Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:33
Abonamente

Actualitate 24 Iulie 2019, ora 10:47

De ce e moda obsedată de religie și o folosește ca să enerveze oameni

Marime Font

Fashion and the Catholic Imagination este subtitlu expoziției emergente Heavenly Bodies, de la Met Museum. O expoziție care, din materialele promoționale, promite să includă toate clișeele catolice din modă, de la cruci și coroane de spini, la incest, vinovăție, putere și glorie divină. O grămadă de maici, dar puține madone. Aceste imagini publicate până acum evocă o interpretare literală a temei. Modă inspirată de siluete preoțești și imagini devoționale. Pasiunea catolicilor pentru iconografie luxuriantă și folosința esteticii și istoriei pentru a insufla credința. Expoziția Heavenly Bodies este axa Modă/Catolicism, reprezentată ca un lucru pur al splendorii senzuale.

Dar cum rămâne cu restul haosului? Cum rămâne cu negarea de către industria de modă a preaslăvirii? Ce se întâmplă cu anti-catolicismului din modă? Heavenly Bodies promite să nu exploreze obiceiul modei de a abuza de cultura altor religii. De ce ar trebui? Ei bine, aceasta este o zonă plină de afirmații provocatoare care ajung dincolo de ortodoxia modă / catolică, pentru a găsi niște narațiuni și expresii mai profunde. Ar fi bineînțeles o expoziție cu totul diferită, deci nu trebuie să critici alegerile curatoriale ale lui Andrew Bolton doar pentru a fi contra. Și expoziția promite să fie curatoriată maiestuos: îmbrăcăminte sfântă care se amestecă cu lucrarea așteptată (Versace et al) cu mult mai surprinzătoare; Raf Simons către Demna Gvasalia, de la Alaia la japonezul Jun Takahashi.

Nicio religie majoră nu a fost cruțată de dorința egoistă de a desacraliza în numele servirii unui aspect dramatic. În ultimii ani, am căpătat, în general, mai multă înțelegere și mai puțină acceptare a aptitudinilor culturale. Deci, de ce moda este atât de obsedată de religie atunci când atât de ușor provoacă consternare și jignire?

Loading...


Rădăcinile acestor lucruri sunt în îmbinarea puternică între catolicism și modă în Europa. O axă de devotament care preia diversele patrimonii catolice: Cristobal Balenciaga din Spania și John Galliano din Londra, Jean Paul Gautier și Coco Chanel din Paris și Else Schiaperelli, D&G și Versace din Milano. Așa că moda s-a îndreptat către, pentru că asta știe să facă, ritualuri catolice și siluete clerice, pentru a oferi o permanență spiritual în sezoanele ciclice din industrie. Evident, aceștia sunt designeri incredibili, care au definit, în stilul propriu creativ, lumea modei contemporane. Din istoria lor, aceștia împrumută cu lejeritate drama și parada pompoasă a catolicismului, cu teme din luxul și iconografia catolică, de la opulența barocă și austeritatea monastică divină. Chiar și Papa, pentru un moment, purta o pereche de șoșoni roșii de la Prada.

Dacă asta e evoluția normală, atunci moda a trecut mai departe de Europa și a oferit o aură de descoperite, o înțelepciune mondială sau o ancoră a exotismului ușor digerabil. Din punctul ăsta, ne ducem dracului încetișor. Industria modei, acuzată cu ușurință de apropiere culturală și desensibilizare, câteodată scoate ceva frumos, ceva ce deschide multe alte posibilități.

Un bun exemplu e chiar sezonul curent. Colecția lui Marine Serre este incredibilă. Chintesența a fost simbolul semilunei, care confruntă puterea unui simbol demonizat prin asocierea cu islamul, reconfigurându-l ca parte din „chemarea ei radicală pentru iubire”. O dorință de a universaliza, înțelege și promova empatia. În același timp, ea a mai explorat acoperirea completă a corpului, transformând un look care la prima vedere insuflă restricții religioase conservatoare, într-o libertate splendidă și sportivă. În astfel de inversiuni, reversiuni și deschideri, moda a găsit o temă mai interesantă despre care să vorbească, decât simpla incluziune a iconografiei în printuri și siluete.

Cealaltă parte a unității multiculturale din modă a venit din partea lui Gucci, care a stârnit controverse prin folosirea turbanelor în colecția toamnă/iarnă 2018. Alessandro Michele voia să prezinte lucrurile care ne leagă, o posibilitate frumoasă oferită de un amestec cultural, fără restricții.

Însă, în ciuda intențiilor bune, lucrurile au luat o întorsătură greșită. Urbanul Gucci a ajuns pe podium pe un model alb, care pentru mulți a fost jignitor. A fost gândită, ca și colecția, ca o explorare a puterii eliberatoare față de codurile vestimentare. O utopie a modei, lipsită de sexe, rasă și religie. Așa că turbanele, combinate cu burka din dantelă în culori de lavandă și eșarfe imprimate, erau tricotate și imprimate cu logo-uri din baseball. Din păcate, deocamdată nu trăim o utopie a modei, iar pentru unii colecția a adus aminte doar de restricțiile resimțite de mulți oameni.

Zilele astea, e mai puțin controversat să demontezi sexele, decât să separi enoriașii de păgâni. Dar totuși, moda continuă să încerce. Chiar dacă e dintr-o dorință de a împărtăși pace, dragoste și înțelegere, sau doar o provocare iconoclastă. Are legătură cu puterea din creștinismul de școală veche. Rick Owens se inspiră din obiceiurile maicilor pentru colecția primăvară/vară din 2009, Givenchy face coliere care aduc aminte de coroana de spini a lui Iisus și D&G face referință la mozaicurile din catedralele siciliene. Galliano a scos în colecția couture toamnă/iarnă din 2000, un look care aducea aminte de straiele preoțești. Asta a atras puțină critică, cu excepția credincioșilor reacționari, deoarece aceste atacuri/satire/reversiuni/tribute vin din partea unor persoane în poziții de putere și sunt adresate aceleiași clase. Nu există exploatare.

Totuși, când e vorba de străinătate, dinamica puterii de schimbă. Litanie de acuzații aduse industriei modei, din cauza apropierilor culturale nu a trecut cu vederea niciun designer. De la colecția orientală a lui Yves Saint Laurent, Opium din 1977, la Dior Couture a lui Galliano din '97, care s-a inspirat după Pocahauntas. Alexander McQueen s-a luat după bijuteriile africane Yoruba și Balenciaga a făcut o versiune high-fashion a turbanului palestinian, sub amprenta lui Nicolas Ghesquiere.

Putem analiza două defilări de modă faimoase în istorie. Prima e colecția toamnă/iarnă Chic Rabbis din 1993 a lui Jean Paul Gautier, care a transformat îmbrăcămintea evreilor în haute couture. O înșiruire de femei îmbrăcate în veșminte tradiționale bărbătești pentru rabini. A prezentat reinterpretări ale Shtreimel (căciuli mari din blană), valuri de veșminte negre și modele defilând într-o linie similară lumânărilor menorah. Mai pe scurt: întrebarea de aici se rezumă la cine pe cine reinterpretează. Gautier se poate inspira din catolicism pentru că e catolic. Nu poți eleva opresiunea la rang de modă.

Și infama colecție Burka din '96 a lui Chalayan. O juxtapunere elaborată dar simplă prin care dezvăluie totul și nimic, văzută prin prisma restricțiilor vestimentației islamice tradiționale. O emancipare sau o profanare? Aici e vorba de o putere criptică din faimoasa imagine cu șase femei aliniate, într-o extremă un model gol, iar în alta un model complet îmbrăcat. Colecția lui Chalayan și-a menținut puterea pentru că nu oferă o universalizare a reducțiilor culturale sau un răspuns simplu în această dezbatere.

Libertatea unei femei poate fi decadenței alteia. Tributul unui designer în polifonia identității și diversității religioase reprezintă pentru alții doar o ofensă vulgară.

https://www.vice.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Horoscop 15 Iulie 2020, ora: 07:39

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Pluto din Capricorn face opozitie cu soarele, in mijlocul saptamanii, in mijlocul lunii. Un moment de maxima intensitate de lupta sau fugi, de schimba sau plangi. Esti gata de o abordare cu totul noua? Ai multe planete de partea ta, poti face progrese excelente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Doi polițiști și un protestatar au fost răniți marți la Sofia, în timp ce protestatarii care cer demisia guvernului încercau să intre în clădirea Parlamentului, a spus poliția, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 06:11

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Moldova

Spotify Technology şi-a extins serviciul de streaming muzical în Rusia, care este piaţa internaţională cu cel mai rapid ritm de dezvoltare în acest domeniu, şi în alte 12 ţări, în cadrul strategiei de dezvoltare a companiei, după ce anul trecut a intrat în India, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iulie 2020, ora: 05:56

Mulți dintre cei care au mai mult de 30 de ani, au auzit și știu că „în URSS muzica era interzisă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 05:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:45

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

 Ați poftit o salată de sfeclă roșie și n-ați găsit hrean în piață? Nici nu-i de mirare, încă nu e sezonul. Nu disperați și nu aruncați sfecla! Este una dintre minunile pământului, iar o cură de câteva zile vă poate prelungi viața cu câțiva ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:44

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 15 Iulie 2020, ora: 00:40

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)