Astăzi 19 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 19:43
Abonamente

Moldova 11 Mai 2016, ora 08:14    Din editia print

Călăul sovietic „domnește” în orașele Moldovei

Marime Font

În timp ce decomunizarea în Ucraina e în toi, în unele localități din Republica Moldova, la 25 de ani de la destrămarea URSS, monumentele lui Lenin mai ocupă un loc de cinste. 

Începând cu februarie 2014, în Ucraina, are loc lichidarea în masă a monumentelor lui Lenin. Fenomenul s-a declanșat după începerea Euromaidanului din Kiev și a luat amploare când Rusia a anexat Crimeea și a declanșat conflictul armat din Donbas. În prima fază, demolarea monumentelor avea un caracter spontan, fiind efectuată de autorități locale sau de persoane necunoscute. Pe 9 aprilie 2015, Rada Supremă a adoptat Legea privind condamnarea regimurilor totalitare comunist și național-socialist (nazist) în Ucraina. Legea prevede interzicerea simbolurilor sovietice și permite desecretizarea arhivelor KGB. Documentul a intrat în vigoare pe 21 mai 2015. Potrivit acesteia, toate monumentele lui Lenin urmează a fi demolate sau strămutate. De punerea în practică a noilor prevederi se ocupă Institutul ucrainean al memoriei naționale.

Directorul organizației, Vladimir Vetrovici, a spus că legea privind decomunizarea a creat posibilitatea de a salva instalațiile care prezintă valoare artistică. „Putem să arătăm mărturii ale trecutului sovietic în muzee sau parcuri, dar nu putem să admitem ca trecutul sovietic să rămână printre noi, pentru că asta ne deformează”, a argumentat Vetrovici. Până la începutul anului 2016, în Ucraina au fost demontate 800 de monumente ale lui Lenin.

Coborârea și urcarea lui Lenin

Republica Moldova, la fel ca Ucraina și alte foste republici ale URSS-ului, a moștenit un număr mare de statui, sculpturi și monumente sovietice. În procesul de mișcare de eliberare națională, primii lideri democratici ai Republicii Moldova au încercat să se detașeze de trecutul său totalitar. Imediat după tentativa de lovitură de stat de la Moscova din 18-21 august 1991, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o hotărâre prin care a interzis activitatea Partidului Comunist din Moldova pe întreg teritoriul republicii. În acelaşi context, Prezidiul Parlamentului a adoptat, la 25 august 1991, Hotărârea „Cu privire la lichidarea monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste”, al cărei termen de îndeplinire a fost 5 septembrie 1991.


Ca efect, monumentele lui Lenin, Engels și Marx au fost strămutate din centrul Capitalei. La fel s-a întâmplat și în celelalte localități. Însă, atunci când Partidul Comuniștilor a revenit la putere (2001-2009), în unele centre raionale, monumentele demontate au fost reinstalate, fiind vorba de Ocniţa, Lipcani, Râşcani, Edineţ, Donduşeni, Otaci, Făleşti. În încercarea lor de a reabilita moaștele sovietice, în decembrie 2008, la propunerea ministrului Culturii de atunci, Artur Cozma, deputații comuniști au inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat cinci monumente din Chișinău reprezentative ale regimului comunist: cel al lui Grigori Kotovski, al lui Serghei Lazo, al „Luptătorilor pentru puterea sovietică”, al „Eroilor comsomolişti” şi cel al „Eliberatorilor de sub ocupaţia fascistă”.

Totuși, Registrul monumentelor ocrotite de stat elaborat în anul 1993 nu conține statuile care îl reprezintă pe Lenin, chiar dacă unele din ele au fost reinstalate. În prezent, R. Moldova mai stau în picioare în jur de 15 monumente cu postura liderului bolșevic. Majoritatea lor se află în raioanele de nord și în autonomia găgăuză. Ultimul caz de demolare s-a înregistrat în iulie 2012, la Dondușeni. Și Consiliul raional Râșcani a luat atunci decizia de a demonta monumentul lui Lenin din centrul orașului, dar s-au opus Primăria și Consiliul orășenesc, și monumentul a rămas neatins. Menționăm că, în afară de acestea, în R. Moldova, mai sunt trei monumente ale altui bolșevic, fondatorul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești din stânga Nistrului, Grigori Kotovski.

Persona non grata la Călărași

Orașul Călărași se poate mândri cu faptul că a scăpat de monumentul lui Lenin, încă în primul an de independență a R. Moldova. S-a întâmplat imediat după puciul de la Moscova. „În zori, întorcându-ne de la Chișinău cu mașinile, după un miting în Piața Marii Adunări Naționale, mi-a venit ideea să dăm jos monumentul lui Lenin din Bucovăț. Am luat o frânghie, i-am pus funia la gât și l-am izbit de pământ. Acum, în acel loc, se construiește o biserică”, își amintește Sergiu Cojocaru, care ocupa în acea vreme funcția de vicepreședinte de raion. Aceeași soartă au avut monumentele din Pârlița, Rădenii Vechi și alte sate. A venit rândul și celui din Călărași. „Am zis că urc la birou să scriu o decizie, ca apoi să-l demontăm pe Lenin cu macaraua, frumos. Dar când am revenit să o citesc oamenilor, monumentul lui Lenin era deja trântit cu nasul în granit”, povestește fostul vicepreședinte. Ulterior, în aceeași zi, unghenenii au cerut și ei ajutor. „Când am ajuns la Ungheni, era multă lume în piață, s-a organizat un miting. Noi am anunțat demontarea monumentului din Călărași și lumea, în două mișcări, l-a dat jos pe cel de la Ungheni”, își amintește Sergiu Cojocaru. În aceeași perioadă, fostul președinte de raion, apoi șef al Direcției cultură a contribuit la redenumirea străzilor din Călărași, instalarea bustului lui Mihai Eminescu și ridicarea unei cruci în memoria eroilor călărășeni care au luptat în Armata Română. Venirea agrarienilor la putere, însă, a pus capăt altor planuri. „Am devenit persona non grata la Călărași. Nu puteam să mă angajez, că aici toți erau supărați că le-am demolat averea. Mulți ani, comuniștii mi-au purtat pică”, spune Sergiu Cojocaru. Totuși, chiar dacă erau la putere, comuniștii nu au îndrăznit să-l reinstaleze pe Lenin la Călărași.

Am putea să-l topim pentru alte monumente

Acum monumentul de bronz al lui Lenin din Călărași stă culcat într-un depozit al Gospodăriei comunale din localitate. Când era șef al Direcției cultură, Sergiu Cojocaru propunea să-l taie în bucăți și să facă din metalul topit un monument al lui Ștefan cel Mare. Cam aceeași soluție de reutilizare propune și actualul șef al direcției, Dumitru Trifan. „Am propus să topim bronzul și să facem șase busturi ale domnitorilor moldoveni pentru o alee din oraș, dar înainte de asta trebuie sfințit metalul”, glumește funcționarul local.
Întrebați cine e responsabil de păstrarea sau demolarea monumentelor lui Lenin, ambii interlocutori s-au referit la autoritățile locale. „Un primar gospodar poate convinge oamenii, poate să facă în localitate monumente și străzi frumoase”, spune Sergiu Cojocaru.

 
Dumitru Crudu, scriitor

Părerea mea e că monumentele sovietice ar trebui demontate şi aruncate la gunoi sau duse într-un muzeu al comunismului. Dar în niciun caz lăsate în centrul oraşelor. Epoca aia a trecut, nici monumentele nu-şi mai au rostul. Trăim o altă epocă, avem nevoie de alte monumente, care să reprezinte valorile lumii de azi.
Prezenţa lor îi asigură pe nostalgici că timpurile alea se vor întoarce și lucrează în favoarea partidelor cripto-sovietice.


Oficial, Lenin este ilegal

În 2014, de Ziua Independenței, activista civică Domnica Cemortan a fost la Edineț și a vopsit „pantalonii lui Lenin” în culorile tricolorului. Ea ne-a povestit ce a urmat:

„În urma unei plângeri din partea comuniştilor, am primit o amendă pe care am contestat-o desigur şi, în urma unui proces de judecată, am şi câştigat. Instanța mi-a dat câștig de cauză pentru că acel monument de 3m pe 3m din centrul oraşului Edineț nu este înregistrat în registrul monumentelor. Deci, oficial, este acolo ilegal şi nu este decât o bucată de piatră.
Reacţia oamenilor a fost diferită desigur. Însă, după ce l-am decorat pe Lenin, fiindcă era aşa gri şi trist, mulţi veneau să facă poze cu el, a devenit un punct de atracţie, însă nu a durat mult, deoarece comuniştii au depus efort maxim ca să îl revopsească în aceeaşi zi!”.

Cine a fost Vladimir Lenin?Vladimir Ilici Lenin (nume originar Ulianov), a fost un revoluționar rus care a condus partidul bolșevic, primul premier al Uniunii Sovietice. Venirea bolșevicilor la putere în 1917 a declanșat războiul civil în Rusia. Teroarea roșie, declanșată de Lenin și camarazii săi, în septembrie 1918, a produs sute de mii de victime. „Printr-o teroare sistematică, vom găsi mijloacele de a reduce omenirea la cel mai jos nivel al existenţei. Este absolut necesar pentru stabilirea puterii noastre...“, supralicita Lenin, care a inventat lagărele de concentrare în 1919. În 1922, erau 22 de asemenea lagăre, iar un an mai târziu ajunseseră la 65. Tot Lenin a semnat ordinul de asasinare a ultimului țar rus și a familiei sale, Nicolai al II-lea.

„Spânzuraţi neapărat măcar o sută de chiaburi cunoscuţi, scrie Lenin pe 11 august 1918. Luaţi prizonieri, pentru ca oamenii de pe o distanţă de o sută de kilometri să tremure.” Lenin a dat ordinul de distrugere a clerului „reacționar”. Urmarea a fost moartea a 2700 de preoți și a 5000 de călugări și călugărițe.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 19 Ianuarie 2020, ora: 19:43 de Silviu Tănase

Ministrul Pavel Voicu... a „descoperit” America

Ministrul Pavel Voicu... a „descoperit” America

Ministrul de interne Pavel Voicu vine cu o explicație asupra problemei criminalității - cică ar fi „produsul societății, nu al poliției separat”, după care a venit cu tot felul de acuzații la adresa lui Năstase care n-ar fi făcut suficiente „acțiuni” pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 19 Ianuarie 2020, ora: 12:33

CONOR MCGREGOR SUPREM // VIDEO Conor McGregor, victorie BRUTALĂ la revenire! Și-a învins adversarul cu 20 de pumni în 40 de secunde: l-a lovit și cu umărul

CONOR MCGREGOR SUPREM // VIDEO Conor McGregor, victorie BRUTALĂ la revenire! Și-a învins adversarul cu 20 de pumni în 40 de secunde: l-a lovit și cu umărul

MMA. Irlandezul Conor McGregor, 31 de ani, l-a învins în 40 de secunde pe americanul Donald Cerrone (36 de ani) în gala UFC 246.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS / Principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS / Principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:28

Tatuajele și machiajul permanent, ILEGALE. Decizia Comisiei Europene

Tatuajele și machiajul permanent, ILEGALE. Decizia Comisiei Europene

Mai multe substanţe chimice din cerneala pentru tatuaje şi din cerneala pentru machiaj permanent, printre care pigmenţii albastru şi verde, vor dispărea în câteva luni din saloanele de tatuaj. Comisia Europeană vrea să interzică anumiți pigmenți din cerneala de tatuaj pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:18

Polițiștii, angajații medicali, primarii şi vameșii, cei mai corupți funcționari din 2019

Polițiștii, angajații medicali, primarii şi vameșii, cei mai corupți funcționari din 2019

Ministerul Afacerilor Interne, cel al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile, dar şi Serviciul Vamal sunt printre instituţiile, unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie, în anul 2019, potritvit raportului de activitate al Centrului Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:12

S-a dus să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o ducă acasă. Un bărbat a murit în faţa Catedralei din Chișinău

S-a dus să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o ducă acasă. Un bărbat a murit în faţa Catedralei din Chișinău

A mers la biserică în ajunul Bobotezei ca să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o aducă acasă. Un bărbat de 60 de ani din Capitală a murit în această dimineață, chiar în fața Catedralei metropolitane, după ce s-a încheiat slujba. Potrivit poliției, cauza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Dosar cu Plahotniuc, Platon și Usatîi, publicat pe Telegram

Dosar cu Plahotniuc, Platon și Usatîi, publicat pe Telegram

În canalele de Telegram din Rusia și Moldova au apărut informații cu pagini din dosarul laundromatului în care figurează numele lui Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:04

Peter Michalko: Semnalul dat societății din Procuratură este foarte îngrijorător

Peter Michalko: Semnalul dat societății din Procuratură este foarte îngrijorător

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că semnalul care este dat societății și care este observat în interiorul Procuraturii este foarte îngrijorător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Olesea Stamate este candidata PAS la alegerile parlamentare în circumscripția Hâncești

Olesea Stamate este candidata PAS la alegerile parlamentare în circumscripția Hâncești

Partidul Acțiune și Solidaritate o înaintează pe Olesea Stamate, fost ministru al Justiției în fostul Guvern condus de Maia Sandu, pentru funcția de deputat în circumscripția nr 38, Hâncești, la alegerile din 15 martie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Ianuarie 2020, ora: 07:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 IANUARIE 2020. TAURII POT AVEA TENSIUNI ÎN CUPLU

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 IANUARIE 2020. TAURII POT AVEA TENSIUNI ÎN CUPLU

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 06:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

REȚETE DE SEZON. Fazan umplut la cuptor în vas român pentru o masă cu adevărat regală

REȚETE DE SEZON. Fazan umplut la cuptor în vas român pentru o masă cu adevărat regală

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

GALERIE FOTO// Nominalizările pentru premiile OSCAR 2020

GALERIE FOTO// Nominalizările pentru premiile OSCAR 2020

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Unsprezece ani fără Grigore Vieru, simbolul Graiului, a Mamei și a Patriei

Unsprezece ani fără Grigore Vieru, simbolul Graiului, a Mamei și a Patriei

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)