Ultima oră

Batuti pentru o camasa nationala

Inainte de deflagratia din centrul Chisinaului din 14 octombrie, un grup de circa 15 vorbitori de limba rusa i-au atacat si i-au stropit cu gaze lacrimogene pe cinci tineri care stateau in fata magazinului „Fidesco” de pe str. Banulescu-Bodoni. Singura lor vina a fost ca n-au vorbit ruseste si ca, fiind porniti sa priveasca un meci de fotbal la TV, cantau: „Astazi este sarbatoare, Romania are meci!…”.

La sarbatori, Sergiu Lascu, sofer la Sindicate, imbraca intotdeauna o camasa nationala. De Hramul Chisinaului, insa, aceasta l-a costat o bataie zdravana. Cu un sfert de ora pana la explozia grenadei langa Arcul de Triumf, Sergiu, impreuna cu patru prieteni, asteptau pe cineva in fata magazinului „Fidesco” si cantau cantece romanesti. La un moment dat, de ei s-au apropiat doi indivizi. „M-au intrebat, in rusa, de ce port camasa nationala. „Pentru ca e sarbatoare!”, le-am spus. Suparati ca nu vorbim ruseste, ne-au intrebat daca suntem romani.

Cand le-am raspuns afirmativ, ne-am pomenit atacati din spate de vreo zece tipi, care ne-au stropit cu gaze lacrimogene si au fugit”, isi aminteste Sergiu. Unul dintre tineri, Veaceslav Sarghi, a incercat sa se apere, dar atacatorii l-au doborat la pamant cu pumnii si cu picioarele. „Printre atacatori era si Jorik, un individ certat cu legea, care se declara mare fascist rus, dar, de fapt, lucreaza pentru comunisti”, ne spune Sarghi.

Tinerii sustin ca au chemat imediat ambulanta, iar politia a aparut peste cinci minute dupa disparitia agresorilor. In prezent, cazul este cercetat de Comisariatul general de politie Chisinau. Din spusele victimelor, politia i-a rugat sa nu discute cu presa pe parcursul anchetei. Solicitat de TIMPUL, Iurie Crijanovschi, seful Sectiei ordine publica a comisariatului, a confirmat cele intamplate, dar a refuzat sa ne dea alte explicatii: „Altceva nu pot sa va informez, cazul se ancheteaza”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *