Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Chișinău 1 Aprilie 2016, ora 08:00    Din editia print

Bâc, râu în două cu deșeuri și cu zero pești

Marime Font

O expediție a unor tineri de la Centrul Național de Mediu efectuată în anul 2013, a arătat că apele râului Bâc nu conțin nici o formă de viață de pe teritoriul Capitalei până la vărsare.  

Poluarea care depășește aproape de zeci de ori nivelul admis, este o consecință a indiferenței autorităților, care nu întreprind măsuri de protecție a apelor știind de calitatea apei care degradează an de an.
 
Traversând Capitala Republicii Moldova, râul Bâc reprezintă un caz de îngrijorare maximă pentru ecologi timp de peste 15 ani. Apa poluată, malurile cu gunoi și lipsa zonelor de protecție, care contribuie direct la degradarea apei, demonstrează că starea afluentului devine tot mai deplorabilă.

Izvorul râului se află într-o pădure de fagi din apropierea satului Temeleuţi, raionul Călăraşi, iar gura de vărsare este între satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi și suburbia Benderului ‒ Varnița. Lungimea râului este de 155 km, iar circa 20 se întind pe teritoriul Chișinăului, de unde începe alterarea intensă a apei.


Poluarea râului Bâc începe de fapt din apropierea orașului Strășeni, care nu are o stație de epurare, iar deșeurile ajung direct în fluviu. La acestea se mai adaugă și calitatea scăzută a apei din lacul Ghidighici, toate acestea iau parte la poluarea râului, demonstrată an de an prin probele de laborator.

În pofida indicatorilor îngrijorători, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, nu se discută subiecte ce ar ține de îmbunătățirea situației ecologice a râului Bâc. „Situația dramatică a râului Bâc este absolut ignorată în totalitate de autorități. Zilnic Chișinăul consumă 130 de mii de metri cubi de apă, care se deversează în canalizare, iar nu toată apa din păcate ajunge în sistemul de canalizare. Există mulți agenți economici care deversează în sisteme pluviale și de aici apele necurățite ajung direct în râul Bâc care îl distruge în totalitate”, a menționat Ina Coșeru, directoarea Centrului Național de mediu, pentru ziarul TIMPUL.

Plătim cu propria sănătate pentru că suntem indiferenți

După ieșirea de pe teritoriul municipiului Chișinău, apa intens poluată este folosită din abundență în satele din apropierea Capitalei. Localitățile de pe malul râului folosesc apa pentru creșterea animalelor și irigarea terenurilor. „De aici, respectiv, vin produsele agricole, lactatele și carnea, pe care populația le consumă. Astfel, în timp ce Primăria este indiferentă, populația își distruge sănătatea”, declară Ina Coșeru.

Leonid Zalevschi, primarul din satul Chetrosu, raionul Anenii Noi a confirmat că o parte din agricultorii zonei au folosit chiar și anul trecut apa din râu pentru irigarea legumelor și a plantelor, care ulterior sunt comercializate. „Împreună cu Inspectoratul Ecologic Anenii Noi, poliția și Primăria, am discutat cu agenții economici care dețin aceste pământuri și cultivă legumele. Oamenii au fost informați despre calitatea apei și le-a fost interzisă folosirea acesteia. Noi vom continua monitorizarea până când agricultorii vor înțelege că apa este dăunătoare”, afirmă primarul. Zalevschi a mai adăugat că, în urma unui seminar ecologic, au fost identificați o serie de copaci, la creșterea cărora este folosită apa din Bâc, fără a fi dăunătoare. Ulterior acest material brut este folosit la producerea brichetelor și a peleților.

Ultimele lucrări pentru curățarea albiei râului pe un segment al Chișinăului au fost efectuate în 2014. Primăria a demarat lucrările pentru curăţarea acesteia, pe o lungime de aproape un kilometru în perimetrul străzilor Feredeului și Petru Rareş din Capitală. Aceste lucrări au avut ca scop mai mult prevenirea inundației străzii Albișoara, care era afectată în urma ploilor torențiale, decât o lucrare de salvare a râului. Dar, în scurt timp, lucrările au fost stopate de către Inspectoratul Ecologic, pe motiv că lipsește un studiu de impact asupra mediului. În aceste lucrări s-au investit trei milioane de lei, iar Ina Coșeru afirmă că acești bani au fost cheltuiți în zadar, fiindcă în prezent această porțiune este iarăși înnămolită.

„Apa verde din râu nu este nocivă”

În primele luni ale anului curent, am observat că apa din râul Bâc are o culoare verde. Ulterior am aflat că angajații de la Termocom au avut situații de avarie pe liniile de canalizare în urma căruia au deversat apa colorată de culoare verde în râu. Arcadie Leahu, şeful Centrului de Investigaţii Ecologice a declarat că, în urma probelor trimestriale, în urma cărora este monitorizată calitatea apei din râu, toate datele au depășit norma admisibilă. Leahu însă a explicat că substanța verde care a fost aruncată în râu nu este nocivă. „Culoarea verde nu este nocivă, iar colorantul este unul organic. Nu este cel mai grav lucru deversarea acestor ape tehnice de către angajații de la Termocom. Mai nocive sunt apele pluviale care ajung de pe străzile murdare ale orașului. Mai ales după sezonul de iarnă când pe străzi a fost aruncat material antiderapant. Evident că acestea toate ajung în râul Bâc”, a menționat șeful centrului.

În urma probelor, care au fost efectuate la începutul lunii martie, Leahu ne-a spus că în lacul Ghidighici sunt depistate concentrații mari de substanțe nocive care depășesc norma și în ultimii ani sunt în creștere continuă. Pe cursul râului Bâc, la fiecare monitorizare, sunt preluate analize din 14 puncte. Dacă, la intrare în oraș, acestea sunt depășite de două ori, la mijlocul teritoriului cresc până la cinci ori, iar la ieșire din Capitală, ajung să crească chiar de nouă ori, după cum ne comunică reprezentantul laboratorului. „Din cauză că astăzi avem un curs mic al râului, nu are loc procesul de oxidare, iar cantitățile de ape poluante, care ajung să fie deversate, depășesc cu mult cantitatea râului. Orașul crește, agenții economici de pe malurile râului devin tot mai muți”, susține Leahu.

Indicii de poluare depășesc norma de până la 65 de ori

În Anuarul Inspecției Ecologice de stat din anul 2014, se menționează depăşiri ale poluanţilor în apa râului Bâc, care s-au constatat în toate punctele de unde s-au prelevat probe. Aceste depăşiri variază în funcție de cantitatea poluanţilor deversaţi în râul Bâc. Conform datelor Anuarului, rezultatele analizelor efectuate demonstrează că poluarea apelor râului Bâc este un proces stabil ce decurge de mai mulți ani.
Apa la intrare în Chișinău este deja încărcată cu poluanți și se impurifică mai intensiv în sectorul urban. La principalii indici de poluare, concentrațiile medii anuale depășesc norma admisibilă. Unii indici care au rolul de oxigenare a apei sunt depășiți de cinci, opt sau chiar 12 ori.
Cel mai mult atrage atenția nivelul ionilor de amoniu (NH4) care este depășit de 65 de ori, iar studiile ecologice arată că acest indice are un impact negativ asupra florei și faunei din bazinul de apă și este dăunător mediului.

Cine dintre autorități (nu) este responsabil de râul Bâc

În încercarea de a afla care dintre autorități este responsabilă de îngrijirea și protejarea râului Bâc, timp de câteva zile am fost pasați de la o secție la alta a Primăriei Chișinău. Deși la Agenția Ecologică de Stat ne-au spus că Direcţia socio-ecologică este responsabilă de protecţia mediului şi a gestiunii resurselor naturale, aici am fost pasați la Întreprinderea Municipală „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”. Galina Leahu, șef adjunct al întreprinderii, a subliniat că în competența acesteia intră doar salubrizarea malurilor râurilor. Reprezentantul Primăriei ne-a reamintit despre curățirea albiei râului pe o porțiune din anul 2014 și este de părere că atunci a avut loc salvarea râului. „Noi suntem responsabili de salubrizarea generală, care de regulă are loc înainte de sărbătorile de Paști, când sunt strânse mii de tone de gunoi. Spre exemplu, anul trecut, lucrătorii de la Termoelectrica au strâns 35 de mașini de mare tonaj cu deșeuri din imediata apropiere a întreprinderii. Lumea nu înțelege și nu vrea să înțeleagă cât de poluat este râul și continuă să arunce gunoi”, spune Galina Leahu. Tot ea ne-a recomandat să ne adresăm la Direcția construcții capitale a Primăriei.

Grigore Rotari, directorul tehnic din cadrul Direcţiei construcţii capitale a confirmat că, în afara lucrărilor din vara lui 2014, nu au fost întreprinse altele. La întrebarea reporterului TIMPUL, câți bani cheltuiește anual Primăria pentru întreținerea râului am primit următorul răspuns: „noi nu știm cine și cât cheltuiește pentru curățarea râului Bâc. Noi l-am curățit atunci și gata am terminat lucrul”, a declarat directorul tehnic.

Țevi subterane de la agenți economici

Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, a spus că, de 15 ani, soarta râului Bâc a fost uitată de Primărie. Ecologul susține că cel mai mult rău este făcut de cele 50 de întreprinderi de pe malul râului, care și-au făcut țevi subterane prin care sunt aruncate deșeurile tehnice în Bâc. „Soluția care ar opri poluarea este construirea unei rețele de colectare a apelor pluviale spre stația de epurare, care la fel vor fi curățate înainte să ajungă în Bâc. Dar pentru aceasta trebuie și stația de epurare reînnoită”, susține Garaba.
Trei milioane de euro pentru salvarea râului Bâc

Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, ne-a comunicat că, anul acesta, urmează să aibă loc lucrări masive de curățare a râului Bâc. „În urma unui grant oferit de București, în valoare de trei milioane de euro, se va investi în curățarea râului Bâc pe lungimea municipiului Chișinău. „Cea mai mare problemă este în Chișinău. Pe malurile râului s-a dezvoltat industria și astăzi avem sute de întreprinderi care simplu își aruncă apele reziduale în râu”, susține ministrul. Munteanu a confirmat că în zonele industriale există țevi care nu se văd cu ochiul liber și scurg apele reziduale direct în râu. În anul 2016, ministerul și-a propus să identifice și să înlăture aceste țevi pe ambele maluri ale râului.

În secolul al XIX-lea, în apele râului Bâc, au fost identificate 26 de specii de pești. Aceste date sunt prezentate în lucrarea lui Paul Emil Rascu „File din istoria Basarabiei”. În anul 2016, numărul speciilor de pești care trăiesc în apele râului Bâc este egal cu zero…
Materialul a fost realizat în cadrul cursului de investigație a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu stipulează exact condițiile în care poate fi modificat sistemul electoral, însă practica internațională spune că asemenea decizii pot fi adoptate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul președinte al CC,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)