Astăzi 13 Decembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:27
Abonamente

Actualitate 17 Iulie 2019, ora 15:57

Cum poți salva planeta dacă lucrezi mai puțin

Marime Font

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?
 

În 1972, o echipă de la MIT a publicat The Limits to Growth, un raport care prezicea ce se va întâmpla cu civilizația umană pe măsură ce economia și populația vor crește. Simularea lor pe calculator a descoperit ceva destul de clar: Pe o planetă cu resurse finite, creșterea exponențială infinită e imposibilă. Până la urmă, resursele precum petrolul se vor termina.

De-a lungul istoriei, oamenii au considerat dezvoltarea ceva pozitiv, sinonimă cu joburi sigure și prosperitate. De la Al Doilea Război Mondial, produsul intern brut a fost folosit pentru a măsura bunăstarea unei țări. Unul dintre economiștii lui John F. Kennedy, Arthur Okun, a dezvoltat o teorie conform căreia pentru fiecare creștere cu trei puncte a PIB-ului, șomajul scade cu un procent, iar fix acesta e motivul pentru care campaniile prezidențiale se concentrează pe PIB.


Dar creșterea a dus la alte probleme, precum încălzirea globală de la emisiile de carbon, condiții meteo extreme și pierderea biodiversității. În consecință, unii activiști, cercetători și legislatori se întreabă dacă dogma creșterii e neapărat bună. Acest scepticism a dus la apariția mișcării de descreștere, care susține că dezvoltarea economiei e legată în mod sigur de intensificarea emisiilor de carbon. Asta înseamnă că e nevoie de o reducere dramatică a energiei și a consumului de materiale, ceea ce, inevitabil, ar duce la scăderea PIB-ului.

The Green New Deal, popularizată de Alexandria Ocasio-Cortez, vrea să scadă carbonul prin creșterea industriei energiei regenerabile. Dar adepții mișcării de descreștere cred că lucrurile trebuiesc duse mai departe, printr-o mișcare socială care separă ideea de progres și cea de creștere economică odată pentru totdeauna. Noul tip de succes economic se va concentra pe accesul la serviciile publice, o săptămână de lucru mai scurtă și mai mult timp liber. Această abordare, spun susținătorii ei, nu doar că va combate încălzirea globală, ci va elibera oamenii de o cultură obsedată de muncă în care mulți abia trăiesc de pe o zi pe alta.


Mișcarea de descreștere de astăzi își are rădăcinile în Franța: La începutul anilor 2000, profesorul de antropologie economică Serge Latouche, de la Universitatea Paris-Sud, a început să scrie cu ardoare despre descreșterea în Lumea Diplomatică. Era un omagiu pentru raportul Limits to Growth, dar elabora și mai mult pe subiect. Noua întrebare era una mult mai interesantă: cum se poate autoimpune o limită a creșterii când toată structura economică și politică se bazează pe ea? Cum ar fi organizată o societate preocupată de bunăstarea ființei umane în contextul unei economii în scădere?

În zilele noastre, descreșterea e un termen folosit în cercurile academice și de stânga din toată lumea, iar susținătorii ei sunt economiști, ecologiști, socialiști democrați și activiști, tineri și bătrâni. Aceștia își imaginează o lume diferită prin schimbarea fundamentală a felul în care succesul și bunăstarea sunt măsurate, cu scopul de a rezolva inegalitățile financiare și sociale și de a salva planeta.

Această viziune atrăgătoare a viitorului câștigă teren. Prima conferință internațională despre descreștere a avut loc în Paris în 2008, unde au participat aproximativ 140 de persoane. De atunci au existat multe conferințe pe subiect. Cea din 2018 a ajuns la un număr de peste șapte sute de participanți. A crescut și numărul de articole și cărți academice despre descreștere, iar în 2018, 238 de academicieni au semnat o scrisoare publicată în The Guardian prin care cereau ca mișcarea să fie luată în serios.

Dar cum economia s-a bazat atâta vremere pe creștere, nu e de ajuns să fie trasă frâna de urgență, a zis Giorgios Kallis, om de știință și ecologist politic la Universitatea Autonomă din Barcelona și autor al cărții Descreștere. El spune că, pentru a încetini economia și a evita crearea unui haos, ideile despre întreg sistemul economic trebuiesc reconfigurate.

Iată cum văd susținătorii mișcării acest proces: După o reducere a consumului material și energetic, care va constrânge economia, ar trebui efectuată o redistribuție a averii existente și o tranziție de la o societate materialistă la una în care valorile se bazează pe un stil de viață simplu și muncă și activități neplătite.

Descreșterea ar însemna că ai avea mai puține posesii: ar fi mai puțini oameni care lucrează și produc materiale, așa că ar fi mai puține branduri în magazine, haine obținute rapid și bunuri ieftine și consumabile. Probabil că o familie ar avea o mașină în loc de trei, vei lua trenul în loc de avion când pleci în vacanță, iar în timpul liber n-ai merge la cumpărături, ci ai face activități cu cei dragi fără să cheltui bani.

Practic, asta ar cere dezvoltarea serviciilor publice gratuite. Oamenii nu vor mai trebui să câștige atâția bani dacă nu vor fi nevoiți să cheltuie atâta pe sănătate, chirie, educație și transport. Unii susținători ai descreșterii au propus ideea de venit minim universal care să compenseze pentru săptămâna de muncă mai scurtă.
Oamenii pot încerca să aplice ideea de pe acum prin limitarea cumpărăturilor, dar e greu să aplici modelul de descreștere fără serviciile publice respective. În momentul de față, munca, timpul liber și calitatea vieții în general sunt dictate prin consum. Dacă oamenii ar munci mai puțin, ar avea venituri mai mici și nu ar trăi atât de materialist, asta ar avea un impact negativ asupra calității vieții lor dacă societatea nu iese în întâmpinarea noilor nevoi.

Cum există puține exemple reale de descreștere, Kallis a folosit o utopie fictivă pentru a explica acest concept într-un studiu din 2015. A luat ca referință planeta Anarres, din cartea The Dispossessed de Ursula K. Le Guin, o societate care are resurse modeste, dar care, prin structura egalitaristă, e un loc unde poți duce o viață plăcută, în comparație cu planeta vecină, capitalistă, Urras.

„Așa ne imaginăm viața ideală”, a zis Kallis. „O viață mai simplă, nu una în care continuăm să producem tot mai mult și să alergăm tot mai repede și avem de ales între nenumărate produse.”

Criticii descreșterii spun că e mai mult o ideologie decât o cale practică și că reducerea economiei nu va coborî nivelele de carbon la zero. În plus, dat fiind că veniturile sunt distribuite inegal, reducerea economiei ar putea să-i lase pe cei mai amărâți cetățeni fără mâncare și curent electric.

Robert Pollin, profesor de aconomie la Universitatea Amherst din Massachusetts, a zis că, deși e de acord cu sentimentul care alimentează mișcarea de descreștere, nu e de acord că un astfel de sistem ar putea funcționa, cel puțin nu atât de repede pe cât e nevoie.

Pollin a zis că e adevărat că un PIB mai mic ar însemna reducerea emisiilor, dar nu cu foarte mult. Diminuarea economiei cu zece procente ar scădea emisiile cu zece procente. Asta e de două ori mai rău decât ce s-a întâmplat în timpul Marii Crize Financiare, cu alte cuvinte, riscuri sociale mari pentru o reducere a degajărilor de carbon cu doar zece procente.

Ca emisiile să scadă la zero, ar fi nevoie de o descreștere, dar una concentrată pe consumul de combustibil pe bază de fosile. „Asta nu înseamnă că trebuie să descreștem totul”, a zis Pollin. „Trebuie să scădem la zero industria combustibilului pe bază de fosile, dar să extindem masiv sistemele de energie curată, investițiile în energie regenerabilă și eficiența energetică.” Asta înseamnă, practic, The Green New Deal: un efort de a crește energia regenerabilă și a elimina combustibilul pe bază de fosile și efectuarea unei tranziții corecte pentru persoanele care lucrează în acest domeniu.

Pentru Pollin, chiar și asta ar fi o schimbare radicală. Un plan de a avea zero emisii de carbon în treizeci de ani ar putea însemna sfârșitul uneia dintre cele mai puternice industrii din lume. El crede că această mișcare e suficient de ambițioasă și fără încercarea de a implementa alte schimbări sociale.

„Dacă luăm în serios cercetările climatice, avem doar câteva decenii ca să facem niște progrese considerabile. Și, fie că ne place sau nu, nu avem cum să renunțăm la capitalism într-un timp atât de scurt”, a zis el.

Sam Bliss, profesor de resurse naturale la Universitatea din Vermont și membru al colectivului DegrowUS, a zis că, din punct de vedere cultural, popularitatea personalităților precum Marie Kondo – starul Netflix care îi încurajează pe oameni să scape de obiectele care nu le aduc bucurie – dezvăluie un sentiment tot mai puternic că am devenit prea materialiști.

Această tendință spre descreștere s-ar putea să reflecte mai mult decât o dorință de minimalism, ci și oboseala unui sistem în care creșterea nu i-a făcut fericiți pe mulți. Cum nu au acces la bunuri mai multe și mai ieftine, oamenii înțeleg că beneficiile creșterii nu sunt distribuite în mod egal. În 1965, directorii de companii câștigau de douăzeci de ori mai mult decât un muncitor, dar în 2013, câștigă de 296 de ori salariul unui angajat de rând. Din 1973 până în 2013, salariul pe oră a crescut doar cu nouă procente, dar productivitatea a crescut cu 74 de procente. „Asta înseamnă că muncitorii produc mult mai mult decât primesc ca salariu și beneficii de la angajatori”, a scris Institutul de Politici Economice, un think-tank economic.

Chiar și în timpul perioadelor de creștere pe toate planurile, milenialii au fost numiți „generația burnout”. Mulți nu reușesc să-și găsească de lucru sau să păstreze un job, nu își permit o casă, nu au bani să meargă la doctor și trăiesc de pe o zi pe alta.

În această situație sumbră, descreșterea oferă o lume în care valoarea de sine nu e totuna cu valoarea monetară și în care nu trebuie să lucrezi până la epuizare ca să ai acces la necesitățile de bază.

Asta nu înseamnă că descreșterea e neapărat cea mai eficientă strategie pentru a reduce emisiile de carbon conform unui deadline strict, dar mișcarea în sine ridică întrebări importante despre cum este măsurat succesul la nivel de societate și țară.

Pe înțelesul tuturor, mai multe lucruri nu înseamnă neapărat mai multă bucurie, a zis David Pilling, autorul cărții The Growth Delusion: Wealth, Poverty and the Well-Being of Nations, într-un interviu cu Washington Post. A oferit un exemplu al sistemului de sănătate din Statele Unite. A contribuit cu 17 procente la PIB, ceea ce e mult mai mult decât cheltuie alte țări, deși unii sunt de părere că alte sisteme de sănătate sunt superioare.

PIB-ul ignoră joburile invizibile care nu sunt plătite cu bani, precum cel de îngrijitor, și care sunt de obicei efectuate de femei și persoane marginalizate. „E amuzant cum, dacă îți fur mașina și o vând, asta contribuie la creștere, dar dacă am grijă de o persoană în vârstă sau cresc trei copii bine adaptați la societate, nu contribui la creștere”, a zis Pilling în interviu.

Poate că din această mișcare ai de învățat o lecție care are legătură mai mult cu felul fundamental în care trăiești decât cu politica. După cum a scris Jason Hickel, antropolog la Școala de Economie din Londra, descreșterea dorește înflorirea ființei umane. „Am asociat creșterea cu abilitatea de a rezolva probleme sociale precum eradicarea sărăciei și a șomajului, dar nu funcționează”, a zis Hickel.

„De ce oare, atunci când vine vorba de sistemul economic, suntem convinși că acesta e singura soluție? E ridicol. Cred că trebuie să ne eliberăm de subiectivitatea absurdă pe care o simțim pentru acest sistem și să recunoaștem că trebuie să evoluăm spre unul mai bun”, a zis el.

https://www.vice.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:27

Vlad Filat va reveni în politică. Cel puțin asta susține liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Munteanu a precizat că revenirea lui Filat pe arena politică este doar o chestiune de timp....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:23

Autoritățile capitalei anunță târguri de Crăciun în fiecare sector din Chișinău, care vor funcționa între 19 decembrie curent și 14 ianuarie 2020. Cele mai multe dintre acestea, opt la număr, vor funcționa în sectorul Centru. Târgurile de Crăciun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:16

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Ministrul Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi spune că a rămas „un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”, în urma întâlnirii cu omologul român, Bogdan Aurescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:14

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A dispărut fără urmă. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată de către oamenii legii. Minora a plecat din casă în data de 11 decembrie şi nu s-a mai întors.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:09

VIDEO// Bătăi în trafic, pe străzile din Chișinău. Doi șoferi, dar și două fete și un băiat s-au luat la pumni în mijlocul drumului

VIDEO// Bătăi în trafic, pe străzile din Chișinău. Doi șoferi, dar și două fete și un băiat s-au luat la pumni în mijlocul drumului

Atunci când cuvintele nu sunt de ajuns participanții la trafic trec la violență fizică. Totul mai des sunt surprinse situații în care șoferii sau chiar și pietonii se iau la pumni și picioare în plin trafic. Un astfel de incident a fost surprins pe strada Muncești...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 07:57

Într-un context deja tensionat, Senatul SUA recunoaşte genocidul otoman asupra poporului armean

Într-un context deja tensionat, Senatul SUA recunoaşte genocidul otoman asupra poporului armean

Senatul Statelor Unite a adoptat joi după-amiază, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, o decizie care va atrage reacţia vehementă a Turciei, informează site-ul Axios.com, citat de Mediafax. Alte trei tentative de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:48

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Ce planuri au Boris Johnson și Jeremy Corbyn cu românii

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Ce planuri au Boris Johnson și Jeremy Corbyn cu românii

Britanicii sunt chemați joi la urne, principala miză fiind legată de Brexit - iar pentru români, de viitorul lor în Regat. Boris Johnson, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:44

Warner Bros. a anunțat data lansării pentru filmul „The Matrix 4”

Warner Bros. a anunțat data lansării pentru filmul „The Matrix 4”

Warner Bros. a anunţat că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul "The Flash" vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv 2022 şi a retras filmul "Akira" din calendarul său oficial de lansări, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:42

Fostă învățătoare din România, condamnată în Italia pentru că a forțat o minoră să se prostitueze

Fostă învățătoare din România, condamnată în Italia pentru că a forțat o minoră să se prostitueze

Numele femeii apare și într-un dosar de trafic cu țigări de contrabandă O fostă învățătoare din comuna vasluiană Tătărăni, condamnată în Italia la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru că ar fi forțat o minoră să se prostitueze, a fost reținută de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:40

Trump a ironizat-o din nou pe activista de mediu Greta Thunberg: "Să ia măsuri pentru a-şi gestiona furia"

Trump a ironizat-o din nou pe activista de mediu Greta Thunberg: "Să ia măsuri pentru a-şi gestiona furia"

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''. Thunberg a devenit miercuri laureata acestei distincţii anuale onorifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:37

Cetățean din Moldova arestat la Iași. A fost prins cu o mașină plină cu țigări de contrabandă

Cetățean din Moldova arestat la Iași. A fost prins cu o mașină plină cu țigări de contrabandă

 Un cetățean al R.Moldova a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce a fost prins de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și Poliției Municipiului Iași, la volanul unei mașini burdușite cu țigări. Polițiștii Serviciului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:35

Un șofer băut și-a incendiat mașina ca să nu fie luată de poliție

Un șofer băut și-a incendiat mașina ca să nu fie luată de poliție

Un cahulean la volanul unui automobil de model Opel a fost stopat azi, 12 decembrie, de către polițiștii din Cahul și documentat pentru conducere în stare de ebrietate. După ce a fost testat cu aparatul Drager și depistată încălcarea normei legale de alcool în aerul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:24

Horoscop. Cum stai cu banii în luna decembrie, în funcţie de zodia ta

Horoscop. Cum stai cu banii în luna decembrie, în funcţie de zodia ta

Descoperă ce îţi pregătesc astrele pentru luna decembrie pe plan financiar şi vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani! Berbec(21 martie - 20 aprilie) Nu vor exista mari modificări ale situației tale financiare în această lună. Cu toate că vei avea parte de mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:15

Imagini incredibile în Pakistan: Peste 200 de avocați înarmați au atacat un spital. Trei pacienți au murit în timpul atacului// VIDEO

Imagini incredibile în Pakistan: Peste 200 de avocați înarmați au atacat un spital. Trei pacienți au murit în timpul atacului// VIDEO

De la ce a pornit scandalul medici-avocați Trei pacienți internați într-un spital din Pakistan au murit, după ce peste 200 de avocați au atacat un spital din orașul Lahore, informează BBC. Clipuri video postate pe rețelele de socializare arată avocați îmbrăcați la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 14:47

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

O stațiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie lui Vladimir Putin. Fondatorul acesteia a vrut să-i mulțumească astfel președintelui rus, după ce a primit un împrumut în valoare de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare susținut de Rusia, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 13:45

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale sunt obiective de bază în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:38

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Comitetul pentru Relații Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului, relateaza TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:29

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

VIDEO /// Cum a încercat să evadeze un tânăr din Rusia acuzat că și-a ucis sora. „Satan m-a pus”

Un tânăr din Rusia a încercat să evadeze dintr-o sală de judecată în care era audiat pentru că și-ar fi ucis sora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:18

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Tinerețe fără bătrânețe? Harvard Medical School spune că e posibil

Un recunoscut profesor şi cercetător de la Harvard Medical School crede că îmbătrânirea oamenilor va putea fi reversibilă în mai puțin de 20 de ani. Afirmația apare într-un interviu pe care acesta l-a acordat postului american CBS News, transmite Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:07

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare

Trei cele mai mari companii ale complexului autohton de gaze naturale - SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” - au efectuat lucrările de reconstrucție a conductei magistrale ȘDKRI, ceea ce va permite recepționarea gazelor...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2019, ora: 10:06

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din R. Moldova pot obține burse de merit de 12 mii de lei

Cei mai buni studenți din Republica Moldova pot obține burse de merit în valoare de 12 mii de lei. La concursul anunțat de Centrul de Informații Universitare vor fi acordate 50 de burse. Dosarele pot fi depuse până la 20 ianuarie 2020,

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)