Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 3 Mai 2016, ora 07:22    Din editia print

Marime Font

După roade se cunoaște omul

E un lucru mare să dai de un tânăr foarte citit, dar e uimitor când tânărul respectiv a citit nu doar literatura clasică, ci și scriitori tineri contemporani, care cunoaște literatură universală, dar și literatură străină.  

 
 
 

De aceea, vă puteți da seama ce uimită am fost când, cu ani în urmă, am văzut astfel de tineri în Chișinău.

Prima impresie a fost că cei de aici sunt foarte buni, că școala din Moldova face minuni. Apoi am început să cunosc tot mai mulți tineri. Unii doxă de literatură, alții „poeți” cu mai multe cărți publicate (pe bani proprii) decât citite. Discrepanța dintre unii și alții - de la poeții și cititorii și căutătorii în praf de stele, lacrimi și destine până la cenacliștii care aveau în geantă cărțile lui Dumitru Crudu sau ale altor scriitori români contemporani - mi s-a lămurit după o simplă cercetare: la ce școală învață.Cei mai mulți dintre acești tineri, de nici optsprezece ani, erau elevii Liceului „Spiru Haret”. Am început să îi întreb cu cine fac literatură română și mulți (nu chiar toți) mi-au răspuns: „Cu Sergiu Orehovschi”. Deși au trecut câțiva ani, mi-a rămas în minte numele profesorului.

Săptămâna aceasta am fost la Facultatea de Litere din Chișinău să asist ca spectator la runda a IV-a a Ringului poeților, organizat de Dumitru Crudu, Grigore Chiper și Nicolae Spătaru. Fiind vorba de studenții anului I, nu am avut prea multe așteptări, însă mi-a atras atenția un grup de studente. Auzindu-le discutând am înțeles imediat că știau literatură, ceea ce e uimitor chiar și pentru facultate (din păcate!). Deodată mi-am amintit de elevii de la „Spiru Haret” și nu m-am putut abține să nu o întreb pe una dintre ele ce liceu a terminat. Nici o surpriză, sau, mai bine spus, mi-a confirmat așteptările. După răspunsul ei, „Spiru Haret”, a venit a doua mea întrebare: „Cu Orehovschi?”. Da, bănuisem corect.
Apoi m-am gândit ce mare lucru este să poți recunoaște într-o sală plină de studenți elevii unui anumit profesor după nivelul de pregătire. M-am gândit ce treabă extraordinară face profesorul Orehovschi. M-am gândit că un astfel de profesor trebuie apreciat. Nu am cum să îl numesc profesorul anului, dar vă pot împărtăși surpriza și bucuria de a ști că există cadre didactice care pot face minuni.

Dacă aș avea un copil de liceu, mi-aș dori să învețe la o școală ca „Spiru Haret” și să facă literatură cu un profesor ca Sergiu Orehovschi.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul