Astăzi 19 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:45
Abonamente

Editorial 23 Noiembrie 2013, ora 08:50    Din editia print

Marime Font

Experiențe de integrare europeană (VI). Piața comună

Aflați în mijlocul unui război geopolitic fără precedent, care opune Uniunea Europeană Rusiei, într-un spațiu considerat până recent o sferă incontestabilă de influență rusă, suntem nevoiți volens nolens să angajăm argumente de diferită intensitate și utilitate pentru a demonstra necesitatea aflării într-un spațiu sau altul. 

De multe ori fără noimă, această polemică între susținătorii unei orientări sau alteia se centrează asupra avantajelor sau dezavantajelor economice a aderării la spațiul european comun sau la Uniunea Vamală (Uniunea Euroasiatică sau Comunitatea Statelor Independente). Invocând „criza” și chiar iminenta „prăbușire” economică a Uniunii Europene, Moscova și aderenții ideologiei sale euroasiatice la noi și prin alte părți, scapă din vedere sau doresc să omită deliberat ideea că economia europeană este un construct solid, cel mai solid construct al economiei mondiale, iar piața unică reprezintă una dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene. Felul cum s-a conturat această unitate economică lasă fără comentarii orice rău intenționat și ne convinge asupra faptului, că șansa R. Moldova de a reuși ca stat este aderarea cât mai rapidă la piața europeană comună, ca o posibilitate unică de europenizare și modernizare.

UE de la idee culturală la construct economic

Deşi Jean Monnet și mulți intelectuali europeni până la ar fi dorit ca Europa să înceapă printr-o construcţie culturală (mentalităţi, atitudini, instituţii şi valori convergente), integrarea europeană s-a realizat de la început ca un proiect economic. Spre deosebire de modelele şi programele anterioare, care puneau pe primul plan aspectele politice şi culturale, Europa a devenit un proiect realist doar în momentul în care a fost fondată pe ideea pieţei libere. Cele patru etape parcurse până în prezent (CECO, CEE, Piaţa Comună şi Uniunea Europeană) reprezintă de fapt tot atâtea faze ale integrării economice.

Pentru a fi mai explicit în acest labirint al politicilor economice europene, voi începe prin a face distincție dintre câteva noțiuni-cheie: piaţa comună, care este o etapă a integrării economice, ce vizează eliminarea tuturor barierelor în calea schimburilor intracomunitare; piaţa unică care presupune fuziunea pieţelor naţionale şi adoptarea unei politici economice comune (uniunea economică); piaţa internă este situaţia de integrare economică, unde piaţa comună este unică, deci primeşte caracteristicile unei pieţe interne a UE.


Conceperea acestor deziderate a fost posibilă ca rezultat al câtorva etape de integrare economică, realizată progresiv prin apariția organismelor economice centrale ale constructului european: a. Organizaţia Europeană de Cooperare Economică (OECE) creată în 1946 pentru zona statelor occidentale beneficiare ale Planului Marshall. Impulsionată de celebrul discurs de la Zürich al lui Churchill (1946), care propunea crearea „Statelor Unite ale Europei”, OECE a permis o primă liberalizare a schimburilor şi a plăţilor; b. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) creată în 1951 ca o primă măsură de abordare comunitară, prin cedarea parţială a suveranităţii celor șase ţări membre (Franţa, RFG, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg) în ce priveşte controlul producţiei de cărbune şi oţel; c. Comunitatea Economică Europeană (CEE) instituită prin Tratatul de la Roma (1957), care a formalizat cele patru libertăţi fundamentale pe care se va clădi Europa economică (art. 3): a bunurilor;a serviciilor;a capitalului;a muncii.
Tratatul de la Roma fixa câteva obiective centrale ale politicii economice cum ar fi zona comerţului liber, anularea restricţiilor de schimb între statele participante; uniunea vamală, zonă de liber schimb plus regim comun de schimburi externe; piaţa internă a bunurilor, uniunea vamală plus circulaţia liberă a bunurilor; piaţa comună, piaţa internă a bunurilor plus libera circulaţie a serviciilor, capitalului şi muncii; uniunea monetară, piaţa comună plus moneda comună; uniunea economică, uniune monetară plus politică economică comună.

Piaţa comună este cheia integrării economice, în primii 10 ani de existenţă, Comunitatea realizând două etape importante în acest proces - uniunea vamală șidefinirea unei politici agrare comune. Ca urmare, uniunea vamală a intrat în vigoare în 1968, iar CEE realizează autosuficienţa alimentară la începutul anului 1970. După realizarea uniunii economice, prin fuzionarea pieţelor naţionale (piaţa unică) şi după succesul politicii agrare comune şi a uniunii vamale, se impunea trecerea la piaţa comună, adică a unei pieţe integrate, care să se manifeste prin caracteristicile unei pieţe interne a spaţiului economic european.

Actul Unic European și Tratatul de la Maastricht – pilonii construcției economice

În 1985, sub preşedinţia franceză a lui Jacques Delors, se elaborează „Cartea albă a pieţei comune”, care vizează crearea pieţei comune începând cu anul 1992. Acest proces este susţinut de două ajustări majore ale Tratatului de la Roma:
a. Actul Unic European (semnat în 1986), care prevedea suprimarea, în numai şapte ani (până în 1992) a frontierelor fiscale (care întreţineau diferenţe de TVA de la un stat la altul), tehnice (norme sanitare şi tehnici proprii fiecărui stat, monopoluri publice naţionale) şi fizice (controalele vamale).

În acest fel, după ce Tratatul de la Roma a introdus suprimarea barierelor vamale intercomunitare şi a instituit tarife vamale comune, Actul Unic European a eliminat ultimele aspecte ale protecţionismului: specificaţiile tehnice, normele de sănătate şi securitate, legislaţia naţională privind exercitarea profesiilor, controlul schimburilor. Cu alte cuvinte, Actul Unic European prevedea realizarea efectivă şi graduală a celor patru libertăţi care constituie esenţa pieţei comune.

b. Tratatul de la Maastricht (1992), cunoscut sub numele de Tratatul Uniunii Europene, prin care se instituie un cadru juridic unic celor trei comunităţi reglementate iniţial de Tratatul de la Roma (CECO, CEE, EURATOM). Din punctul de vedere al integrării economice, Tratatul de la Maastricht prevede următoarele: un calendar în vederea creării monedei unice, punctul final al procesului de integrare economică; introducerea noţiunii de cetăţenie europeană, limitată la cinci drepturi supranaţionale sau comunitare (asupra acestui aspect vom reveni aparte);conferirea de puteri sporite Parlamentului European, care devine un organism de co-decizie împreună cu Consiliul Miniştrilor;introducerea a doi noi piloni (alături de domeniul comunitar clasic, reglementat de Tratatul de la Roma), respectiv domeniul politicii externe şi al securităţii comune plus politica internă şi justiţia (aceşti doi piloni relevă mai mult de abordarea interguvernamentală decât de abordarea comunitară);extinderea votului prin majoritate calificată la noi domenii.

Conform Cărţii Albe, integrarea economică trebuia să culmineze cu introducerea monedei unice. În acest scop, s-a adoptat un calendar care să respecte următoarele trei faze (realizate deja): a) liberalizarea mişcării de capitaluri, realizarea pieţei unice şi începerea convergenţei economice şi monetare (1990-1993); b) coordonarea politicilor monetare prin crearea unui Institut Monetar European (IME) şi formarea unui sistem european de bănci centrale (1994-1999). Pentru aceasta, politicile economice şi monetare trebuiau să respecte cinci criterii de convergenţă: - rata inflaţiei să nu depăşească 1,5% din rata medie realizată de către cele trei ţări în care inflaţia a fost cea mai slabă; - datoria publică să nu depăşească 60% din PIB; - deficitul public să nu depăşească 3% din PIB; - rata de schimb să respecte marjele de fluctuaţie prevăzute prin mecanismul de schimb al SME („şarpele monetar european”) pe o perioadă de cel puţin doi ani; - ratele dobânzii pe termen lung să nu depăşească cu mai mult de două puncte media celor două ţări cu cea mai slabă rată a inflaţiei; c) realizarea Uniunii Economice şi Monetare (UEM) începând cu 1997 şi cu ţările care îndeplinesc cele cinci criterii de mai sus.

Piaţa Comună – cheia integrării economice

După adoptarea Actului Unic European (1986), CEE a trecut de la uniunea europeană la piaţa comună. Este instrumentul principal al integrării economice, care înlătură toate barierele privind realizarea efectivă a celor trei libertăţi prevăzute de Tratatul de la Roma: este vorba de libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor (realizată de uniunea vamală), dar şi a circulaţiei persoanelor şi a capitalurilor. Această evoluţie, definitivată de uniunea financiară şi monetară (începând cu 1999), transformă comerţul intraeuropean într-unul inter-regional. Ca şi regiunile, statele-naţiune devin simple entităţi ale unei comunităţi supranaţionale.

Într-o manieră globală, diverse studii realizate de Comisia Europeană au evaluat câştigul macroeconomic de pe urma punerii în practică a pieței comune. În condiţiile unor politici economice constante, creşterea PIB-ul comunitar a fost de 4,5%, preţurile au scăzut cu 6%, soldul comercial s-a ameliorat cu aproximativ 1% din PIB, soldul public cu 2,2% din PIB şi au fost create 1,8 milioane noi locuri de muncă.

Aceste efecte benefice ale pieţei comune se explică prin suprimarea controalelor vamale, în condiţiile în care costul formalităţilor administrative, al întârzierilor la trecerea vămii şi al salariilor funcţionarilor vamali reprezenta 1,5% din valoarea schimburilor intracomunitare; prin deschiderea pieţelor comune, respectiv punerea în concurenţă a întreprinderilor europene pentru atribuirea pieţelor publice naţionale (evaluate la 6,8 - 9,8% din PIB-urile naţionale); dincolo de efectul asupra calităţii serviciilor, această măsură a degrevat cu 0,5% din PIB-ul comunitar, respectiv costurile administrative efectuate înainte pentru vânzarea întreprinderilor publice (comunicaţii, transporturi etc.); prin alocarea superioară a capitalurilor, datorită scăderii costului creditului, al primelor de asigurare şi al serviciilor financiare, în urma concurenţei dintre prestatori (bănci, companii de asigurare); prin stimularea concentrării, pentru a beneficia de avantajele economiilor de scară.

Datorită acestor transformări, UE are cea mai mare economie a lumii, cu un procent estimat în 2010 de 26% (16.242 miliarde de dolari, SUA – 14,5 mlrd.) din produsul intern brut la nivel mondial, este cel mai mare exportator, cel mai mare importator de bunuri și servicii, iar din 500 cele mai mari corporații după venituri, 161 au sediul în Uniunea Europeană.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:45

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

Presupus spion rus, agent GRU, filmat în timp ce mituia un oficial sârb la Belgrad

În 17 noiembrie, un filmuleţ a fost postat pe Youtube în care un presupus membru al Serviciului de Informaţii al Rusiei, GRU, dă mită unui agent sârb, un oficial de rang înalt, relatează Radio Europa Liberă, citată de Digi24.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 13:41

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

Alianța ACUM-PSRM a rezistat la Basarabeasca. Socialistul Piotr Pușcari a fost ales președinte al raionului

16 consilieri raionali din partea PSRM, blocului ACUM, PLDM și „Partidul Nostru” au creat o majoritate în Consiliul raional Basarabeasca și l-au votat pe socialistul Piotr Pușcari în funcția de președinte al raionului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 13:29

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Petru Frunze ar urma să fie înaintat la funcția de președinte a-l Consiliului Raional Ialoveni / În circumscripția 37 ar urma să aibă loc ALEGERI PARLAMENTARE NOI

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Petru Frunze, care a candidat la alegerile locale generale din 20 octombrie curent, cap de listă, pentru funcția de consilier raional la Ialoveni, din partea Blocului ACUM, formațiunea PAS, ar urma să fie propus noului Consiliu format,...

( ) Citeşte tot articolul

Artă 19 Noiembrie 2019, ora: 12:47

La 77 de ani, Ștefan Câlția invită publicul, prin cele peste 20 de lucrări (unele depășind 5 sau chiar 12m), pictură și desen din perioada 1970-2019, la o expoziție sub formă de labirint - o călătorie în patru capitole însoțite de simbolul UROBORUS, șarpele care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:58

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

O instanță de arbitraj a acceptat revendicările Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de peste 329 milioane de dolari de la Moldovagaz SA

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat revendicările concernului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329.548.935,02 dolari de la Moldovagaz SA, pentru gazele naturale livrate în 2016.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:37

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

FOTO / Accident MORTAL la Ocnița; Un bărbat a decedat, iar altul se află la spital, după ce s-au lovit cu mașina într-un copac

Accident horror în satul Sauca. Un bărbat de 41 de ani a murit, iar un altul a ajuns la spital în urma unui accident rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 11:15

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna aceasta ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 sau chiar 100 de ani!

Veste rea de la ANM. Iarna 2019 - 2020 ar putea fi cea mai grea din ultimii 30 de ani sau chiar 100 de ani din România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 19 Noiembrie 2019, ora: 11:12

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

INFOGRAFIC | Exportul vinurilor moldovenești înregistrează CEL MAI ÎNALT NIVEL din ultimii 5 ani

Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 2019, atât volum exporturilor de vinuri moldovenești cât și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Alexandru Tănase despre expertiza OSCE/ODIR privind reforma Justiției inițiată de Olesea Stamate: „Aceste documente scot în evidență diletantismul celor care l-au inițiat”

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a făcut publică o expertiză referitor la reforma justiției, începută de Guvernul Sandu. În această opinie, ODIR subliniază că procedura prin care s-a elaborat și adoptat acest proiect nu se aliniază la...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Noiembrie 2019, ora: 11:00

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

ULTIMA ORĂ /// Pe cine numește Pavel Voicu la IGP în locul lui Gheorghe Balan

Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, a selectat un candidat pentru șefia IGP și urmează să fie numit astăzi în funcție în cadrul ședinței de Guvern. Decizia vine după ce Gheorghe Balan, cel care a deținut funcția de șef-interimar al IGP din luna iunie până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:57

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei NĂSTASE cere reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM: "TIMPUL lui Igor DOODN va expiră mai curând decât își poate imagina"

Andrei Năstase a cerut anularea ordonanţei procuraturii anticorupţie prin care a fost respinsă cererea de iniţiere a unui proces penal privind finanţarea ilegală din străinătate a PSRM şi tragerea la răspundere a preşedintelui Igor Dodon pentru trădare de patrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:55

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene

Un oraș din România a obținut 100 de milioane de euro din fonduri europene. În ultimii doi ani, primăria din Turda a obținut finanțare europeană de 100 milioane de euro pentru proiectele sale. Această sumă este cea mai mare primită de un municipiu din România care nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:42

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache (PLUS) speră că guvernul socialist de la Chișinău este o veste bună

Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS și raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului Europan, a scris pe Facebook un mesaj favorabil guvernului socialist de la Chișinău, fapt criticat dur de comentatorii acestei postări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 10:35

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Usatîi: Unor deputați PDM li s-ar fi propus câte 350 de mii de euro pentru a părăsi partidul

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, primar al orașului Bălți, susține că unor deputați din Partidul Democrat li s-ar fi propus sume de câte 350 de mii de euro pentru a părăsi formațiunea. Acest lucru l-ar fi făcut unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:52

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, violată de un coleg de școală în vârstă de 14 ani

Caz șocant la Orhei. O fetiță de 10 ani, din clasa a patra, a fost violată de un coleg de școală, care are doar 14 ani. Incidentul a avut loc săptămâna trecută într-o localitate din raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:49

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un moldovean student la Iași se află în stare gravă, după ce a înghiţit 16 pastile de paracetamol

Un tânăr de 19 ani din Republica Moldova, student la Iaşi a fost dus de urgenţă la spital după ce ar fi înghiţit cel puţin 16 pastile de paracetamol în speranţa că astfel va trata o viroză respiratorie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2019, ora: 09:46

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

În urmă cu 100 de ani, italienii emigrau în România și făceau munca grea pe care românii refuzau să o facă

Începând cu sfârșitul secolului 19, milioane de italieni și-au părăsit țara natală în căutarea unui trai mai bun. Deși mulți au ales American, Brazilia, Argentina sau Australia, o parte dintre aceștia au ajuns în România. Fenomenul a fost consemnat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)