Astăzi 19 Iulie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:39
Abonamente

Social 13 Iunie 2013, ora 06:59    Din editia print

Se întâmplă în Moldova!Bărbații nu vor să stea acasă cu copiii

Marime Font

Chiar dacă peste hotare concediul paternal este destul de popular, în R. Moldova numărul taților care aleg să stea acasă cu copiii este destul de mic.  

Astfel, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în prezent, 238 de bărbați sunt în concediu de paternitate, ceea ce reprezintă doar 1,4 la sută din totalul părinților care beneficiază de indemnizații. Mai mult, specialiștii menționează că bărbații moldoveni nu sunt încă pregătiți pentru un eventual concediu paternal.

Potrivit Laurei Grecu, șeful Direcției Politicilor de Asigurări Sociale al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, familiile tinere urmează să conștientizeze că ambii părinți au aceleași responsabilități în creșterea și educația copilului. „Bărbații trebuie să înțeleagă că această povară nu trebuie pusă doar pe umerii femeii. Mai mult, legislația le permite acest lucru”, menționează Laura Grecu.
Astfel, în statele europene și, mai ales, în țările nordice, precum Suedia sau Norvegia, bărbații sunt educați în așa mod, încât să participe nemijlocit la procesul de educație și instruire a copilului.

În UE, concediul paternal se bucură de succes

„Peste hotare, bărbații beneficiază adesea de concediul de paternitate și sunt chiar bucuroși că pot contribui la educația copilului. La noi, în schimb, foarte puțini bărbați își exercită această obligație”, subliniază specialista din cadrul ministerului.


Laura Grecu precizează că mărimea indemnizației pentru bărbați este calculată în același mod ca și cea a mamei copilului, adică 30 la sută din salariul mediu lunar din ultimele șase luni. „Mai mult ca atât, legislația le mai permite taților să muncească part-time, pentru a le oferi posibilitatea să îngrijească și de copil. De exemplu, tăticii pot lucra patru ore și, totodată, pot beneficia de indemnizație”, a mai adăugat Laura Grecu.
Drept urmare, pentru a beneficia de concediul paternal, tatăl copilului trebuie să se adreseze la Casa Teritorială de Asigurări Sociale unde este domiciliat și să depună o cerere alături de un act de identitate, certificatul de naștere al copilului, extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului în cazul taților asigurați și certificatul despre venitul asigurat pentru ultimele șase luni. De menționat că indemnizația va fi calculată din momentul depunerii cererii.

„Moldovencele nu sunt atât de emancipate ca femeile din Europa”

Potrivit psihologului Sabina Negru, banii sunt cauza principală pentru care concediul paternal în R. Moldova nu este atât de popular. Astfel, este mult mai convenabil pentru familie ca bărbatul să meargă la serviciu, iar mama să stea acasă.

„La noi, femeile nu sunt atât de emancipate ca peste hotare. Astfel, multe dintre ele depind, din punct de vedere financiar, de soț. Chiar și până în prezent, femeile sunt plătite mai prost decât bărbații. De asemenea, majoritatea mamelor alăptează bebelușii. Respectiv, pentru ele este foarte dificil să plece de acasă pentru mult timp. În acest mod, mamele preferă să rămână acasă cu micuții”, a menționat psihologul.
Din punct de vedere psihologic, însă, nu există nici o statistică care ar spune că bărbații, în comparație cu femeile, îngrijesc mai rău un copil. Astfel percepția că femeia trebuie să educe copiii este greșită, susțin specialiștii. „În mod normal, bărbații nu ar trebui să se gândească la așa ceva. Cred că aceste stereotipuri se trag din familie și, bineînțeles, din societate”, a spus Sabina Negru.

Pentru prima dată, sericiul de concediu paternal a fost implementat în Suedia.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:47

Bradley Cooper și Irina Shayk vor împărți custodia legală și fizică a fiicei lor de doi ani, Lea De Seine. Actorul de 44 de ani și modelul în vârstă de 33 de ani, care în urmă cu mai bine de o lună s-au separat, au fost de acord să locuiască la New York, pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:27

Ungaria este obligată să cumpere gaz doar de la Rusia și depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, a spus ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 07:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 06:25

Laura Codruța Kovesi, angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iulie 2019, ora: 06:06 de Constantin Tănase

Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a declanșat un val de critici și proteste în mediul puținilor și adevăraților intelectuali ruși care mai au curajul să spună adevărul despre patria lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Iulie 2019, ora: 00:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 19:39

Consumul meselor inainte de a merge la culcare nu este obicei destul de bun, mai ales atunci cand vine vorba de alimente grase, greu de digerat. Dar, daca esti prea infometat si nu poti adormi din cauza asta, poti manca aceste ingrediente fara sa-ti fie teama ca te vei ingrasa sau ca vei avea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 17:14

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Discuții aprinse în Parlament. ”Reglementarea și accizarea produselor de tutun care nu ard trebuie discutată la nivel de experți”

Inițiativa legislativă cu privire la reglementarea și accizarea produselor de tutun încălzit a fost suspusă consultărilor publice în Parlament. Proiectul inițiat de deputatul Radu Marian a stârnit discuții aprinse și critici din partea societății civile. În timp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 15:00

Minute de coșmar pentru o familie din Bender după ce copilul lor de patru ani a căzut de la etajul geamul apartamentului, aflat la etajul trei. Acum băiatul se află în comă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:56

Tânărul a plecat de la domiciliul său, din Chișinău, și nu s-a mai întors acasă. Familia tânărului este devastată și cere ajutor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 14:53

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Concurenţă mare la Academia de Poliţie: Pe câte locuri se bat cei 5.000 de elevi înscrişi  80 de teze de doctorat susținute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliție,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)