Analize

Europenii, mai hotărâţi de a acţiona „împreună”

„Ultimul sondaj Eurobarometru confirmă faptul că UE iese treptat din criză. Cetăţenii consideră că UE adoptă măsuri eficace împotriva crizei şi că se înregistrează din nou o redresare a economiei”, a afirmat Viviane Reding, vicepreşedinta Comisiei Europene. „Potrivit aceluiaşi sondaj, majoritatea cetăţenilor consideră că, în prezent, UE este pe drumul cel bun şi se aşteaptă ca instituţiile şi guvernele naţionale să abordeze în continuare provocarea comună a susţinerii creşterii şi a creării de locuri de muncă. Dacă acţionăm cu toţii în mod responsabil, Europa are mari şanse să iasă din criză mai puternică decât era înainte”. Deşi la nivelul UE tendinţa generală este pozitivă, în ţările care se confruntă în continuare cu recesiunea şi în care rata şomajului este în creştere, există încă o anumită doză de scepticism. Există diferenţe între ţări, unele fiind „mai optimiste”, iar altele – „mai pesimiste”. Majoritatea statelor membre, în special Danemarca (68%), Estonia (64%) şi Austria (62%), consideră că impactul crizei economice asupra pieţei forţei de muncă a atins deja nivelul maxim. Ţările care se confruntă cu criza, cum ar fi Portugalia (80%) şi Grecia (78%), sunt însă de părere opusă.

În general, europenii se declară în favoarea ideii de „a fi mai puternici acţionând împreună”: 79% (+ 2 puncte procentuale faţă de toamna anului 2010) se declară în favoarea „unei coordonări mai strânse a politicii economice între toate statele membre UE”, 78% (+3) doresc ca „UE să supravegheze mai atent folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor şi a instituţiilor financiare”, 78% (+3) consideră că ar util ca „ţările din zona euro să îşi coordoneze mai strâns politicile economice şi financiare”, 77% (+2) se declară în favoarea „unei supravegheri mai atente de către UE a activităţilor desfăşurate de marile grupuri financiare” şi 73% (+2) consideră că ar fi bine ca „UE să aibă un rol mai important în reglementarea serviciilor financiare”.

Cetăţenii europeni continuă să considere că UE este cel mai eficace actor – mai eficace decât guvernele naţionale – în contracararea efectelor crizei economice (a se vedea anexa). UE se menţine pe primul loc (22%, -1), fiind urmată la mică distanţă de guvernele naţionale (20%, procent neschimbat). G20 (14%, -2) a pierdut a treia poziţie, ocupată acum de Fondul Monetar Internaţional (15%, procent neschimbat). Pentru a treia oară consecutiv, începând cu sondajul Eurobarometru din primăvara anului 2010, Statele Unite (7%, +1) se situează după organizaţiile internaţionale.

Sprijin public pentru Strategia Europa 2020

În ceea ce priveşte Strategia Europa 2020, care prevede o serie de iniţiative menite să stimuleze creşterea şi crearea de locuri de muncă (a se vedea IP/10/225), europenii au considerat că toate cele şapte iniţiative sunt „importante”. De cel mai mare sprijin s-au bucurat „ajutorul acordat persoanelor sărace şi celor excluse social şi posibilitatea oferită acestora de a juca un rol activ în societate” (79%, +3), „modernizarea pieţelor forţei de muncă pentru a mări nivelul de ocupare a forţei de muncă” (79%, +3) şi „sprijinirea unei economii care foloseşte mai puţine resurse naturale şi emite mai puţine gaze cu efect de seră” (76%, +3). Majoritatea europenilor consideră, de asemenea, că obiectivele Strategiei Europa 2020 – stimularea inovării şi creşterea competitivităţii – sunt realiste şi pot fi realizate. În concluzie, majoritatea europenilor sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul, considerând că, datorită Strategiei Europa 2020, UE este pe calea cea bună: 46% (procent neschimbat). În 21 din cele 27 de state membre, majoritatea netă, de cel puţin 46%, împărtăşeşte această opinie.

(După www.euractiv.ro)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *