Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:03
Abonamente

Actualitate 25 Iulie 2019, ora 06:49

Dependența de jocuri de noroc, o luptă grea pentru familii

Marime Font

Jocurile de noroc nu sunt percepute la fel în orice colț al pământului. În Marea Britanie, nu sunt puține familiile care își alocă un buget lunar special destinat acestei activități. Pariurile sunt interzise în Statele Unite ale Americii cu excepția câtorva puncte, cele mai populare fiind Las Vegas și Atlantic City, însă familiile americane (și cele de peste tot din lume) își programează deseori excursii în aceste locații exclusiviste, care reprezintă adevărate centre pentru divertisment. În alte țări, cum ar fi China, jocurile sunt complet interzise, însă pentru cei potenți financiar, Macao reprezintă o alternativă comparabilă cu Orașul Luminilor.

Totuși, cum poate această activitate recreativă să se transforme într-un coșmar pentru unii oameni? Ei bine, dacă nu se ia în serios acest subiect, lucrurile pot să ia o întorsătura nefastă destul de rapid. Cu cât se vorbește mai mult despre parierea responsabilă, cu atât șansele ca situația să scape de sub control sunt mai mici.

Cu toate acestea, multă vreme cercetătorii nu au reușit să descopere de ce anumiți amatori de pariuri sportive și jocuri de noroc trec granița divertismentului și transformă jocul într-o problemă, chiar dacă tiparele care conduc la astfel de situații sunt bine-știute. Este pur și simplu uimitor cum anumite persoane continuă să joace deși pierd pe bandă rulantă, însă acest lucru se întâmplă zi de zi. Sunt oare acei pierzători notorii niște ghinioniști înnăscuți?


Se pare că răspunsul la această întrebare poate fi dat numai de către cei care analizează comportamentul creierului uman în relația cu jocurile de noroc și pariurile sportive. Specialiștii spun că incertitudinea vizavi de un potențial câștig este un declanșator al dopaminei, un neurotransmițător care este eliberat în timp ce omul practică anumite activități plăcute.

Și mai mult decât atât, s-a descoperit că dopamina se eliberează în mod pronunțat în momentele premergătoare unei potențiale recompense, cum ar fi pe parcursul rotirii ruletei, a rolelor de la păcănele sau în timp ce un jucător scapă singur cu portarul la fotbal. Ce înseamnă asta? Că indiferent dacă pierzi sau câștigi, ceea ce te atrage este acea emoție, trăire, adrenalină sau cum vrei să-i zici. De fapt, este vorba pur și simplu despre procesul biologic de a eliberarea a acestei substanțe în creier.

Eliberarea dopaminei în astfel de situații are loc în aceleași zone ale creierului ca și în cazul consumului de droguri. O altă paralelă îngrijorătoare între pariuri și droguri este că expunerea repetată aduce modificări în creier și poate produce dependență. Persoanele în cauză devin hipersensibile la această trăire, așa că pentru ele este foarte greu să reziste în fața oricărei tentații. Pentru cei care nu sunt afectați, comportamentul jucătorului patologic este de neînțeles. Totuși, oamenii de știință ne spun că este vorba despre o problemă gravă și nu este doar o lipsă de maturitate din partea celor în cauză.

Legăturile între jocurile de noroc practicate în mod patologic și consumul de droguri nu se opresc însă aici: cercetătorii au observat (în urma unor teste efectuate pe animale) că dependența față de acel sentiment de incertitudine poate genera pofta de a consuma droguri.

De ce pariorii nu se opresc atunci când pierd?
Unii spun că nu se opresc pentru că s-au enervat și vor să se răzbune pe casa de pariuri sau cazinou, pe ghinion sau pe blatiștii care au aranjat meciul care a cauzat pierderea, în timp ce alții spun că pur și simplu nu le place să piardă, iar motivele enumerate de către jucători pot continua.

Adevărul însă ține de anumite procese chimice care au loc în creier. Expunerea repetată la senzația oferită de pariuri sportive și jocuri de noroc conduce la o schimbare a felului în care sunt percepute nereușitele. În mod concret, a pierde sau a câștiga bani nu mai reprezintă motivul pentru care practică jocul și nici distracția, ci pur și simplu dependența de plăcerea creată de eliberarea dopaminei.

De aici apare și clasicul jucat la recuperare. Jucătorii nu fac altceva decât să joace încontinuu pentru a-și satisface această poftă care, parcă crește pe zi ce trece și nu se mai oprește niciodată. Orice lucru care amintește de joc sau de pariuri nu face altceva decât să-i mute atenția persoanei în cauză către următoarea sesiune de joc. Știm cu toții ce urmează… Situațiile în care se pierde la mustață sunt, cele mai incitante pentru creierul nostru, așa că sunt practic cei mai periculoși stimuli pentru pariori. Astfel de situații se întâlnesc atât la mesele de poker, cât și la pariurile sportive, la extragerile de tip bingo și mai ales în jocurile de cazinou.

Să ne gândim la momentele în care bila ruletei este aproape de a ateriza sau la senzația pe care o resimte jucătorul de sloturi video atunci când este aproape să prindă linia de șeptari sau al 3-lea simbol care declanșează rundele bonus. Ei bine, în acele clipe sunt stimulate zonele din creier care coincid cu cele declanșate de euforia din momentul câștigului.

Cu cât pariorul trăiește mai multe momente de acest gen, cu atât dorința sa de a continua să joace se mărește și astfel se ajunge ca individul să-și petreacă mult mai mult timp la joc decât avea în plan și implicit, va cheltui și mai mulți bani decât stabilise inițial. S-a ajuns la concluzia că măsurând răspunsul creierului la dopamina eliberată în astfel de momente de pierderi la limită, se poate stabili gradul de dependență al unui împătimit al jocurilor de noroc.

Oamenii de știință au constat recent că acest fenomen se petrece și în cazul unor jocuri extrem de populare pentru smartphone-uri, ca de exemplu Candy Crush, dar și în cazul rețelelor de socializare, indiferent despre care vorbim. Practic, atunci când utilizatorul dă scroll în acel feed, trăiește o senzație similară cu cea a unei rotiri a unui joc de păcănele. Da, de aceea și Facebook-ul provoacă atâta dependență în zilele noastre, pentru că este bazat pe același mecanism.

Mituri despre dependența de pariuri
Foarte multă lume are anumite idei preconcepute complet neadevărate despre jucătorul patologic. Încercăm să clarificăm câteva dintre cele mai comune mituri legate de problema jocurilor de noroc: Nu ești dependent de pariuri dacă nu pariezi în fiecare zi – Aceasta este de foarte multe ori prima reacție defensivă a celor care sunt acuzați de așa ceva. Frecvența cu care joci nu poate fi un criteriu suficient de relevant pentru a demonstra că pariurile reprezintă o problemă pentru tine sau nu.

Dependența de jocuri de noroc nu este o problemă dacă buzunarul îți permite să pierzi bani – Cei care investesc prea mult timp și bani în pariuri pot ajunge oricând în situații nefavorabile din cauza jocului, mai ales dacă nu conștientizează că au o problemă în acest sens. Și nu este doar vorba de bani, ci de problemele care pot fi generate în viața de zi cu zi datorită jocului.

Alții sunt de vină pentru că tu pariezi des – Fie că este vorba de cazurile în care pariurile sunt folosite ca un refugiu pentru probleme de acasă sau că efectiv aceștia dau vina pe un alții că îl ispitesc în a juca mai des, esența este aceeași, și anume lipsa de asumare a responsabilității și negarea unei probleme reale, care trebuie tratată.

Dependența de jocuri de noroc apare numai în cazul persoanelor lipsite de voință, a celor iresponsabili sau a celor cu un intelect limitat – Studiile ne arată că oricine poate fi acaparat de către această problemă, indiferent de tipul de personalitate sau de intelect. Practic, persoanele cu tărie de caracter și voință pot fi victimele dependenței de pariuri la fel cum sunt cei slabi de înger.

Amicul are datorii și probleme din cauza pariurilor, fac bine dacă-l ajut să-și achite datoriile. Nu este deloc indicat să-i dai bani unui dependent de pariuri, chiar dacă ești într-o relație bună cu acea persoană de mulți ani. La fel cum drogații care se află în sevraj sunt în stare de orice pentru a-și satisface pofta, așa pot fi și cei acaparați de probleme cu jocul. Așa că nu-i da bani unui cunoscut care trece prin asta până când acesta nu intră pe tratament de specialitate și problema lui nu s-a stabilizat, pentru că riști să-i adâncești și mai mult problema.

https://www.revistateo.ro/
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 15:34

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Ion Chicu s-a întâlnit cu investitorii cehi care au preluat pachetul majoritar al Gas Natural Fenosa

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:46

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul.  Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a fan clubului formației Roxette. În 2002, Marie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:39

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Atmosferă incandescentă la Hollywood. Lista nominalizărilor pentru Globurile de aur

Tensiunea vedetelor de la Hollywood a atins cote maxime după ce a fost anunţată lista nominalizărilor pentru Globurile de Aur. În topul producţiilor cinematografice a fost plasat filmul „The Irishman” urmat de „Joker” şi „Once upon a time în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:33

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Dosarul olandezului, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul. Barbatul, eliberat din arest. Ce spun procurorii

Olandezul, trimis in judecata dupa ce a abuzat sexual doi copii la Cahul, a fost eliberat din arest. Judecatorii au dat curs solicitarii avocatului inculpatului si l-au eliberat sub control judiciar. Potrivit procurorilor PCCOCS, demersul de prelungire a arestului preventiv a olandezului a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:31

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

FLASH /// O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:20

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

Căuta fete pe care să le ducă la prostituție, în UE. O moldoveancă de 25 de ani, arestată/ VIDEO

O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă. Reținerea acesteia, dar și toate acțiunile de documentare au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:15

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a ucis 6 oameni într-un spital din Cehia s-a sinucis înainte să fie prins de polițiști

Bărbatul care a împușcat mortal șase oameni și a rănit alți doi, cu o armă semiautomată, într-un spital din Cehia, s-a sinucis. Tragedia a avut loc marți dimineața într-un spital din Cehia. Puţin după ora 7 dimineaţa, un bărbat cu o armă semiautomată a deschis...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 14:12

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Iohannis anunță că-i retrage decorația lui Adrian Năstase. „Voi retrage decorațiile tuturor celor condamnați penal”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi va retrage decorația fostului premier Adrian Năstase, care a ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Șeful statului a adăugat că va face acest lucru în cazul tuturor persoanelor cae au fost condamnate penal.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:49

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Ultima oră// Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, a decis instanţa supremă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:43

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu BANANE. În 10 minute se poate mânca

 Uite cum se face o prăjitură delicioasă cu banane! Merită să încerci această minunată prăjitură. Pe lângă faptul că e gata în 10 minute, nu necesită coacere. Ingrediente necesare 500 g biscuiţi 150 g nucă 6 banane sucul de la o lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:39

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental

Zodia care strălucește în decembrie. Aspecte favorabile în domeniul sentimental BERBEC Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:28

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Foamea ascunsă este cauzată, cel mai adesea, de lipsa acestor vitamine și minerale. Poate duce la obezitate și la slăbirea sistemului imunitar

Un concept mai puțin popular, dar care reprezintă astăzi o preocupare la nivel mondial este foamea ascunsă. Pentru a putea înțelege cum ne poate impacta, trebuie să înțelegem ce este această afecțiune. Conf.Dr. Sanda-Maria Crețoiu, co-fondator Nutriescience a explicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 12:19

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Un avion cu 40 de pasageri a dispărut de pe radare

Armata aerului din Chile a anunţat luni că a pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar C130, cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, relatează marţi AFP. ''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 10 Decembrie 2019, ora: 12:08

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei

Alfred Nobel - cel mai bogat vagabond al Europei Din editia print

Alfred Nobel a fost chimist, inventator și om de afaceri suedez. Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. El este inventatorul dinamitei și întemeietorul fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:56

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Prim-ministrul Chicu, despre alternativele de livrare a gazelor și cine e vinovat că s-a ajuns aici

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:33

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Ultima oră// A decedat fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov

Fostul Primar al Moscovei, Iurie Lujkov, a decedat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:06

4 copii, rămaşi fără mamă, au o mare dorință de Crăciun

4 copii, rămaşi fără mamă, au o mare dorință de Crăciun

În urmă cu șase luni, Mariana Cernenco la doar 39 de ani a decedat în urma unei lupte grele și chinuitoare cu cancerul. A lăsat în urmă patru copii cu vârstele de 10, 9 și gemeni de 3 anișori, iar unicul sprijin al familiei este tatăl, care pe lângă cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 11:01

CONCURS pentru a găsi un șef la Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, arhitect șef al municipiului Chișinău

CONCURS pentru a găsi un șef la Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, arhitect șef al municipiului Chișinău

Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs, care va include proba scrisă şi interviul, este 19 decembrie 2019. Dosarul de concurs poate fi depus: personal de către candidat sau prin reprezentantul acestuia la adresa mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 10:58

Un tânăr de 22 de ani va face 13 ani de pușcărie. Ar fi violat și jefuit o bătrânică de 71 de ani

Un tânăr de 22 de ani va face 13 ani de pușcărie.  Ar fi violat și jefuit o bătrânică de 71 de ani

Procuratura raionului Edineț a obținut în instanța de judecată condamnarea unui tânăr de 22 de ani la pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de 13 de ani, pentru viol, jaf și tâlhărie, comise într-un interval estimativ de 30 de minute, la niciun an de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 10:56

Un copil de 12 ani a dispărut fără urmă după ce a plecat la școală

Un copil de 12 ani a dispărut fără urmă după ce a plecat la școală

S-a pornit dimineață la școală, însă n-a mai ajuns la ore. Este vorba despre Nichita Krainii, un băiat de 12 ani, transmite Știri.md. Minorul este locuitor al satului Sloboda Rașcov din raionul Camenca. Presa de peste Nistru scrie că nu este prima dată când...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 10:42

Contrabandă cu țigări în valoare de 19.000.000 de euro: Grup infracțional compus din moldoveni și cehi, reținut în flagrant/ VIDEO

Contrabandă cu țigări în valoare de 19.000.000 de euro: Grup infracțional compus din moldoveni și cehi, reținut în flagrant/ VIDEO

Un grup infracțional format din moldoveni și cehi, cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, a fost demascat în urma unei operațiuni comune între Poliția Republicii Moldova și Serviciul Vamal al Republicii Cehe. Ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate ai...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)