Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Editorial 5 Mai 2016, ora 08:00    Din editia print

Marime Font

„Boala ascunsă” a coloanei a cincea

Presa de limbă rusă din RM întotdeauna a slujit Puterea, fiind purtătoarea de cuvânt a intereselor străine – ale celor rusești, evident.  

Să ne amintim de poziția pe care a ocupat-o această presă acum un deceniu și ceva când se dădea marea bătălie pentru limbă și alfabet, iar mai apoi – pentru independența RM. Atunci s-a văzut clar că presa de limbă rusă (și cea care se face la Chișinău, și cea care se face la Moscova și se vinde la Chișinău) sunt „ca doi brazi într-o tulpină”, adică două variante ale unei singure invariante ideologice. Această presă a fost întotdeauna de partea cealaltă a baricadei și a luptat cot la cot cu ideologii de la Moscova împotriva așa-zisului naționalism și „unionism românesc” al băștinașilor care, ca să vezi, „limitează drepturile minoritarilor ruși”! Această presă ne acuza că nu am fost buni patrioți sovietici, deoarece doream să distrugem URSS-ul și să ne izolăm prin „apartamente naționale”, iar astăzi – că vrem să distrugem „statalitatea” R. Moldova. Această presă niciodată nu s-a solidarizat cu lupta basarabenilor pentru „dreptate, voie și pământ”; în toate problemele fundamentale de ordin politic, lingvistic, cultural, economic ș.a.m.d., ea a exprimat poziția guvernărilor, care întotdeauna a coincis cu cea a Moscovei. Ceea ce avem astăzi – o societate dezbinată pe criterii etnice și lingvistice, dar și politice, bineînțeles, este și meritul acestei prese. Faptul că minoritatea rusofonă nu s-a integrat în societatea moldoveană și continuă să acționeze ca un stat în stat este de asemenea și meritul presei de limbă rusă care întotdeauna s-a contrapus intereselor naționale fundamentale ale populației care a dat denumirea acestei țări.

În virtutea meseriei, sunt nevoit să citesc cu regularitate și cu atenție presa rusească. Cu mici excepții („Novoe vremea” și „Moldavskie vedomosti”, care fiind ziare de limbă rusă, totuși, ziare de opoziție anticomunistă), practic toată presa rusească din Chișinău se află în serviciul Puterii (Moscovei). Nu țin minte măcar un caz când vreun ziar de limbă rusă să fi avut curajul și bunul-simț să se solidarizeze cu forțele democratice din această țară. Când i-a cerut-o Moscova, a atacat cu consecvență intelectualitatea națională, a lovit cu înverșunare în Opoziție, a lansat zvonuri și a pus la cale „mici” diversiuni ideologice și politice. Acțiunile de acest gen ale presei rusești se sincronizau și se sincronizează atât de reușit, încât nu mai încape îndoială că sunt inspirate și coordonate dintr-un singur Centru, care se află… știm noi unde.
Acest lucru s-a văzut foarte clar în cazul scandalului cu Memorandumul rusesc și al acțiunilor de protest ale Opoziției anticomuniste provocate de acesta. Când a apărut Memorandumul, presa rusească era entuziasmată, iar când Voronin a refuzat să-l semneze, a tăcut chitic. Nimerise într-o „mică” încurcătură, dar și-a revenit imediat și și-a sincronizat poziția cu cea a Moscovei. Când eram, pe bune, la un pas de pierderea independenței și de lichidarea acestui stat, presa rusească s-a delimitat clar și univoc de forțele cu adevărat democratice ale acestei țări, solidarizându-se cu forțele comuniste și proruse. Ziarele rusești au făcut front comun cu cele comuniste (guvernamentale) de limbă română și cu „televiziunea publică”. Cei care au urmărit cu atenție aceste ziare nu au putut să nu observe o unitate uluitoare de vederi în abordarea celor ce se întâmplă. În timp ce comentariile politice din presa de limbă română diferă nu ca statistică, ci și ca orientare – lucru absolut firesc în cazul unei prese cât de cât independente – presa de limbă rusă a demonstrat o suspectă unanimitate și unitate de vederi, fapt ce denotă existența unui Centru unic, coordonator ce elaborează strategiile, ideologia și liniile politice de comportament ale acestei prese până în cele mai mici detalii – a chiar tonului (nuanțelor) comentariilor de presă.


Nu e de a mirării, așadar, că ziarele rusești din RM sunt, înainte de toate, instituții de propagandă, nu de jurnalism. Ziarele de limbă română își permit acest lux – de a încerca să fie instituții de presă liberă, ba chiar își permit să-și mai toarne zoi în cap, spre marea satisfacție a „colegilor” din presa rusească. La Chișinău există un imperiu mediatic rusesc, bineînțeles nedeclarat și neafișat, din care fac parte ziarele rusești, ziarele comuniste de limbă română, un șir de posturi de radio și de canale tv și, desigur, „televiziunea publică”. Acest imperiu a servit întotdeauna interesele rusești și ale guvernelor de la Chișinău (atunci când ele nu ieșeau de sub ascultarea Moscovei). În acest context, devine clar de ce canalul național de televiziune nu poate fi smuls din mâinile Puterii și pus în serviciul societății și de ce, în genere, mass-media rusești s-au aflat întotdeauna sub „hipnoza” Moscovei și nu au intrat niciodată în conflict cu Puterea!

Să revenim însă la modul în care au fost comentate acțiunile Opoziției de săptămâna trecută. Cei care au vizionat duminică „Rezonans”-ul cu „CAnstantin Starîș”, au înțeles la ce fel de „perversiuni informative” se poate deda o televiziune „publică” controlată total de Putere. Felul în care Starîș a comentat evenimentul (mitingul de protest organizat duminică de Opoziția Unită) a coincis sută la sută cu tonul comentariilor din presa scrisă. Această coincidență, sunt sigur, i-a ajutat pe mulți să înțeleagă că așa-zisele comentarii politice pe care le face Starîș nu-i aparțin lui, ci unui Centru invizibil, care asigură întregul imperiu mediatic rusesc de la Chișinău cu „puncte de vedere” bine gândite și coordonate, favorabile Moscovei. Pentru a diminua importanța evenimentului de duminică – dar și pentru a-i discredita pe liderii politici care au participat la el – Centrul a lansat versiunea că la mitingul de protest au participat doar vreo câteva mii de oameni, în temei adepți ai lui Roșca; că Braghiș, Urecheanu, Diacov ș.a. au participat pe post de figuranți, folosiți de Roșca. Același mesaj a fost formulat și de „Komsomlskaia pravda” care, prin gura analistului Nikita Zverev, consideră că în urma mitingului de duminică a avut de câștigat doar Iurie Roșca, pentru că la el au participat masiv părtașii săi, iar Urecheanu, Braghiș și Diacov „s-au plasat” pe pozițiile „păpușarului” experimentat Iurie Roșca și au renunțat la calitatea de figuri politice independente”… (De notat că expresia „păpușarul” apare și într-un comentariu din „Moldova suverană”, semnat de … „Departamentul analiză politică”).

Iată de ce imperiul mediatic rusesc acționează solidar, sincronizându-și perfect mesajele. Umbra agrarienilor le provoacă adevărate coșmaruri comuniștilor. De aceea, și „analiștii” din această presă delirează și au halucinații. „Milioanele” pe care ei le-au văzut duminică „prin câmpuri și grădini” dovedesc care-i adevărata „boală ascunsă” a coloanei a cincea din RM – ura față de acest stat și îndeosebi față de moldovenii care se consideră români.

De fapt, e o boală care nu mai poate fi ascunsă…

Constantin Tănase, 5 decembrie 2003, 
Fragment din cartea „Hoții de mituri”

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)