Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Moldova 22 Februarie 2016, ora 08:11    Din editia print

Cele nouă cerințe înaintate Guvernului Filip

Marime Font

Criza generată de furtul secolului, dar și inconsecvența guvernării precedente riscă să lase cetățenii Republicii Moldova fără salarii și pensii.  

Țara are nevoie urgent de prima tranșă a împrumutului oferit de către România pentru a putea ieși din situația complicată în care se află. Pentru a beneficia de acest ajutor, Guvernul Filip trebuie să îndeplinească o serie de condiții solicitate atât de omologul său român, cât și de Fondul Monetar Internațional.

Ultima vizită a delegației de experți din partea Fondului Monetar Internațional a avut loc în toamna anului trecut. În urma demisiei lui Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale, FMI a refuzat să încheie un nou acord cu țara noastră. În aceste condiții de instabilitate, România s-a oferit să acorde Moldovei un împrumut de 150 de milioane de euro. Pentru a negocia un nou proiect de memorandum cu FMI, dar și pentru a primi prima tranșă a creditului românesc, proaspătul guvern de la Chișinău are de îndeplinit nouă cerințe. În cadrul acestei analize, ne propunem să vedem la ce etapă de implementare se află aceste obiective:


1. Guvernul Cioloș a cerut Guvernului Filip să pună pe prim-plan Agenda de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova. Marți, 9 februarie, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, a făcut mai multe declarații pe marginea acestei cerințe: „Agenda de Asociere este un plan excelent de reformare a Moldovei. Mesajul meu este să nu așteptați, ci să faceți cât mai multe. Noi (n.red. UE) așteptăm rezultate foarte concrete din partea coaliției. Așteptăm performanță, nu conversații”. Pe acest segment, Executivul a aprobat Planul Național de Armonizare a Legislației conform căruia 64 de acte UE urmează să fie transpuse în legislația națională.

2. O altă cerință a Guvernului român încurajează Moldova să inițieze un pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Potrivit planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2015-2016, un astfel de pachet urmează a fi realizat, însă tocmai în trimestrul IV. Abia în lunile octombrie-decembrie 2016, guvernul Filip intenționează să dezvolte zone economice libere, parcuri științifico-tehnologice, incubatoare de afaceri și de inovare. Tot în acea perioadă se va implementa programul de instruire continuă pentru antreprenori și se va simplifica procedura de înregistrare a unei afaceri. Dacă pachetul legislativ nu va fi inițiat mai devreme, aceasta ar putea tărăgăna substanțial prima tranșă de 60 de milioane de euro din partea României.

3. Partenerii de dezvoltare a Moldovei solicită să fie analizate vulnerabilitățile din sistemul bancar și ulterior, să fie corectate. Apelând la același plan de acțiuni al Guvernului Filip, observăm că armonizarea și îmbunătățirea legislației în domeniul financiar-bancar este prevăzută pentru același sfârșit al anului 2016. Deocamdată, în acest sector, se desfășoară cea de-a doua etapă a investigării „fraudei secolului” în Moldova, realizată de consorțiul firmelor Kroll și Steptoe & Johnson. Dorin Drăguțanu a promis că în viitorul apropiat Banca Națională va prezenta mai multe informații despre mersul anchetei. Cum a anunțat guvernatorul, compania trebuie să identifice persoanele care au controlat băncile, cele care au organizat și au implementat fraudele și cei care au beneficiat de pe urma acestora.

4. Pentru a putea negocia un nou acord, FMI a cerut Republicii Moldova să lichideze Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În august 2015, în urma ședinței Consiliului de Stabilitate Financiară, s-a decis lichidarea celor trei bănci, iar în octombrie al anului trecut, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a hotărât să retragă licențele de desfășurare a activităților financiare ale acestora.

5. O altă exigență a partenerilor externi o constituie numirea guvernatorului Băncii Naționale printr-un proces transparent și credibil. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în acest sens că „noile candidaturi sunt deja identificate și vor fi făcute public în timpul apropiat, în cea de a doua jumătate a lunii februarie sau la începutul lunii martie”. Deși și-a dat demisia, Dorin Drăguțanu rămâne guvernatorul Băncii Naționale cu funcții depline până Parlamentul va accepta cererea de demisie a acestuia, asta deoarece legislația din Republica Moldova nu prevede un guvernator interimar, demisionar sau în exercițiu.

6. Prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie este o altă măsură concretă înaintată de premierul român. În această direcție, pe 2 februarie curent, Executivul a aprobat un set de proiecte de legi cu privire la integritate. Este vorba de Legea privind declararea averii și intereselor personale și Legea privind Centrul Național de Integritate. Proiectele urmează să fie adoptate de Parlament. Reforma Procuraturii, menționată printre principalele restanțe ale țării de către Centrul Analitic „Expert-grup”, urmează a fi implementată în trimestrul III și IV, conform planului Guvernului Filip. În cel de-al treilea trimestru, va avea loc instruirea mecanismului de rotație a celor ce ocupă funcții manageriale în Procuratură. Spre sfârșitul anului, va fi elaborat procesul de amendare a Constituției Republicii Moldova în vederea modificării procedurii de numire a procurorului general, pentru a asigura independența acestuia și a exclude orice influență politică.

7. Autorităţile moldovene ar trebui să ajusteze tarifele la energia electrică și gazele naturale, cere Fondul Monetar Internațional. În urma ultimei sale vizite, FMI a notat că tărăgănarea ajustării tarifelor generează pierderi în lanț pe întreg sectorul energetic. „Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale și energia termică trebuie să fie în vigoare până la începutul sezonului rece. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoțită de acordarea unei asistențe sociale direcționate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populației”, se menţiona în comunicatul misiunii. Amintim că decizia de scumpire a curentului a fost luată după ce Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a hotărât pe 18 iulie 2015 majorarea tarifelor cu 15-40 la sută, iar drept motiv a invocat devalorizarea monedei naţionale. Ulterior, agenţia a suspendat decizia pentru 60 de zile, timp în care furnizorii de energie electrică erau obligaţi să organizeze un audit, care să stabilească dacă majorarea tarifelor este justificată. Pe 8 noiembrie ANRE a anunţat că preţul energiei electrice va fi majorat cu 35 la sută. Din aprilie 2016, prețul la energie s-ar putea ieftini, întrucât furnizorul ucrainean DTEK intenționează să reia livrările de curent în Republica Moldova. În schimb, tariful la gazele naturale s-a ieftinit cu 11%. În urma anulării amendamentului Furdui, dar și a reducerii prețului de achiziție a gazelor naturale importate din Federația Rusă, tariful s-a redus cu circa 600 de lei la o mie de metri cubi. Deși se vehicula ideea că FMI pledează pentru majorarea tarifelor, Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă din Moldova explică de ce are o cu totul altă părere. „Logica Fondului Monetar este asigurarea furnizorului cu un tarif care să-i acopere cheltuielile, să nu falimenteze (chiar dacă e monopolist) pe contul unor politici sociale. Dar în momentul în care prețul la gaze, prețul de livrare de la Gazprom la Moldova Gaz au scăzut substanțial, a apărut și această posibilitate de micșorare a tarifului. Nu cred că FMI va obiecta”, declară expertul.

8. Moldova nu va primi prima tranșă a împrumutului dacă nu va stabili cu FMI o foaie de parcurs pentru a ajunge la un acord cât mai rapid. Premierul român a declarat că salută invitarea la Chişinău a unei misiuni FMI. Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, delegația FMI va ajunge în Moldova pe 21 februarie, iar scopul acestei vizite este de a monitoriza situaţia macroeconomică, situaţia bugetului de stat şi a sistemului bancar.

9. Ultima exigență a Guvernului de la București vorbește despre nevoia de consultare și conlucrare strânsă a oficialilor moldoveni cu reprezentanţii societăţii civile. Pentru a îndeplini această cerință, premierul Filip a inițiat consultări cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Recent, prim-ministrul a avut o întrevedere cu exponenți ai mediului de afaceri din Republica Moldova. În cadrul acestor întâlniri, premierul se ciocnește atât de susținerea, cât și suspiciunea reprezentanților societății civile. „Am toată simpatia pentru dumneavoastră, domnule Filip, dar nu vă cred, pentru că faceţi parte dintr-o guvernare care vine la putere într-un mod foarte ciudat”, a remarcat la o întâlnire Lilia Caraşciuc, directorul executiv al organizaţiei Transparecy International Moldova.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă din Moldova (IEPM), consideră că Guvernul Filip a pornit bine. „Este imposibil de dat o apreciere guvernului Filip la această etapă. Este un elan, este o retorică. S-a publicat politica bugetar-fiscală foarte repede, s-au demarat niște moratorii. Sunt semnale pozitive mai degrabă”, consideră expertul. Potrivit specialistului, Guvernul Filip se află într-o situație mai dificilă, deoarece va fi pus în condiții de politici nepopulare, dar necesare. „Bănuiesc că FMI va obiecta anumite compensări din bugetul direct, lucru pe care FMI-ul nu-l prea acceptă. Majorări nejustificate. În politica bugetar-fiscală este prevăzută o mărire a pensiilor cu 10%, acestea sunt chestiuni care vor fi puse în discuție cu FMI, unde Fondul va pleda pentru neadmiterea unor astfel de majorări”, continuă Roman Chircă. Pe lista obiecțiilor s-ar putea regăsi micșorarea numărului de angajați în sectorul public, micșorarea cheltuielilor publice pentru întreținere. „Va continua insistența pentru revizuirea programului de optimizare a școlilor, a instituțiilor medicale și a tot ce înseamnă plăți sociale”, afirmă expertul. Cu toate acestea, directorul IEPM este optimist și consideră că Moldova are șanse să încheie un nou acord cu FMI. „Guvernul trebuie să dea dovadă de deschidere, să accepte multe din condiționalități, să demonstreze un ritm înalt de implementare a Acordului și atunci se va restabili acea relație confortabilă cu FMI ce exista până în anul 2012”, conchide Roman Chircă.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)