Actualitate

Criza de educatori in gradinite

Gradinitele din municipiul Chisinau sunt in criza de educatori, existand, in prezent, 372 de locuri vacante. Chiar daca anul acesta Ministerul Educatiei a repartizat 130 de absolventi in institutiile prescolare, problema nu va fi solutionata fiindca nu se stie daca vor fi si alti doritori de a ocupa locurile vacante ramase. Problema cea mare e salariul de numai 1000-1500 lei.

Educatorii au inceput sa plece din gradinite prin anii ’95 cand a scazut brusc numarul prescolarilor. Acum insa, a crescut numarul cererilor de frecventare a gradinitelor, dar educatorii nu s-au mai intors la locurile de munca vechi, multi fiind plecati peste hotare. Pana in prezent, pentru ca sa nu fie inchise grupele din lipsa de specialisti, multi educatori erau nevoiti sa lucreze pentru 1,75 norme. Anul acesta insa Ministerul Economiei a expediat o scrisoare Directiei educatiei prin care o informeaza ca se permite ca educatorii sa lucreze doar pentru o norma si jumatate. In gradinitele suprasolicitate grupele sunt formate din 35-40 de copii, iar in cele mai putin solicitate din 20-25 de copii.

Desi numarul de educatori a scazut, e in continua crestere numarul copiilor de varsta prescolara. Fiindu-le frica sa nu ramana fara un loc in gradinita, multi parinti depun cerere chiar si cu un an inainte. „La 1 septembrie vor fi deschise 147 de gradinite. Cu toate greutatile, in acest an vor fi redeschise 33 de grupe de cresa pentru copiii de la un an si jumatate”, a declarat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, sefa DGETS.

Potrivit Directiei generale educatie, in criza de specialisti este si invatamantul preuniversitar, in prezent fiind 112 locuri vacante de profesori. Nici aici salariile nu sunt prea atragatoare. Un profesor primeste lunar in jur de 2000 de lei.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *