Bună Dimineața

Blestemaţi la îmbrăţişare

Pe tot teritoriul de dincolo de Nistru al fostei RSSM – în afară de satele Molovata Nouă, Cocieri, Corjova, Coşniţa, Pârâta şi Doroţcaia – şi la Tighina, drapelele transnistrene şi ruseşti îşi flutură mândria, dar şi obrăznicia, cu îndrăzneala unor tineri militari de 20 de ani. Regimul de la Tiraspol s-a pregătit masiv pentru acest eveniment: a fortificat propaganda prorusească şi antimoldovenească prin dezvelirea a sute de monumente şi memoriale ale gloriei de luptă consacrate conducătorilor de oşti ruseşti, care au învins în lupte istorice la Nistru; a decorat şi a oferit ajutoare activiştilor separatişti, gardiştilor şi cazacilor care au ucis moldoveni în războiul din 1992; au alergat la Moscova după alte indicaţii şi alte sume de bani; au proslăvit recunoaşterea de către Rusia a Abhaziei şi Osetiei de Sud, după războiul cu Georgia, sugerând că aşa ceva ar putea să se întâmple şi la Nistru; au cerut fortificarea forţelor pacificatoare ruseşti; au înfricoşat la maximum localnicii cu „pericolul românismului”, pentru a-şi motiva opera lor criminală, dar şi pentru a demonstra lumii că estul R. Moldova este pământ rusesc.

Sigur că Rusia este pe cale să-şi atingă scopul urmărit aici, pe capul de pod spre Balcani, la limanul Mării Negre şi la gurile Dunării. De la o vreme, ea nici nu mai ascunde acest lucru, iar după ce a rămas nepedepsită de către organismele internaţionale în cazul Georgia-Osetia de Sud, devine şi mai agresivă în folosirea enclavelor sale ex-sovietice cu interes geostrategic. Adevărul e că, astăzi, la Tiraspol se marchează nu jubileul autoproclamatei republici nistrene, ci 20 de ani de victorie a politicii expansioniste ruseşti la Nistru.

De câţiva ani, tot mai des aud: ce ne facem cu Transnistria? Cei care nu vor să înţeleagă conjunctura geopolitică a regiunii iau o ipostază de Făt-Frumos care taie nodul gordian: „Ne dezicem de ea şi ne unim cu România”. E uşor a spune asta, chiar şi în cazul în care îţi pare rău de moldovenii din regiunea separatistă, dar varianta respectivă nu o vor accepta nici Rusia, nici ţările europene sau asiatice care se tem de extinderea NATO până la Nistru, precum nu o doreşte nici Europa, care se teme că Rusia va împânzi Transnistria cu trupe paraşutate şi lansatoare de rachete aţintite spre Occident, precum s-a întâmplat în cazul Osetiei de Sud şi Abhaziei, unde deja şi-a dislocat rachete S-300.
Iată de ce, se pare, toate puterile mari lucrează pentru a păstra integritatea R. Moldova, iar noi parcă suntem blestemaţi ca, până la urmă, să ne îmbrăţişăm cu separatiştii. Depinde cine va reuşi mai bine pregătirea acestei îmbrăţişări – Rusia sau Occidentul, prin memorabila iniţiativă a cancelarului Merkel…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *