Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Film 19 Mai 2016, ora 10:29

De ce și-au făcut moldovenii timp pentru Cronograf?

Marime Font

Cea de-a XIII-ea ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc la Chișinău. Între 12 și 18 mai, în incinta cinematografului Odeon de la Chișinău au fost rulate 50 de filme documentare din 25 de țări ale lumii, unele dintre ele în premieră.  

Timp de 7 zile, am cules reacțiile spectatorilor proaspăt ieșiți din sala de film. Iată ce i-a impresionat și cu ce mesaje se duc de la CRONOGRAF 2016:

Viorica Arseni, profesoară, 42 de ani, Bălți
Plec acasă cu o impresie foarte plăcută. În calitate de profesor, am încercat de mai multe ori să vizionăm împreună cu copiii filme documentare. Elevii sunt foarte mulțumiți și chiar am observat că, după ce le privesc, își schimbă mult atitudinea față de sine și față de cei care îi înconjoară. Chiar devin mai sensibili și mai înțelegători.Nicolae Ababii, medic, 66 de ani, Chișinău
Vin de câțiva ani buni la festival. Tocmai am văzut filmul „Omul care a salvat lumea”. M-a impresionat foarte, foarte mult. E deosebit. Îmi plac toate documentarele despre viață, dar ăsta în mod special. Ar trebui să vizionăm documentare ca să fim mai buni.

Dorin, asistent social, Chișinău
Vin la festivalul Cronograf aproape în fiecare an. De dimineață am văzut două filme, mi-a plăcut mai mult cel despre aromâni („Torna, torna, fratre”, reg. Marian Voicu). Mă interesează etnografia și mi-a fost interesantă istoria unei etnii pe cale de dispariție. De fapt mesajul e că nu trebuie să uităm limba și tradițiile din moși-strămoși.

Elena Șoldan, 31 de ani, Bălți
Am aflat despre Cronograf de pe internet. Îmi plac temele abordate aici. Am ajuns abia astăzi și am reușit să văd două filme politic Primul a fost unul politic, informational „Amerykanka” și cred că realitatea din el seamănă cu situația din Moldova. Filmul cred că deschide perdeaua propagandei și deschide orizonturile. Iar al doilea este despre alimentația sănătoasă, care ne preocupă cam pe toți în ultima vreme. Filmul, în general este un element educativ, iar documentarul, spre deosebire de filmul artistic, este foarte concret. Îmi place Cronograf pentru că nu sunt filme de propagandă, majoritatea dintre ele fiind interzise în multe țări.

Vladislav Șaran, 29 de ani, Chișinău
Frecventez festivalul de mai mulți ani. Anul ăsta vizionez în fiecare zi cel puțin un film documentar. Mi-a plăcut cam tot ce am văzut, dar în mod special prefer poveștile istorice, adevărate. Mai puțin dramele. În topul meu, pe primul loc ar sta ”Tatăl meu, bancherul ”, m-a impresonat foarte mult povestea, pentru că nu am mai văzut asemenea tipaje într-un documentar. Apoi ar fi ”Lumea periculoasă al doctorului Dolecek”, pentru curajul regizoarei de a filma un personaj pe care îl urăște. La fel, mi-a plăcut ”Războiul minciunilor”. A fost curios să aflu atâtea lucruri noi despre serviciile secrete… Filmele pe care le văd aici sunt foarte cognitive. Pe deasupra, la festival vin și producătorii filmelor, cu care poți să comunici direct. E un lucru unic pentru țara noastră.

Valeria Stoica, 20 de ani, studentă, Nisporeni
Sunt aici din prima zi și am vizionat cam toate filmele care au fost proiectate până acum. Dar m-a impresionat în mod deosebit ”Mister Gaga” și un alt film, care descrie situația tinerilor din Iran. Eu sunt studentă în anul întâi la regie film. Am reușit să merg și la câteva work shopuri organizate în cadrul festivalului, așa că sunt și mai motivată să fac filme documentare. În documentar vezi realitatea care se deosebește de lumea din filmul artistic. Realitatea e mult mai dramatică.

Alexandru Botnaru, 50 de ani, Chișinău
Azi e zi de odihnă și am zis „De ce să nu vin?”. E și vreme frumoasă. Mi-a plăcut filmul care l-am văzut și mie, și soției. E despre sistemul politic din Belarus. Am înțeles că la ei filmul e interzis, că vorbește despre dictatura lui Lucașenco. Mai în scurt, situația la ei e cam ca la noi. Trebuie de văzut filme documentare pentru că le spun lucrurilor pe nume, așa cum sunt.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul