Afaceri

Caracatita intereselor. Moldova 1 a taraganat informarea opiniei publice despre infractiune

Subiectul despre prejudicierea bugetului de stat cu peste 20 de milioane de lei de catre Concernul NIPPON – importator si distribuitor pe piata interna al electrocasnicelor, tehnicii de calcul, programelor pentru calculatoare si telefoanelor mobile – a fost difuzat de postul public de televiziune „Moldova 1” abia a doua zi de la publicarea informatiei respective.

Vineri, Ministerul Afacerilor Interne a facut publice schemele prin care reteaua de magazine IT-IPPON, firmele ULTRA ELECTRONIC si CALLCENTER, care fac parte din Concernul NIPPON, au inregistrat in perioada anilor 2008-2009 cele mai mari importuri. Potrivit Directiei investigare a fraudelor din cadrul Departamentului politie al MAI, acest lucru a fost posibil doar prin tranzactii de import prin contrabanda, spalare de bani si alte ilegalitati soldate cu evaziuni fiscale de proportii, neachitare de plati vamale, accize etc.

Raportul statistic al Serviciului Vamal arata ca, numai in 2009, in tara au fost aduse 99.294 de telefoane mobile in suma de 76,6 milioane lei, din care firmele mentionate au importat peste 63 de mii de unitati, in valoare de 39,5 milioane lei. Pretul mediu declarat al telefoanelor mobile, insa, constituia circa 600 de lei, pe cand alti importatori declarau in vama un pret de circa 1000 de lei.

Potrivit lui Chiril Motpan, seful Directiei informare si relatii cu publicul a MAI, a fost arestat si un angajat al Serviciului Vamal, pentru 30 de zile, care a favorizat direct introducerea prin contrabanda a bunurilor, iar alte trei persoane sunt suspendate din functie.

Ca rezultat, a fost initiata o urmarire penala, in conformitate cu articolul 248, al. 5 al Codului Penal – „Contrabanda”. Daca vor fi gasite vinovate, persoanele implicate risca sa faca inchisoare intre trei si zece ani, cu privare de dreptul de a exercita o anumita activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Chiril Motpan nu intelege intarzierea difuzarii respectivei informatii de interes public la „Moldova 1”. „Noi nu avem dreptul sa insistam asupra punerii pe post a unui material sau altul, dar consideram ca un asemenea eveniment este foarte important si trebuie adus la cunostinta societatii. Opinia publica trebuie sa vada radacinile schemelor infractionale de contrabanda din anii trecuti, precum si modul in care fostul regim favoriza anumiti agenti economici”, a comentat reprezentantul MAI.

Ieri, Violeta Epureanu, sefa Departamentului Actualitati TV la „Moldova 1”, nu a fost de gasit, pentru a explica intarzierea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *