Economie

FMI urmează să acorde Republicii Moldova peste 21 milioane dolari SUA

Potrivit lui Ben Kelmanson, în urma evaluării efectuate în perioada 14 – 28 februarie curent de către echipa experţilor FMI, misiunea şi Guvernul R. Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal. Şeful misiunii FMI a precizat că acordul urmează să fie aprobat în luna aprilie curent de conducerea FMI, ulterior ţara noastră va putea beneficia de aproximativ 21,2 milioane de dolari SUA. „Vizita la Chişinău a fost una constructivă. Apreciem cooperarea şi profesionalismul autorităţilor moldoveneşti. În urma evaluării, am stabilit că a fost restabilită creşterea economică a ţării, totuşi aşteptăm eforturi şi rezultate în vederea reabilitării sistemului bancar, menţinerea stabilităţii preţurilor, soluţionarea problemelor în domeniul energetic şi consolidarea procedurilor operaţionale”, a menţionat Ben Kelmanson.

La rîndul său, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că rundele de evaluări efectuate de către misiunea FMI vor avea loc la fiecare jumătate de an. „În acest timp urmează să punem în aplicare angajamentele asumate faţă de FMI. În urma evaluării, misiunea a constatat mai multe progrese şi asta ne încurajează. Am ajuns la mai multe înţelegeri în domeniul energetic, bancar şi cel bugetar. Remarc îmbunătăţirea prognozelor şi indicatorilor macroeconomici conveniţi cu FMI, astfel creşterea PIB pentru 2017 a fost apreciată la 4,5%, faţă de 3%, cum a fost stabilit la baza bugetului pentru anul curent. Totodată, la finele anului 2016 s-a reuşit atingerea celui mai jos nivel al inflaţiei din ultimii ani – 2,4% de la 13,5% în anul 2015. La fel, experţii au estimat creşterea exporturilor la nivel de 10% şi a importurilor la nivel de 8%, salariul mediu lunar pe economia naţională prognozat pentru anul curent este de 5600 lei, cu 10,1% mai mult decît anul trecut”, a specificat Premierul.

De asemenea, oficialii au convenit că o prioritate apropiată va fi aprobarea unui document de dezvoltare economică, ce va fi elaborat pînă la mijlocul lunii martie curent.

Guvernul R. Moldova și FMI au semnat pe 7 noiembrie 2016 un Acord de colaborare, prin care ţara noastră a primit o linie de credit de aproximativ 176 de milioane de dolari, dintre care 35 milioane de dolari au fost deja alocate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *