Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Editorial 5 Mai 2016, ora 08:00    Din editia print

Marime Font

„Boala ascunsă” a coloanei a cincea

Presa de limbă rusă din RM întotdeauna a slujit Puterea, fiind purtătoarea de cuvânt a intereselor străine – ale celor rusești, evident.  

Să ne amintim de poziția pe care a ocupat-o această presă acum un deceniu și ceva când se dădea marea bătălie pentru limbă și alfabet, iar mai apoi – pentru independența RM. Atunci s-a văzut clar că presa de limbă rusă (și cea care se face la Chișinău, și cea care se face la Moscova și se vinde la Chișinău) sunt „ca doi brazi într-o tulpină”, adică două variante ale unei singure invariante ideologice. Această presă a fost întotdeauna de partea cealaltă a baricadei și a luptat cot la cot cu ideologii de la Moscova împotriva așa-zisului naționalism și „unionism românesc” al băștinașilor care, ca să vezi, „limitează drepturile minoritarilor ruși”! Această presă ne acuza că nu am fost buni patrioți sovietici, deoarece doream să distrugem URSS-ul și să ne izolăm prin „apartamente naționale”, iar astăzi – că vrem să distrugem „statalitatea” R. Moldova. Această presă niciodată nu s-a solidarizat cu lupta basarabenilor pentru „dreptate, voie și pământ”; în toate problemele fundamentale de ordin politic, lingvistic, cultural, economic ș.a.m.d., ea a exprimat poziția guvernărilor, care întotdeauna a coincis cu cea a Moscovei. Ceea ce avem astăzi – o societate dezbinată pe criterii etnice și lingvistice, dar și politice, bineînțeles, este și meritul acestei prese. Faptul că minoritatea rusofonă nu s-a integrat în societatea moldoveană și continuă să acționeze ca un stat în stat este de asemenea și meritul presei de limbă rusă care întotdeauna s-a contrapus intereselor naționale fundamentale ale populației care a dat denumirea acestei țări.

În virtutea meseriei, sunt nevoit să citesc cu regularitate și cu atenție presa rusească. Cu mici excepții („Novoe vremea” și „Moldavskie vedomosti”, care fiind ziare de limbă rusă, totuși, ziare de opoziție anticomunistă), practic toată presa rusească din Chișinău se află în serviciul Puterii (Moscovei). Nu țin minte măcar un caz când vreun ziar de limbă rusă să fi avut curajul și bunul-simț să se solidarizeze cu forțele democratice din această țară. Când i-a cerut-o Moscova, a atacat cu consecvență intelectualitatea națională, a lovit cu înverșunare în Opoziție, a lansat zvonuri și a pus la cale „mici” diversiuni ideologice și politice. Acțiunile de acest gen ale presei rusești se sincronizau și se sincronizează atât de reușit, încât nu mai încape îndoială că sunt inspirate și coordonate dintr-un singur Centru, care se află… știm noi unde.
Acest lucru s-a văzut foarte clar în cazul scandalului cu Memorandumul rusesc și al acțiunilor de protest ale Opoziției anticomuniste provocate de acesta. Când a apărut Memorandumul, presa rusească era entuziasmată, iar când Voronin a refuzat să-l semneze, a tăcut chitic. Nimerise într-o „mică” încurcătură, dar și-a revenit imediat și și-a sincronizat poziția cu cea a Moscovei. Când eram, pe bune, la un pas de pierderea independenței și de lichidarea acestui stat, presa rusească s-a delimitat clar și univoc de forțele cu adevărat democratice ale acestei țări, solidarizându-se cu forțele comuniste și proruse. Ziarele rusești au făcut front comun cu cele comuniste (guvernamentale) de limbă română și cu „televiziunea publică”. Cei care au urmărit cu atenție aceste ziare nu au putut să nu observe o unitate uluitoare de vederi în abordarea celor ce se întâmplă. În timp ce comentariile politice din presa de limbă română diferă nu ca statistică, ci și ca orientare – lucru absolut firesc în cazul unei prese cât de cât independente – presa de limbă rusă a demonstrat o suspectă unanimitate și unitate de vederi, fapt ce denotă existența unui Centru unic, coordonator ce elaborează strategiile, ideologia și liniile politice de comportament ale acestei prese până în cele mai mici detalii – a chiar tonului (nuanțelor) comentariilor de presă.


Nu e de a mirării, așadar, că ziarele rusești din RM sunt, înainte de toate, instituții de propagandă, nu de jurnalism. Ziarele de limbă română își permit acest lux – de a încerca să fie instituții de presă liberă, ba chiar își permit să-și mai toarne zoi în cap, spre marea satisfacție a „colegilor” din presa rusească. La Chișinău există un imperiu mediatic rusesc, bineînțeles nedeclarat și neafișat, din care fac parte ziarele rusești, ziarele comuniste de limbă română, un șir de posturi de radio și de canale tv și, desigur, „televiziunea publică”. Acest imperiu a servit întotdeauna interesele rusești și ale guvernelor de la Chișinău (atunci când ele nu ieșeau de sub ascultarea Moscovei). În acest context, devine clar de ce canalul național de televiziune nu poate fi smuls din mâinile Puterii și pus în serviciul societății și de ce, în genere, mass-media rusești s-au aflat întotdeauna sub „hipnoza” Moscovei și nu au intrat niciodată în conflict cu Puterea!

Să revenim însă la modul în care au fost comentate acțiunile Opoziției de săptămâna trecută. Cei care au vizionat duminică „Rezonans”-ul cu „CAnstantin Starîș”, au înțeles la ce fel de „perversiuni informative” se poate deda o televiziune „publică” controlată total de Putere. Felul în care Starîș a comentat evenimentul (mitingul de protest organizat duminică de Opoziția Unită) a coincis sută la sută cu tonul comentariilor din presa scrisă. Această coincidență, sunt sigur, i-a ajutat pe mulți să înțeleagă că așa-zisele comentarii politice pe care le face Starîș nu-i aparțin lui, ci unui Centru invizibil, care asigură întregul imperiu mediatic rusesc de la Chișinău cu „puncte de vedere” bine gândite și coordonate, favorabile Moscovei. Pentru a diminua importanța evenimentului de duminică – dar și pentru a-i discredita pe liderii politici care au participat la el – Centrul a lansat versiunea că la mitingul de protest au participat doar vreo câteva mii de oameni, în temei adepți ai lui Roșca; că Braghiș, Urecheanu, Diacov ș.a. au participat pe post de figuranți, folosiți de Roșca. Același mesaj a fost formulat și de „Komsomlskaia pravda” care, prin gura analistului Nikita Zverev, consideră că în urma mitingului de duminică a avut de câștigat doar Iurie Roșca, pentru că la el au participat masiv părtașii săi, iar Urecheanu, Braghiș și Diacov „s-au plasat” pe pozițiile „păpușarului” experimentat Iurie Roșca și au renunțat la calitatea de figuri politice independente”… (De notat că expresia „păpușarul” apare și într-un comentariu din „Moldova suverană”, semnat de … „Departamentul analiză politică”).

Iată de ce imperiul mediatic rusesc acționează solidar, sincronizându-și perfect mesajele. Umbra agrarienilor le provoacă adevărate coșmaruri comuniștilor. De aceea, și „analiștii” din această presă delirează și au halucinații. „Milioanele” pe care ei le-au văzut duminică „prin câmpuri și grădini” dovedesc care-i adevărata „boală ascunsă” a coloanei a cincea din RM – ura față de acest stat și îndeosebi față de moldovenii care se consideră români.

De fapt, e o boală care nu mai poate fi ascunsă…

Constantin Tănase, 5 decembrie 2003, 
Fragment din cartea „Hoții de mituri”

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)