Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 17 Iulie 2019, ora 15:57

Cum poți salva planeta dacă lucrezi mai puțin

Marime Font

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?
 

În 1972, o echipă de la MIT a publicat The Limits to Growth, un raport care prezicea ce se va întâmpla cu civilizația umană pe măsură ce economia și populația vor crește. Simularea lor pe calculator a descoperit ceva destul de clar: Pe o planetă cu resurse finite, creșterea exponențială infinită e imposibilă. Până la urmă, resursele precum petrolul se vor termina.

De-a lungul istoriei, oamenii au considerat dezvoltarea ceva pozitiv, sinonimă cu joburi sigure și prosperitate. De la Al Doilea Război Mondial, produsul intern brut a fost folosit pentru a măsura bunăstarea unei țări. Unul dintre economiștii lui John F. Kennedy, Arthur Okun, a dezvoltat o teorie conform căreia pentru fiecare creștere cu trei puncte a PIB-ului, șomajul scade cu un procent, iar fix acesta e motivul pentru care campaniile prezidențiale se concentrează pe PIB.

Loading...


Dar creșterea a dus la alte probleme, precum încălzirea globală de la emisiile de carbon, condiții meteo extreme și pierderea biodiversității. În consecință, unii activiști, cercetători și legislatori se întreabă dacă dogma creșterii e neapărat bună. Acest scepticism a dus la apariția mișcării de descreștere, care susține că dezvoltarea economiei e legată în mod sigur de intensificarea emisiilor de carbon. Asta înseamnă că e nevoie de o reducere dramatică a energiei și a consumului de materiale, ceea ce, inevitabil, ar duce la scăderea PIB-ului.

The Green New Deal, popularizată de Alexandria Ocasio-Cortez, vrea să scadă carbonul prin creșterea industriei energiei regenerabile. Dar adepții mișcării de descreștere cred că lucrurile trebuiesc duse mai departe, printr-o mișcare socială care separă ideea de progres și cea de creștere economică odată pentru totdeauna. Noul tip de succes economic se va concentra pe accesul la serviciile publice, o săptămână de lucru mai scurtă și mai mult timp liber. Această abordare, spun susținătorii ei, nu doar că va combate încălzirea globală, ci va elibera oamenii de o cultură obsedată de muncă în care mulți abia trăiesc de pe o zi pe alta.


Mișcarea de descreștere de astăzi își are rădăcinile în Franța: La începutul anilor 2000, profesorul de antropologie economică Serge Latouche, de la Universitatea Paris-Sud, a început să scrie cu ardoare despre descreșterea în Lumea Diplomatică. Era un omagiu pentru raportul Limits to Growth, dar elabora și mai mult pe subiect. Noua întrebare era una mult mai interesantă: cum se poate autoimpune o limită a creșterii când toată structura economică și politică se bazează pe ea? Cum ar fi organizată o societate preocupată de bunăstarea ființei umane în contextul unei economii în scădere?

În zilele noastre, descreșterea e un termen folosit în cercurile academice și de stânga din toată lumea, iar susținătorii ei sunt economiști, ecologiști, socialiști democrați și activiști, tineri și bătrâni. Aceștia își imaginează o lume diferită prin schimbarea fundamentală a felul în care succesul și bunăstarea sunt măsurate, cu scopul de a rezolva inegalitățile financiare și sociale și de a salva planeta.

Această viziune atrăgătoare a viitorului câștigă teren. Prima conferință internațională despre descreștere a avut loc în Paris în 2008, unde au participat aproximativ 140 de persoane. De atunci au existat multe conferințe pe subiect. Cea din 2018 a ajuns la un număr de peste șapte sute de participanți. A crescut și numărul de articole și cărți academice despre descreștere, iar în 2018, 238 de academicieni au semnat o scrisoare publicată în The Guardian prin care cereau ca mișcarea să fie luată în serios.

Dar cum economia s-a bazat atâta vremere pe creștere, nu e de ajuns să fie trasă frâna de urgență, a zis Giorgios Kallis, om de știință și ecologist politic la Universitatea Autonomă din Barcelona și autor al cărții Descreștere. El spune că, pentru a încetini economia și a evita crearea unui haos, ideile despre întreg sistemul economic trebuiesc reconfigurate.

Iată cum văd susținătorii mișcării acest proces: După o reducere a consumului material și energetic, care va constrânge economia, ar trebui efectuată o redistribuție a averii existente și o tranziție de la o societate materialistă la una în care valorile se bazează pe un stil de viață simplu și muncă și activități neplătite.

Descreșterea ar însemna că ai avea mai puține posesii: ar fi mai puțini oameni care lucrează și produc materiale, așa că ar fi mai puține branduri în magazine, haine obținute rapid și bunuri ieftine și consumabile. Probabil că o familie ar avea o mașină în loc de trei, vei lua trenul în loc de avion când pleci în vacanță, iar în timpul liber n-ai merge la cumpărături, ci ai face activități cu cei dragi fără să cheltui bani.

Practic, asta ar cere dezvoltarea serviciilor publice gratuite. Oamenii nu vor mai trebui să câștige atâția bani dacă nu vor fi nevoiți să cheltuie atâta pe sănătate, chirie, educație și transport. Unii susținători ai descreșterii au propus ideea de venit minim universal care să compenseze pentru săptămâna de muncă mai scurtă.
Oamenii pot încerca să aplice ideea de pe acum prin limitarea cumpărăturilor, dar e greu să aplici modelul de descreștere fără serviciile publice respective. În momentul de față, munca, timpul liber și calitatea vieții în general sunt dictate prin consum. Dacă oamenii ar munci mai puțin, ar avea venituri mai mici și nu ar trăi atât de materialist, asta ar avea un impact negativ asupra calității vieții lor dacă societatea nu iese în întâmpinarea noilor nevoi.

Cum există puține exemple reale de descreștere, Kallis a folosit o utopie fictivă pentru a explica acest concept într-un studiu din 2015. A luat ca referință planeta Anarres, din cartea The Dispossessed de Ursula K. Le Guin, o societate care are resurse modeste, dar care, prin structura egalitaristă, e un loc unde poți duce o viață plăcută, în comparație cu planeta vecină, capitalistă, Urras.

„Așa ne imaginăm viața ideală”, a zis Kallis. „O viață mai simplă, nu una în care continuăm să producem tot mai mult și să alergăm tot mai repede și avem de ales între nenumărate produse.”

Criticii descreșterii spun că e mai mult o ideologie decât o cale practică și că reducerea economiei nu va coborî nivelele de carbon la zero. În plus, dat fiind că veniturile sunt distribuite inegal, reducerea economiei ar putea să-i lase pe cei mai amărâți cetățeni fără mâncare și curent electric.

Robert Pollin, profesor de aconomie la Universitatea Amherst din Massachusetts, a zis că, deși e de acord cu sentimentul care alimentează mișcarea de descreștere, nu e de acord că un astfel de sistem ar putea funcționa, cel puțin nu atât de repede pe cât e nevoie.

Pollin a zis că e adevărat că un PIB mai mic ar însemna reducerea emisiilor, dar nu cu foarte mult. Diminuarea economiei cu zece procente ar scădea emisiile cu zece procente. Asta e de două ori mai rău decât ce s-a întâmplat în timpul Marii Crize Financiare, cu alte cuvinte, riscuri sociale mari pentru o reducere a degajărilor de carbon cu doar zece procente.

Ca emisiile să scadă la zero, ar fi nevoie de o descreștere, dar una concentrată pe consumul de combustibil pe bază de fosile. „Asta nu înseamnă că trebuie să descreștem totul”, a zis Pollin. „Trebuie să scădem la zero industria combustibilului pe bază de fosile, dar să extindem masiv sistemele de energie curată, investițiile în energie regenerabilă și eficiența energetică.” Asta înseamnă, practic, The Green New Deal: un efort de a crește energia regenerabilă și a elimina combustibilul pe bază de fosile și efectuarea unei tranziții corecte pentru persoanele care lucrează în acest domeniu.

Pentru Pollin, chiar și asta ar fi o schimbare radicală. Un plan de a avea zero emisii de carbon în treizeci de ani ar putea însemna sfârșitul uneia dintre cele mai puternice industrii din lume. El crede că această mișcare e suficient de ambițioasă și fără încercarea de a implementa alte schimbări sociale.

„Dacă luăm în serios cercetările climatice, avem doar câteva decenii ca să facem niște progrese considerabile. Și, fie că ne place sau nu, nu avem cum să renunțăm la capitalism într-un timp atât de scurt”, a zis el.

Sam Bliss, profesor de resurse naturale la Universitatea din Vermont și membru al colectivului DegrowUS, a zis că, din punct de vedere cultural, popularitatea personalităților precum Marie Kondo – starul Netflix care îi încurajează pe oameni să scape de obiectele care nu le aduc bucurie – dezvăluie un sentiment tot mai puternic că am devenit prea materialiști.

Această tendință spre descreștere s-ar putea să reflecte mai mult decât o dorință de minimalism, ci și oboseala unui sistem în care creșterea nu i-a făcut fericiți pe mulți. Cum nu au acces la bunuri mai multe și mai ieftine, oamenii înțeleg că beneficiile creșterii nu sunt distribuite în mod egal. În 1965, directorii de companii câștigau de douăzeci de ori mai mult decât un muncitor, dar în 2013, câștigă de 296 de ori salariul unui angajat de rând. Din 1973 până în 2013, salariul pe oră a crescut doar cu nouă procente, dar productivitatea a crescut cu 74 de procente. „Asta înseamnă că muncitorii produc mult mai mult decât primesc ca salariu și beneficii de la angajatori”, a scris Institutul de Politici Economice, un think-tank economic.

Chiar și în timpul perioadelor de creștere pe toate planurile, milenialii au fost numiți „generația burnout”. Mulți nu reușesc să-și găsească de lucru sau să păstreze un job, nu își permit o casă, nu au bani să meargă la doctor și trăiesc de pe o zi pe alta.

În această situație sumbră, descreșterea oferă o lume în care valoarea de sine nu e totuna cu valoarea monetară și în care nu trebuie să lucrezi până la epuizare ca să ai acces la necesitățile de bază.

Asta nu înseamnă că descreșterea e neapărat cea mai eficientă strategie pentru a reduce emisiile de carbon conform unui deadline strict, dar mișcarea în sine ridică întrebări importante despre cum este măsurat succesul la nivel de societate și țară.

Pe înțelesul tuturor, mai multe lucruri nu înseamnă neapărat mai multă bucurie, a zis David Pilling, autorul cărții The Growth Delusion: Wealth, Poverty and the Well-Being of Nations, într-un interviu cu Washington Post. A oferit un exemplu al sistemului de sănătate din Statele Unite. A contribuit cu 17 procente la PIB, ceea ce e mult mai mult decât cheltuie alte țări, deși unii sunt de părere că alte sisteme de sănătate sunt superioare.

PIB-ul ignoră joburile invizibile care nu sunt plătite cu bani, precum cel de îngrijitor, și care sunt de obicei efectuate de femei și persoane marginalizate. „E amuzant cum, dacă îți fur mașina și o vând, asta contribuie la creștere, dar dacă am grijă de o persoană în vârstă sau cresc trei copii bine adaptați la societate, nu contribui la creștere”, a zis Pilling în interviu.

Poate că din această mișcare ai de învățat o lecție care are legătură mai mult cu felul fundamental în care trăiești decât cu politica. După cum a scris Jason Hickel, antropolog la Școala de Economie din Londra, descreșterea dorește înflorirea ființei umane. „Am asociat creșterea cu abilitatea de a rezolva probleme sociale precum eradicarea sărăciei și a șomajului, dar nu funcționează”, a zis Hickel.

„De ce oare, atunci când vine vorba de sistemul economic, suntem convinși că acesta e singura soluție? E ridicol. Cred că trebuie să ne eliberăm de subiectivitatea absurdă pe care o simțim pentru acest sistem și să recunoaștem că trebuie să evoluăm spre unul mai bun”, a zis el.

https://www.vice.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)