Astăzi 24 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:22
Abonamente

Editorial 29 Martie 2016, ora 07:28    Din editia print

Marime Font

Ce nu avem, dar ar fi fost bine să avem

Celebrarea a 98 de ani de la dezanexarea Basarabiei de la ruși sau încheierea mandatului lui Timofti sunt pretexte de reflecții în societate despre RM sau ce avem și de ce nu avem, și ce-ar fi fost bine să avem. 

La întrebarea ce-i lipsește R. Moldova pentru a fi un stat de succes, există zeci de variante diferite de răspuns. Unii spun că nu avem educație, că ne-am pierdut cultura, unii afirmă că dezbinarea (civică) ne ține pe loc, alții spun că sovietizarea a mutilat conștiința și, neștiind cine suntem, nu putem progresa.

Ce n-avem?

Totuși, primul lucru care sare în ochi atunci când încerci, de la distanță, să analizezi problematica R. Moldova este lipsa sau absența totală a memoriei. Ce fel de națiune poate sta la baza RM, dacă uităm de regimurile, care au promovat ideologii criminale, ce și-au propus să extermine limba română, cultura română, poporul român? Din păcate, la 25 ani de la declararea Independenței de URSS și la 24 de ani de la obținerea statutului de membru al ONU, din motive partinice, egoiste, nu s-a făcut suficient pentru condamnarea regimului trecut și informarea societății și a lumii, în legătură cu etnocidul, la care a fost supusă etnia română de pe teritoriul URSS.

Ultimii o sută sau chiar două sute de ani nu există în memoria colectivă a societății. Știm prea puține despre Basarabia sub ocupația țaristă din 1812, nici rușii, după 1945, și nici noi, după 1991, nu am insistat prea mult pe recuperarea memoriei istorice. Ar fi trebuit s-o facem, pentru că problemele Moldovei de astăzi sunt o consecință nefastă, inclusiv a actului criminal, ilegal și abuziv al Imperiului Rus de a anexa jumătatea estică a Principatului Moldovei. Pactul Ribbentrop-Molotov și consecințele sale (pierderea proprietății, foamete, deportări, genocid cultural etc.) este subiectul unor manifestări retorice ocazionale (27 martie, 9 mai, 1 decembrie) fără a exista un efort, conjugat al elitei politice, științifice, culturale de a nu nega crimele care au avut loc.

Loading...


Trăind într-o lume a umanității, unde ne oripilăm de crimele teroriștilor, care detonează dispozitive explozibile în locuri publice, cu ce sunt morții noștri mai prejos decât victimele terorismului modern? Uităm și ne prefacem că cei 39 de oameni, mâncați de către „concetățenii” lor, în perioada foametei din 1946-1947, n-au existat? Două sute de mii de oameni morți de foame în aceeași perioadă, pentru că regimul sovietic era obsedat să-și îndeplinească planul de recoltă sunt neimportanți? Plângem cu lacrimi de crocodil, când vedem atacurile din Bruxelles sau Paris, dar nu există nicio zi în care să comemorăm două sute de mii de oameni morți de foame, 70 de ani în urmă. Trăind într-o lume a supermarketurilor și a restaurantelor, care livrează mâncarea acasă, ne este greu să înțelegem ce a însemnat acea foamete, care a provocat atâtea victime.

Fără discuții, societatea are partea ei de vină, dar, fiind plătitor de taxe, vreau ca statul să facă și el ceva, pentru că are și resursele și pârghiile necesare.

Pașii făcuți, în acești aproape 7 ani, de guvernare necomunistă nu sunt suficienți, cu un singur Raport de condamnare a comunismului din timpul lui Ghimpu nu se pot schimba fundamental lucrurile. E nevoie de un muzeu al ocupației sovietice, altul pentru ocupația țaristă, altul pentru foamete, altul pentru furtul sovietic sau colectivizare, altul pentru războiul ruso-moldovenesc, altul pentru limba română ș.a.m.d. Cărțile și literatura cu valențe istorice trebuie introduse în lista lecturilor obligatorii în școli, gimnazii și licee. Nu-i mai putem schimba pe cei, care au avut ghinionul, în trecut, să fie mutilați ideologic de propaganda sovietică, dar putem sădi în tineret sămânța speranței. Măcar cei care vor veni să fie mai conștienți de gravitatea crimelor la care a fost supusă această populație. Cât timp o să mai stăm cu lenini prin orașele noastre, în care nu există un metru pătrat, în care să nu fi curs sânge de român nevinovat? Cât timp o să ne prefacem morți în păpușoi, când este vorba de crimele regimului sovietic? Au ajuns ucrainenii să ne depășească la capitolul memoriei și demolează lenin după lenin, în timp ce noi stăm ca o hoardă uitucă, așteptând neclar ce…

Negarea crimelor comuniste nu este cu nimic mai prejos decât comiterea lor. Nu vorbim despre niște acțiuni neclare sau fără probe, două sute de mii sau trei sute de mii, conform altor surse, de morți de foame, nu pot fi negate și oricât s-ar încerca, va veni timpul când, pentru comemorarea lor se va constitui o zi de doliu național. Nu există nicio șansă de reconciliere între românii și rușii din Basarabia atâta timp cât elitele celor din urmă rămân pe pozițiile călăilor buneilor noștri. Dacă poziția segmentului rusofon poate fi înțeleasă prin „solidaritatea”, să-i spunem, naturală între membrii aceleiași etnii, este de neînțeles cum moldovenii acceptă să uite, că buneii lor au fost lăsați să mănânce cadavre de oameni de dragul comunismului.

Ar fi fost bine să avem...

Din ultimii două sute de ani, 180 din ei au fost trăiți de românii din Moldova estică sub dictaturi sau regimuri autocrate, 100 de ani sub țar, câțiva ani de dictatură carlistă și după, sub regimul sovietic. Această lipsă de libertate a gândului a generat și atrofierea conștiinței și a memoriei. Clasa politică, fiind o simplă reflecție a societății, este contaminată de aceeași uitare care, uneori, pare a fi chiar negare, specifică victimelor abuzurilor care, pentru a obține pacea interioară, refuză să accepte ce li s-a întâmplat.

Elita românească de după ‘90, fiind preocupată de lupta pe „interior”, n-a observat cum aceste energii sunt folosite de fosta metropolă pentru a ne compromite. Din păcate, astăzi, nu există lideri politici cu o memorie istorică solidă, care să nu fi fost atacați, discreditați, inclusiv, cu eforturile fostei capitale sovietice. E greu de anticipat cât va mai continua această stare de lucruri în care românii din Basarabia sunt forțați să lupte unii cu alții pentru agende străine națiunii noastre.

Basarabia - R. Moldova, 1812 – 2018

Anul acesta, în luna mai, vom comemora 204 ani de la ruperea în două a Moldovei lui Ștefan cel Mare de către Imperiul Rus, peste doi ani vom celebra 100 de ani de la acea dezanexare. Ce este R. Moldova astăzi? Răspunsul a fost dat de istoricul Alexandru Boldur, care, în 1928, numea Basarabia un „fragment de stat”. Existența acestui teritoriu este strâns legată istoric de cele două lumi, putem redeveni fie parte a Moldovei (adică a României), fie parte a imperialismului rusesc. Lipsa unei existențe statale anterioare este cauza multor probleme ale „statalismului” de astăzi, pentru că trăim într-o iluzie dacă credem că dintr-un fragment de stat, poți constitui un stat autentic.

Statul Român, unificat la 1918-1919, a plătit scump prețul existenței sale, sute de mii de morți în Primul Război Mondial sunt dovada sacrificiului făcut de poporul român pentru dreptul la existență. Noi, cetățenii R. Moldova, am obținut prin sacrificiul luptătorilor din 1992 doar o independență parțială. Lecția Republicii Democratice Moldovenești din 1918 ar trebui să ne învețe minte, doar o Republică cu adevărat independentă poate ceda independența sa. Suspendarea R. Moldova, pe drumul re-unificării sau a re-integrării europene, stă tocmai în lipsa unei independențe totale. Dacă vom accepta, într-o contradicție flagrantă cu Declarația de Independență, ca viitorul să ne fie dictat de forțe exterioare, vom rămâne încă mult timp un fragment de stat, parțial eșuat, la limita sărăciei și fără nicio perspectivă reală. Consolidarea independenței nu este în contradicție cu idealul reîntregirii, pentru că doar o Republică Moldovenească care va respecta integral Declarația de Independență, va avea puterea, legitimitatea și dreptul juridico-politic să înfăptuiască Unirea.

P.S. TIMPUL continuă publicarea operelor marelui istoric român din Basarabia, Alexandru Boldur, prin editarea volumului II din Istoria Basarabiei. Pe lângă cele două părți ale volumului (Sub ocupația rusă și Basarabia Românească), am publicat în premieră și o mică lucrare extrem de interesantă „Unirea - analiza psihologică a evenimentelor”. Nu ratați aceste volume, ce nu trebuie să lipsească din casa nici unui român. Abonații noștri beneficiază de o ofertă specială și pot cumpăra cartea, venind la redacția noastră sau prin abonare la poștă, cu doar 35 de lei.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 24 Februarie 2020, ora: 15:31

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:27

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

Un cerb nobil inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova ar fi fost vânat aseară de braconieri în localitatea Lozova din raionul Strășeni. Potrivit unor informații, care urmează a fi verificate, responsabili din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:24

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

 Ofițerul de presă de la IP Strășeni, Silvia Vetcu, a declarat că la 23.02.2020, ora 16:22 poliția din Strășeni a fost sesizată prin intermediul serviciului 112, de un locuitor al s. Dolna r. Strășeni în vârstă de 43 ani, care a comunicat că soția sa, s-a tăiat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:11

VIDEO / Întreaga țară, în plasa vântului. Zeci de localități au rămas în băznă

VIDEO / Întreaga țară, în plasa vântului. Zeci de localități au rămas în băznă

Întreaga țară se află prinsă în capcana vântului puternic, care distruge totul în calea sa. Pompierii intervin în zeci de situații de risc, și abia de pot face față stihiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:11

SONDAJ / Pentru aderarea la UE pledează 60% dintre cetățenii R, Moldova, iar pentru Dodon ar vota DOAR 35%

SONDAJ / Pentru aderarea la UE pledează 60% dintre cetățenii R, Moldova, iar pentru Dodon ar vota DOAR 35% Foto: foto simbol

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul președinte Igor Dodon ar lua 35% din voturi, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu ar acumula 25 la sută, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda companiei „Public Media”. Cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:23

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

„Se contată gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID -19 existând riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate”, se arată în proiectul de hotărâre al Comisiei pentru sănătate publică, întrunită astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:13

opinie Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Fine Gael avea toate datele pentru a câştiga alegerile din Irlanda organizate pe data de 9 februarie. Liderul său, Leo Varadkar, a devenit cel mai tânăr prim - ministru al Irlandei, la 38 de ani, cu trei ani în urmă. Negocierile UE cu Marea Britanie legate de Brexit au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:48

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și unii miniștri din Guvernul Chicu, au participat ieri, 23 februarie, la „primirea solemnă” organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu ocazia zilei armatei sovietice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:42

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

Bursa de la Bucureşti a deschis luni dimineaţă în scădere cu 3%, pe fondul informaţiilor legate de extinderea coronavirus, acţiunile Banca Transilvania marcând un minus de 3,12%, cele ale BRD cu -2,9%, Purcari Wineries -5,9% şi Romgaz -3,8%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:36

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

Întrebați, care este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova, doar 35% din respondenți ar fi spus că ar fi Colaborarea/coaliţia PSRM cu PDM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:33

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Liderul grupului „Pro Moldova” Andrian Candu spune că sunt foarte mulți democrați nemulțumiți de situația din partid și „sunt pe punctul de a se determina cu ieșirea lor din PDM” și sunt așteptați în echipa „Pro Moldova”, care se va transforma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:01

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Oligarhul din regiunea separatistă transnistreană, Viktor Gușan, unul dintre conducătorii holdingului Sheriff, are afaceri și un imperiu imobiliar în Ucraina, se arată într-o investigație a Europei Libere. Afaceristul separatist este considerat beneficiarul numărul unu urmare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:55

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are pregătit un spaţiu special, amenajat în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase, pentru izolarea pacienţilor suspecţi de coronavirus, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:50

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

Autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist, care trebuia să aibă loc în Beijing, de teama coronavirusului. Anunțul a fost făcut astăzi, în contextul în care numărul morților a se apropie de 2.600 doar în China.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:32

Motivul surprinzător pentru care ești tot timpul obosit

Motivul surprinzător pentru care ești tot timpul obosit

Ti se intampla sa te straduiesti din rasputeri sa ramai treaz in timpul zilei si te simti stors de vlaga cand ajungi acasa? In ultima perioada te confrunti cu oboseala, ameteala usoara si pierderile de memorie?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:27

Ce NU trebuie să faci sub nicio formă cu laptele bebelușului

Ce NU trebuie să faci sub nicio formă cu laptele bebelușului

Un cuplu din Statele Unite a fost acuzat de uciderea pruncului lor de numai 10 saptamani dupa ce au diluat laptele cu apa. Se pare ca cei doi cumparau lapte matern sau il primeau din donatii si, pentru a avea mai mult timp l-au indoit cu apa. Acest lucru a dus la reducerea nivelului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:07

Italienii golesc rafturile magazinelor, în goana după provizii. În farmacii nu se mai găsesc măști - FOTO

Italienii golesc rafturile magazinelor, în goana după provizii. În farmacii nu se mai găsesc măști - FOTO

Italia este prima țara din Europa care plasează orașe întregi în carantină în încvercarea de a opri răspândirea coronavirusului. Cele mai afectate sunt regiunile Lombardia și Veneto, din nordul Italiei, peste 10 orașe au fost plasate în carantină. De...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 10:46

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, LUNI 24 FEBRUARIE 2020. Încă domină Peștii și azi!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, LUNI 24 FEBRUARIE 2020. Încă domină Peștii și azi!

Luna Noua in Pesti, ultima din anul astrologic ce se va incheia in 20 martie o data cu intrarea Soarelui in prima zodie, Berbec, dand astfel startul unui nou an astrologic. Luna este si azi inca in Pesti, pictand lumea in culori pastel si mentinandu-ne o stare de ceata a mintii si de oarecare...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 24 Februarie 2020, ora: 10:31

Ce se întâmplă cu corpul uman după ce este infectat cu coronavirus

Ce se întâmplă cu corpul uman după ce este infectat cu coronavirus

Primele simptome în cazul infecției cu coronavirus sunt tusea, febra peste 38 de grade şi respiraţia scurtă și dificilă. În cazul infecţiei cu COVID-19 se formează mici găuri în plămâni, ca un fagure de miere, ca urmare a răspunsului anormal al sistemului imun

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 10:24

10 lucruri importante pe care să le știi despre coronavirus COVID-19!

10 lucruri importante pe care să le știi despre coronavirus COVID-19!

Situația privind coronavirusul este îngrijorătoare. Haideți să avem mai multă grijă de noi! Câteva sfaturi sunt mereu binevenite. Așadar, ce trebuie să știm până în acest moment despre coronavirus COVID-19

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 10:00

Forţele din estul Libiei anunţă că au ucis în lupte 16 soldaţi turci

Forţele din estul Libiei anunţă că au ucis în lupte 16 soldaţi turci

  Forţele loiale comandantului ce controlează estul Libiei Khalifa Haftar au anunţat, duminică, că au ucis 16 soldaţi turci în ultimele săptămâni, la o zi după ce Turcia a recunoscut că a pierdut mai mulţi "martiri" în luptele din ţara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 09:34

Focuri de armă, la Cimișlia. Bărbat împușcat mortal

Focuri de armă, la Cimișlia. Bărbat împușcat mortal

La 23 februarie 2020, în jurul orei ora 17.45, în Serviciul de gardă a parvenit informația telefonică, un bărbat în vârstă de 65 ani, locuitor al raionului Cimislia, în urma unui conflict la domiciliul unui consatean în vârstă de 65ani, a efectuat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)