Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:10
Abonamente

Politică 20 Mai 2014, ora 13:31

opiniiBucurești vs Moscova sau “Orbul găinilor”

Marime Font

Ungaria este clar pro-rusă cu afaceri de peste 15 miliarde semnate cu companii rusești, dar această finanțare este doar vârful icebergului, politica Budapestei fiind mai mereu aliniată cu cea a Moscovei și nu de ieri de astăzi ci de foarte mult timp.

Ungaria este o ... maidaneză care generează probleme in intreaga Europa de Est, de curând premierul acestei tări vorbind despre autonomia ungurilor din Ucraina, făcand – evident – jocul Moscovei.

Bulgaria… Ei bine aici nici o surpriza, pro-slavismul bulgarilor trecând prin Moscova de peste 200 de ani, așadar nici măcar nu putem acuza Sofia că joacă la două capete. Despre Serbia nu cred că mai trebuie discutat, această țară având deja baze militare ruse pe teritoriul său și o integrare (a se citi preluare) economică cu Rusia dincolo de posibilitatea unei decuplări politice.


Dar totul este în zadar, Bulgaria, Ungaria, Serbia nu valorează nimic atâta timp cât România are o atitudine anti-rusească foarte clară și este dispusă să-i dea Moscovei peste bot – ori de câte ori are ocazia – incidentul cu Rogozin fiiind exact un astfel de semnal, de unde probabil și vizitele en fanfare ale vicepreședintelui SUA și Secretarului Apărării sau a directorului adjunct al CIA. Deocamdată România rezistă și-și scoate ghearele la ruși.

Despre Polonia, aproape că mi-e chiar un pic milă să discut. O țara prea mică pentru locul unde a lăsat-o Dumnezeu dar cu o aroganță invers proporțională cu forța ei reală, polacii uitând se pare că nu mai sunt de peste 300 de ani un mare regat și la fel că și în perioada interbelică, orgolioasa Polonie se amestecă în jocurile celor mari, ignorând din snobism țările cu care ar trebui întradevăr să facă alianțe politice.

Polonia nu vede pădurea din cauza capacilor și are senzația că este acceptată la masa marilor puteri deși cam toate inițiativele sale politice s-au soldat cu eșecuri răsunătoare, Ucraina fiind cel mai bun exemplu de eșec prostesc din partea diplomației de la Varșovia, Ungaria un alt eșec. Probabil că Polonia va continuă să creadă că joacă în altă ligă decât România (și probabil chiar joacă momentan), doar că în ochii Moscovei Varșovia nu mai valorează cam nimic, Rusia neavând intenția să-și extindă influența politică și economică în Germania, Franța sau Olanda ci dimpotrivă către sudul Europei: Bulgaria, Ungaria, Serbia, poate Grecia și Austria, poate Turcia…

Polonia nu poate pricepe că Ucraina nu poate fi un aliat al UE ci că dimpotrivă această fostă republică sovietică se poate dovedi o imensă piatră de moară de gâtul UE. Situația din Ucraina este în avantajul nostru, dacă pricepem odată pentru totdeauna că ce se naște din sovietic occidental mănâncă, astfel că tânguielile Vrasoviei vis-a-vis de soarta ucrainenilor mă lasă absolut rece, din punctul de vedere al României cu cât criza de la Kiev ține mai mult, cu atât mai bine, pe când Polonia dorește o rezolvare – cu totul prostească din punctul meu de vedere – deși interesele UE nu sunt să integreze Ucraina ci dimpotrivă, s-o mențină ca stat tampon între noi și Rusia.

Și dacă privim lucrurile din această perspectivă, ce relevanță mai au politica și planurile Poloniei?! Zero…

Dar ce relevanță are România?! Ei bine, nu cred că există astăzi o țara mai importantă pentru politica Moscovei în Europa decât România, deși acest lucru nu este foarte evident, însă se poate observa că efortul principal al Moscovei s-a axat în utlimii zece ani pe securizarea zonei de sud a UE, acțiunile rușilor fiind foarte insistente în Bulgaria, Serbia, Ungaria și Austria, secundare în Italia, Grecia, Cipru sau Turcia.

Pe de o parte în nord Rusia se implică prin contracte comerciale, pe când în sud folosește vechea și “tradiționala” metodă țaristo-bolșevică, cu aducerea la conducere a fracțiunilor pro-ruse și acapararea totală a economiei țărilor-țintă. Adică ocupație economico-politică.

Cheia de boltă a acestui nou flanc sud-estic rusesc este, așa cum a fost mai mereu în ultimii 200 de ani, poziția reală a României, o țară fără de care politica Rusiei în zonă poate fi drastic restricționată. Accesul către Bosfor și Mediterana este astăzi chiar mai important pentru o Rusie care are interese din ce în ce mai mari în Africa de Nord și Orientul Mijocoiu, pentru o Rusie care și-a crescut semnificativ prezența militară (navală) în Mediterana, care vorbește despre o bază navală permanentă în Egipt, care susține regimul din Siria, a cărei influență în Irak și Iran este în creștere.

Importanța României poate fi egalată în ochii Rusiei – deși nu cred – doar de Turcia, o țară care la fel ca și noi poate da peste cap planurile Kremlinului în Orientul Mijlociu, în Iran sau Irak și Siria, dar repet, poarta de intrare a Rusiei în întrega zonă mediteraneană este România, atât politic cât și militar.

O paralelă între Polonia și România nu este astăzi foarte relevantă pentru că Rusia nu țintește să schimbe regimul politic în Franța sau Belgia, nu are intenția să aibă baze militare permanente în Danemarca ci dimpotrivă Bulgaria și Serbia sunt țările vizate, iar pe mai departe tot sud-estul Uniunii Europene, astfel că prostiile făcute de polonezi prin sprijinirea haotică a Kievului dovedesc doar că Polonia este paralelă cu istoria recentă, că a uitat cum a ajuns provincie rusească și germană, pentru că și în perioada interbelică Varșovia avea tot astfel de ambiții copilărești iar sfârșitul îl cunoaștem cu toți.

Mă uit la declarațiile politice făcute de Varșovia și mă întreb cât de tâmp pot să fii să nu observi că politica dusă de tine este doar tolerată, mai ales în condițiile în care faimosul “Parteneriat Estic” susținut masiv de către Polonia s-a dovedit un eșec jenant… Să întărești flancul Nordic, când atacul rusesc este în plină desfășurare pe flancul Sudic, este o dovadă de miopie politică cu posibile grave repercusiuni în viitor.

În zona sud-estică miza nu este Ucraina, pentru că Rusia nu vrea să preia Ucraina, ci Trasnistria, zonă pe care Rusia și-o dorește cu ardoare, iar prin ricoșeu, principala problemă pentru Europa și NATO în relația cu Rusia trebuie să fie România-Basarabia și blocarea accesului Rusiei către Tiraspol/Odesa și către flancul sudic, acolo unde dolarii și influența politică a Moscovei deja s-au infiltrat masiv în timp ce UE discută situația din Ucraina și nuș ce parteneriate pentru proști.

Scopul NATO și al UE pe termen mediu și lung ar trebui să fie întărirea României, Unirea acesteia cu Basarabia și scoaterea Rusiei definitiv din Transnistria, îndepărtarea ei de Gurile Dunării și de Bulgaria. Cineva susține că Dunărea nu mai este chiar strategică astăzi, doar că dacă privim lucrurile prin optica Moscovei putem foarte ușor observa că accesul Rusiei la Gurile Dunării ar însemna accesul Moscovei direct și fără posibilitatea de a mai fi blocată către toți aliații săi din zonă sud-estică: Bulgaria, Serbia, Ungaria și Austria… Chiar credeți că Dunărea nu este strategică pentru ruși?!

Nu mă uimește atât chioreala de care dau dovadă aroganții polonezi, ci faptul că Germania și Franța par să nu priceapă că singura miză reală pentru Rusia vine pe axa București-Chișinău-Tiraspol-Sofia-Belgrad-Viena, cu Bucureștiul punct de start, fără de care nimic nu va merge cum trebuie. Nu flancul Nordic trebuie întărit de NATO și UE, pentru că nimeni din Rusia nu are de gând să atace din nou Germania sau Polonia, ci flancul sudic aici unde se dă de fapt bătălia finală, bătălia care va decide din nou soarta Europei pentru următorii 50 de ani.

Câteodată mă întreb cât de proști pot fi vesticii și pot admira în același timp inteligență strategică a Rusiei, care simuleza o lovitură la cap (în nord) dar lovește năprasnic și repetat la ficat (în sud sud-est), iar pacalicii din nord continuă să țină garda sus protejând capul, în timp ce oricine știe că dacă ficatul este lovit prea puternic, ți se taie genunchi și rămâi fără aer…

Deținând sudul continentului, Rusia va controla direct întrega infrastructură energetică sudică europeană, va avea o influență masivă în Mediterana și Orientul Mijlociu, va fi stăpâna de facto a Mării Negre și a Mediteranei de Est, va ține în mână aprovizionarea cu hidrocarburi dinspre Asia Centrală și Iran sau Golful Persic, dar occidentalii sunt orbi: ei apără Ucraina (care nu contează de fapt), Polonia și Țările Baltice de parcă cineva la Moscova chiar s-ar gândi să le facă ceva ălora, în timp ce acțiunile Kremlinului în sud devin din ce în ce mai agresive și puternice.

Scandalul din Ucraina, neprovocat de Rusia, a venit însă ca o mănușa, pentru că la umbra tărăboiului iscat în țara vecină, Rusia poate să-și vadă liniștită de treburile ei în sud-estul continentului, acolo unde se află de fapt punctul de inflexiune.
 
Sursa: rumanianmilitary.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:10

1. Ardei iuti - Capsaicina pe care o contin iti stimuleaza metabolismul si iti reduce poftele. 2. Cereale integrale - Iti ofera portia de fibre si carbohidrati complecsi de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. 3. Cafea - Cafeina stimuleaza in mod natural sistemul nervos central...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:01

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a ordonat retragerea tuturor titlurilor regale şi militare acordate concubinei sale, prezentată oficial în urmă cu două luni la Palatul Regal din Bangkok, motivând că aceasta nu i-a respectat dorinţele şi nu a dat dovadă de loialitate, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:55

Deputatul socialist, Grigore Novac, se arată indignat de faptul că – după ce Năstase și Ceban au acces în turul doi al alegerilor locale – Dorin Chirtoacă s-a arătat (mai mult) pro candidaturii liderului ACUM. Iar asta – în timp ce pe parcursul campaniei sale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:50

O femeie de 44 de ani din Iași a fost la un pas să arunce un bloc în aer în timp ce a încercat să se sinucidă. Femeia s-a încuiat în apartament, a dat drumul la gaz, și-a tăiat venele, a băut diluant și a dat foc unui covor, transmite corespondentul MEDIAFAX....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)