Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul.
O stare de sănătate generală bună și un sistem imunitar puternic sunt esențiale pentru a preveni afecțiunile asociate cu această perioada a anului.
Sportul și dieta sănătoasă
Exercițiile fizice cresc rezistența organismului în fața bolilor. Un organism puternic, tenace, va înfrunta ușor orice viroză, datorită îmbunătăţirii performanţei sistemului cardiovascular și respirator. De asemenea, exercițiile fizice sporesc imunitatea organismului.
Probiotice
Probioticele se regăsesc în proporție de 70-80% la nivelul intestinului unde intră în compoziția florei intestinale, au rol în împiedicarea dezvoltării microorganismelor patogene care pot cauza infecții. Mai mult, cresc răspunsul imunologic al intestinului, întărind capacitatea apărare. Probioticele stimulează în mod direct imunitatea prin creșterea producției de limfocite, lucru care întărește sistemul imunitar și permite un răspuns rapid la infecții. Acestea se regăsesc în special în alimente obținute în urmă fermentării: iaurtul, castraveții murați, kefirul. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapă sau ovăzul.
Vitamina C
Alimentele bogate în vitamina C cresc producția de globule albe, cu rol de apărare a organismului împotriva infecțiilor, precum și nivelul de interferon, anticorpi ce protejează împotriva infecțiilor și bacteriilor. Vitamina C are propietăți antioxidante, neutralizează radicalii liberi și lupta cu boli infecțioase. Surse excelente de vitamina C: lămâia, măceșele, cătină, ardeii iuți, ardeii verzi, coacazele, broccoli, varză. Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 200 mg.
Zinc
Zincul joacă un rol important în sistemul imunitar prin faptul că previne răceală, gripă și alergiile. Studiile arată că un nivel redus de zinc din organism determina scăderea funcțiilor celulelor imunitare. Zincul are propietăți antioxidante și previne infecțiile la oamenii sănătoși (prin menținerea imunității puternice), dar este cu atât mai important în timpul febrei, când sistemul imunitar este suprasolicitat. Surse naturale pentru zinc sunt: germenii de grâu, semințele de în, semințele de dovleac, nucile. Doză zilnică recomandată este de 10-25 de mg.
Vitamina D
Stresul și nivelul ridicat de cortizol sunt asociate cu un risc crescut de infecții virale. Un nivel scăzut de vitamina D poate duce la scăderea puterii de apărare a sistemului imunitar. Absorbția calciului este condiționată de un aport suficient de vitamina D. Iarnă, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteză de vitamina D scade dramatic și este nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt peștele gras, ficatul, alimentele îmbogățite cu vitamina D (lapte sau suc de portocale). În alimentație, vitamina D se găsește în carnea de peste, în gălbenușul de ou, în lapte și uleiul de cod. Doză zilnică recomandată este de 3000-5000 de unități.
Uleiul de oregano
Studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăți curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Uleiul de oregano poate acționa pe două cai: că modalitate de prevenție, dar și că tratament pentru a grăbi vindecarea. Acesta acționează atât că un bun expectorant și agent antiviral și totodată că un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor și stimularea imunității.
Ghimbirul
Ghimbirul este un remediu cu tradiție în medicină alternativă, fiind folosit datorită nutrienților cu proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamatille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei și infecțiilor gâtului.
Modalități de prevenire a îmbolnăvirii cu coronavirus:
– Curată mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe baza de alcool.
– Acoperă-ți nasul și gură cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești și strănuți.
– Evita contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.
– Gătește bine carnea și ouăle.
– Evita contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice)
unica.md
|
Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 28 ianuarie. Sfântul Efrem Sirul a studiat cu străduinţă Sfânta Scriptură şi a fost din tinereţe un îndrumător duhovnicesc neîntrecut. Câteodată nu putea să rostească...
( ) Citeşte tot articolulIngredientul secret dezvăluit de un chef american. Toată lumea se pricepe într-un fel sau altul să facă omletă. Pare cea mai simplă rețetă, iar mulți o preferă la micul dejun. Și totuși nu este atât de ușor de preparat. Un chef american a dezvăluit faptul că...
( ) Citeşte tot articolulO locuitoare a capitalei, aflată în concediu de maternitate, a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru omorul propriului concubin. Potrivit probatoriului, inculpata, în vârstă de 25 de ani, a planificat din timp omorul concubinului care avea 60 de ani....
( ) Citeşte tot articolulPoliţia rusă l-a reţinut miercuri pe Oleg, fratele lui Aleksei Navalnîi, după ce a efectuat percheziţii la apartamentul din Moscova al disidentului. Poliţia a efectuat miercuri mai multe raiduri la birourile organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva...
( ) Citeşte tot articolulPremierul britanic Boris Johnson a afirmat miercuri că ar fi fost „mare păcat” dacă Regatul Unit ar fi urmat sfatul de a rămâne în programul de vaccinare al Uniunii Europene, mai degrabă decât să-şi stabilească propriul plan.
( ) Citeşte tot articolulSute de protestatari s-au adunat miercuri seară în faţa Tribunalului constituţional din Varşovia, după decizia justiției prin care în Polonia este interzis aproape în totalitate avortul, scrie digi24.ro.
( ) Citeşte tot articolulExistă o listă cu alimente pe care nu trebuie să le consumi niciodată pe stomacul gol. Câteva dintre ele sunt foarte consumate la micul dejun. De ce trebuie să nu te mai atingi la prima masă a zilei, citește un pic mai jos.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de temperaturi de -4..+1 grade Сelsius în raioanele de nord, -4..-1°C în raioanele de centru și de -3..0°C în raioanele de sud. Presiunea atmosferică va fi joasă.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri, în cadrul unei întâlniri virtuale a Forumului Economic Mondial, că pandemia de coronavirus a exacerbat problemele şi dezechilibrele globale şi că acestea se pot agrava până la o luptă de tipul ”toţi...
( ) Citeşte tot articolulHoroscop joi 28 ianuarie. Ce le rezervă astrele celor 12 zodii: Berbec Atunci când ai de-a face cu oameni mai dificili sau cu anumite situații de care nu ești singur, soluția vine mai ușor dacă adopți o atitudine pozitivă și încerci să să fii de acord cu...
( ) Citeşte tot articolulSerialele au devenit un element important al vieții noastre, mai ales în contextul pandemiei. Având mai mult timp la dispoziție de petrecut în interiorul casei, oamenii au început să urmărească tot mai multe producții cinematografice. Astfel, unele dintre ele...
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolul