Actualitate

Cine este Domnica Manole, judecătoarea dată afară din sistem

Totul a început la 14 aprilie 2016, când  judecătoare, a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican, acaeastă decizie fiind începutul coșmarului juridic care durează și pănă astăzi. 

După anunțarea deciziei de către judecătoarei reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ, iar peste doar o săptămână, la 22 aprilie 2016, printr-o hotărâre semnată de judecătorii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru şi Oleg Sternioală, instanţa supremă anula decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.

Ulterior, CEC s-a adresat Procuraturii Generale (PG) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cerând investigarea acţiunilor judecătoarei care, la Apel, nu le-a dat dreptate. În acest context, pe 23 mai 2016, Eduard Harunjen, procuror general interimar, se adresează la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Procurorul îşi explica demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de prima instanţă a unei legi care nu putea fi aplicată, deoarece era abrogată, depăşirea limitelor împuternicirilor de către prima instanţă prin faptul interpretării Constituţiei…”. Astfel, CSM a permis urmărirea penală a judecătoarei. Dosarul însă nu are încă o finalitate, deoarece decizia CSM a fost contestată la CSJ și se află încă în examinare.

la 6 iulie 2016 Comisia Națională de Integritate (CNI) examinează averea magistratei Curții de Apel Chișinău. CNI a cercetat eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015 admisă de către Domnica Manole.

La 19 august 2016, Mihai Balan, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în temeiul Legii privind verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice, a emis avizul consultativ în privinţă judecătoarei Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, indicând că în „rezultatul măsurilor desfăşurate în conformitate cu legea”, au fost obţinute date cu privire la nerespectarea legislaţiei sau factori de risc în activitate”. 

În urma avizului SIS, Manole a formulat obiecţii, indicând la „caracterul superficial al avizului, atitudini tendenţioase şi părtinitoare din partea SIS, lipsa unor justificări obiective a acuzaţiilor aduse judecătorului, însuşirea de către SIS a politicilor guvernării, la depăşirea de către SIS a obiectului verificării şi competenţei legale”. Ulterior, Manole a atacat avizul în instanța de judecată, doar că, la 12 mai, Colegiul judiciar al Curţii de Apel Cahul i-a respins solicitarea. 

În ședința din 4 iulie, 2017, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al magistraturii a hotărât că magistrata nu este compatibilă cu statutul de judecător. Decizia cu privire la eliberarea acesteia din funcție urmează a fi transmisă pentru aprobare către președintele țării, Igor Dodon.

ieri 5 iulie 22 de organizații ale societăţii civile și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de ieri, 4 iulie, privind declararea magistratei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, ca fiind incompatibilă cu funcția de judecător.

Organizațiile semnatare:
1. Alianța INFONET
2. Ambasada Drepturilor Omului
3. Amnesty International Moldova
4. Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova „Abilități Europene Fără Limite”
5. Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova
6. Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”
7. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
8. Asociația Promo-LEX
9. Asociația „Synergetica Eur/Est”
10. Centrul Analitic Independent Expert-Grup
11. Centrul de Investigații Jurnalistice
12. Centrul de Politici și Reforme
13. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
14. Centrul Național de Drept „AD LEGEM”
15. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
16. Eco-TIRAS
17. Fundația Est-Europeană
18. Institutul de Politici Publice (IPP)
19. RCTV Memoria
20. Terra-1530
21. Transparency International Moldova
22. Uniunea organizațiilor invalizilor din R. Moldova

Acum soarta judecătoarei va fi decisă de președintele țării Igor Dodon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *