Actualitate

Dragos il asteapta pe tata

Parintii si avocatul familiei Boboc sunt convinti ca ucigasii fiului lor pot fi gasiti…

Sun la usa apartamentului, imi deschide stapanul. Ma legitimez si sunt invitat in casa. Nu reusesc sa ma descalt si aud de undeva o voce fericita de copil: „Ta-ta! Ta-ta!”. Imi apare in fata un baietel, radiind, sarind, intizandu-mi bratele. Nu stiu ce sa fac, sovai… Brusc, piciul se dezmeticeste, se opreste si ma examineaza. Buza de jos parca-i tremura, zambetul i se amesteca cu dezamagire, dar, totodata, cu speranta. Simt fiori reci atunci cand pricep ca micutul din fata mea asteapta din toata inima sa-mi cada deodata barba, sa ma schimb la fata si sa ma transform, ca printr-o frumoasa minune, in… Valeriu Boboc.„Il asteapta zi de zi, asa reactioneaza la toti barbatii”, imi explica mama-sa. Pe copilasul din fata mea il cheama Dragos, el are un an si 11 luni, dar speranta lui nu se va implini – tatal sau, care il dezmierda Maruntelu, nu se va mai intoarce niciodata, pentru ca politia lui Papuc l-a bagat de viu, nevinovat, in groapa.

 

Valeriu Boboc: „In tara asta nu ai viitor”

Valeriu Boboc a locuit intr-un apartament din satul Bubuieci, impreuna cu sotia, copilul, fratele si parintii. Nascut la 5 mai 1985, intr-o familie de intelectuali (tatal – profesor de istorie, iar mama – de limba romana), Valeriu s-a bucurat de o educatie aleasa si a invatat foarte bine atat la scoala din sat si la Liceul „Cervantes”, cat si la Institutul de Relatii Internationale. Saracia in care vietuiesc invatatorii in RM, insa, a schimbat radical situatia din familia sa – tatal sau, Victor, s-a lasat de pedagogie si lucreaza taximetrist, iar mama-sa, Ala Boboc, a devenit somera. La randul sau, Valeriu a abandonat facultatea dupa un an, numai pentru ca nu-i ajungeau trei mii de lei ca sa plateasca contractul. Cautand sa-si gaseasca un serviciu bine platit, ca sa traiasca mai bine, el a incercat sa plece in Rusia, dar nu a reusit. A lucrat la o spalatorie auto, la autoservice, iar in ultimul timp vindea curele la piata… Tot aici, vindea haine si sotia sa, Natalia, cu care s-a casatorit in 2007.

Oricum, venitul lunar al celor doi nu depasea trei mii de lei. „In tara asta e imposibil de trait, aici nu ai viitor”, zicea deseori Valeriu. Din spusele parintilor sai, in ultimele doua saptamani inainte de a fi omorat, el era foarte abatut, dar dupa 5 aprilie era totalmente dezamagit, in special de „batranii nostri, care voteaza ca orbii”. „Dupa alegeri, mi-a spus ca s-a saturat de viata asta: „Din nou comunistii au castigat! Inca patru ani n-o sa avem viata!”, isi aminteste cu lacrimi in ochi sotia sa, Natalia.

Natalia Boboc: „La 7 aprilie mi-a spus ca e strasnic ceea ce se intampla”

Pe 7 aprilie, Valeriu n-a participat la protestele din centrul Chisinaului. Ca si in alte zile, dimineata, a plecat cu Natalia la piata. Ea ne relateaza despre ultima zi din viata lui Valeriu: „Noi vindeam in locuri diferite in piata. In ziua aceea, a trecut pe la mine Marcel, fratele lui, si mi-a spus ca in centru se petrec lucruri ingrozitoare. M-am grabit sa-l anunt si pe Valeriu, pe la ora trei. Si el mi-a zis: „Nu cumva sa te duci acolo! Spune-le si altora sa nu se duca! E strasnic ce se intampla!”. Au fost ultimele cuvinte pe care Natalia le-a auzit din gura sotului sau… S-au inteles sa se intalneasca la ora cinci si sa mearga acasa impreuna, dar cand ea a venit la ora stabilita, el nu mai era. Cineva i-a spus ca a plecat cu cinci minute mai devreme cu un prieten. „Mai tarziu, am aflat ca au avut niste treburi prin oras si ca s-au despartit la ora opt. L-am mai asteptat putin si m-am dus acasa. Nu puteam sa-l sun, el nu avea telefon mobil – i l-a daruit fratelui meu, de Anul Nou…”, adauga Natalia.

Tanara care a declarat pentru PRO TV si in instanta, sub protectia anonimatului, ca a fost martora sfarsitului lui Valeriu era o cunostinta comuna a lui si a Nataliei. Aflandu-se in acea seara in Piata Marii Adunari Nationale, ea l-a observat pe Valeriu langa tribuna. „De nu se intalnea cu fata ceea, poate ca nu avea sa se intample nimic. Dar n-a putut l-o lase, a stat s-o conduca…”, ne spune Ala Boboc. Potrivit martorei, dupa ora 24, Valeriu a vrut sa-l sune pe tatal sau, ca sa-l duca acasa cu taxiul. Si tocmai atunci a navalit politia. De fapt, in acel moment, tatal lui Valeriu se afla in preajma magazinului „Gemeni”. „Eram alaturi. Cand vedeam focul acela, vroiam sa ma duc sa vad ce se petrece. Aveam presimtiri ciudate. S-a apropiat de mine un rus, speriat: „Vi ponimaete po-rumanski?” (Vorbiti romaneste?). I-am spus ca da, si el: „A ia ne ponimaiu, mne nicego ne sdelaiut?” (Eu nu inteleg romaneste, n-o sa-mi faca nimic?). Rusul a precizat ca in foc arde de viu un caine. M-am infiorat. Era inceput la unu, cand m-am pornit sa vad… Daca ajungeam, l-as fi salvat pe baiatu-meu, dar chiar atunci a venit repede unul si m-a rugat sa-l duc la Posta Veche”, afirma Victor Boboc.

Victor Boboc: „Sa nu aiba somn linistit ucigasii!”

Zadarnice au fost asteptarile familiei in noaptea urmatoare. Ala Boboc ne spune ca niciodata pana atunci nu s-a intamplat ca Valeriu sa lipseasca noaptea, fara sa-i anunte. Si asteptarea a durat trei zile, timp in care parintii l-au cautat pe la comisariatele de politie. Li se spunea ca el nu e in lista retinutilor. „Vineri, la 10 aprilie, m-a sunat un necunoscut si s-a prezentat de la politia sectorului Buiucani. Se interesa daca avem un fiu si i-am spus ca avem doi. A specificat: „Valeriu”. Intrebandu-l unde e baiatul, mi-a spus ca nu stie si a cerut telefonul sotului”, sustine Ala Boboc. Tatal lui Valeriu adauga ca politistul, contactandu-l pe el, s-a prezentat „Ivan Ivanovici” si l-a invitat la sector, refuzand sa discute la telefon. „Ma astepta la intrare in comisariat si deodata m-a luat la intrebari: daca fiul meu consuma alcool sau droguri. Am negat si m-am interesat de ce-mi pune asemenea intrebari. Spunea ca-l intereseaza. Apoi m-a invitat in birou, mi-a pus pe masa pozele cu Valerica ucis si a zis: „Iaca, l-am gasit mort, in Piata”, ne povesteste Victor Boboc. Si astazi, el se intreaba de ce feciorul sau a fost ascuns timp de trei zile si cine anume l-a dus la Spitaul de Urgenta….

La 12 aprilie, cadavrul lui Valeriu Boboc a fost preluat de parinti de la Centrul de expertiza medico-legala si ingropat in aceeasi zi. Erau Floriile – zi de mare sarbatoare. „L-am vazut gol la morga, era vanat peste tot, in special la coaste. Cand mi-au spus ca s-a intoxicat, am priceput ca l-au ucis. Despre gaura imensa din capul lui procurorul Ion Matiusenco spunea ca-i o simpla zgarietura. Minciuni! Valeriu era cuminte, nu era bataus, iar politistii s-au purtat cu dansul miseleste, ca niste calai, ca niste caini turbati. Sistemul i-a educat asa si – credeti-ma -, de nu se va schimba guvernarea, vom fi persecutati cu totii, nu vom avea altceva de facut decat sa fugim din RM. Totusi, sa nu aiba somn linistit ucigasii!”, ne marturiseste tatal lui Valeriu. Iar maica-sa precizeaza ca a pipait pietul fiului sau, deja in sicriu, si a simtit ca si coastele ii erau rupte: „Pe cat sunt de inraiti, politistii astia au nevoie de lecuire, de consultatii la psiholog…”.

Hainele in care a murit Valeriu Boboc amintesc de declaratiile lui Dumitru Iancev, si el martor in acest dosar, care era de fata cand a inceput macelul din noaptea spre 8 aprilie. Acesta sustine ca a vazut cum doi politistii il bateau pe un tanar cu patul armelor in cap, iar, la un moment dat, unul dintre ei a spus: „Aista-i gata!”. Iancev preciseaza ca victima purta haine albastre. Natalia Boboc ne-a spus ca sotul ei era imbracat in seara cu pricina in blugi albastri si intr-un pulover gri, care noaptea batea in albastru. Dupa deces, hainele au fost restituite familiei. Mama lui Valeriu ne spune ca n-a putut sa le priveasca, dar sotia sa sustine ca erau insangerate. Mai mult, el purta sub pulover un maiou, expertiza medico-legala stabilind ca sangele de pe acesta nu-i apartinea lui Valeriu. De unde se confirma declaratiile altor victime ale politiei din acea noapte, precum ca armata lui Papuc a incarcat oamenii in masini unul peste altul. Astfel, Victor Boboc presupune ca fiul sau ar fi putut sa fie dus la Salvare de aceeasi masina a MAI, din care a fost aruncat cadavrul lui Ion ?abuleac, gasit in preajma aceluiasi spital. In acest caz, sangele de pe maioul lui Valeriu ar fi putut sa-i apartina lui ?abuleac.

Ala Boboc: „Scopul lor e sa stearga urmele”

Asupra familiei Boboc s-au exercitat, la inceput, si unele presiuni. Cand a demarat ancheta si procurorul Matiusenco a rugat ca Natalia sa-i aduca hainele pentru expertiza, Ala Boboc i-a replicat ca acestea vor fi transmise numai in prezenta avocatului. „L-am rugat sa nu o indispuna pe Natalia, dar el mi-a replicat: „Sa aduceti hainele mai repede, ca si asa ati vorbit in presa prea mult”. Sotul meu l-a intrebat de ce ma sperie, dar el s-a facut ca nu stie nimic. Fara indoiala, scopul lor e sa stearga urmele. De aceea au declarat la inceput ca Valerica s-a intoxicat si ca era foarte beat… Acum au cazut ambele versiuni – nu le mai pot folosi”, marturiseste Ala Boboc.

La 15 iunie, corpul lui Valeriu Boboc a fost deshumat si suspus unei expertize medico-legale internationale de catre un expert din Marea Britanie. Procurorii refuza sa prezinte chiar si avocatilor rezultatele expertizei, motivand ca le-au primit in varianta electronica si nu pot fi folosite ca probe. Intre timp, Vladimir ?urcan, seful Comisiei comuniste pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, a declarat ca, potrivit expertizei, decesul lui Valeriu a survenit in urma unor lovituri in piept si in inima, dar tatal victimei considera ca astfel comunistii incearca sa ascunda cauza mortii – loviturile ce i-au spart fruntea fiului sau. Faptul ca guvernarea a incercat din start sa ascunda crima ni-l demonstreaza si declaratia ministrului Sanatatii, Larisa Catrinici, din 10 aprilie: „De la inceput, nu am tratat acest caz ca urmare a unor probleme, dar, dupa ce expertiza medico-legala a constatat ca nu este niciun motiv care ar fi provocat decesul unui tanar la varsta respectiva, practic toate organele fiind sanatoase, a ramas o singura suspiciune – intoxicatia, care urmeaza sa aflam de la ce este. Metodologia expertizarii unei intoxicari este destul de complicata, de aceea rezultatele finale ale acesteia dureaza in timp. Este cert faptul ca, la cercetarea externa si cercetarea morfo-patologica, nu s-au constatat careva motive de violenta, care ar provoca acest deces". No comment.

Veaceslav ?urcanu: „Identificarea ucigasilor e posibila”

In urma expertizei, sicriul cu cadavrul lui Valeriu a fost ingropat din nou, cu participarea preotului, care a pecetluit mormantul. Victor Boboc considera ca dosarul va fi investigat corect numai dupa alegerile din 29 iulie, deoarece comunistii nu au acest interes: „E vorba de omor si vinovatii trebuie sa faca inchisoare pe viata sau pentru 25 de ani. Regimul asta n-are sanse sa existe. Va garantez ca oricum vom capata dreptatea pana la urma, fiindca RM trebuie sa raspunda in fata lumii pentru aceasta crima. Deci, daca criminalii nu vor fi inchisi, iar statul nu ne va restitui toate prejudiciile, vom apela la CEDO”.

Am incercat si noi sa aflam motivele din care rezultatele expertizei internationale sunt ascunse de avocati. Ion Matiusenco a declarat pentru TIMPUL ca nu mai are in gestiune cazul Boboc, care a fost transmis altui procuror. „Nu ma provocati sa fac comentarii, fiindca nu am dreptul”, a adaugat el. Am aflat ca noul procuror in cazul respectiv este Sergiu Cantar, care ne-a spus ca inca nu i-a fost transmis dosarul. La randul sau, avocatul Veaceslav ?urcanu este convins ca identificarea ucigasilor este posibila, daca se va dori. El mentioneaza ca familia Boboc va ataca in toate instantele pana cand statul nu le va compensa daunele morale, iar faptasii nu vor fi condamnati de instanta.

Dragos Boboc: „Tata…”

In timp ce discut cu familia Boboc, Dragos intelege ca nu sunt tatal sau. Ia o fotografie cu Valeriu si mi-l arata cu degetul: „Ta-ta”. Natalia imi spune ca, vazandu-l in sicriu pe taticul, Dragos credea ca el doarme: „Tata, nani-nani…”. Aflu ca Maruntelu era cea mai mare bucurie a lui Valeriu… „Ucigasul poate fi gasit, zice Victor Boboc. Ei nu vor ascunde vesnic rezultatul expertizei. Vecinii ne sfatuiesc sa abandonam cazul, dar copilul meu a fost ucis, oameni buni! Ucigasii lui ar putea sa va ucida si copiii vostri, daca vor fi lasati in libertate!”. In coltul odaii, pe o masuta, in fata unei poze cu Valeriu, arde o candela. Baietelul imi arata incolo: „Ta-ta”. Ma umplu si eu de speranta lui naiva ca „tata se va intoarce” si imi vine sa urlu…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *