Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Social 13 Iunie 2013, ora 06:59    Din editia print

Se întâmplă în Moldova!Bărbații nu vor să stea acasă cu copiii

Marime Font

 
 
 

Chiar dacă peste hotare concediul paternal este destul de popular, în R. Moldova numărul taților care aleg să stea acasă cu copiii este destul de mic.  

Astfel, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în prezent, 238 de bărbați sunt în concediu de paternitate, ceea ce reprezintă doar 1,4 la sută din totalul părinților care beneficiază de indemnizații. Mai mult, specialiștii menționează că bărbații moldoveni nu sunt încă pregătiți pentru un eventual concediu paternal.

Potrivit Laurei Grecu, șeful Direcției Politicilor de Asigurări Sociale al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, familiile tinere urmează să conștientizeze că ambii părinți au aceleași responsabilități în creșterea și educația copilului. „Bărbații trebuie să înțeleagă că această povară nu trebuie pusă doar pe umerii femeii. Mai mult, legislația le permite acest lucru”, menționează Laura Grecu.
Astfel, în statele europene și, mai ales, în țările nordice, precum Suedia sau Norvegia, bărbații sunt educați în așa mod, încât să participe nemijlocit la procesul de educație și instruire a copilului.

În UE, concediul paternal se bucură de succes

„Peste hotare, bărbații beneficiază adesea de concediul de paternitate și sunt chiar bucuroși că pot contribui la educația copilului. La noi, în schimb, foarte puțini bărbați își exercită această obligație”, subliniază specialista din cadrul ministerului.Laura Grecu precizează că mărimea indemnizației pentru bărbați este calculată în același mod ca și cea a mamei copilului, adică 30 la sută din salariul mediu lunar din ultimele șase luni. „Mai mult ca atât, legislația le mai permite taților să muncească part-time, pentru a le oferi posibilitatea să îngrijească și de copil. De exemplu, tăticii pot lucra patru ore și, totodată, pot beneficia de indemnizație”, a mai adăugat Laura Grecu.
Drept urmare, pentru a beneficia de concediul paternal, tatăl copilului trebuie să se adreseze la Casa Teritorială de Asigurări Sociale unde este domiciliat și să depună o cerere alături de un act de identitate, certificatul de naștere al copilului, extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului în cazul taților asigurați și certificatul despre venitul asigurat pentru ultimele șase luni. De menționat că indemnizația va fi calculată din momentul depunerii cererii.

„Moldovencele nu sunt atât de emancipate ca femeile din Europa”

Potrivit psihologului Sabina Negru, banii sunt cauza principală pentru care concediul paternal în R. Moldova nu este atât de popular. Astfel, este mult mai convenabil pentru familie ca bărbatul să meargă la serviciu, iar mama să stea acasă.

„La noi, femeile nu sunt atât de emancipate ca peste hotare. Astfel, multe dintre ele depind, din punct de vedere financiar, de soț. Chiar și până în prezent, femeile sunt plătite mai prost decât bărbații. De asemenea, majoritatea mamelor alăptează bebelușii. Respectiv, pentru ele este foarte dificil să plece de acasă pentru mult timp. În acest mod, mamele preferă să rămână acasă cu micuții”, a menționat psihologul.
Din punct de vedere psihologic, însă, nu există nici o statistică care ar spune că bărbații, în comparație cu femeile, îngrijesc mai rău un copil. Astfel percepția că femeia trebuie să educe copiii este greșită, susțin specialiștii. „În mod normal, bărbații nu ar trebui să se gândească la așa ceva. Cred că aceste stereotipuri se trag din familie și, bineînțeles, din societate”, a spus Sabina Negru.

Pentru prima dată, sericiul de concediu paternal a fost implementat în Suedia.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md