Editorial

Ciocârlia live

Pentru mine e de-a dreptul ciudat și nici în 50 de ani nu mă voi obișnui cu asta. Toate țările din lume au minorități, toate televiziunile au un spațiu acordat minorităților. În România știu că era o oră, nu mai știu dacă pe zi sau pe săptămână, acordată minorităților maghiare și germane. Era chiar plăcut să le urmărești. Pentru că vorbeau despre cultura și tradiția lor și pentru că aveau subtitrare. Sigur, m-ar interesa cultura și tradiția rusă. Chiar foarte mult. Dar nu știrile lor aservite politic. Și nu văd de ce nu am avea subtitrare.

Ce să mai spun de reclame? Nici nu îmi pot imagina reclame în maghiară sau germană la televiziunile românești. Noi, 80% din populația acestei țări, împărțim spațiul de emisie, spațiul de reclame cu limba unei minorități care abia acoperă 5% din populație. E de-a dreptul incredibil. Deși n-am văzut cine știe ce emisiuni în ucraineană, chiar dacă minoritatea ucraineană din Moldova e mai mare decât cea rusească.

Știu că am mai criticat și emisiunile culturale. Și de ce nu? Chiar în ziua de Paști la Moldova 1 am urmărit emisiunea Violetei Gorgos: Identitate Basarabia cu Ghenadie Popescu. Bine făcută, bine gândită. O emisiune care prezintă câte un artist basarabean, de la pictori și regizori la scriitori și eseiști. O emisiune de nota 10, dar nu vă bucurați. Nu e o producție locală, chiar dacă Violeta e basarabeancă. Ci e o producție TVR Iași, preluată doar de Moldova 1. Ceea ce ne demonstrează că avem tineri capabili să facă o emisiune culturală foarte bună cu oameni de cultură valoroși. Dar nu avem televiziunea interesată de acest aspect.

În rest, de sfintele sărbători, am umblat pe la iaz, am fotografiat frumusețile vii ale Moldovei: cormorani pitici, cinteze, ciocârlii, sticleți, cânepari, pănțăruși, măcălendri, pupăza și codobatura galbenă. Iar la televizor m-am așezat doar să ascult frumusețea incredibilă a naiului lui Gheorghe Zamfir, să mă bucur ca întotdeauna de superba muzică lăutărească numită Ciocârlia, piesă inclusă de George Enescu în Rapsodia română, și să compar cu satisfacție naiul cu ciocârliile care cântă de îți iau urechile pe câmpurile de lângă iazul nostru.

Fiindcă până la urmă Gheorghe Zamfir, Botgros și Iovu, Sofia Vicoveanca se potrivesc mult mai bine sărbătorilor noastre și pentru acest moment le mulțumesc celor de la Moldova 1. Și le mai mulțumesc că ne-au scutit de concertele interminabile pe care le-am avut de Crăciun. Poate pentru chefurile din PMAN ale Direcției Cultură a Primăriei Chișinăului aceste concerte ale unor interpreți prind bine. Chiar dacă nu înțeleg ce treabă are cultura cu "șlagărele" locale. Fiindcă nu ne organizează concerte Abnormyndeffect, nici Alternosfera, nici Infected Rain – trupe cu un imens succes peste granițe, ci ni-i invită fără pauză pe aceiași interpreți pe care îi vedem mereu.

Dar cum nimic nu se va schimba, să îi invite primăria în continuare pe cei de până acum, că nu sunt fanul înghesuirii în PMAN, să îi dea și televiziunea (să sperăm că nu la orele de vârf), iar vouă vă rămâne alternativa: bucurați-vă de satele și ciocârliile voastre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *