Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Editorial 14 Octombrie 2011, ora 05:31    Din editia print

Marime Font

Bătălia pentru suflete în estul Europei

Mass-media din România au fost şocate de recentul apel al secretarului general al Uniunii Democrate a maghiarilor din România (UDMR), Peter Eckstein-Kovacs, care i-a îndemnat deschis pe români să se declare maghiari la recensământul din această toamnă.  

Apelul respectiv a fost făcut în direct, în cadrul unei emisiuni difuzate de Radio România. Dincolo de faptul că ar fi de neimaginat ca un român să ceară, la postul naţional de radio de la Kiev, bunăoară, ca ucrainenii să se declare români, declaraţia-şoc a lui Eckstein-Kovacs face parte dintr-o bătălie amplă care acoperă întregul areal estic al Europei. O bătălie pentru identitate etnică - o bătălie pentru suflete.

Coordonatele noului teatru de operaţiuni

Uniunea Europeană a schimbat fundamental regulile jocului, însă obiectivele majore ale naţiunilor nou-intrate în această structură au rămas neschimbate. Unele naţiuni au intrat mai bine pregătite faţă de noile reguli ale confruntării. În esenţă, UE dizolvă graniţele din punctul de vedere al circulaţiei mărfurilor şi persoanelor, iar frontierele fostelor state-naţiune devin simple demarcaţii administrative. Până şi diferenţele legislative dintre diferitele ţări se topesc în mijlocul atotputernicului aquis comunitar - legislaţia comună a UE. Naţiunile sunt forţate să îşi consolideze identitatea, şi nu doar de dragul identităţii, ci mai ales datorită faptului că numărul contează în UE. Numărul etnicilor declaraţi dă greutatea reprezentării statului care îi reuneşte în Parlamentul European. Numărul etnicilor decide fondurile alocate. Astfel că, în cadrul UE, fosta bătălie pentru teritorii şi pentru mutarea graniţelor s-a transformat într-o bătălie a păstrării şi extinderii identităţilor naţionale. În paralel se desfăşoară bătălia paşapoartelor, respectiv, acordarea de cetăţenie din partea statului-mamă pentru etnicii care se găsesc în afara graniţelor. Şi, pe lângă avantajele enumerate mai sus obţinute în urma creşterii numărului de etnici ai unei anumite naţiuni, confruntarea se poartă şi asupra drepturilor garantate prin Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale sau legile interne care acordă diferite avantaje minorităţilor naţionale…

Bătălia pentru suflete din toamna anului 2011 a fost anunţată încă din 9 iulie 2008, atunci când Parlamentul European şi Comisia Europeană au adoptat Reglementarea 763/2008, prin care se stabilea un cadru comun al efectuării unui recensământ la nivelul UE. Prin aceeaşi reglementare s-a stabilit şi data acestui recensământ: anul 2011. Politicile UE vor fi stabilite pentru următorii zece ani în baza acestui recensământ. Intervenţiile politicienilor maghiari din România trebuie văzute în lumina consideraţiilor de mai sus.

De la Eckstein-Kovacs la Laszlo Tokes

Iată ce a declarat Eckstein-Kovacs la Radio România: „Oricine poate fi maghiar. Asumarea identităţii etnice este un gest absolut voluntar. Astfel, oricine se poate declara maghiar. Chiar şi cine, eventual, nu vorbeşte limba maghiară, iar anturajul său îl consideră de etnie română. Cineva se poate declara maghiar chiar dacă nu are toţi strămoşii maghiari. Noi suntem deschişi tuturor care doresc să ajute printr-un asemenea gest comunitatea maghiară…”. Astfel, Eckstein-Kovacs le cere direct românilor din centrul Transilvaniei să se declare maghiari pentru a ajuta etnia maghiară să ajungă la un procent de 20% în această regiune. Miza cea mai mare o reprezintă oraşul Cluj, unde maghiarii nu au un procent de 20%, care le-ar permite introducerea limbii maghiare în administraţia publică. O evoluţie istorică interesantă de la legile Aponyi care maghiarizau forţat românii din Transilvania până la apelul deschis ca românii să se declare maghiari…
Consiliul Naţional Maghiar condus de Laszlo Tokes a preferat calea acţiunii directe: a răspândit 45.000 de fluturaşi prin care le cere maghiarilor să-şi asume identitatea etnică. Mai mult, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, le-a cerut secuilor şi ceangăilor să se declare maghiari! Secuii şi ceangăii sunt adeseori instrumentalizaţi din punct de vedere cultural ca identităţi specifice, însă la momentul unui recensământ această identitate specifică este lepădată şi se revine la obiectivul politic: mărirea prin orice mijloace a numărului maghiarilor (fără să mai aducem în discuţie faptul că în realitate ceangăii sunt etnici români de confesiune catolică).

Cioburile identităţii româneşti

Prin comparaţie cu avântul identităţii maghiare, identitatea românească se confruntă cu o problemă extrem de gravă: divizarea. Statele vecine României susţin existenţa unor identităţi moldoveneşti şi vlahe separate de identitatea românească. Fără să intrăm în detaliile evoluţiei istorice ale acestor identităţi artificiale, nu ne rămâne decât să constatăm efectul pentru actualele recensăminte din Serbia şi Bulgaria, unde sunt consemnaţi etnici vlahi (alături de întregul arsenal al impunerii unor astfel de identităţi: presiunea mediatică, ingerinţele recenzorilor, susţinerea autorităţilor pentru promotorii falselor identităţi). În aceste condiţii, declaraţia ministrului român de Externe, Teodor Baconschi - „Nu vrem să permitem niciunui guvern să aducă măsuri de descurajare a identităţii româneşti. Există această tentaţie, o vom combate cu toată vigoarea” - este mai degrabă o constatare, decât un avertisment sau o posibilitate reală de acţiune. Păstrarea şi promovarea unei identităţi naţionale este un proces desfăşurat pe o perioadă mai îndelungată de timp, nu se poate rezolva printr-o declaraţie înaintea unui recensământ.

Artileria mediatică şi efectele demonizării românismului

La toate acestea se adaugă o constantă presiune din partea mass-media din Occident asupra identităţii româneşti. Valurile de articole denigratoare la adresa românilor sunt de natură să-i descurajeze pe eventualii români care se găsesc în alte ţări, astfel încât, într-un final, aceştia să nu-şi declare adevărata identitate. La aceasta se adaugă ofensiva chiar din cadrul presei din România, care e preocupată cu demontarea oricăror argumente favorabile asumării unei identităţi româneşti. În aceste condiţii, chiar este posibil ca apelul lui Eckstein-Kovacs să găsească un răspuns favorabil. Deconstruirea şi demonizarea identităţii româneşti prin intermediul mass-media poate avea efecte politice imediate. cum ar fi o creştere a numărului de etnici maghiari din Transilvania, ceea ce ar conduce la urmări severe în administraţia locală - inclusiv introducerea limbii maghiare ca limbă oficială - sau la nivelul UE.

Loading...


O astfel de creştere a numărului etnicilor maghiari din România ar constitui un paradox din punct de vedere sociologic, atâta vreme cât natalitatea etnicilor maghiari este mai scăzută decât cea a etnicilor români, iar tendinţa generală a maghiarilor din Transilvania a fost să emigreze în Ungaria. Însă, aşa cum în războaiele din secolele XIX şi XX nu se ţinea cont de nimic pentru atingerea victoriei, tot aşa în secolul XXI războiul pentru păstrarea şi promovarea identităţii etnice este unul total în care contează doar rezultatul.

Un articol de: George Damian
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)