Astăzi 10 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 9 Iulie 2020
Abonamente

CSI / Rusia 29 Aprilie 2020, ora 12:30

Cum a pierdut Rusia lui Putin războiul prețului petrolului

Marime Font

Vladimir Putin, sfătuit de unii dintre apropiații săi care controlează industria petrolieră a Rusiei, a inițiat un război pe două fronturi în martie cu Arabia Saudită și producătorii americani de petrol de șist. Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori însă, cei care luptă pe mai multe fronturi pierd. Rușii ar fi trebuit să fi învățat deja lecția asta din propria istorie, de la adversarii lor de altă dată, dar se pare că au ales să o învețe pe propria piele.

O combinație de supraevaluare a propriilor forțe a decidenților de la vârful piramidei puterii ruse și o subestimare a efectelor pandemiei cauzate de noul coronavirus l-au convins pe Vladimir Putin, președintele țării, să renunțe la acordul cu statele OPEC la care ajunsese în 2016.

Înțelegerea denumită OPEC+ a reușit să ridice prețul petrolului de la 27 de dolari pe baril și să îl stabilizeze la un nivel acceptabil de peste 60 la finele lui 2019 și să includă Rusia în mecanismul stabilirii cotelor de producție. Această înțelegere avea însă, în viziunea Rusiei, două mari probleme.

Loading...


Prima ținea de capacitatea industriei extractive ruse de a respecta cotele impuse și de a reacționa rapid atunci când se punea problema reducerii producției. Geologia, climatul și tehnologiile folosite sunt trei factori care limitează industria rusă atunci când vine vorba de adaptarea la cerințele pieței și ale decidenților politici.Datorită exporturilor de petrol și gaze, Rusia are un excedent de 120 de miliarde de dolari pe an. Foto: Alexandr Blinov | Dreamstime.com

Pe scurt, din cauza acestor factori, nivelul extracției de petrol are un grad mai mic de flexibilitate, rușii riscând, în cazul în care renunță la a mai exploata un zăcământ să nu mai poată relua niciodată extracția sau dacă o fac, să fie cu costuri foarte mari. Așa că rușii au făcut ce știu mai bine, au respectat înțelegerea cu cartelul OPEC doar atât cât le-a convenit.

A doua mare problemă cu OPEC+ ținea de industria petrolului de șist din SUA. În ultimii ani, aceasta a luat avânt, ajutată chiar de acordul dintre saudiți și ruși. Aici, totul a ținut de profitabilitate, pentru că un preț pe piață de 50-60 de dolari pe baril face ca exploatarea majorității zăcămintelor să fie rentabilă. Americanii au profitat astfel și au putut să ajungă primul producător la nivel mondial de țiței, fără să fie nevoiți în vreun fel să-și limiteze producția și să piardă astfel venituri, așa cum au pierdut saudiții, rușii și toate statele din OPEC+.

Scânteia care a aprins fitilul
La începutul lunii martie, saudiții au cerut o nouă reducere de producție pentru statele parte a OPEC+, deci și pentru Rusia. Pe fondul scăderii cererii globale de petrol, ca urmare a pandemiei care la acel moment oprise aproape complet economia chineză, cel mai mare importator mondial, cererea saudiților părea a fi pasul logic pentru a menține prețurile la un nivel acceptabil pentru toți exportatorii.

S-au opus însă figuri puternice de la vârful Rusiei, cum ar fi Igor Secin, poreclit Darth Vader, omul care controlează cu mână de fier Rosneft. Împreună cu niște apropiați din cercurile puterii ruse, l-a convins pe Vladimir Putin să refuze cererea saudiților, declanșând astfel un război al prețurilor. Au fost însă și voci care au susținut menținerea înțelegerii OPEC+, cum ar fi șeful Lukoil, Vagit Alekperov, care și-a exprimat public dorința ca statele să coopereze în continuare.

Saudiții au reacționat dur la decizia Rusiei de a nu mai accepta o nouă rundă de tăiere a producției în tandem cu statele OPEC și regimul de la Riyadh a inundat piața cu petrol ieftin, crescând producția proprie.

Cei care au avut câștig de cauză în a-l convinge pe Vladimir Putin mizau pe faptul că Rusia are rezerve valutare și de aur uriașe, în valoare de peste 560 de miliarde dolari, și pe faptul că saudiții au nevoie de un preț al petrolului mult mai mare pentru a-și putea finanța cheltuielile statului fără a fi nevoie să apeleze la împrumuturi.

Pentru Rusia, prețul petrolului necesar pentru a avea un deficit bugetar apropiat de 0 este undeva între 40 și 45 de dolari, pentru Arabia Saudită se situează la peste 80. Cu toate acestea, saudiții au nevoie de un asemenea preț doar dacă se iau în considerare o serie de investiții masive planificate, dar care nu sunt de strictă necesitate.

Bunăstarea Arabiei Saudite se bazează aproape integral pe petrol. Rezerva de 500 de miliarde de dolari s-ar putea să nu fie suficientă pe termen lung. Foto: Wajd Abu Rmadan 

În schimb, pentru Rusia, acel preț de 40 de dolari este vital pentru a putea plăti pensii, salarii și tot felul de ajutoare de stat la nivelul actual, asta fără a fi nevoie să apeleze la rezerve. Chiar dacă sistemul fiscal rus este flexibil și permite producătorilor locali să plătească taxe mai mici atunci când prețul barilului pe piețele internaționale scade, iar costurile de extracție sunt infime (aproximativ $4 pe baril), pentru statul rus, dependența de veniturile strânse din aceste taxe nu permite un război prelungit al prețurilor.

În plus, industria petrolieră rusă folosește tehnologii învechite, iar o cădere bruscă a prețului barilului pune în pericol investițiile pentru modernizare atât de necesare.

Criza COVID-19
Un alt calcul greșit al puterii ruse a fost subestimarea efectului pandemiei care a lovit planeta. Acest lucru s-a văzut și în răspunsul inițial legat de modul în care țara s-a pregătit pentru valul de îmbolnăviri ce urma să vină. Oficialii ruși au declarat sus și tare că au situația sub control și că riscurile sunt mici, având în vedere că legăturile cu China pentru transportul de persoane au fost întrerupte din timp. Astăzi, Rusia se confruntă însă cu un vârf al pandemiei ce adaugă mii de îmbolnăviri pe zi la un bilanț deja sumbru, iar țara este deja în top 10 mondial după numărul de cazuri de infectare confirmate cu noul coronavirus.

Petrolul american a ajuns, pentru scurt timp, în zona de preț negativă (contracte futures).
Această criză sanitară s-a transformat într-una economică globală ce a redus cererea de petrol cu mai mult de o treime. Combinată cu creșterea masivă a ofertei, supraproducția de țiței a prăbușit prețurile de vânzare într-atât de mult încât petrolul WTI a ajuns, pentru o scurtă perioadă de timp, să se tranzacționeze la valori negative. Cu alte cuvinte, pentru contractele futures cu livrare în mai, producătorii au preferat să plătească cumpărătorii ca să le preia țițeiul, în condițiile în care mai toate capacitățile de stocare la nivel mondial sunt deja pline.

Pace umilitoare
Marii producători de țiței au ajuns într-un final la o înțelegere, dar una care dezavantajează clar Rusia. Statele Unite au anunțat, prin vocea președintelui Trump, că vor reduce nivelul extracției, fără însă a avansa o cifră. Nu este de asemenea clar dacă această reducere nu ar fi survenit oricum ca urmare a falimentului multor producători de țiței de șist.

Rusia are o economie puternic dependentă de exporturile de petrol. Totuși, acestea îi asigură un excedent comercial de peste 100 de miliarde de dolari.
Sursa: Observatory of Economic Diversity

Pe data de 10 aprilie, statele din OPEC+ au anunțat că vor reduce producția cu 10 milioane de barili pe zi, jumătate din această valoare fiind suportată de Rusia și Arabia Saudită. Astfel, cei doi mari producători s-au înțeles să reducă producția proprie cu 2,5 milioane de barili pe zi fiecare, mult mai mult decât era stipulat în cererea formulată inițial de saudiți în martie.

Acest acord umilitor pentru Vladimir Putin se va traduce în pierderi de miliarde de dolari anual în venituri pentru bugetul statului rus, care oricum va suferi anul acesta de pe urma pandemiei. Rămâne de văzut dacă statul va fi nevoit să recurgă la rezerve pentru a acoperi deficitul bugetar sau va face tăieri de cheltuieli.

Cine controlează industria petrolieră a Rusiei
Igor Secin
Poreclit Darth Vader, Secin este unul dintre oamenii de încredere ai președintelui rus. Controlează cu mână de fier gigantul Rosneft, a treia mare companie din sectorul energetic rus, după Gazprom și Lukoil. Secin este considerat a fi liderul informal al facțiunii siloviki, care grupează foști ofițeri de informații.

Igor Secin. Foto: Igor Dolgov – Dreamstime.com

Cariera lui Secin începe în Mozambic, unde lucrează, în mod oficial, ca interpret în cadrul ambasadei URSS din această țară. După dezintegrarea URSS, Secin este numit șef de cabinet al lui Vladimir Putin, pe atunci prim-adjunct al primarului orașului Sankt Petersburg. După ce Putin ajunge președinte al Rusiei, Secin primește din ce în ce mai multă putere, fiind în permanență în cercurile puterii de la Kremlin. Din 2004, devine președinte al consiliului director al Rosneft, companie ce înghite activele Yukos, care îi aparținea oligarhului rus Mihail Hodorkovski, un opozant ferm al lui Putin care ajunge în închisoare, fiindu-i confiscată toată averea.

Secin este considerat a fi al doilea cel mai puternic om din Rusia, având de partea sa puternicul FSB, succesorul KGB, și se află pe lista de persoane care au fost sancționate de către Statele Unite pentru rolul jucat în destabilizarea Ucrainei, în 2014.


Vagit Alekperov

De origine azeră, Alekperov conduce destinele Lukoil și avea, conform Forbes, o avere personală de 21,1 miliarde dolari în 2019. Este considerat a fi un profesionist desăvârșit în industrie, lucrând în domeniul petrolier încă de la vârsta de 18 ani.

În anii ’70 și ’80 ai secolului trecut a urcat treptele ierarhice din industrie și a făcut carieră pe platformele de extracție din Marea Caspică și în Siberia. În 1987 a fost promovat ca director al companiei sovietice Kogalymneftegaz, iar în 1990 a ajuns chiar ministru adjunct pentru industria de gaze și petrol, cu puțin timp înainte de prăbușirea URSS. În această funcție a promovat formarea de companii integrate pe verticală în domeniul energetic. Astfel apare, la finele lui 1991, conglomeratul Langepas-Uraj-Kogalimneft, ca subsidiară a Ministerului Combustibilului și Energiei. În 1993, Langepas-Uraj-Kogalimneft devine LUKoil, iar Alekperov se află la cârma sa de atunci.

WTI vs. Brent Crude vs. Dubai/Oman Crude
În piață, traderii tranzacționează folosind mai multe prețuri de referință pentru petrol, cum ar fi West Texas Intermediate (WTI), Brent Crude, Dubai Crude, OPEC Reference Basket, Tapis crude, Bonny Light, Urals oil, Isthmus și Western Canadian Select. Dintre acestea, cele trei care au cea mai mare importanță în piață sunt WTI, Brent și Dubai/Oman.

Aproape două treimi dintre contractele privind tranzacțiile cu petrol brut din lume au ca referință Brent Crude. Denumirea se referă la faptul că petrolul provine din patru câmpuri petrolifere din Marea Nordului: Brent, Forties, Oseberg si Ekofisk. Petrolul din această regiune este considerat ușor și „dulce”, ceea ce îl face ideal pentru a fi rafinat în combustibil.

West Texas Intermediate (WTI) se referă la petrolul extras din câmpurile din SUA și trimis prin conducte către Cushing, Oklahoma. Este de asemenea un petrol ușor și „dulce”.

Dubai Crude se referă la petrolul extras în zona Dubai – Oman – Abu Dhabi. Este un petrol de categorie inferioară față de WTI și Brent, având o concentrație mai mare de sulf, ceea ce îl face „amar”. Tot petrolul extras în Golful Persic este vândut folosind ca referință prețul Dubai Crude și este exportat în special către Asia.

Prețul petrolului (WTI) a scăzut cu peste 70% față de aceeași perioadă a anului precedent și a ajuns chiar în teritoriu negativ pentru scurt timp

Prețul petrolului Brent, care reprezintă două treimi din piața mondială, a scăzut de asemenea cu peste 70%, ajungând la puțin peste 20 de dolari.

Este greu de spus care va fi evoluția prețului petrolului pentru următoarele luni, deși deocamdată se remarcă o tendință de descreștere. Este de așteptat ca, pe măsură ce economiile lumii repornesc, și prețul să revină la niveluri mai ridicate. Dar vom fi în continuare pentru multă vreme departe de cei 60 de dolari pe baril care le conveneau părților beligerante la finalul anului 2019. 

pressone.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)