Actualitate

Cum putem cultiva toleranţa în fiecare zi

Specialistul în psihologie Lenke Iuhoş consideră că şovismul cultural, adică afirmarea superiorităţii unei naţiuni asupra altora, este o atitudine puternic nocivă care s-a propagat în ultimele decenii şi din care se pot naşte curente extrem de periculoase pentru sociatate: naţionalismul sau chiar rasismul.

“Putem spune, fără teama de a greşi, că şovismul cultural reprezintă un derapaj de la democraţie, deoarece poate scoate dintr-un popor cea mai neagră latură a sa. Atunci când mult peste 50% dintre oameni sunt convinşi că a lor cultură este mai bună decât a altora, nu mai putem vorbi de relaţii echilibrate de cooperare, iar orice discuţie sau negociere cu o altă persoană – indiferent că este concetăţean sau străin – nu pleacă de la acelaşi nivel, ci de la prezumţii eronate, ceea ce va conduce la impunere credinţelor şi valorilor cu forţa”, a afirmat psihologul.

Cum aplicăm toleranţa în fiecare zi
Pentru a combate superioritatea faţă de alţii ar trebui să fim toleranţi. Astfel, ea poate fi cultivată în fiecare zi printr-un comportament echilibrat faţă de ceilalţi, fie că sunt persoane apropiate sau chiar străini cu care vom interacţiona. Conform psihologului, putem aplica patru paşi simpli care să ne ajute să cultivăm toleranţa ca stil de viaţă.

https://www.descopera.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *