Cultură

Carul cu prosti al lui Petru Carare

Duminica, de ziua alegerilor parlamentare, i-am facut o vizita lui Petru Carare. Aflat in stare de convalescenta (si-a fracturat un picior, trecand pragul Casei Editurilor de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant din capitala), cunoscutul poet umorist ne-a promis ca, imediat dupa ce se reface, ne va acorda un interviu in exclusivitate pentru TIMPUL.

El ne-a spus ca pregateste pentru tipar operele sale alese. Scriitorul ne-a daruit una din ultimele sale carti – „Carul cu prosti”, aparuta la Editura „Pontos”.

Asa cum constata intr-un eseu acad. Mihai Cimpoi, Petru Carare este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai genului umoristic din Basarabia, impunandu-se ca un comic narativ, care stie arta rasului-plansului nu din carte, ci din fondul genetic propriu, din modul firesc in care s-a depozitat in fiinta lui rasul popular. „Un demon al ironiei, pe cat de malitios, pe atat de blajin, aprinde lumini colorate, care amuza si se harjonesc, creand un joc siret, care este fata adevarata a lui Carare”, astfel il caracterizeaza criticul literar pe scriitorul nostru, care, intr-o poezie, inserata pe ultima coperta a cartii, isi schiteaza urmatorul autoportret: „O, cati poeti la varsta mea, / Erau de-acuma clasici, da! / Si cati mureau, de multe ori, / La varsta mea, nemuritori. / Iar eu, ajuns la varsta lor, / Nici clasic nu-s, dar nici nu mor…”.

Petru Carare este omul care trage cu sageti in carul cu prosti, scriam, acum cativa ani, la cea de-a 70-a aniversare a scriitorului. Nascut pe 13 februarie 1935 (in satul Zaim, Causeni), la bastina celui mai mare cantaret al limbii noastre, Alexie Mateevici, cu doar o zi inaintea celui mai mare poet liric al nostru, Grigore Vieru, la anul viitor – el va ajunge la cel de-al 75-lea leat. Ii dorim multa sanatate si noi carti inspirate!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *