Editorial

Cercul vicios

O dată pe lună, în Republica Moldova se schimbă guvernele, alte feţe, aceleaşi valori. E un cerc vicios care nu face nimic altceva decât să schimbe exponenţii aceluiaşi sistem putred. De fiecare dată societatea vede marele duşman într-un singur om, în 2009 căpcăunul era Voronin, în 2016 căpcăunul este Plahotniuc. Însă nimeni nu vrea să înţeleagă faptul că răul este întreg sistemul care a făcut posibil ca Voronin sau Plahotniuc să aibă o influenţă atât de mare. E un fel de luptă cu morile de vânt.

Evenimentele din săptămâna aceasta ne-au readus la punctul de unde am pornit – criză politică, economică şi socială, dorinţa de schimbare şi stabilitate, revolta poporului. Însă schimbarea nu poate veni într-un stat care este în totalitate corupt, cât despre stabilitate, ea există – am fost, suntem şi vom fi săraci şi furaţi, e un lucru stabil care se întâmplă de 25 de ani.

Miercuri, 20 ianuarie, am avut parte de un spectacol cu de toate: laşitate, incompetenţă, pumni, înjurături ş.a.m.d. Un guvern învestit în timp record, care mai apoi a fugit precum şobolanii de poporul pe care chipurile îl reprezintă. Circulă zvonul că domnul Filip a ieşit din Parlament în genunchi, printre rândurile de poliţişti. Halal prim-ministru. Mihai Ghimpu a fost luat la bătaie de protestatari şi a primit câţiva pumni. O merita cu siguranţă, la câte palme a dat propriilor alegători şi la cât de mult i-a umilit, însă nu poţi instaura democraţia prin căi nedemocratice. Cu ce vor fi mai buni ăştia care l-au luat la pumni dacă ajung la guvernare? Cu nimic.

Toate instituţiile statului au luat apă în gură în timp ce mulţimea intra în Parlament. Nici o declaraţie oficială, nimic. Guvernarea surdo-muţilor. Proaspătul premier în general a lansat o aberaţie mai mare decât el, cică „n-are timp să calmeze spiritele, e ocupat cu ceva mai important”. Ce dracul poate fi mai important decât propriul popor? La fel au făcut şi liderii opoziţiei, Năstase, Dodon şi Usatîi. În loc să stea cu protestatarii şi să-i calmeze, aceştia s-au dus pe la televiziuni să se dea cu părerea. Halal proeuropeni şi socialişti. Lumea a fost lăsată singură, fără nici un lider, a intrat în Parlament şi neştiind ce să facă mai departe a plecat acasă. Nimic nou, totul e pe vechi.

Protestatarii cer anticipate însă anticipatele nu vor schimba nimic, doar feţele care ne conduc. Şi voi repeta pentru a câta oară că unica soluţie este Unirea. Doar aşa vom pune capăt acestui bâlci numit Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *