Sănătate

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Anatomia somnului

Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Nu doar “cantitatea” somnului este importanta, cat si calitatea lui. Dupa 5-10 minute de la adormire, creierul intra in stadiul 2, iar peste inca o ora intra in stadiile 3 si 4 cand se reduce activitatea electrica a creierului. Creierul repeta aceste ciclul la fiecare 90 de minute, asa ca daca nu dormi continuu, el va fi nevoit sa o ia de la capat.

Efectele devastatoare ale privarii de somn

1. Te imbolnaveste
Dupa o noapte de nesomn vei experimenta schimbari de dispozitie, vei avea dureri de cap si pot aparea dezechilibre hormonale. Dupa o saptamana in care ai dormit mai putin de 6 ore pe noapte, ti se modifica nu mai putin de 700 de gene din ADN. La barbati, creierul incepe sa se micsoreze dupa o saptamana de somn insuficient. Pot aparea boli precum diabet, depresie, atac cerebral, scleroza multipla, boli cardiovasculare, Alzheimer, Parkinson si chiar cancer.

2. Te ingrasa
Dupa o noapte de nesomn creste in corp nivelul hormonului foamei si se reduce nivelul hormonului care da semnalul de satietate. Astfel, nu doar ca vei fi tentat sa mananci mai mult, insa vei manca si alimente bogate in carbohidrati si calorii.

3. Te prosteste

Lipsa somnului duce la scaderea capacitatii de a rationa, de a memora, de a judeca, de a te concentra, de a gandi limpede, de a lua decizii, de a invata. In timpul somnului, creierul sedimenteaza si cimenteaza informatiile, amintirile, face conexiuni si elimina toxinele. Daca nu dormi suficient, creierul nu are timp sa faca toate cele mentionate mai sus si se accelereaza astfel bolile neurodegenerative.

Sfaturi pentru un somn usor

– nu dormi in timpul zilei. Daca ai un somn greu noaptea, somnul de dupa-amiaza ti-l va ingreuna si mai mult.
– evita cafeaua, nicotina si alcoolul inainte de culcare.
– fa miscare dimineata. Exercitiile fizice ajuta la sincronizarea ritmului circadian, reduc stresul. Inainte de culcare sunt recomandate exercitii mai putin viguroase precum yoga.


– limiteaza cantitatea de alimente si bautura inainte de culcare, altfel procesul de digestie iti va da peste cap somnul
– stai cat mai mult timp in lumina naturala. Se va elibera serotonina, un neurotransmitator care va imbunatati nivelul de melatonina, substanta care va ajuta creierul in timpul somnului.
– stabileste o rutina a somnului, culca-te si trezeste-te la aceeasi ora, inclusiv in weekend.
– asociaza patul cu somnul, uita de dosarele de la job, telefon si laptop. 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *