Astăzi 23 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:03
Abonamente

Actualitate 7 Iunie 2009, ora 15:33

Dumitru Diacov: Nici cnd eram presedinte al parlamentului, nu mi s-a intors casa parinteasca

Marime Font
Imagini: 3

Saptamana aceasta se implinesc 68 de ani de la primul val de deportari comuniste, cand peste 20 de mii de basarabeni au fost ridicati noaptea de la casele lor, incarcati in vagoane de vite si dusi in adancurile Siberiei. Iar la 6 iulie se implinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportari, cand numarul celor expulzati din satele lor s-a ridicat la peste 40 mii de persoane. Deoarece printre acesti sarmani s-au numarat si parintii Zinaidei Greceanai si ai lui Dumitru Diacov - ambii nascuti in Siberia -, i-am rugat sa ne relateze, in cadrul unor interviuri, despre atrocitatile prin care au trecut familiile lor. Dna Greceanai a refuzat sa se intalneasca cu noi, invocand trei motive: 1. deportarile sunt o problema personala a familiei sale, despre care nu vrea sa vorbeasca; 2. ea nu face declaratii pentru presa si 3. este nemultumita de atitudinea TIMPULUI fata de ea. Va propunem mai jos interviul cu liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, parintii caruia au fost deportati in noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.

 

- Dle Diacov, cum si din ce motive au fost deportati parintii dvs.?
- Ma bucur ca am reusit sa obtin dosarele parintilor mei. Studiindu-le, am inteles ca din familia tatalui meu, care locuia in s. Bascalia, r-l Basarabeasca, a fost ridicat numai tata, care avea atunci 20 de ani, si sora lui mai mica - de 17 ani, pe motiv ca faceau parte dintr-o familie de chiaburi. Dar ei erau gospodari si, fireste, aveau pamant si multe oi. Bunica-mea era acuzata si de faptul ca spunea deschis ca puterea sovietica e impotriva oamenilor. Ceilalti membri ai familiei au fugit in noaptea aceea. Ulterior, au scris nenumarate scrisori, cautandu-i pe tata si pe sora-sa, dar fara rezultat. Familia mamei mele a fost expulzata din s. Valea Perjei, r-l Taraclia. Bunelul meu de pe mama era invinuit ca e membru al partidului cuzist si unul dintre fruntasii miscarii antisovietice din sat. Dar el era preot, nu facea parte din niciun partid, avea doi feciori in Romania si nu privea cu ochi buni puterea sovietica. A fost dus in Siberia impreuna cu cele trei fiice, printre care si mama mea. Astfel, parintii mei s-au intalnit in taigaua ruseasca, in regiunea Kurgan, unde, impreuna cu alti deportati, au fost lasati intr-un bordei din mijlocul padurii. Era intr-un tarziu de toamna, iar spre primavara au inceput sa-si construiasca locuinte.

- Ce va amintiti despre locul in care v-ati nascut? Fiind copil, stiati ca, de fapt, sunteti printre straini?
- Nu-mi dadeam seama, aveam doar cinci ani in 1956, cand am fost reabilitati. Totusi, discutiile despre Moldova erau foarte frecvente la noi in familie. Mi-l amintesc si acum pe bunelul, care se intreba cand ne vom intoarce acasa. In familia noastra se vorbea numai in romana, dar si rusa am invatat-o de mic - traiam in Siberia. In rest, imi amintesc crampeie: lanuri intinse de grau, mii de hectare de paduri, lacuri, raulete - peisaje simpatice. Asa imi pare acum, dar in 1949, cand parintii mi-au fost lasati in mijlocul padurii, nu cred sa fi ramas impresionati.

- Din GULAG-uri, imi povestiti despre peisaje frumoase?
- In copilarie, vezi lucrurile altfel si de aceea mi-au ramas in minte imagini poetice. Tabloul Siberiei pe care nu-l pot uita nici pana astazi este cel din ziua cand ne intorceam in Moldova. Am ajuns la gara si acolo am vazut pentru prima data in viata trenul si locomotiva, care era pentru mine ca un zgarie-nori. Fratele meu mai mic avea doua-trei luni, adica parintii mei nici n-au asteptat sa le creasca copilul - ne-am pornit imediat, chiar a doua zi dupa ce am primit permisul de reintoarcere. Am mers cu trenul pana la Moscova, unde tin minte ca am stat vreo jumatate de zi in gara, asteptand trenul spre Chisinau. Imi mai amintesc cum ne-am deplasat din statia de tren Basarabeasca pana in satul Bascalia intr-o caruta plina cu fan. Parasisem Siberia in ger, ca sa intram aici intr-o toamna aurie, cu struguri si multe fructe. In curtea casei parintesti a tatalui meu se afla deja o brigada de tractoare. Nu ne primeau, cereau parale si tata le-a platit. Casa era devastata si mai bine de un an am trait intr-un ungheras, pana ne-am construit alta.

- Niciodata nu vi s-a facut dor de „casa parinteasca” din Siberia?
- Casa mea parinteasca este in Bascalia, dar intotdeauna am fost curios sa vad locurile unde m-am nascut. Am fost acolo in 1987, cand era in viata una din surorile mamei mele, care, maritandu-se cu un localnic, a ramas in casa noastra. Este un catun de vreo suta de case, dintre care cele mai prezentabile sunt construite si locuite de cele patru familii de moldoveni. Cand m-am intors de acolo si i-am povestit tatei, el a inceput sa planga. Imi reprosa ca nu l-am luat si pe el, ca sa-si vada vechii prieteni.

- Cine e vinovat de suferinta prin care a trecut familia dvs.?
- Regimul comunist.

- Atunci, cum explicati faptul ca ati detinut mai tarziu functii importante in comsomol?
- Eu n-am fost niciodata sef in comsomol, ci doar instructor si sef de sector la CC al comsomolului din Moldova. Dar nu aveam alta iesire. Mi s-a propus sa fiu redactor la „Tinerimea Moldovei” si la „Molodioji Moldavii”, dar sefii de aici au refuzat sa angajeze „un fecior de chiabur”. De aceea, functia de corespondent la „Komsomolskaia Pravda”, care mi s-a propus apoi, a fost pentru mine o salvare. Pe langa faptul ca, in istoria ziaristicii moldovenesti, niciun localnic n-a fost reporter la un ziar central, aceasta imi oferea si posibilitatea de a primi un apartament, caci traiam atunci cu sotia si doi copii intr-o odaie de camin. La „Komsomolskaia Pravda”, dupa ce am scris un articol despre daunele sistemului de irigare din sudul republicii, Simion Grossu, seful CC al PCM, m-a acuzat ca sunt autor de texte care defaimeaza Moldova si a ordonat sa fiu eliberat din functie. Si atunci, redactorul-sef, Selezniov, mi-a intins o mana de ajutor, chemandu-ma la Moscova, unde mi se oferea functia de consilier al secretarului CC al comsomolului din URSS. Ce trebuia sa fac? Sigur ca am acceptat, fiindca aveam nevoie de un serviciu, ca sa-mi intretin familia.

- Altadata se vorbea ca ati fi fost ofiter KGB. Vi s-a propus vreodata sa conlucrati cu serviciile secrete?
- E o tampenie moldoveneasca, nici nu mi s-a propus. Eu n-am fost niciodata loial puterii comuniste, dar si din motive dogmatice nu puteam sa fiu racolat.

- Tot mai putini la numar, bolnavi si batrani, victimele deportarilor isi cauta dreptatea si in prezent, cerand sa li se intoarca proprietatile sustrase. Realmente, este posibil un raspuns pozitiv la asemenea cereri?
- In Valea Perjei, se afla parasita casa parintilor mei, casa mamei, care se distruge pe timp ce trece. Am facut multiple incercari s-o preiau, dar n-am reusit nici cand eram presedinte al parlamentului, dar nici astazi. Si asta, chiar daca nu vreau sa vand casa, nici sa traiesc acolo. Intentionez doar s-o repar si sa deschid un muzeu al familiei, sub auspiciul liceului romanesc din sat, fiindca mai sunt oameni care isi amintesc cu respect de bunelul meu. Desi in diferite sate exista zeci de case parasite, care se vand, primaria Valea Perjei mi-a refuzat cererea... Poate de atata ca acolo sunt la putere comunistii, iar pana la ei au fost agrarienii-comunisti.

- Pai si dvs. ati reprezentat agrarienii in parlament.
- Eu am fost pe lista lor electorala si am facut parte din fractiunea PDAM, dar n-am fost niciodata membru al partidului. La noi exista o traditie: cineva se foloseste de un partid ani de zile si apoi toarna zoi si fuge la alt partid, in functie de conjunctura. Eu n-am facut asa ceva si, in afara de PCUS, am fost si sunt membru doar al Partidului Democrat.

- Se pare ca guvernarile de pana acum au tergiversat solutionarea problemelor deportatilor, asteptand sa treaca timpul si acestia sa moara… Pot sau nu pot fi rezolvate cerintele lor?
- In parlamentul trecut, am avut cateva initiative legislative cu privire la retrocedarea proprietatilor, majorarea recompenselor pentru acestea s.a. Desi intelegem ca acesti oameni, care au suferit toata viata, au ramas foarte putini, statul trebuie oricum sa faca un gest macar simbolic pentru ei. De-am avea alta majoritate parlamentara, cred ca lucrurile ar incepe sa se rezolve. Intoarcerea tuturor proprietatilor este imposibila, fiindca unele case nici nu se mai pastreaza, iar in altele traiesc de vreo 50 de ani alte familii. Problema cea mai importanta tine de compensarea acestor pierderi - nu in schimbul la o mie de lei, ci la un pret adecvat. Deportatii n-au fost vinovati si statul i-a privat de bunuri si drepturi, deci, e o problema dureroasa, care tine de dreptatea sociala...

- De ce n-ati facut acest lucru atunci cand conduceati Parlamentul RM?
- Cand am fost eu presedinte al parlamentului, stabilitatea a durat nu mai mult de doua-trei luni. Am facut cateva demersuri, dar nu s-a reusit, din lipsa de timp. Pe urma, majoritatea parlamentara s-a rupt si situatia a ramas asa cum este astazi. Totusi, fara sa-mi asum vreun merit, sunt unul dintre putinii care am pus aceasta problema in toate legislaturile, dar fie ca nu a existat o majoritate care sa-mi impartaseasca ideologic propunerile, fie ca persistam in probleme financiare.

- Victimele deportarilor au solicitat intrevederi si cu dna Greceanai, care, la fel, s-a nascut in Siberia. Ea le-a facut promisiuni desarte, apoi nu i-a mai primit. Credeti ca e vorba de incultura politica sau de indiferenta?
- E vorba de atmosfera din interiorul PCRM, care a fost intotdeauna ostila fata de represati, tratandu-i ca pe dusmani de clasa. Dna Greceanai, ajungand prim-ministru, a uitat ca e fiica de deportati si s-a metamorfozat conform principiilor Partidului Comunist. Se spune ca avem membri ai guvernului pragmatici, apolitici, dar asta e foaie-verde... Comunistii n-au ajutat deportatii mai intai din motive ideologice, fiindca, chiar sa nu ai bani, poti gasi posibilitati de a discuta cu oamenii si de a cauta solutii. Imi place un proverb: „Nu fa altuia ceea ce nu-ti doresti”. Comunistii trebuie sa inteleaga ca mai devreme sau mai tarziu, aroganta si raul de care dau dovada se vor intoarce contra lor. Ei sunt obligati sa ajute victimele represaliilor, fiindca unii dintre parintii lor, cum e si cazul dnei Greceanai, au fost expulzati in Siberia. In realitate, insa, Voronin imparte electoratul in ai nostri si ai vostri, iar aceasta dezbinare se face in scopuri electorale. Din pacate, elemente de aroganta ale comunistilor sunt caracteristice si unor asa-zisi democrati, din cauza carora alegatorii ne sunt impusi tot timpul sa aleaga intre negru si alb, pe cand nuantele sunt mai interesante. Aici e necesar rolul centrului politic, caci altfel nu avem de castigat nimic. Noi trebuie sa-i impacam pe toti oameni, dar nu sa-i divizam in pro-rusi si pro-romani…

- Dle Diacov, unii alegatori nu va acorda incredere, considerand ca v-ati putea vinde comunistilor. Ei fac trimitere, indeosebi, la iesirea dvs. rapida din BMD si la votul din 4 aprilie. Aveti pentru ei vreo explicatie?
- Haideti sa nu vorbim numai despre 4 aprilie, dar si despre perioada care a precedat acea zi. Atunci, rusii ne cereau sa nu-l votam pe Voronin si sa provocam alegeri anticipate, pe care ei sa le organizeze. Ideea a fost vociferata de Urecheanu. Eu, personal, am fost abordat de oameni cu functii serioase de la Moscova, care insistau cu respectiva cerinta, pentru ca vroiau sa introduca aici alt regim. Am discutat si cu ambasadorii statelor UE si SUA, cu reprezentantii institutiilor europene, si ei toti ne solicitau sa-l votam pe Voronin. Basescu a trimis la mine doua delegatii cu rugamintea sa nu ne lasam tentati de anticipate si sa contribuim la pastrarea cursului european al RM. Atunci, l-am invitat pe Voronin la sedinta Consiliului national al PD si i-am inaintat 16 conditii. El si-a asumat angajamentul sa le realizeze si, in cele din urma, decizia finala a fost luata nu de Diacov, ci de partid. E adevarat ca Voronin n-a depus niciun efort ca sa-si respecte promisiunile, cu singura exceptie ca a modificat pragul electoral de la 6% la 4%, pentru ca apoi sa-l majoreze iarasi. Deci, votul din 4 aprilie trebuie judecat pornind de la situatia din 2005, dar nu din 2009, cand n-as vota in niciun caz cu Voronin.

- Europa si acum a dat de inteles ca-l sustine pe Voronin si ca este contra anticipatelor...
- Acum situatia este alta. Din punct de vedere moral, sunt absolut necesare alegerile anticipate. Daca se vota pentru comunisti la 3 iunie, atmosfera in RM ar fi fost una catastrofala. Numai noile alegeri pot sa ne debaraseze de sentimentele zguduitoare pe care le traim. Dar, daca vrem sa scapam de PCRM, urmeaza sa intelegem ca in parlament lipseste vocea centrului politic. In perioada electorala, am spus de multe ori ca, daca PD nu va fi in parlament, comunistii vor avea majoritatea mandatelor si va lipsi echilibrul. Din pacate, s-a intamplat intocmai.

- Ati spus, la inceput, ca ati obtinut dosarele parintilor dvs. Exista nenumarati oameni care solicita de la SIS dosarele rudelor lor, dar li se refuza, iar cercetatorul Mihai Tasca s-a judecat cu securitatea cativa ani, ca sa capete acces la arhiva institutiei. Cum ati obtinut cele doua dosare?
- Le-am obtinut prin intermediul fratelui meu, care a fost sef de sectie la Ministerul Securitatii. Noi nu avem o lege care sa permita accesul la arhiva SIS. E impetuos necesara adoptarea Legii lustratiei, pentru ca oamenii sa stie cine i-a vandut. De regula, adevaratii agenti sunt anume cei care acuza toata lumea ca ar fi turnatori. Pe mine, de pilda, nu m-a condus sentimentul de razbunare, dar anume curiozitatea de a afla cine i-a turnat pe buneii mei. Si acele persoane au ajuns ulterior deputati... Presupun, totodata, ca o parte din dosare, intr-adevar, au fost distruse sau duse din RM.

- Ziceati ca nu ati fost racolat de KGB, fiindca nu erati loial puterii comuniste. Sa intelegem ca atitudinea serviciilor fata de fratele dvs. era alta, daca el a lucrat la securitate?
- Fratele meu a fost seful Directiei economice a Ministerului Securitatii in anii de independenta. Fiind viceprocuror al sectorului Rascani, a fost invitat aici si a lucrat vreo trei ani.

- Legea lustratiei, propusa de Iurie Rosca, de ce n-a fost adoptata?
- Provocari de felul asta au fost multe. Cand nu ai majoritatea parlamentara, poti sa-ti permiti fel de fel de idei nastrusnice, pentru ca apoi sa-ti rupi hainele de pe tine si sa te declari erou. Ma intreb de ce Rosca nu a iesit cu acest proiect in parlamentul trecut, cand avea mai multa influenta decat oricand.

- Se spune ca joi a murit comunismul, e adevarat?
- Comunismul, ca formatiune care domina, a murit in 1991, dar in RM el traieste sub alta forma. Nu cred ca a murit ieri - o sa mai avem de furca cu el. Dar, daca nu vom avea un centru politic in parlament, vom ramane aproximativ la aceeasi situatie.

- Ce sanse are Opozitia la urmatoarele alegeri, daca Televiziunea publica va ramane a comunistilor? Si ce masuri trebuie intreprinse astazi pentru eliberarea detinutilor politici?
- Opozitia nu trebuie sa fie una elitista, dar sa se respecte si sa aiba o voce comuna in ceea ce priveste accesul la Televiziunea publica. Ea trebuie sa fie situata si pe segmentul de centru-dreapta, si pe cel de centru-stanga. Iar eliberarea detinutilor politici trebuie sa fie prima conditie clara si univoca a intregii Opozitii.

- Se pare, totusi, ca, in situatia actuala de criza politica, oamenii vor avea de ales una din doua - ori alb, ori negru…
- Sunt convins ca, in urma ultimelor evenimente, oamenii au invatat ca in viata politica a RM este nevoie de o voce linistita, de un factor de echilibru. Eu am declarat de nenumarate ori ca RM are nevoie de un partid de centru-stanga si de altul de centru-dreapta puternic. Daca pe dreapta s-ar incerca consolidarea celor trei partide, atunci vom veni noi, consolidand centrul, si vom putea oferi o sansa pentru RM.

- In fond, sufletul politicii este manipularea, iar un politician cinstit este un infantil. In ce masura trebuie sa minta un politician, ca sa fie crezut?
- Da, este o notiune clasica. Dar intre a nu spune tot ce stii si minciuna este o diferenta. Daca in ziaristica esti obligat sa spui ceea ce vezi, ceea ce stii si cunosti, in momentul in care am trecut, din inertie, la politica - asa si ma manifestam, ca politician. Pe urma, am inteles ca nu tot ceea ce gandesti si vezi, adica adevarul, este de folos in toate situatiile. Da, cateodata nu trebuie sa spui lucrurile pana la capat, mai ales in politica moldoveneasca, unde nu exista discutii publice asupra problemelor social-politice fundamentale.

- Va multumesc pentru interviu.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 00:49

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Ianuarie 2019, ora: 00:41

Horoscop 23 ianuarie 2019. Prima întâlnire în doi și o decizie grea

Horoscop 23 ianuarie 2019. În dragoste este timpul marilor decizii, pentru unele zodii. O întâlnire la ceas de seară, într-un cadru romantic, va marca trecerea de la simple cunoștințe la iubiți, iar de aici încolo lucrurile devin pe cât de complicate, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 00:02

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

Un tribunal din Groznîi a luat decizia de a anula datoriile populației din capitala Groznîi față de furnizorul de gaze naturale ”Gazprom Mezhregiongaz Grozny”, în valoare totală de 9 miliarde de ruble (120 milioane de euro), scrie Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:44

Theresa May nu se lasă!

Theresa May nu se lasă!

 Premierul britanic Theresa May a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi salva acordul Brexitului respins de deputaţi, cărora nu le-a oferit luni planul alternativ pe care-l cereau, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:04

Morala ”tradițională” versus morala ”progresistă”

Morala ”tradițională” versus morala ”progresistă”

 Urmărind manifestările societății românești din ultimii ani, am constatat că, dincolo de confruntările politice, ideologice, culturale, în realitate, conflictul este între morala ”tradițională” și morala ”progresistă”. Pentru a fi mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:33

Gunoierii turci au deschis o bibliotecă cu cărțile aruncate de alții

Gunoierii turci au deschis o bibliotecă cu cărțile aruncate de alții

 O bibliotecă din Ankara dă un nou înțeles importanței cărților în viața noastră. Potrivit unui reportaj CNN, gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică alcătutiă numai din cărți salvate din gunoaie după ce au fost aruncate de foștii posesori.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)