1803 - S-a născut compozitorul francez Hector Louis Berlioz (d. 1869).
1843 - S-a născut medicul german Robert Koch, descoperitorul bacilului tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905 (d. 1910).
1901 - A fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.
1936 - Regele Eduard al VIII-lea al Angliei a anunțat printr-un comunicat radiofonic abdicarea de la tron, în favoarea fratelui său și opțiunea pentru o viață normală, dincolo de celebritate, alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson.
1941 - Al Doilea Război Mondial: Germania și Italia au declarat război Statelor Unite.
1946 - Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial.
1958 - Filozoful Constantin Noica a fost arestat sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale”. A fost condamnat la 24 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.
1972 - Apollo 17 a devenit a șasea și ultima misiune cu echipaj uman care a ajuns pe Lună.
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toții fiind astronauți în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafața singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan și Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt aproape 50 de ani de când un pământean a pășit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice și a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii nu au mai ajuns pe Lună din 1972.
Echipajul misiunii Apollo 17 era format din comandantul navei, Eugene Cernan, pilotul capsulei spațiale, Ron Evans, și Harrison „Jack“ Schmitt ca pilot al vehiculului selenar, Challenger (foto sus).
Nava spațială a fost planificată să fie lansată la data de 7 decembrie 1972, ora 5:33 UTC. Countdownul (numărătoarea inversă) a trebuit să fie întrerupt peste 2 ore și 30 minute din cauza unei pene de computer. Aceasta a fost singura întrerupere în cadrul programului spațial Apollo.
Cernan și Schmitt au aselenizat împreună cu vehiculul selenar Challenger, în apropiere de Montes Taurus în Marea Serenitatis. În apropiere de locul de aselenizare ei au efectuat operațiunile planificate ca măsurarea temperaturii, profile gravimetrice, numărare de meteoriți, măsurători a electricității solului, măsurători a atmosferei, a radiațiilor cosmice, a mișcărilor seismice și au luat eșantioane din rocile selenare.
Reîntoarcerea lui Apollo-17 a avut loc fără probleme deosebite, capsula navei spațiale a ajuns în Pacific la data de 19 decembrie 1972, fiind recuperată de nava portavion americană, USS Ticonderoga.
Eugene Cernan, pe suprafața lunară, la 13 decembrie 1972
1993 - A murit actrița de teatru și film Elvira Popescu (n. 1896).
|
Filmul românesc a cunoscut o evoluție în ultimii ani, după ce a fost marcat la începuturi de bariere politice și financiare. Astăzi, producțiile autohtone au început să fie apreciate, mai cu seamă pentru că prezintă teme cu care societatea noastră se confruntă,...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Anumite transformări se întâmplă în viața ta și în sufletul tău, iar tu trebuie să te adaptezi lor. Cei din jur te susțin, iar Venus are un impact pozitiv asupra energiei tale creatoare.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în raioanele de sud. Precipitații nu se prevăd. Soarele se va arăta destul de mult de după nori.
( ) Citeşte tot articolulPărerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolul