Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 25 Iulie 2019, ora 06:49

Dependența de jocuri de noroc, o luptă grea pentru familii

Marime Font

Jocurile de noroc nu sunt percepute la fel în orice colț al pământului. În Marea Britanie, nu sunt puține familiile care își alocă un buget lunar special destinat acestei activități. Pariurile sunt interzise în Statele Unite ale Americii cu excepția câtorva puncte, cele mai populare fiind Las Vegas și Atlantic City, însă familiile americane (și cele de peste tot din lume) își programează deseori excursii în aceste locații exclusiviste, care reprezintă adevărate centre pentru divertisment. În alte țări, cum ar fi China, jocurile sunt complet interzise, însă pentru cei potenți financiar, Macao reprezintă o alternativă comparabilă cu Orașul Luminilor.

Totuși, cum poate această activitate recreativă să se transforme într-un coșmar pentru unii oameni? Ei bine, dacă nu se ia în serios acest subiect, lucrurile pot să ia o întorsătura nefastă destul de rapid. Cu cât se vorbește mai mult despre parierea responsabilă, cu atât șansele ca situația să scape de sub control sunt mai mici.

Cu toate acestea, multă vreme cercetătorii nu au reușit să descopere de ce anumiți amatori de pariuri sportive și jocuri de noroc trec granița divertismentului și transformă jocul într-o problemă, chiar dacă tiparele care conduc la astfel de situații sunt bine-știute. Este pur și simplu uimitor cum anumite persoane continuă să joace deși pierd pe bandă rulantă, însă acest lucru se întâmplă zi de zi. Sunt oare acei pierzători notorii niște ghinioniști înnăscuți?


Se pare că răspunsul la această întrebare poate fi dat numai de către cei care analizează comportamentul creierului uman în relația cu jocurile de noroc și pariurile sportive. Specialiștii spun că incertitudinea vizavi de un potențial câștig este un declanșator al dopaminei, un neurotransmițător care este eliberat în timp ce omul practică anumite activități plăcute.

Și mai mult decât atât, s-a descoperit că dopamina se eliberează în mod pronunțat în momentele premergătoare unei potențiale recompense, cum ar fi pe parcursul rotirii ruletei, a rolelor de la păcănele sau în timp ce un jucător scapă singur cu portarul la fotbal. Ce înseamnă asta? Că indiferent dacă pierzi sau câștigi, ceea ce te atrage este acea emoție, trăire, adrenalină sau cum vrei să-i zici. De fapt, este vorba pur și simplu despre procesul biologic de a eliberarea a acestei substanțe în creier.

Eliberarea dopaminei în astfel de situații are loc în aceleași zone ale creierului ca și în cazul consumului de droguri. O altă paralelă îngrijorătoare între pariuri și droguri este că expunerea repetată aduce modificări în creier și poate produce dependență. Persoanele în cauză devin hipersensibile la această trăire, așa că pentru ele este foarte greu să reziste în fața oricărei tentații. Pentru cei care nu sunt afectați, comportamentul jucătorului patologic este de neînțeles. Totuși, oamenii de știință ne spun că este vorba despre o problemă gravă și nu este doar o lipsă de maturitate din partea celor în cauză.

Legăturile între jocurile de noroc practicate în mod patologic și consumul de droguri nu se opresc însă aici: cercetătorii au observat (în urma unor teste efectuate pe animale) că dependența față de acel sentiment de incertitudine poate genera pofta de a consuma droguri.

De ce pariorii nu se opresc atunci când pierd?
Unii spun că nu se opresc pentru că s-au enervat și vor să se răzbune pe casa de pariuri sau cazinou, pe ghinion sau pe blatiștii care au aranjat meciul care a cauzat pierderea, în timp ce alții spun că pur și simplu nu le place să piardă, iar motivele enumerate de către jucători pot continua.

Adevărul însă ține de anumite procese chimice care au loc în creier. Expunerea repetată la senzația oferită de pariuri sportive și jocuri de noroc conduce la o schimbare a felului în care sunt percepute nereușitele. În mod concret, a pierde sau a câștiga bani nu mai reprezintă motivul pentru care practică jocul și nici distracția, ci pur și simplu dependența de plăcerea creată de eliberarea dopaminei.

De aici apare și clasicul jucat la recuperare. Jucătorii nu fac altceva decât să joace încontinuu pentru a-și satisface această poftă care, parcă crește pe zi ce trece și nu se mai oprește niciodată. Orice lucru care amintește de joc sau de pariuri nu face altceva decât să-i mute atenția persoanei în cauză către următoarea sesiune de joc. Știm cu toții ce urmează… Situațiile în care se pierde la mustață sunt, cele mai incitante pentru creierul nostru, așa că sunt practic cei mai periculoși stimuli pentru pariori. Astfel de situații se întâlnesc atât la mesele de poker, cât și la pariurile sportive, la extragerile de tip bingo și mai ales în jocurile de cazinou.

Să ne gândim la momentele în care bila ruletei este aproape de a ateriza sau la senzația pe care o resimte jucătorul de sloturi video atunci când este aproape să prindă linia de șeptari sau al 3-lea simbol care declanșează rundele bonus. Ei bine, în acele clipe sunt stimulate zonele din creier care coincid cu cele declanșate de euforia din momentul câștigului.

Cu cât pariorul trăiește mai multe momente de acest gen, cu atât dorința sa de a continua să joace se mărește și astfel se ajunge ca individul să-și petreacă mult mai mult timp la joc decât avea în plan și implicit, va cheltui și mai mulți bani decât stabilise inițial. S-a ajuns la concluzia că măsurând răspunsul creierului la dopamina eliberată în astfel de momente de pierderi la limită, se poate stabili gradul de dependență al unui împătimit al jocurilor de noroc.

Oamenii de știință au constat recent că acest fenomen se petrece și în cazul unor jocuri extrem de populare pentru smartphone-uri, ca de exemplu Candy Crush, dar și în cazul rețelelor de socializare, indiferent despre care vorbim. Practic, atunci când utilizatorul dă scroll în acel feed, trăiește o senzație similară cu cea a unei rotiri a unui joc de păcănele. Da, de aceea și Facebook-ul provoacă atâta dependență în zilele noastre, pentru că este bazat pe același mecanism.

Mituri despre dependența de pariuri
Foarte multă lume are anumite idei preconcepute complet neadevărate despre jucătorul patologic. Încercăm să clarificăm câteva dintre cele mai comune mituri legate de problema jocurilor de noroc: Nu ești dependent de pariuri dacă nu pariezi în fiecare zi – Aceasta este de foarte multe ori prima reacție defensivă a celor care sunt acuzați de așa ceva. Frecvența cu care joci nu poate fi un criteriu suficient de relevant pentru a demonstra că pariurile reprezintă o problemă pentru tine sau nu.

Dependența de jocuri de noroc nu este o problemă dacă buzunarul îți permite să pierzi bani – Cei care investesc prea mult timp și bani în pariuri pot ajunge oricând în situații nefavorabile din cauza jocului, mai ales dacă nu conștientizează că au o problemă în acest sens. Și nu este doar vorba de bani, ci de problemele care pot fi generate în viața de zi cu zi datorită jocului.

Alții sunt de vină pentru că tu pariezi des – Fie că este vorba de cazurile în care pariurile sunt folosite ca un refugiu pentru probleme de acasă sau că efectiv aceștia dau vina pe un alții că îl ispitesc în a juca mai des, esența este aceeași, și anume lipsa de asumare a responsabilității și negarea unei probleme reale, care trebuie tratată.

Dependența de jocuri de noroc apare numai în cazul persoanelor lipsite de voință, a celor iresponsabili sau a celor cu un intelect limitat – Studiile ne arată că oricine poate fi acaparat de către această problemă, indiferent de tipul de personalitate sau de intelect. Practic, persoanele cu tărie de caracter și voință pot fi victimele dependenței de pariuri la fel cum sunt cei slabi de înger.

Amicul are datorii și probleme din cauza pariurilor, fac bine dacă-l ajut să-și achite datoriile. Nu este deloc indicat să-i dai bani unui dependent de pariuri, chiar dacă ești într-o relație bună cu acea persoană de mulți ani. La fel cum drogații care se află în sevraj sunt în stare de orice pentru a-și satisface pofta, așa pot fi și cei acaparați de probleme cu jocul. Așa că nu-i da bani unui cunoscut care trece prin asta până când acesta nu intră pe tratament de specialitate și problema lui nu s-a stabilizat, pentru că riști să-i adâncești și mai mult problema.

https://www.revistateo.ro/
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)