Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Actualitate 4 Noiembrie 2019, ora 13:28

Dureri de splină: cauze, simptome și tratament

Marime Font

Splina este un organ situat în compartimentul superior al cavității peritoneale, în partea stângă a abdomenului, care îndeplinește funcții importante în hematopoieză la embrion și în limfopoieză la persoanele adulte. Concret, aceasta se găsește în spatele stomacului, și servește la filtrarea celulor roșii. Când există o afecțiune la nivelul acestui organ, durerile se pot resimți acut în partea stângă.

Așadar, splina are rol de depozitare și distrugere a celulelor sangvine senescente sau alterate. De cele mai multe ori, o persoană poate acuza dureri de splină atunci când acest organ este mărit, afecțiune cunoscută sub numele de splenomegalie, și poate manifesta episoade de oboseală sau astenie.

Care sunt cauzele durerilor de splină
Cauzele durerilor de splină pot fi multiple, iar cele mai des întâlnite sunt cele inflamatorii generate de infecții bacteriene virale, tuberculoză, splenomegalie sau ruperea splinei.

Ruperea splinei

Splina este acoperită de o membrană protectoare, iar în cazul unei lovituri aceasta împiedică sângele să se evacueze. Astfel, sângele acumulat sub acea membrană presează organul, iar acesta explodează. Acest fapt este urmat de o hemoragie internă masivă, cu potențial fatal.

Simptome pe care le ai dacă se rupe splina

Dureri de mâini: cauze, simptome şi tratament
Primul semn al ruperii splinei este o durere abdominală severă, însoțită de stări de leșin, vedere încețoșată, greață, vărsături, paloare, stare de nervozitate. Tahicardia și amețelile sunt alte două simptome pe care le vei avea, în cazul rupturii de splină.

Loading...


Multe dintre aceste simptome sunt provocate de o presiune sangvină scăzută, din cauza sângerării splinei. Ruptura splenică este întotdeauna o urgență medicală, deoarece poate avea urmări catastrofale în ceea ce privește gradul de hemoragie care apare și necesită imediat evaluarea din partea unui medic specialist și tratament.

Splenomegalie sau splină mărită

Mărirea splinei, sau splenomegalia, este un alt motiv pentru apariția durerilor de splină. Acest lucru poate fi cauzat de traume fizice, afecțiuni maligne, metabolice sau obstructive.

Dacă te confrunți cu splenomegalie, vei avea următoarele simptome: vei avea senzația de sațietate,chiar dacă nu ai consumat o cantitate mare de mâncare, disconfort în partea stângă, oboseală, învinețirea rapidă a pielii, anemie, infecții repetate.

Cauzele splenomegaliei includ:

- infecții virale, precum mononucleoza infecțioasă (virusul Epstein Barr), infecții bacteriene, ciroza hepatică virală, toxică sau de cauză alcoolică, fibroză chistică, cancer, leucemie, poliartrita reumatoidă etc.;

- afecțiuni inflamatorii, cum ar fi amiloidoza și sarcoidoza;

- infecții virale, cum ar fi citomegalovirusul sau mononucleoza infecțioasă;

- infecții bacteriene acute, precum endocardita bacteriană;

- infecții bacteriene cronice, incluzând malaria, sifilisul, bruceloza și tuberculoza;

- afecțiuni hepatice, cum ar fi ciroza, sau tromboza venelor splenice, determinând obstrucția fluxului sangvin hepatic;

- anemia hemolitică, inclusiv cele cauzate de hemoglobinopatii, cum ar fi talasemia, cu distrugerea celulelor sangvine din splină, sau fragilitate anormală a celulelor roșii, cum ar fi sferociteoza ereditară.

Multe medicamente induc durerea splinei prin efectele lor adverse. Acestea includ:

- toxicitate directă la celulele splenice;
- interferența patologică cu funcția sistemului imunitar sau a ficatului;
- hemoliza severă;
- hipertensiune.

Reacțiile adverse induse de medicamente sunt, de obicei, temporare, iar durerea din zona splinei dispare odată cu stoparea administrării medicamentului în cauză.

Splina și stresul

Confom calmclinic.com, splina poate fi afectată de stres, însă, din punct de vedere medical, nu există o afecțiune care să fie asociată cu stresul sau anxietatea. Un studiu realizat de cercetătorii de la The National Center for Biotechnology Information, cu sediul în Maryland, Statele Unite ale Americii, arată faptul că stresul are un rol important în modificarea leucocitelor de la nivelul splinei. Expunerea repetată la stres este un factor de sporire a procentului de anticorpi CD11b, de pe suprafața celulor mieloide, de granulocite și de anticorpi CD11c, în timp celulele NK (limfocite citotoxice care compun sistemul imun înnăscut și care mai sunt supranumite celulele Natural Killer) au scăzut, potrivit acelorași date. Cu alte cuvinte, stresul este unul dintre factorii care submineaza rolul imunitar al splinei.

Exunerea la stres nu provoacă neapărat dureri de splină, însă este unul dintre factorii destabilizatori ai acestui organ important din organismul uman.

Durere de splină după ce alergi

În cazul în care durerea de splină apare după ce ai făcut efort fizic, trebuie să încerci să te relaxezi și să te prezinți imediat la medicul specialist. Cel mai bine este să consulți un medic hematolog sau internist, care va efectua un set de analize complete și va stabili cauza exactă a durerii.

În cazul splinei mărite, unii oameni nici nu știu că au această afecțiune, deoarece nu apar simptome.

Simptomele frecvente ale splinei mărite includ:

- Nu poți mânca o porție întreagă de mâncare;
- Există o senzație de durere și disconfort în partea stânga-sus a abdomenului;
- Durerea radiază de la abdomen până la umărul stâng;
- Pierdere în greutate;
- Oboseală;
- Infecții frecvente;
- Sângerare ușoară;
- Icter;
- Anemie.

Dacă ai dureri care se agravează atunci când respiri profund, consultă imediat medicul. Acesta îți va adresa întrebări despre istoricul medical și va examina splina apăsând și palpând-o. Testele se vor face pentru a stabili cauza și pot include teste de sânge, ultrasunete sau o tomografie computerizată.

Dacă ai o ruptură de splină, aceasta reprezintă în mod clar o urgență medicală gravă, care îți poate pune viața în pericol.

Durerea în caz de ruptură de splină poate fi simțită în partea stângă a abdomenului, care radiază către urmărul stâng.

Alte simptome includ:

- Vedere neclară;
- Amețeală;
- Confuzie;
- Leșin;
- Şoc;
- Anxietate sau neliniște;
- Greaţă;
- Piele de culoare galbenă;
- Senzație de stomac plin;
- Sughițuri;
- Respirație greoaie.

Scăderea bruscă a tensiunii arteriale și frecvența cardiacă rapidă, în special la o persoană tânără, sunt semne că starea este severă și este necesar un tratament de urgență. Un medic va palpa, de obicei, zona abdominală, care poate fi tare și umflată din cauza sângerării interne.

Tratament pentru durerea de splină
Tratamentul variază în funcție de cauzele durerii de splină. Astfel, pentru splenomegalie, acesta constă în tratarea infecțiilor, dacă aceasta este cauza, dar și îndepărtarea chirurgicală a splinei, în cazurile severe. În cazul ruperii splinei, tratamentul constă în intervenția chirurgicală, pentru evitarea șocului hipovolemic și a decesului.

Cum tratezi natural durerile de plină
Pătrunjelul ajută la diminuarea durerilor de plină. Fierbe o mână de pătrunjel uscat într-un litru de vin alb și pune o lingură de oțet de vin și 100 de grame de miere. Lichidul se strecoară și se bea zilnic, după fiecare masă.

Și sucul de castravete este un leac bun pentru durerile de splină. Stoarce sucul de la un castravete și amestecă la blender cu 6-7 curmale. Consumă amestecul în fiecare dimineață pe stomacul gol.

Durerile de splină pot avea diverse cauze, însă, pentru stabilirea exactă a diagnosticului, un medic este cel mai în măsură să facă acest lucru!

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:29

La Chișinău apar primele „victime” ale codului galben de vânt anunțat de meteorologii moldoveni. Acoperișul stației de așteptare „Grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost smuls din construcție din cauza rafalelor de vânt. Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Istoricul Ion Varta, despre declarațiile lui Volodimir Zelenski referitor la nordul Bucovinei: Este o eroare regretabilă. Acest teritoriu nu a fost NICIODATĂ parte a Ucrainei

Declarațiile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski despre faptul că România ar fi anexat în 1918 Bucovina de Nord sunt o eroare regretabilă, consideră unii istorici de la Chișinău. Ei își exprimă speranța că acesta își va retrage spusele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 14:26

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? Dezvăluiri-bombă făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:34

Românii braconează tot!

Românii braconează tot!

 Un caz deosebit, dar extrem de îngrijorător. Acest codalb (Haliaeetus albicilla) a fost gasit de către un paznic de vânătoare, incapabil să zboare, într-un câmp din comuna Fântânele, lângă orașul Zimnicea - Teleorman. Cu ajutorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Pe măsură ce noul coronavirus face tot mai multe victime, oamenii se întreabă de unde a venit virusul? Un studiu publicat aseară de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:50

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Ianuarie 2020, ora: 08:45

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

Sistemul exoplanetar XO-1, aflat la o distanţă de 536 de ani lumină, va primi două nume româneşti pentru corpurile sale, respectiv steaua „Moldoveanu” şi exoplaneta „Negoiu”. Denumirile au fost date ca urmare a campaniei „IAU100 NameExoWorlds”, al...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2020, ora: 08:22

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

În secolul al XVII-lea, Moldova a fost lovită grav de epidemia de ciumă. Pentru a stârpi boala, domnitorii au apelat, cu predilecţie, la preoţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu nu exclude că ar putea fi arestat la prima ședință din acest an a Parlamentului. El a declarat în cadrul emisiunii Butonul Roșu de la Moldova 1 că i-au fost deschise dosare penale și se fac presiuni și asupra altor deputați PD.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:06

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

Bruneta a publicat un mesaj-video prin care isi anunta oferta. Pe langa filmulet, tanara a postat si cateva fotografii senzuale.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)