China, Rusia și Iran încearcă să înfluențeze alegerile din Statele Unite în funcție de propriile interese, avertizează serviciile americane de informații, potrivit CNN.
Defavorizate de politica pe care a dus-o, Beijingul și Teheranul ar vrea ca Donald Trump să plece de la Casa Albă, așa că fac eforturi ca Joe Biden, candidatul democraților, să ajungă președinte.
În schimb, Moscova încearcă să-l denigreze pe candidatul democrat. Este perceput ca având poziții anti-Rusia încă de când era vicepreședintele lui Barack Obama și se ocupa în special de politica externă a administrației. Se știe că Rusia s-a implicat și în precedentele alegeri prezidențiale din SUA, dorindu-și ca la Casa Albă să vină Donald Trump, nu Hillary Clinton, fost secretar de stat al administrației Obama.
Directorul Centrului Național de Contrainformații din SUA, care a prezentat aceste riscuri, spune că țările străine încearcă să înfluențe electoratul, să schimbe politicile americane, să creeze disensiune și să submineze încrederea americanilor în democrație. Oficialul afirmă însă că este dificil pentru adversarii Statelor Unite să manipuleze votul la scară mare.
„Cred că ultima persoană pe care Rusia o vrea la Casa Albă este Donald Trump, deoarece nimeni nu a fost mai dur cu Rusia ca mine. China ar fi încântată ca alegerile să fie pierdute de Donald Trump în fața adormitului Joe Biden. Asta visează, ar pune stăpânire pe țara noastră. Dacă Joe Biden ar fi președinte, China ne-ar stăpâni țara. Iranul ar vrea să vadă că eu nu mai sunt președinte. (...) Ultimul lucru pe care Rusia, China și Iranul îl vor este ca Donald Trump să câștige. Suntem cu ochii pe toți, trebuie să fim foarte atenți”, a comentat Donald Trump.
|
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a fost convocat la ministerul de Externe de la Chișinău. Secretarul de stat, Dumitru Socolan, i-a transmis ambasadorului o notă oficială, prin care a cerut scoaterea imunității diplomatice pentru atașatul miliar al...
( ) Citeşte tot articolulConfruntarea dintre președinta Maia Sandu și actualul Parlament, a început înainte de alegerile prezidențiale din noiembie, iar adevarata miză a conflictului dintre Preșdtita Maia Sandu și Parlament este reconfigurare strategică a puterii pentru viitori 7-8 ani....
( ) Citeşte tot articolulDupă ce a pierdut alegerile, imaginea lui Dodon continuă să se deterioreze.
( ) Citeşte tot articolulAnaliza de față pornește de la presupunerea că oferta înaintată recent de către Romgaz pentru preluarea participației ExxonMobil în proiectul gazier din Marea Neagră va fi, la capătul unui proces de negociere, acceptată.
( ) Citeşte tot articolulPulpa de miel cu rozmarin ii va surprinde pe cei dragi cu o aroma intensa si bogata.
( ) Citeşte tot articolul