pentru Andrei Năstase: „Până acum aveam un președinte dat de Dumnezeu, iar acum avem și un MINISTRU dat de Dumnezeu”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 18:21

Reghina Apostolova a fost reținută cu puțin timp în urmă. S-a întâmplat în parcul „Ivanos” din Orhei, anunță DESCHIDE.MD. Menționăm că și vicepreședinta Partidului Șor, deputatul Marina Tauber a fost reținută la Orhei de către Centrul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:56

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Discursul de azi a lui Igor Dodon în fața deputaților a fost o acțiune cu profund iz electoral. Astfel a comentat ambasadorul Iurie Reniță, președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană din Parlament, decizia sa și a colegilor din cadrul blocului ACUM, Lilian Carp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:44

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Armata Naţională organizează, în perioada 16 — 20 septembrie 2019, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale, exerciţiul internaţional „Scutul de Foc- 2019”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a prezentant în plen solicitările, pe care le-a primit de la Procurorul Dumitru Robu cu privire la cercetarea penală şi reţinerea deputaţilor din partidul ŞOR Marina Tauber şi Reghina Apostolova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)