Social

Destine schimbate în anonimat

Locuieşte într-un sat din nordul Moldovei, are un soţ harnic, o gospodărie mare şi doi copii care fac liceu şi facultate în România. Dacă ai întâlni-o pe uliţele satului, nu s-ar deosebi cu nimic de celelalte femei. Şi nici faptul că este asistentă socială nu o face mai diferită de alte persoane… Evident că există, totuşi, un „dar” în această istorie.

După ce a participat la un şir de seminare despre copiii cu dizabilităţi, Angela a decis că vrea să „adopte”… un băiat cu dizabilităţi mintale. După lungi discuţii cu soţul, într-o familie dintr-un sat aflat la nordul Moldovei a venit Mihai… Din cei 27 de ani pe care îi are, 24 i-a petrecut în trei instituţii rezidenţiale de stat. Când a ajuns în casa noii sale familii, nu ştia cum arată un cartof, viţa de vie, cum se sparg nucile. Aici a reuşit să-şi scrie pentru prima dată numele, a învăţat să ajute la curăţenie, a fost la cumpărături, având libertatea să-şi aleagă singur hainele.

„Mama Angela” a lui Mihai nu apare pe coperta revistelor, nu are abonament la şedinţele de împachetări corporale şi nici blog unde să-şi etaleze ultimele haine cumpărate. Despre ea nu se fac talk-show-uri şi nici nu se scriu articole în ziare. Dar, pentru Angela, destinul unui om este important, iar schimbarea acestuia e primordială. De aceea, când va apărea, totuşi, o ştire despre ea, e foarte probabil că nu va urmări televizorul, altele fiindu-i grijile la ora de maximă audienţă…

Silvia Ursu
psihologie@timpul.md

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *