Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Sănătate 15 Aprilie 2021, ora 07:34

Ce beneficii poate aduce hreanul organismului

Marime Font

Cunoscut sub denumiri distincte precum cea științifică Armoracia rusticană sau cea de origine dacică „ustoronila”, fiind înrudit cu varză, conopida și muștarul, hreanul este o rudă foarte apropiată a verzei, fiind cu totul diferită, un hibrid între specia sălbatică și cea domestică.

Această plantă are un conținut foarte bogat în nutrienți, întocmai ca legumele cultivate, iar pe de altă parte are o rezistență cu totul ieșită din comun, similară cu cea a buruienilor. Astfel, hreanul poate avea efecte terapeutice extraordinare asupra organismului uman.

Ce conține hreanul
- Hreanul conține foarte multă vitamina C, necesară îmbunătățirii activității sistemului circulator și imunitar, atât de importantă mai ales în sezonul rece. În compoziția hreanului intră și minerale esențiale pentru organismul uman, precum fierul, potasiul, calciul și magneziul.


- Glucozinolații, compușii chimici existenți în hrean se angajează într-o luptă acerbă cu bacteriile dăunătoare, dovedindu-și eficacitatea în multe situații, fiind chiar mai performanți decât cele unele antibiotice de sinteză.

- De altfel, nenumărate cercetări demonstrează că rădăcina de hrean posedă proprietăți citostatice foarte puternice, astfel că, existența glucozinaților s-a dovedit eficientă în tratarea mai multor forme de cancer – de piele, de colon, de stomac, de plămâni etc.

Salată de hrean
Mod de preparare: Se spală trei-șase rădăcini de hrean, se curăță foarte bine și se dau prin răzătoare. Peste acestea, se va adauga o sfeclă roşie fiartă şi răzuită de asemenea. Cele două legume se vor amestecă foarte bine, mai apoi adăugându-se sare, ulei şi oţet după gust. În funcție de preferințele pe care le aveți, se mai poate adaugă şi puţină miere, după care se amestecă bine şi se pune într-un borcan închis ermetic, cu capac. Astfel, salata de hrean şi sfeclă se poate păstra la frigider, fără probleme, vreme de două săptămâni, timp în care îşi va conserva proprietăţile terapeutice.

Vin tonic cu hrean
Într-un litru de vin roşu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea fină. Se astupă sticla şi se lasă la macerat conţinutul vreme de 8-9 zile, după care se filtrează. Se administrează 3-4 linguri de vin, pentru îmbunătăţirea digestiei, pentru stimularea şi reglarea activităţii cardiace, contra anemiei şi pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este şi un tonic sexual şi un afrodiziac foarte puternic.

Siropul de hrean
Se dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă 4 linguri de miere, se amestecă bine şi se lasă 20-30 de minute la macerat. Mai apoi, se strecoară, presând conţinutul cu un tifon, obținându-se siropul crud. Resturile care rămân în tifon se pun la fiert cu puţină apă (cât să le acopere). După fierbere, se strecoară prin presărare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împre­ună cu siropul crud. Se consumă trei linguri pe zi. Se recomandă consumul în cazul unor probleme medicale precum – astm, bronşită cro­nică, afecţiuni ale căilor respira­torii medii şi infe­rioare, în general.

Cataplasme cu hrean
Rețeta 1 – Se dă hreanul prin răzătoarea mică, după care se înveleşte în tifon şi se pune pe locul afectat. Se așază pe zona cu probleme până când apare sen­zaţia de arsură, după care se îndepărtează. Este aplicaţia externă care are efectele cele mai puternice, dar este destul de dură, aşa încât adesea este de preferat o variantă mult mai blândă.

Rețeta 2: Mai întâi, se obţine făina de hrean din rădăcinile tăiate cubuleţe şi uscate pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură. Atunci când se elimină complet apa şi devin uscate ca iasca, aceste cubuleţe se vor măcină cu râşniţa electrică de cafea, obţinându-se un praf alb, care poate irita pielea: făina de hrean. Într-un vas, se vor pune 2 linguri din această făină şi 2 linguri de făină de seminţe de in, se va adauga apă şi se vor mixa foarte bine, până când se formează o pastă. Se înveleşte în tifon şi se aplică pe locul cu probleme timp de o oră.

5. Tratamente cu hrean
Ultimele cercetări efectuate arată că administrarea zilnică de hrean crește rezistența organismului uman la diferite tipuri de cancer. Se recomandă administrarea în mod spe­cial a salatei de sfeclă cu hrean, minimum 50 g pe zi.

- Infecţii urinare (cis­ti­tă), infecţii renale –50 g de hrean proaspăt, inge­rate pe parcursul unei zile. Hreanul va ataca bacte­riile parazite din rinichi, ve­zică şi de pe traiectul urinar, dis­trugându-le. Tratamentul este de durată (mi­nimum 21 de zile) şi se asociază cu oricare altă for­mă de tratament cu anti­biotice, naturale sau de sinteză.

- Retenţie de lichide –Consumul regulat de hrean, mai ales după ora prânzului are efecte benefice asupra personaelor care au tenul, mâinile sau picioarele umflate din cauza retenției de apă. Așadar hreanul este considerat un bun diuretic.

- Pentru a combate tusea – se administrează 5-6 lin­guriţe pe zi de sirop de hrean, care se va înghiți încet, lăsându-l să acţioneze la nivelul gâtului şi al arborelui bronşic. Suplimentar, se poate consumă salata de hrean cu sfe­clă roşie, câte 50 de grame, de două ori pe zi.

- Bronşită cronică şi acută –este recomandat consumul zilnic 4-10 linguriţe de hrean ras, simplu sau în salata cu sfeclă roşie. Suplimentar, se așeaza seara cataplasme cu hrean pe zona toracelui. Hreanul are efecte antibio­tice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.

Precauţii şi contraindicaţii
La nivel intern, hreanul se va administra cu prudenţă per­soanelor care au un colon iritabil sau care suferă de colită de fer­mentaţie. Abuzul de hrean poate produce deranjamente digestive şi tulburări nervoase, așadar mare atenție să nu exagerați!

La nivel extern, mai ales sub formă de cataplasmă, hreanul va fi folosit cu prudenţă de către persoanele care au pielea sensi­bilă, alergică. 

zeniverers.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)