Externe

Cele 6 situaţii din istoria recentă în care avioanele civile au fost doborâte cu rachete în situaţii de conflict

23 martie 2007: Un avion de tip Iliuşin aparţinând unei companii aeriene belaruse este doborât de o rachetă, la puţin după ce a decolat din capitala somaleză Mogadiscio, devastată de un război civil, un atac soldat cu 11 morţi. La bordul avionului se aflau ingineri şi tehnicieni belaruşi veniţi să repare alt avion care fusese atins de o rachetă cu două săptămâni mai înainte.

4 octombrie 2001: Un avion de tip Tupolev-154 aparţinând companiei ruse Sibir, care asigura o legătură Tel Aviv-Novosibirsk, în Siberia Occidentală, explodează în spaţiul aerian al Mării Negre, la mai puţin de 300 de kilometri de costele Crimeei, în sudul Ucrainei. În total, 78 de persoane, majoritatea israelieni, au murit. O săptămână mai târziu, Kievul recunoştea că această catastrofă a fost provocată de un tir accidental cu o rachetă ucraineană.

3 iulie 1988: Un avion de tip Airbus A-300 aparţinând companiei naţionale Iran Air, care asigura o legătură între Bandar-Abbas şi Dubai (Emiratele Arabe Unite), este doborât imediat după decolare de două rachete trase de la bordul unei fregate americane care patrula în Strâmtoarea Ormuz. În total au fost ucise 290 de persoane. Echipajul de la bordul USS Vincennes a afirmat că a confundat Airbusul cu un avion iranian de vânătoare care avea intenţii ostile. Teheranul a obţinut din partea Statelor Unite o despăgubire în valoare de 101,8 milioane de dolari.

noaptea de 31 august spre 1 septembrie 1983: Un avion de tip Boeing 747 sud-coreean aparţinând companiei Korean-Air-Lines (KAL) este doborât de către un avion sovietic de vânătoare în spaţiul aerian al Insulei Sahalin, după ce s-a îndepărtat de la rută. Cei 269 de pasageri şi membri ai echipajului au murit. Moscova îşi va recunoaşte responsabilitatea abia cinci ani mai târziu, sub presiunea internaţională, după o condamnare din partea Consiliului de Securitate al ONU.

27 iunie 1980: Un avion de tip DC-9 aparţinând companiei Itavia, cu 81 de persoane la bord, care asigura o legătură Bologna-Palermo, explodează în apropiere de Insula Ustica, în largul Siciliei. Nici vinovaţii şi nici circumstanţele catastrofei nu sunt cunoscute. Însă a fost avansată ipoteza unei rachete trase printr-o eroare de către avioane de vânătoare americane sau franceze, care ar fi crezut că doboară un avion libian.

21 februarie 1973: Un avion de tip Boeing 727 aparţinând companiei Libyan Arab Airline care asigura o legătură Tripoli-Cairo este doborât de către un avion de vânătoare israelian în spaţiul aerian al deşertului Sinai. Dintre cele 112 persoane care se aflau la bord, 108 au murit. Boeingul, care s-a îndepărtat de la rută, a fost interceptat în spaţiul aerian al Peninsulei Sinai, la acea vreme ocupată de către Israel. Potrivit autorităţilor, avionul a refuzat să aterizeze.

Sursa: descopera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *